Evropa - Hrvatska

Ostrvo Krk — šta videti u gradu Krku

Nemate puno vremena? Evo par osnovnih informacija o Krku:

 • Najbolje vreme za putovanje? Leto
 • Minimum dana? Ako idete samo u razgledanje, 1 dan je dovoljan.
 • Direktan let? Air Serbia do Zagreba ili Ljubljane.
 • Smeštaj? Smeštaj možete da bukirate preko Booking.com (idealno ako nađete smeštaj sa besplatnim otkazivanjem ili plaćanjem na licu mesta).
 • Trošak po danu (bez smeštaja): Ovo je subjektivno, ali računajte 50-70 EUR.

Ostrvo Krk je jedno od najvećih i najposećenijih ostrva na hrvatskoj obali koje je sa kopnenim delom zemlje povezano Krčkim mostom — što znatno olakšava dolazak i obilazak ovog ostrva. Pošto smo mi tokom boravka u ovom delu Hrvatske bili smešteni u Rijeci, jedan dan smo odlučili da izdvojimo za posetu Krku, što svakako nije dovoljno da se obiđe celo ostrvo — ali jeste dovoljno da se vidi grad Krk i ode na plažu ili dve.

Od Rijeke do grada Krka treba nešto malo manje od sat vremena kolima — čuli smo i da su ponekad zastoji na Krčkom mostu, ali smo mi prošli bez ikakvih problema. Inače, kao i u većini Hrvatske, i u Primorsko-goranskoj županiji (kojoj pripadaju i Rijeka i Krk) putevi su savršeni i sve je besprekorno obeleženo, tako da samo treba pratiti oznake na putu i nema šanse da ćete se izgubiti ili promašiti neko skretanje.

Pošto je grad Krk opasan zidinama, u njega ne možete da uđete kolima. Ali zato ima nekoliko parkinga izvan zidina Starog grada — mi smo se parkirali odmah iza Franjevačkog samostana (najbolje je da koristite Google mape da pronađete ovaj ili neki drugi parking).

Pogled na grad Krk sa mora. 🙂
Pogled na grad Krk sa obližnje plaže.

U Hrvatskoj ima mnogo gradova i gradića koji su opasani bedemima, ali Krk je poseban po tome što su bedemi oko čitavog grada skoro u potpunosti očuvani — većina današnjih bedema je podignuta u srednjem veku, pre i nakon mletačke vladavine, ali smatra se da su gradske zidine na nekim mestima starije i od 2,000 godina!

Elem, kada se u Stari grad uđe sa parkinga iza samostana, odmah se izbija na Trg krčkih glagoljaša. Na ovom prostranom trgu se osim samostana nalazi i Crkva Majka Božja od Zdravlja bivšeg benediktinskog samostana iz 11. veka koja je dobila sadašnje ime tokom odbrane grada od kolere. Inače, interesantna je i legenda o nastanku franjevačkog samostana po kojoj je Sveti Franjo slučajno završio na ostrvu Krk. Naime, nakon što je izbila oluja na moru, Sveti Franjo je pristao na Krku, gde je upoznao nekog samotnjaka koji je prihvatio njegovo učenje i osnovao franjevački samostan.

Trg krčkih glagoljaša – iza mene su Franjevački samostan i Crkva Majka Božja od Zdravlja.

Ukoliko se od Trga krčkih glagoljaša produži dole, niz lavirint ulica i uličica, u jednom trenutku se izbija na trg Kamplin, na kome se nalazi Frankopanski kaštel. Izgrađen u periodu od 12-15. veka, ovaj kaštel je služio u odbrani grada, da bi u njega mogli da se sklone stanovnici grada u slučaju napada ili opsade. Danas je kaštel jedna od najvećih turističkih atrakcija na ostrvu Krk — osim razgledanja unutrašnjosti kaštela, moguće je obići kule i popeti se i na bedeme.

Na Kaštelu se posebno izdvajaju dve kule, Kvadratna i Okrugla. Kvadratna kula je najstariji deo utvrđenja, za koju se smatra da je podignuta kao zvonik Krčke katedrale — i odakle su se osim crkvenih zvona mogla čuti i zvona za uzbunu. Kvadratna kula je kasnije služila kao sudnica. Okrugla ili Venecijanska kula je obnovljena za vreme Mletaka i danas se u njoj nalazi izložbeni prostor.

Unutar Kaštela.

Odmah pored Frankopanskog kaštela nalazi se i najpoznatija atrakcija grada Krk, Krčka katedrala posvećena uznesenja blažene Device Marije koja je podignuta u 5. veku na mestu antičkih termi. Kompleksu katedrale pripada i Crkva Svetog Kvirina, posvećena svecu zaštitniku grada Krka.

Nedaleko od kaštela i katedrale nalazi se i Vela placa, glavni krčki trg, koji je u srednjem veku bio žila kucavica grada. Na trgu je podignuta kula Torion u kojoj je nekada bila gradska većnica i sudnica, a ovde se nalazi i srednjevekovna fontana, tačnije kruna cisterne iz 16. veka.

Zvonik krčke katedrale.
Trg Vela Placa i kula Torion.

Lutajući ulicama Starog grada, mogu se još videti i ostaci Venerinog hrama, koji se sada nalaze u jednoj prodavnici, mozaik posvećen Tritonu, koji je danas u kafiću nedaleko od glavnog trga, i još nekolicina antičkih spomenika i iskopina. Iako površinski veoma mali, Stari grad obiluje kulturno-istorijskim atrakcijama, ali nisu samo one zanimljive turistima — svaka uličica vodi do nekog simpatičnog kutka ili radnjice, a tu je naravno i izlaz na more kada postane prevruće za obilazak i šetnju.

Na svega par metara od glavnog trga ili Kamplin trga izbija se na more i malu krčku marinu. Ukoliko već niste na nekom drugom mestu, ovde možete i da odete u obilazak morskog dna podmornicom — nama je ovo bio jedan od najzanimljivijih doživljaja na Krku pošto se nikada ranije nismo vozili podmornicom sa staklenim dnom.

Marina odakle možete da idete na vožnju podmornicom.

U okolini grada ima i par plaža, ali iskreno da vam kažem, nemam pojma na kojoj smo mi završili — u svakom slučaju, sa plaže se video impozantni toranj Krčke katedrale kao i panorama čitavog Starog grada, a na samoj plaži smo imali i restoran i brzu hranu i tuševe i kabinu za presvlačenje (ovo nije ništa čudno, sve hrvatske plaže na kojima smo bili su sjajno sređene i opremljene).

To bi bilo to o Krku. Ukoliko ste već bili u ovom simpatičnom srednjevekovnom gradiću, voleli bismo da čujemo i vaše utiske, komentare ili preporuke. Ako vam se dopada naš blog, zapratite nas na Instagramu — i naravno, hvala što nas čitate. 🙂

2 Komentara na “Ostrvo Krk — šta videti u gradu Krku

 1. Krk je lepo ostrvo.
  Valjalo bi obići i Vrbnik, Bašku, Omišalj
  i još što šta. Ovo govorim jer je
  moja tetka tu imala kuću u Njivicama pa sam
  dvadeset godina i više u bivšoj zemlji obilazio ostrvo.
  Pun pozdrav od Dejana

  1. Ćao Dejane! Hvala puno na preporukama, ljudima koji ovo čitaju će sigurno koristiti. 🙂
   Nažalost, mi smo bili samo par dana u Rijeci pa smo samo imali vremena za Rijeku, grad Krk i Opatiju, ali naravno znamo da to nije sve što ima da se vidi u tom delu Hrvatske. 🙂
   Hvala još jednom i puno pozdrava!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *