Kanali, Briž
Belgija - Evropa

Vodič za Briž — sva bajkovitost Belgije u jednom gradu

Nemate puno vremena? Evo par osnovnih informacija o Brižu:

  • Najbolje vreme za putovanje? Cele godine.
  • Minimum dana? 1 dan je dovoljan za najbitnije atrakcije.
  • Direktan let? Air Serbia do Brisela ili Wizz do Ajndhovena.
  • Smeštaj? Mi smo u Belgiji bili kod prijatelja. Smeštaj možete da bukirate preko Booking.com (idealno ako nađete smeštaj sa besplatnim otkazivanjem ili plaćanjem na licu mesta).
  • Trošak po danu (bez smeštaja): Ovo je subjektivno, ali računajte minimum 50-70 EUR.

Belgija je jedna od najlepših zemalja u kojima smo bili a najlepši i najromantičniji grad u Belgiji je Briž. Poznat kao Venecija Severa, Briž izgleda kao mesto iz Diznijevog filma.

Kada smo planirali putovanje u Belgiju, znali smo da će nam se Briž sigurno dopasti verovatno ne postoji osoba na svetu kojoj se Briž ne sviđa (osim Kolina Farela) ali nismo znali da će na nas ostaviti tako jak utisak.

Dijver kanal – pogled na muzej i Belfri.

Koliko je Briž lep svedoči i to da je bio jedan od prvih gradova u svetu koji je počeo da privlači turiste. Naime, već u 19. veku su bogati Britanci i Francuzi putovali u bajkoviti Briž.

Početkom 20. veka je turizam u gradu bio u punom zamahu i gradske vlasti su čak osnovale organizaciju čiji je cilj bio da dodatno unapredi turizam.

Šta videti u Brižu

Danas je Briž jedan od najposećenijih gradova na starom kontinentu. Zapravo, toliko je popularan među turistima da su u toku planovi da se ograniči broj turista koji dolaze u grad.

Neke mere su već preduzete. Briž se više ne reklamira kao sjajna destinacija za dnevni izlet iz većih gradova poput Brisela i Pariza. Još bitnije, ograničen je broj kruzera koji dnevno mogu da se usidre u lokalnoj luci.

Ove mere nisu iznenađujuće. Briž je kompaktan grad u koji svakodnevno dolazi nekoliko puta više turista nego što u njemu živi ljudi.

Ipak, iako na hiljade turista prodefiluje kroz Briž svakog bogovetnog dana, svakako vredi otići u ovaj mali zapadno-flandrijski grad koji se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine.

A ako želite da izbegnete nesnosne gužve, savetujemo da otputujete u Briž u jesen, kada je atmosfera u gradu zasigurno lepša i prisnija nego u jeku sezone.

Ako nemate puno vremena u Belgiji, možete da kombinujete Briž i Gent u jednom danu:

Pijačni trg

Centar većine belgijskih gradova se nalazi na mestu gde je nekad bila pijaca, oko koje su srednjevekovni trgovci i drugi bogati žitelji vremenom sagradili kuće.

Zato ne čudi i da je Pijačni trg centar Briža prostrani trg na kome se uvek nešto dešava i koji je okružen neverovatnim srednjevekovnim građevinama.

Već 1,000 godina se jednom nedeljno na trgu održava pijačni dan, tradicija koja nije prekidana sve od kraja 10. veka. Ako se nađete u Brižu sredom, na pijaci možete kupiti voće, povrće, sir, cveće ili rukotvorine. Pijaca je otvorena od 8 ujutru do 1 noću svake srede.

Srednjevekovne kuće na Pijačnom trgu u Brižu. Danas su ovde smešteni uglavnom restorani i kafići.

U srednjem veku su se ovde održavali festivali, vašari i turniri, a danas je Pijačni trg mesto okupljanja lokalaca i stranaca.

Stare građevine koje su nekada služile kao porodične kuće ili sedišta esnafa su danas pretvorene u banke i restorane ali spolja izgledaju isto kao što su izgledale pre nekoliko vekova.

Pijačni trg je takođe i mesto odakle većina turista kreće u razgledanje grada, počevši od obilaska impresivnih zdanja koja ga opasuju sa svih strana.

Belfri

Najpoznatija građevina na Pijačnom trgu je svakako Belfri kula, simbol Briža i jedan od glavnih aktera filma U Brižu (ako već niste, obavezno odgledajte ovaj film pre puta).

Nekada služivši kao riznica, gradski arhiv i osmatračnica, ovaj srednjevekovni zvonik je sagrađen u 13. veku, kada je Briž bio važan centar trgovine tkaninom.

U Belfriju se nalazi čak 47 zvona koja su u velikoj meri oblikovala svakodnevnicu žiteljima grada, najavljujući tačno i radno vreme, uzbune i razne društvene i religiozne događaje. Zvona se i dan danas redovno oglašavaju, samo više nemaju toliko značajnu ulogu kao u srednjem veku.

Belfri, zvonik visok 83 metara. Građevina je nakrivljena na jednu stranu skoro 90 cm — iako se na ovoj fotki to ne primeti.

Do vrha zvonika visokog 83 metra i nakrivljenog čitav metar ka istoku vodi vrtoglavih 366 stepenika, ozbiljna prepreka posetiocima koji nisu u dobroj formi. Međutim, ukoliko se odlučite na ovaj poduhvat, na vrhu će vas sačekati više nego spektakularni pogledi na grad.

Sa strane i iza Belfrija je smeštena Hala tkanina, pravougaona građevina koja je samo 44 metara dugačka ali 84 metara duboka.

Kao što joj ime nagoveštava, ova hala je korišćena za skladištenje i trgovinu tkaninom. Koliki je značaj hale i zvonika dovoljno govori da je u 14. veku ovde bilo smešteno skoro 400 prodajnih štandova.

  • Cena ulaznice: 15 EUR
  • Radno vreme: 09 – 20h od 01.04. do 02.11.; od 10 – 18h od nedelje do petka + od 09 – 20h nedeljom od 03.11. do 31.03
  • Zvanični sajt: https://www.museabrugge.be/en

Provincijalni sud

Osim Belfrija i Hale tkanine, Pijačni trg krasi i neverovatna zgrada Provincijalnog suda, neogotska građevina koja izgleda kao dvorac iz Diznijeve bajke.

Podignuto u dve faze, ovo impozantno zdanje je započeto poslednjih decenija 19. veka i završeno 1921. godine iako izgleda kao da je sagrađeno mnogo ranije.

Deo zgrade je nekada služio kao sedište provincijalne vlade Zapadne Flandrije, po čemu je čitavo zdanje i dobilo ime. Danas se osim za svečanosti koristi za izlaganje umetničkih dela.

Zgrada provincijalnog suda na Pijačnom trgu u Brižu.

Verovali ili ne, vlada Belgije, u čijem vlasništvu je građevina, razmatrala je da proda zgradu Provincijalnog suda pre samo par godina. Lokalna vlada se, međutim, pobunila, te nije došlo do prodaje.

Provincijalni sud je najvećim delom zatvoren za javnost, ali će se stvari promeniti u skorijoj budućnosti.

Plan je trenutno da na prvom spratu bude informacioni centar o Zapadnoj Flandriji, a da se na gornjim spratovima organizuju razna društvena dešavanja.

Gradska većnica

Odmah iza Pijačnog trga se nalazi Burg, još jedan prekrasan mali trg, na kome je smeštena jedna od najlepših i najstarijih gradskih većnica u regionu.

Podignuta u 14. veku i kasnije proširivana, ova gotska građevina je poslužila kao inspiracija za izgradnju većnica u drugim gradovima u Belgiji.

Poznata pre sve po impresivnoj fasadi, gradska većnica Briža je skoro pa podjednako lepa i unutra.

Zgrada gradske većnice na trgu Burg — jedna od najlepših građevina u Brižu.

Unutra između ostalog možete da vidite vidite čuvenu Gotsku halu, raskošno uređenu neo-gotsku prostoriju ukrašenu muralima i svodovima, izložbu o istoriji Briža i njegovog povezanosti sa morem, kao i portrete nekadašnjih vladara.

Bazilika Svete Krvi

Pored većnice se nalazi i Bazilika Svete Krvi, rimokatolička crkva u kojoj se nalazi relikvija iz Drugog krstaškog rata koja navodno sadrži kapi Hristove krvi.

Bazilika se zapravo sastoji iz dve crkve, posvećenoj Svetom Bazilu i Našoj Gospi.

Donja crkva je romaneskno zdanje koje je ostalo nepromenjeno otkako je izgrađeno u 12. veku. Gornja crkva je neo-gotska građevina u kojoj se čuva relikvija.

Unutrašnjost gornje crkve.

Gornja crkva je prvobitno sagrađeno u istom stilu kao i donja, ali je potpuno izmenjena krajem 15. veka.

Ove dve crkve, od kojih je donja skromna sa jedva pokojim detaljem, a gornja bogato ukrašena, povezane su stepeništem koje vijuga čitavom dužinom crkvene fasade.

Izvan Bazilika Svete Krvi se nalazi muzej čija postavka sadrži oltar u kome se čuva relikvija sa krvlju i druge vredne predmete iz kapela.

Kanali

Najbolji način da upoznate Briž i da vidite neka manje poznata (ali ništa manje impresivna) mesta jeste da pratite mnogobrojne gradske kanale.

Dijver i Gronerej su najpoznatiji i najlepši kanali u gradu koji se nalaze na svega par minuta hoda od Burg trga ili Pijačnog trga. U njihovoj blizini je takođe smeštena i riblja pijaca koja je otvorena svako jutro od utorka do subote.

Ako hoćete da idete na vožnju kanalima, bacite pogled na ovu turu koja uključuje i šetnju po gradu:

Osim vožnje brodićem po kanalima, na koju mi nismo otišli jer je bilo hladno, možete i da šetate pored kanala. Ovo je verovatno manje impresivna opcija, ali smo mi lutajući oko kanala naišli na divne kuće, vrtove i mostiće.

Šetajući kanalima ćete doći i do najfotografisanije tačke u Brižu, Rozendhoedkaja. Osim fenomenalnih kuća i žalosne vrbe, ovde se susreću Dijver i Gronerej kanali, doprinoseći čarobnoj atmosferi ovog prekrasnog mesta.

Najpoznatije mesto u Brižu, Rozendhoedkaj.

Hodajući pored Dijver kanala se izbija na Gruthus muzej koji vodi posetioce kroz istoriju Briža. Postavka sadrži više od 600 predmeta koji pričaju priču o ključnim periodima gradske instorije, od tapiserija, drvenih skulptura i slika do srebra i kineskog porcelana.

Crkva Naše Gospe

Crkva Naše Gospe je još jedno arhitektonsko čudo smešteno u strogom centru Briža. Dominirajući gradskom panoramom, crkveni toranj je visok čak 122 metra i najviša je građevina u gradu.

Iako fenomenalna sama po sebi, ova crkva je poznata po tome što se u njoj nalazi jedno od najvećih svetskih remek-dela Mikelanđelova skulptura Madona sa detetom.

Zanimljivo je napomenuti da je skulptura dva puta kradena, jednom za vreme Francuske revolucije i drugi put krajem Drugog svetskog rata. Oba puta je vraćena gde pripada, a danas je zaštićena sa svih strana i niko joj ne može prići blizu.

Mikelanđelova skulptura Madona sa detetom, poznata kao Bogorodica iz Briža.

Veruje se da je skulptura prvobitno namenjena za katedralu u Sijeni, ali su je samo 10 godina nakon nastanka, 1514. godine, dva brata iz Briža kupila i poklonila crkvi u kojoj se i dan danas nalazi.

Osim Mikelanđelove skulpture, u crkvi možete videti još grobnice burgundskog vojvode Karla Smelog i njegove kćerke Marije.

Blizu crkve Naše Gospe se nalazi još jedna crkva, Katedrala Svetog Salvatora, najstarija crkva u gradu.

Groening muzej

Iako bi se za Briž moglo reći da je muzej na otvorenom, u gradu ima par muzeja koje vredi posetiti.

Jedan od njih je Groening ili Muzej lepih umetnosti u kome su izložena remek-dela flamanske naivne umetnosti, slike iz 18. i 19. veka i moderni radovi.

Jan van Ajk - portrer Margarete van Ajk
Jan van Ajk Margareta van Ajk

U muzeju možete videti neka od najpoznatijih dela Jana van Ajka, najčuvenijeg predstavnika ranog nizozemskog slikarstva — Madona kanonika Van der Pelea i Margareta van Ajk.

Ovde se takođe nalaze radovi flamanskih slikara Gerarda Davida i Huga van der Husa i holandskog renesansnog slikara Hijeronimusa Boša.

Muzeji piva, čokolade i pomfrita

Pivo, čokolada i pomfrit su tri stvari koje definitivno morate probati na putovanju kroz Belgiju. Međutim, u Brižu svoje gastro iskustvo možete preneti na novi nivo posetom muzejima posvećenim pivu, čokoladi i pomfritu.

U Muzeju piva možete saznati apsolutno sve što ste ikada hteli da znate o pivu, od toga koji sastojci se koriste i kako izgleda proces proizvodnje do toga koja su najbolja piva u Brižu.

Belgijska čokolada. <3 <3 <3

Slična priča je sa Muzejom čokolade, gde osim istorije čokolade možete da vidite kako se pravi nadaleko poznata belgijska čokolada.

Što se tiče Muzeja pomfrita, za njega Belgijanci tvrde da je jedini muzej posvećen pomfritu na svetu. Ako niste znali, pomfrit je prvi put napravljen baš u ovoj evropskoj kraljevini — a ne u Francuskoj, kako ceo svet misli.

Ukoliko imate neka pitanja u vezi sa putovanjem u Belgiju, slobodno nam se javite ili ostavite komentar ispod teksta. Ako vam se dopada naš sajt, zapratite nas na Instragram profilu. Hvala na čitanju!

Jedan komentar na “Vodič za Briž — sva bajkovitost Belgije u jednom gradu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *