Putnički kutak

Kako naći jeftine avio karte do bilo koje destinacije

Ako svaki put kada gledate sajtove avio prevoznika nailazite na visoke cene avio karata, niste jedini.

Kao i svim drugim kompanijama na svetu, i avio kompanijama je cilj da što više zarade na kartama i drugim uslugama. Zbog toga ne treba da vas čudi ukoliko teško nalazite povoljne avio karte.

Međutim, sigurno ste i čuli za ljude koji jeftino putuju i neretko plate avio karte unutar Evrope 20-30 evra. Možemo da potvrdimo da ovo nije nikakav mit.

Za neka od naših putovanja, po osobi smo platili povratne avio karte do Belgije oko 30 evra, Ukrajine 80 evra, Indije 200 evra, Tajlanda 380 evra i Uzbekistana isto 380 evra.

Pošto sada već imamo godine iskustva u pronalaženju jeftinih avio karata, što za nas, što za ljude koje znamo, što za ljude koje ne znamo, smatramo da možemo da vam damo zaista dobre savete kako da sami nađete najpovoljnije karte za sva vaša buduća putovanja.

Pa da krenemo redom. Počećemo sa najboljim sajtovima za traženje avio karata i posle toga pričati o nekim cakama koje mogu biti od koristi pri pretrazi jeftinih letova.

Top 5 sajtova za traženje jeftinih karata

Danas postoji mnogo sajtova koji obećavaju da će vam pomoći da nađete i kupite najjeftinije avio karte. Neki su bolji, neki su lošiji, neki naplaćuju svoje usluge, neki su potpuno besplatni.

U ovom vodiču ćemo se fokusirati na sajtove koje mi redovno koristimo i uz pomoć kojih nalazimo povoljne avio karte.

Međutim, pre nego što vas upoznamo sa ovim sajtovima, jako je bitno napomenuti da je tajna pronalaska jeftinih avio karata isključivo i samo u fleksibilnosti.

Prosto, nije uvek moguće naći povoljne avio karte do određene destinacije. Ako baš želite da idete u Lisabon i samo vam je Lisabon opcija za sledeći odmor i pritom imate i određene datume kada morate da putujete, onda su šanse da pronađete i kupite jeftine avio karte sa naših prostora prilično niske.

S druge strane, ako vam dolazi u obzir nekoliko gradova, ako ste makar donekle fleksibilni sa datumima i ako ste voljni da putujete i iz gradova u okruženju, imaćete više opcija na raspologanju.

Mi ovako putujemo uvek. Kada god znamo da ćemo imate neke slobodne dane, za praznike na primer, krenemo da tražimo avio karte par meseci unapred. Ukoliko je u pitanju Evropa, sasvim je dovoljno krenuti 3, 4 meseca unapred, mada smo kupovali avio karte i u zadnjem momentu.

Sada kada znate da je čitava tajna pronalaska jeftinih letova u fleksibilnosti, vreme je da vam pokažemo koje sajtove mi koristimo za traženje povoljnih karata.

1. Azair

Azair je sajt koji najčešće koristimo za pretragu letova i ubedljivo najbolja platforma za traženje jeftinih letova u okviru Evrope.

Iako Azair nije još uvek toliko popularan i ne zna mnogo ljudi za njega, uz pomoć ovog sajta zaista možete naći nerealno jeftine karte do gradova do kojih lete pretežno low cost avio kompanije.

Azair vam nudi pregršt opcija za sužavanje pretrage. Možete da tražite:

 • Karte u jednom pravcu ili povratne karte
 • Najjeftinije letove sa jednog ili više aerodroma
 • Nejjeftinije letove do određene ili bilo koje destinacije
 • Najjeftinije letove sa ili bez presedanja
 • Najjeftinije avio karte u određenom periodu
 • Najjeftinije avio karte u zavisnosti od toga koliko dana odmora imate

Evo kako to izgleda u praksi:

Korak 1. Prvi korak je da izaberete jedan ili više aerodroma sa kojih vam odgovara da putujete. Ono što je odlično kod Azair-a jeste da možete da izaberete neograničen broj polaznih aerodroma.

Korak 2. Kao što vidite, imate mnogo opcija na raspolaganju da suzite pretragu.

Korak 3. Kada ste zadovoljni unetim kriterijumima i pritisnete Search, Azair-ov pretraživač će vam pokazati listu jeftinih karata na osnovu vaše pretrage.

Korak 4. Kada vidite ponudu koja vam se dopada, treba samo da kliknete na nju da biste videli detalje o letu.

Korak 5. Kada preko Azair-a pronađete let koji vam odgovara, samo idite na sajt avio prevoznika i kupite karte direktno preko kompanije.

Treba da znate da je u cenu avio karte koje nude low cost avio kompanije uključen samo jedan mali komad ručnog prtljaga i da morate da doplatite za dodatni prtljag.

Dakle, prikazana cena i kod Azair pretraživača i na sajtu niskobudžetnih avio prevoznika nikad ne uključuje čekirani prtljag i druge dodatne usluge.

2. Skyscanner

Skyscanner je jedan od najpoznatijih svetskih pretraživača avio karata i sajt koji takođe koristimo redovno, pogotovo ako planiramo da putujemo van Evrope.

Skyscanner u pretragu uključuje i standardne i low cost avio kompanije, tako da možete odmah da vidite koje sve opcije zapravo imate do neke destinacije i kako se kreću cene karata.

Ako koristite Skyscanner, možete da pretražite:

 • Letove sa okolnih aerodroma
 • Direktne ili letove sa presedanjem
 • Letove do određenog grada ili države
 • Najjeftinije avio karte do bilo koje destinacije
 • Takozvane multy-city opcije (putovanje na više destinacija, ne vraćate se sa destinacije na koju ste prvo sleteli)
 • Najjeftinije avio karte za određene datume ili najjeftinije opcije u izabranom mesecu
 • Najjeftiniji mesec za putovanje do određene destinacije

Na sajtu Skyscanner-a možete da označite i da dobijate notifikacije kada se pojave niske cene karata za let koji vas zanima.

Da bismo vam pokazali kako radi Skyscanner, uzećemo za primer pretragu avio karata iz Beograda do Tajlanda:

Korak 1. Da biste našli najjeftinije avio karte, u Skyscanner-u samo treba da kliknete na mesec na kome piše Cheapest month.

Korak 2. Pretraživač će vam izbaciti sve opcije na raspolaganju. U ovom slučaju, to je više gradova do kojih možete otputovati u Tajlandu.

Korak 3. Kada kliknete na grad koji vas zanima, izaći će vam kalendar. Neki datumi će imati cene — cene obojene u zeleno su najjeftinije. Imajte samo u vidu da to što za neki datum nije prikazana cena ne znači da tog dana nema leta ili da karta nije povoljna.

Korak 4. Kada izaberete datume za koje hoćete da vidite konačne cene, Skyscanner će izbaciti ponude, s tim što najjeftinija ponuda ne mora uvek da bude prva (kao na ovoj slici, gde je prva opcija dosta skuplja od druge i treće).

Korak 5. Kada kliknete na let koji vam odgovara, izaći će vam ekran na kome možete da vidite koliko traje presedanje (bitno da biste znali da li imate dovoljno vremena da se iskrcate iz jednog i ukrcate u drugi avion) i na kome ćete videti spisak sajtova na kome možete da kupite karte. Karte su u ovom slučaju najjeftinije preko posrednika. Iako tako možete da uštedite, ipak preporučujemo da karte kupujete preko zvaničnog sajta avio kompanije.

Evo i da vidite kako funkcioniše multi-city opcija:

Korak 1. U slučaju multi-city opcije možete da sletite na jedan aerodrom i da se vraćate sa nekog drugog. Kao primer smo uzeli opet let za Bangkok, ali smo dodali let za Puket i označili povratak u Beograd iz Puketa.

Korak 2. Rezultati pretrage. Opet je neophodno da kliknete na opciju koja vam se najviše dopada i da proverite kada su letovi, koliko se preseda u dolasku i odlasku i koliko koštaju karte preko zvaničnih sajtova avio kompanija.

Kao što ste mogli da vidite u opisima koraka, Skyscanner nije uvek pouzdan što se tiče cene karte. Dakle, često se desi da u kalendaru vidite jednu cenu, a kada kliknete da zapravo vidite izabranu opciju, izađu vam skuplje karte. Ipak, Skyscanner je dobra alatka da makar okvirno saznate koliko koštaju karte do destinacije koja vas zanima.

Ono što je još bitno znati jeste da je najniža cena karte koju Skyscanner prikaže neretko cena karte koju nude sajtovi koji ih preprodaju. Iako su neki od ovih sajtova dobri i pozdani, mi se ipak sigurnije osećamo kada kupimo karte preko zvaničnog sajta avio kompanije, pa čak i ako su skuplje.

Ukoliko dođe do bilo kakvih problema sa vašim kartama ili letom, avio kompanije mora da vam izađe u susret. Posrednik ne mora. Zbog toga, naš iskren savet je da uvek kupujete avio karte preko zvaničnih sajtova avio kompanija.

3. Momondo

Sličan Skyscanneru, Momondo je sajt koji povremeno koristimo za pretragu jefitinih avio karata i radi upoređivanja cena koje smo do tad našli.

Ukoliko letove tražite preko Momondo, možete da izaberete da li hoćete da putujete:

 • U jednom pravcu ili pogledate cene za povratne karte
 • Na više destinacija (multi-city)
 • Na određen datum ili možete da letite par dana pre ili kasnije
 • Određene nedelje ili meseca
 • Tokom vikenda ili radne nedelje
 • Samo sa izabranog aerodroma ili i sa okolnih aerodroma
 • Na određenu destinaciju, u određenu regiju ili kontinent

Momondo takođe može da vam šalje notifikacije kada se pojave niske cene karata do destinacije koju ste pretraživali.

Da pokažemo kako radi ovaj sajt, za primer ćemo pretražiti avio karte Beograd – Bangkok i gledati karte u septembru jer nam je tad Skyscanner izbacio najpovoljnije karte.

Korak 1. Ukucajte destinaciju (ili regiju) koja vas zanima i podesite sve ostale parametre u vezi sa periodom putovanja. Na kalendaru ćete odmah moći da vidite koji datumi su najpovoljniji (obojeni zeleno),

Korak 2. Momondo će vam odmah pokazati opcije, poređane od najjeftinije ka najskupljoj. Kao što vidite, ovde je čak i lakše naći povoljne avio karte nego na Skyscanner-u.

Korak 3. Sad treba kliknuti na izabrani let da vidite informacije o letu i presedanju.

Korak 4. Kada kliknete na View Deal, Momondo će vas preusmeriti na sajt eDreams gde možete da kupite kartu. Moguće je da je karta jeftinija preko posrednika, ali mi ipak savetujemo da uvek kupujete karte preko zvaničnog sajta avio kompanije.

4. Google Flights

Google Flights je mnogima omiljeni pretraživač avio karata, pre svega jer ga je izuzetno lako koristiti i jer sajtu možete da pristupite na matičnom jeziku.

Ukoliko tražite jeftine letove preko Google Flights-a, možete na nekoliko načina da suzite pretragu. Možete da:

 • Pretražite jeftine letove u jednom pravcu, povratne karte ili letove sa više odredišta (multi-city)
 • Pogledate predoložene destinacije
 • Istražite jeftine letove na mapi sveta
 • Primate obaveštenja o letovima koji vas zanimaju

Kada u pretraživač unesete datume i destinaciju, dalje možete da filtrirate pretragu na osnovu cene, reda letenja, avio kompanije i drugih parametara.

U pretraživaču smo opet tražili avio karte do Bangkoka u septembru.

Korak 1. Na početnoj strani Google Flights-a možete na nekoliko načina da pretražite avio karte. Na kalendaru ćete videti cene karata za određene datume.

Korak 2. Kada izaberete datume koji vas zanimaju, kliknite na Pretražite i Google će vam izbaciti ponude. Na Google Flights će vam izaći cene sa zvaničnih sajtova avio kompanija i eventualno par zaista pouzdanih posrednika poput Expedie.

Korak 3. Izaberite opciju koja vam odgovara.

Kao što možete da vidite, Google Flights nam je zapravo izbacio najbolju cenu u septembru — i to preko zvaničnog sajta avio kompanije.

5. Zvanični sajtovi avio kompanija

Na kraju, najbolje je povremeno pogledati i zvaničnu ponudu na sajtovima avio kompanija.

Na sajtovima standardnih avio prevoznika uglavnom ne postoje detaljni filteri, ali ono što možete da uradite da budete u toku sa promotivnim ponudama jeste da se prijavite na newslettere i pratite kompanije na društvenim mrežama.

Avio kompanije nekoliko puta godišnje imaju promocije i tada je najisplativije kupovati avio karte, pogotovo do dalekih destinacija.

Što se tiče low cost avio prevoznika, na nekim sajtovima možete pretraživati letove i na osnovu cene. Na primer, Ryanair na sajtu ima alatku Fare finder koja prikazuje najpovoljnije cene karata iz naznačenog mesta. Detaljno smo o ovome pisali u vodiču za kupovinu avio karata preko Ryanaira.

Ukoliko vas zanima kako naći i kupiti najjeftinije avio karte preko Wizzaira, pročitajte ovaj vodič.

Top 3 proverena saveta za kupovinu jeftinih avio karata

Osim toga što treba da znate gde da tražite jeftine avio karte, dobro je biti upoznat i sa nekim trikovima koji mogu da vam pomognu da ulovite najbolju cenu za sledeće putovanje.

Saveti koji slede vam mogu pomoći da dosta uštedite pri sledećoj kupovini avio karata ili obiđete više gradova ili država u okviru jednog putovanja.

Kao i za pretraživače, i ovi trikovi su nešto što mi redovno koristimo da prođemo što jeftinije kada planiramo naredno putovanje.

1. Tražite avio karte u tajnosti

Da li vam se nekad desilo da jedan dan gledate cene avio karata i da su sutradan te iste avio karte skuplje?  Ako jeste, to je zato što avio kompanije znaju da ste već gledali ovaj let i na ovaj način žele da vas nateraju da sada kupite avio karte dok ne poskupe još jednom.

Iako je istina da se cene karata menjaju i da to nije uvek do toga što cookies pamte naše pretrage, svakako preporučujemo da tražite avio karte u tajnosti, tj. u incognito ili private modu na vašem browseru.

Ukoliko koristite Windows i Google Chrome, Safari ili Operu, da otvorite incognito mode, pritisnite odjednom Ctrl + Shift + n. Ako koristite Mac, pritisnite ⌘ + Shift + n.

Ako vam je Mozila Firefox omiljeni pretraživač, pritisnite u isto vreme Ctrl, Shift i p. Na Macu pritisnite ⌘ + Shift + p

Inače, avio karte mogu biti jeftinije i ako ih tražite sa druge lokacije, odnosno ako koristite VPN da promenite IP adresu.

2. Putujte van sezone

Mnogi evropski gradovi su potpuno pregaženi turistima u kasno proleće ili leto. Isto važi i za period božićnih, novogodišnjih i drugih praznika.

Pošto i avio kompanije znaju da svi žele ili mogu da putuju po Evropi baš u tom periodu, naravno da će uglavnom cene avio karata tada biti visoke. Rešenje je da u vrhuncu sezone idete negde gde nema toliko puno turista.

Osim toga što možete da birate da idete u manje popularne gradove po Evropi, možete još i da gledate avio karte van sezone. Jeftinije je otići u Rim, Valensiju ili Kipar u jesen ili na zimu i veće su šanse da ćete tad naći i povoljne avio karte i smeštaj.

3. Kombinujte destinacije

Ovo jeste pomalo ambiciozno, ali ako ste spremni na malo veću avanturu na putovanju, možete i da kombinujete destinacije i na jednom putovanju posetite više gradova.

Jedini problem ovde je što morate da budete dosta fleksibilni i da potrošite možda mnogo više slobodnih dana nego što ste planirali, ali ako imate vremena, spajanjem više gradova možete za relativno malo para da vidite dosta sveta.

Ukoliko ne želite sami da tražite destinacije gde biste mogli sve da skoknete na ovakvom putovanju, možete da koristite sajt Airwander.

***

Došli smo do kraja našeg vodiča za traženje i kupovinu jeftinih avio karata. Ovde smo sa vama podelili apsolutno sve što mi radimo za svako svoje putovanje i nadamo se da će vam koristiti da i vi nađete povoljne avio karte svaki put kada planirate da putujete negde.

Ukoliko vam se dopada naš blog, zapratite naš Instagram profil. Hvala na čitanju do sledećeg teksta!

 

7 Komentara na “Kako naći jeftine avio karte do bilo koje destinacije

 1. Meni je kljuc uvek bio samo da rezervisem kartu i smestaj sto ranije. Tako mi svako putovanje bude znatno jeftinije nego u sezoni

  1. Mi smo nekad nalazili baš jeftine karte par dana pred let.
   Samo treba redovno pratiti sajtove. 🙂

 2. Ja znam kao naći skupe karte :). Šalim se, sve teže je pronai jeftine karte, an kraju ispadne da nisu ni tako jeftine. Treba paziti na prtljag da ne pređeš kilažu, gužvaš se u uskim sedištima, sa kratak let, hajte izdrži se, ali na duge letove je nepodnošljivo. Do USA i SAD se isplati kupiti preskupu kartu za biznis klasu, jeste da košta ali možeš ispružiti noge i spavati ko čovek

  1. Haha da, sve je teže i teže naći nešto povoljno. U Evropi još i može, za dalje destinacije je skoro pa nemoguće trenutno.

   Za business nemamo pojma, ne dajemo toliko para na karte. Nama su ok i obična sedišta. 🙂

 3. hvala na dobrim informacijama, prvi put letim i bl mi je od koristi, našao sam dobru ponudu, veliki pozdrav

  1. Drago nam je da vam je vodič pomogao da nađete karte, pogotovo sada kada je sve poskupelo (pa i avio prevoz). Srećan put! 🙂

 4. Jeste proporcionalno porasla cena za karte, kao i za sve ostalo. Ali periodi kad su jedftinije su svakako ostali isti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *