prtljag
Putnički kutak

Kako se spakovati za put avionom + spisak za pakovanje

Kupili ste avio karte, pročitali sve što ste našli o mestu u koje idete i ostalo je još da se spakujete pre nego što odletite na vašu sledeću destinaciju. Zvuči savršeno osim ovog dela o pakovanju.

Pakovanje je najdosadniji deo putovanja, pogotovo ako vam se desi da spakujete gomilu stvari koje vam ne trebaju ili zaboravite da ponesete nešto bez čega ne možete.

Srećom, pakovanje ne mora da bude naporno ako znate na šta da obratite pažnju.

U ovom vodiču ćete naći apsolutno sve informacije koje su vam potrebne da se spakujete kako treba, bez obzira da li letite low cost avio kompanijom i nosite samo mali ručni prtljag ili idete na drugi kraj zemljine kugle sa najvećim koferom koji ste našli.

Šta (ne) sme u avion

Pre nego što krenete da se pakujete, bitno je da znate šta sve sme da se unese avion ili bolje rečeno, šta ne sme. Neke stvari uopšte ne smeju da se unesu u avion, a neke smeju samo u čekirani ili ručni prtljag. Da biste izbegli neprijatnosti na aerodromu, ova pravila treba UVEK poštovati.

Dakle, u avion NE SMETE uneti:

 • Eksplozive, oružje i municiju.
 • Gasove bilo kakve vrste i materije koje oksidišu.
 • Toksične i zarazne supstance.
 • Korozivne supstance (ovde spada i živa koja se nalazi u termometrima).
 • Radioaktivne i namagnetisane materijale.
 • Drogu.

Kao što vidite, ovaj spisak je prilično razuman, tako da ovde ne bi trebalo da bude problema.

Treba napomenuti da u nekim slučajevima oružje i municija mogu da se unesu u čekiranom prtljagu, ali za to postoje posebne procedure o kojima mi nemamo pojma.

Kao što smo već rekli, neke stvari smeju da se unesu u čekirani prtljag — ali ne smeju u ručni (takozvani carry on prtljag). Pa hajde da vidimo šta smete da spakujete jedino u torbu koja ide u tereteni deo aviona:

 • Štapovi, palice i slični sportski predmeti.
 • Razne vrste alata.
 • Sportsko i lovačko oružje, lukovi i strele, harpuni i slično.
 • Noževi, mačevi i druga sečiva (i makaze).
 • Tečnost u bocama većim od 100 mililitara.

Što se tiče stvari koje morate da spakujete u carry on prtljag, izdvojili bismo litijumske baterije (baterije u telefonima, laptopovima, eksterne baterije ili tzv. powerbank…), elektronske cigarete i propratnu opremu i upaljače (uglavnom je dozvoljen jedan po osobi).

Ukoliko imate neke nedoumice ili niste sigurni da li neki predmet sme da se unese u prtljag, najbolje je da pitate predstavnike avio kompanije kojom letite. Imajte u vidu da se pravila mogu razlikovati od kompanije do kompanije i od zemlje do zemlje.

Pre nego što pređemo na konkretne savete o pakovanju, važno je da se osvrnemo na još par stvari tečnosti, hrana i lekovi u avionu.

Tečnost u ručnom prtljagu

Kada pakujete ručni prtljag, bitno je obratiti posebnu pažnju na tečnosti koje želite da unesete sa sobom u kabinu. U maloj torbi koja ide sa vama u avion ne smete imati pojedinačna pakovanja tečnosti veća od 100 mililitara.

Na nekim aerodromima mogu da vam traže da spakujete svu tečnost u malu prozirnu kesu, mada iz našeg iskustva ova praksa polako zamire.

Dakle, možete da spakujete gelove za tuširanje, pene za brijanje, šampone, tečne pudere i ostalu kozmetiku ali ni jedno pakovanje ne sme da pređe 100 militara. Isto važi i za dezodoranse, sprejeve za kosu i druge vrste aerosola.

Zapamtite samo da je bitno pakovanje, ne koliko tečnosti ima u pakovanju ako ponesete bočicu parfema od 200 mililiatara, oduzeće vam je na kontroli bez obzira na to da li je puna ili u njoj nema ni jedna četvrtina tečnosti.

Postoje i izuzeci od ovih pravila. Naime, u avion smete da unesete hranu i mleko za bebu u količini koja je bebi potrebna za vreme trajanja leta. Takođe smete da ponesete bilo koje tečnosti u bilo kom pakovanju ukoliko ih kupite u duty-free shopu na aerodromu. I na kraju, možete sa sobom poneti u avion lekove i druge medicinske preparate u tečnom obliku ako imate lekarski nalaz.

Da rezmiramo u ručnom prtljagu možete imati:

 • Tečnosti u pojedinačnim pakovanjima od 100 mililiatara; dozvoljeno je uneti do 1 litra tečnosti po putniku.
 • Hranu i tečnost za bebu za vreme trajanje leta.
 • Tečnost kupljena u duty-free shopu.
 • Lekovi i medicinski preparati u obliku tečnosti uz lekarski nalaz.

Hrana i lekovi u avionu

Ukoliko putujete regularnom avio kompanijom, možda je u cenu karte uključen i obrok (zavisi od kompanije, dužine leta i karte koju ste kupili). Međutim, ako idete low cost avioprevoznikom i želite da pojedete nešto, moraćete dodatno da doplatite za hranu u avionu.

Dobra vest je da je hranu dozvoljeno uneti u ručni prtljag (i u čekirani, naravno), što znači da možete da spakujete nešto da prezalogajite u avionu.

Treba napomenuti da neke avio kompanije ne dozvoljavaju unos lako kvarljivih namirnica, pogotovo ako je u pitanju dugačak let. Takođe je bitno znati da nije dozvoljeno unositi meso, mlečne proizvode, voće i povrće proizvedene u zemljama koje nisu članice EU u zemlje članice.

Dakle, slobodno možete poneti hranu u avion ako planirate da je pojedete u toku leta a ako je nosite na drugu destinaciju, onda treba da se informišete o zakonima i propisima zemlje u koju putujete.

Što se tiče lekova, možete ih poneti u ručnom prtljagu. Treba znati, doduše, da svaka avio kompanija ima svoja pravila o unosu lekova (koji su dozvoljeni), tako da je najbolje da se informišete kod predstavnika aviokompanije kojom letite.

Ukoliko nosite lekove u tečnom stanju, ili ne smeju da budu u pakovanju većem od 100 mililitara ili morate da imate lekarski nalaz. Morate da imate lekarski nalaz i za medicinske uređaje poput ihalatora, CPAP mašina ili defibrilatora i takođe morate da obavestite avio kompaniju unapred i dobijete odobrenje.

Pakovanje ručnog prtljaga

Kada krenete da pakujete ručni prtljag, prva stvar na koju treba da obratite pažnju jesu dozvoljene dimenzije i težina prtljaga. Svaka avio kompanija ima drugačija ograničenja a takođe se pravila razlikuju za putnike u ekonomskoj i biznis klasi.

U većini slučajeva, u kabinu aviona možete uneti ručni prtljag težine između 7 i 10 kilograma ali neke avio kompanije ograničavaju i na 5 kilograma.

Ručni prtljag mora biti i određenih dimenzija, tako da osim na kilažu, morate paziti i na to koje veličine vam je torba ili kofer.

S obzirom na to da avio kompanije mogu da vam traže dodatne pare ukoliko vaš ručni prtljag prelazi dozvoljene dimenzije i kilažu, savetujemo da se dobro informišete o politici prtljaga avioprevoznika kojim putujete.

Šta spakovati u ručni prtljag

Putnici koji osim ručnog prtljaga imaju i čekirani prtljag mogu u torbu koju nose sa sobom u avion da spakuju praktično bilo šta. Međutim, postoje neke stvari koje UVEK treba spakovati u ručni prtljag, uključujući:

 • Novac i kreditne kartice Aerodromsko osoblje može da vam otvori torbu u bilo kom momentu i osim što je malo verovatno da će paziti kako i šta vraćaju nazad, može da se desi da vam novac prosto ispari, pa je zato najbolje da uvek nosite pare i kartice sa sobom.
 • Nakit, satovi i drugi vredni predmeti — Ista priča, ako ne želite da vam nestanu vredne stvari, najbolje je da ih spakujete u ručni prtljag.
 • Elektronika (mobilni, tablet, laptop) — Radnici na aerodromima nisu baš nežni kad prebacuju prtljag, tako da definitivno tehniku nosite sa sobom (a i uređaji sa litijumskim baterijama moraju da idu u ručni prtljag).
 • Elektronske cigarate, upaljači Ovo nije dozvoljeno u čekiranom prtljagu.
 • Lekovi, tečnost za sočiva i slično Ako pijete neki lek svaki dan ili nosite sočiva, ove stvari treba uvek da imate sa sobom. Iako jako retko, može da se desi da vam se zagubi prtljag, tako da nemojte rizikovati sa stvarima koje su vam neophodne.
 • Odeća za jedan dan i kozmetika Ukoliko vaš prtljag ne stigne sa vama na destinaciju, dobro je imati osnovnu kozmetiku i čistu odeću za makar jedan dan (ovo se stvarno retko dešava, ali je bolje biti spreman na sve).

Kako spakovati ručni prtljag

Ukoliko putujete low cost avio kompanijom poput Wizzair-a ili Ryanair-a, imajte u vidu da je u cenu karte uračunat samo jedan mali ručni prtljag a ukoliko želite da ponesete i veću torbu koju biste čekirali, za ovu uslugu ćete morati dodatno da doplatite.

Ako idete negde na samo par dana (čak i nedelju dana), sve što vam treba za put možete spakovati u ručni prtljag i time izbeći plaćanje dodatnog prtljaga.

Naravno, lakše je spakovati sve u ručni prtljag ako putujete leti nego zimi, ali i jedno i drugo je više nego izvodljivo. Evo kako da se uspešno spakujete u samo jedan mali prtljag:

 • Umesto torbe na točkiće, ponesite ranac. Rančevi su dosta lakši od torbi i kofera, tako da ovde u startu možete da „uštedite” koji kilogram.
 • Nemojte nositi previše stvari jer vam realno neće trebati 10 majica ili 3 para obuće za put od par dana.
 • Izaberite odevne kombinacije za svaki dan puta i to birajte stvari koje se ne gužvaju i koje je lako kombinovati sa ostalom odećom koju nosite.
 • Ako je neophodno, spakujete samo jedan par obuće a putujte u najudobnijoj obući koju imate i u kojoj ćete provesti najviše vremena na putu.
 • Raspitajte se da li u smeštaju imate peškire, papuče, sapune, kupke, šampone i slično. Ako imate bilo šta od ovoga u smeštaju, nemojte nositi svoje stvari (opet, ako mislite da nije neophodno).
 • Za spavanje ponesite stare majice koje vam više ne trebaju i samo ih ostavite u smeštaju kad krećete kući. Ovako pravite prostor u prtljagu za suvenire.
 • Kape, šešire, šalove, ešarpe i slično nemojte pakovati već ih stavite na glavu i oko vrata dok putujete.
 • Ako putujete zimi, obucite se slojevito za let avionom, tako da možete da nosite nešto sa sebe još koji put kad stignete do svoje destinacije.
 • Kupite mini pakovanja kozmetike koja vam treba.
 • Možete da kupite vakuum kese i u njih spakujete odeću ali se pre toga informišite da li u smeštaju možete na kratko da pozajmite usisivač za pakovanje nazad.
 • Neke komade odeće možete da srolate i tako popunite praznine u prtljagu.
 • Ako niste sigurni da li ćete nešto nositi, verovatno je da nećete, tako da nemojte spakovati.
 • Ako ne mogu da vam stanu sve stvari koje želite da ponesete, spakujte omiljene kombinacije i imajte u vidu da gde god da idete, ili u smeštaju ili negde u blizini sigurno postoji perionica veša, tako da možete i oprati neke stvari te ih nositi dva ili više puta.

Pakovanje čekiranog prtljaga

Čekirani prtljag je prtljag koji predajete na šalteru avio kompanije sa kojom letite. Kada predate prtljag, on odlazi u avion svojim putem i sledeći put ćete ga videte kada sletite na svoju destinaciju.

Ono što je bitno znati jeste da postoje ograničenja u kilaži i kod čekiranog prtljaga, uglavnom do 20-23 kilograma. Opet kažemo, ovo zavisi od kompanije do kompanije, pa se informišite pre leta da ne biste doplaćivali za dodatne kilograme. Putnici u biznis klasi obično smeju da čekiraju dva komada prtljaga i to do 32 kilograma.

Ukoliko putujete regularnom avio kompanijom, moguće je da u cenu karte ulazi i jedan komad čekiranog prtljaga. Ukoliko putujete s low cost avioprevoznikom, za ovu uslugu ćete morati da doplatite dodatno.

U svakom slučaju, ako imate i jedan komad čekiranog prtljaga, pakovanje ne bi trebalo da vam predstavlja problem, čak i ako idete na duže (na koliko god da idete, svugde ćete sigurno naći perionice veša ili možete kupiti prašak za veš na destinaciji i prati veš sami ako imate mašinu u smeštaju).

Pre nego što počnete da se pakujete, treba da se odlučite za tip prtljaga da li ćete nositi klasičnu torbu, kofer sa točkićima ili ranac. Obične putne torbe su u principu najgore rešenje, pogotovo ako su jako teške. Koferi sa točkićima su najpopularnija opcija jer ih je najlakše nositi kroz grad, tako da nećete imati problem i ako hvatate gradski prevoz. Mi najviše volimo rančeve i uvek nosimo veliki ranac (backpack) sa gomilom džepova jer možemo u njega da spakujemo najviše stvari. Istina, nije ga uvek lako nositi, ali je svakako sjajna opcija, pogotovo za daleke krajeve.

Ono što treba napomenuti jeste da obavezno napišete svoju adresu na prtljagu i ako je moguće, birajte kofer/torbu/ranac karakterističnog izgleda ili življih boja da neko ne bi pomešao svoj prtljag sa vašim i napravio vam problem na samom početku putovanja.

Što se tiče samog pakovanja, nemojte preterivati i ako imate čekirani prtljag. Uvek je bolje spakovati manje i kupiti nešto na destinaciji nego poneti gomilu stvari od kuće i nositi samo pola od svega što ste poneli. Idealno bi bilo napraviti kombinaciju za svaki dan i poneti još par stvari preko toga i naravno, ako se pitate da li su vam potrebne još jedne cipele ili majica, odgovor je vrlo verovatno ne.

Spisak stvari za putovanje

Za kraj ovog sveobuhvatnog vodiča o pakovanju za put avionom, evo spiska stvari koje treba poneti na putovanje. S obzirom na to da je spisak uopšten, na vama je da ga prilagodite svojim potrebama (i vremenu i mestu putovanja). Pa da krenemo.

Odeća i obuća
 • Donji veš Koliko dana ste na putu, toliko komada ponesite, plus još par za rezervu.
 • Čarape Isto važi kao i za donji veš, osim ukoliko ne idete na more (ako idete na letovanje, dovoljno je poneti jedan ili dva para čarapa za svaki slučaj).
 • Pantalone Zavisi od toga na koliko dana putujete i koje je godišnje doba. 2-3 para pantalona su dovoljna za duža putovanja (jedne na sebi). 1 par je više nego dovoljan ako idete na letovanje.
 • Šorc/suknje Ako idete na letovanje ili u toplije krajeve, 2-3 šorca ili suknje su vam verovatno dovoljni (mada možete da ponesete i više jer ne zauzimaju previše prostora).
 • Haljine 3-4 haljine bi trebalo da budu dovoljne za letovanje, ali ovo opet zavisi od toga šta drugo planirate da nosite.
 • Košulje Ako planirate da izlazite po klubovima ili restoranima ili prosto volite da se oblačite elegantnije, ponesite i košulje (ako idete na daleke ili avanturističke destinacije, verovatno vam nisu potrebne).
 • Kupaći kostim Ako idete na letovanje ili imate bazen u hotelu, nemojte da zaboravite kupaći kostim, plus haljinu/pareo/šorc i majicu koje ćete nositi do plaže/bazena.
 • Jakna Dovoljno je da ponesete jednu jaknu na sebi ili spakujete jednu tanju jaknicu ili prsluk ako idete u toplije krajeve.
 • Šal, kapa, rukavice Ako putujete zimi, sve ovo obavezno spakujte ili ponesite sa sobom u avion.
 • Patike Jedan par je dovoljan, bez obzira na to da li idete u obilazak grada ili na letovanje. U patikama je najlakše putovati, ali takođe možete ići i u čizmama ako je jako hladno ili papučama ako je jako vruće.
 • Cipele/sandale/papuče Šta i koliko toga ćete poneti zavisi od toga gde idete, ali u principu papuče vam uvek trebaju, makar da u njima hodate u smeštaju.
 • Pidžama Možete poneti pidžamu za spavanje, a možete i trenerku/šorc i majicu.
 • Kaiš ili drugi aksesoari poput marami i ešarpi.
Kozmetika i higijena
 • Četkica i pasta za zube
 • Brijač i pena za brijanje
 • Gel za tuširanje
 • Šampon i balzam (možda vam treba i lak ili gel za kosu)
 • Krema za telo, pogotovo ako idete na letovanje
 • Krema za sunčanje
 • Dezodorans ili stik
 • Parfem
 • Šminka i sredstvo za skidanje šminke
 • Labelo
 • Vlažne i obične maramice
 • Tupferi ili vata, tonik
 • Štapići za uši
 • Ulošci ili tamponi

Većinu ovih stvari možete kupiti u putnim pakovanjima, tako da vam ne zauzmu previše prostora. Sve ovo naravno možete kupiti i kada stignete na svoju destinaciju, ali mi mislimo da je ipak lakše poneti od kuće nego jurcati prvi dan u potrazi za pastom za zube.

Lekovi

Ako uzimate neke lekove, nemojte da zaboravite da ih ponesete (i da se raspitate da li je dozvoljeno uneti ih u zemlju u koju putujete). Osim toga, savetujemo da ponesete:

 • Lekove protiv bolova i temperature
 • Lekove protiv proliva, pogotovo ako idete negde gde je hrana drugačija od one na koju ste navikli
 • Lekove za alergije (ako ih imate)
 • Kremu ili spej protiv uboda komaraca
 • Kapi za nos
 • Flastere
Ostalo
 • Mobilni/tablet/fotoaparat (nemojte zaboraviti punjače)
 • Eksterna baterija za mobilni (powerbank)
 • Selfi stik
 • Naočare za sunce
 • Vodič ili mapa
 • Olovka i papir
 • Kišobran ili kabanica
 • Sat, nakit (nemojte nositi preskupe stvari, za svaki slučaj)
 • Knjiga, časopis, mp3 plejer
 • Peškir i torba za plažu
 • Ogledalce
 • Pinceta
 • Češalj
 • Šnale ili gumice za kosu

To bi bilo to a ako smo zaboravili nešto bitno, javite nam. Nadamo se da će vam ovaj vodič pomoći da se lakše spakujete sledeći put kada budete putovali negde. Ako vam se dopada naš sajt, zapratite nas na Instragramu. Hvala na čitanju!

35 Komentara na “Kako se spakovati za put avionom + spisak za pakovanje

  1. Ćao Saša, nažalost ne znamo odgovor na vaše pitanje, nemamo iskustva sa takvim uslugama.

  1. Jeste, u pravu ste. I mi stalno merimo prtljag pre putovanja, pogotovo kad putujemo low-cost kompanijama. 🙂

 1. Odlican tekst. Ja bi dodala da se obavezno fotokopira pasoš za svaki slučaj ako vam ukradu

 2. Da li sme da se pakuje tečnost ( zbog kozmetike me zanima) u čekirani prtljag? Wizz air je u pitanju.

 3. Interesuje me, da li mogu ranac na leđima da nosim kao lični prtljag i torbu dozvoljenih dimenzija kao ručni? Ili se ranac na leđima već računa kao ručni prtljag? Inače, divna objava i od velike pomoći!

  1. Sve zavisi od avio kompanije i vrste karte koju ste kupili. Naravno zavisi i od dimenzija obe torbe.

 4. Odlican tekst! Bravo! Samo me sad zanima koliko se paklica cigareta moze uneti u Eu (Nemacka) i u Svajcarsku? ???

  1. Stvarno nismo sigurni. Gledali smo na više mesta i ne bismo da vam damo pogrešnu informaciju. Mi ne bismo nosili više od 2 boksa po osobi.

 5. Članak ne super svaki savjet i informacija dobro dođe. Sara je vjerojatno već otputovala,a možda se i vratila al.cu ja isto napisati da moze ponjeti u Švicarsku 800 cigareta odnosno 2 štete.

 6. Putujem kod devojke u Nemacku. Poneo bih poklon srebrnu ogrlicu u orginalnom pakovanju. Posedujem racun. Ogrlica kosta oko 80e.Da li ce biti problem na carini i aerodromu ?
  Unapred hvala
  Nenad

 7. Odličan članak.
  Samo me interesuje kakvo je ograničenje za boce recimo dezodoransa ili kreme za sunčanje u čekiranom prtljagu?

 8. Putujem Aistrian airlines i Lufthansom, dimenzije kabinskif prtljaga su za 1cm vece (dubina), da li ce mi dodatno naplatiti prtljag?

 9. Zdravo,

  Da li se sigurno smije odjeća spakovati u vakuum vrećice koje idu u ručni prtljag?
  Uskoro putujemo sa RyanAir-om i ovako nešto bi nas spasilo da uštedimo prostor u ruksacima. 😀

 10. Putujem wizz airom da li pored ranca koji je rucni prtljag mogu poneti malu torbicu za mobilni i dukumenta?

 11. Ja samo mogu da kažem HVALA za sve vaše objave. Vise puta do sada ste mi pomogli. Iskreni ste i puni empatije, iako vas ne poznajem.

 12. Da li pored ranca u ručnom prtljagu u avion wizz air-a može da se unese i ženska tašna?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *