Evropa - Hrvatska

Vodič za Opatiju — šta videti u najstarijem hrvatskom letovalištu

Nemate puno vremena? Evo par osnovnih informacija o Opatiji:

 • Najbolje vreme za putovanje? Leto 
 • Minimum dana? Ako idete samo u razgledanje, 1 dan je dovoljan.
 • Direktan let? Air Serbia do Zagreba ili Ljubljane.  
 • Smeštaj? Smeštaj možete da bukirate preko Booking.com (idealno ako nađete smeštaj sa besplatnim otkazivanjem ili plaćanjem na licu mesta).
 • Trošak po danu (bez smeštaja): Ovo je subjektivno, ali računajte 50-70 EUR. 

Opatija je jedno od najlepših i najpopularnijih mesta na hrvatskom primorju, poznato po dugačkom šetalištu pored mora, savršeno uređenim parkovima, mnogobrojnim spomenicima, zanimljivoj istoriji, luksuznim hotelima i slavnim gostima.

Ukratko, Opatija je jedno malo mondensko odmaralište koje podseća na letovališta na Francuskoj rivijeri — i koje je, usudila bih se da kažem, zapravo i lepše od nekih mesta na Azurnoj obali. I ne, uopšte ne preterujem — a uostalom, nisam ni prva ni poslednja koja se u potpunosti oduševila Opatijom.

Priča o Opatiji počinje davne 1844. godine, kada je u ovom nekadašnjem ribarskom mestu riječki patricij Iginio Scarpa podigao vilu Angiolinu, nazvanu po njegovog pokojnoj supruzi. Nakon izgradnje ovog raskošnog letnjikovca, u Opatiju su počeli da dolaze aristokrate i drugi imućni gosti, uključujući i austrijsku caricu Mariju Anu. Ubrzo se pročula reč o lepotama Opatije, o njenoj blagoj klimi, netaknutoj prirodi i toplom moru — i tako je Opatija postala čuvena kao kolevka hrvatskog turizma.

Vila Angiolina.

I gde bolje započeti obilazak Opatije nego kod parka i vile Angioline! Vila Angiolina je tokom vremena promenila mnogo vlasnika, a danas u nju svako može da uđe pošto je pretvorena u Hrvatski muzej turizma. Oko vile Angioline, na površini od 2,7 hektara, nalazi se i istoimeni park sa raznobojnim cvećem iz celog sveta, a jedan deo parka je pretvoren u letnju pozornicu na kojoj se održavaju muzički koncerti.

Park Angiolina.

Čim se skrene iza ćoška, prateći stazu koja ide okolo vile Angioline, izbija se na još jedno čuveno mesto u Opatiji — hotel Kvarner, prvi hotel koji je izgrađen na jadranskoj obali, davne 1884. godine. U ovo vreme je u Opatiji izgrađeno još mnogo velelepnih vila i građevina, ali nijedna nije odigrala toliko bitnu ulogu u stvaranju reputacije Opatije kao svetskog odmarališta kao hotel Kvarner. Inače, hotel Kvarner i dan danas radi, a u njegovoj čuvenoj Kristalnoj dvorani se i dalje održavaju balovi, koncerti i drugi kulturni događaji.

Hotel Kvarner, najstariji hotel na jadranskoj obali.

Nastavljajući dalje uređenom stazom, stiže se do još jednog lepog parka, Parka Svetog Jakova u kome se nalazi istoimena crkva po čijem samostanu je Opatija i dobila ime! A u dvorištu crkve može da se vidi replika statue Madona del Mar koju je porodica Keselštat postavila u spomen na sina koji je nestao na moru krajem 19. veka. Ova statua je prvobitno stajala na mestu čuvene statue Djevojka sa galebom, ali je sredinom prošlog veka završila u moru i nakon restauracije prebačena u vilu Angiolina. U Parku Svetog Jakova se još nalazi skulptura Helija i Selene, grčkih božanstava Sunca i Meseca.

Park Svetog Jakova.
Statua Madona del Mar.

Odmah pored crkve Svetog Jakova smešten je Umetnički paviljon Juraj Šporer gde se danas održavaju koncerti, izložbe i predstave — a u kome je nekada bila poslastičarnica u koju su svakodnevno vozom dopremani sveži kolači iz Beča i Budimpešte! Inače, paviljon je nazvan po doktoru Juraju Matiju Šporeru koji je odigrao bitnu ulogu u promociji Opatije kao morskog lečilšta. Na svega par metara od paviljona nalazi se i simbol Opatije, Djevojka sa galebom, statua postavljena sredinom prošlog veka koja se danas može videti na manje više svakom suveniru iz Opatije.

Djevojka sa galebom (i ja). 🙂

Veoma blizu Djevojke sa galebom je smešten i opatijski portić, mini luka sa svega desetak čamaca. Ispred portića je podignuta i skulptura barkajola, vozača barki koji su vozili turiste od jednog do drugog mesta duž opatijske rivijere. Osim ove dve čuvene skulpture, u Opatiji se nalazi još mnogo skulptura i kipova poznatih ličnosti. Na primer, u parku Angiolina je podignuta skulptura violiniste Jana Kubelika, kod hotela Kvarner nalazi se plesačica Isidora Dankan, a na šetalištu pored mora predstavljen je Miroslav Krleža.

Opatijski portić sa skulpturom barkajola.
Statue poznatih ličnosti u Opatiji  — Jan Kubelik, Miroslav Krleža i Isidora Dankan.

Inače, od vile Angiolina do Djevojke sa Galebom se može stići i šetalištem Franje Josipa I, poznatije kao Lungomare, koje se proteže čitavom Opatijom i koje je napravljeno na prelazu iz 19. u 20. vek. Međutim, da bi se obišle i atrakcije o kojima sam pisala iznad, najbolje je malo skrenuti sa ovog šetališta posle hotela Kvarner, a onda nastaviti njime od Djevojke sa galebom pa sve dok imate snagu za šetnju. Bitno je i napomenuti da se Lungomare prostire i izvan Opatije, od mesta Volosko, kroz Opatiju, pa sve do Lovrana.

Šetalište Lungomare.

Lungomare u Opatiji dalje prolazi pored Slatine, najveće opatijske plaže, istoimene fontane, mnogobrojnih predivnih građevina od kojih je većina pretvorena u hotele (posebno bih izdvojila Grand Hotel Palace) i Hrvatske ulice slavnih. Ovaj deo šetališta je urađen po ugledu na ulicu slavnih u Holivudu sa ciljem da se oda počast ljudima koji su na neki način doprineli podizanju ugleda Hrvatske u svetu. U Hrvatskoj ulici slavnih se tako nalaze Miroslav Krleža, Janica Kostelić, Oliver Dragojević, Goran Ivanišević i drugi. Ovde se takođe nalazi i nekoliko diskutabilnih imena, poput Nikole Tesle i Ruđera Boškovića.

Jedan od mnogih luksuznih hotela u Opatiji.
Zvezda Miroslava Krleže na Hrvatskoj ulici slavnih.

Idući dalje šetalištem, dolazi se do pijace na otvorenom na kojoj ima mnoštvo suvenira, a ukoliko se od pijace krene uzbrdo, dolazi se do impresivne neoromaničke Crkve Marijina Navještanja čija izgradnja je započeta početkom 20. veka. Udaljujući se još više od šetališta, izbija se na Amerikanske vrtove koji su tek nedavno otvoreni za javnost — a koje je u prvoj polovini 20. veka Mađar Mihali Pal Kuczor izgradio svojoj supruzi Hildi von Hotenau. Ovi prekrasni terasasti vrtovi su nazvani Amerikanski vrtovi jer se Kuczor obogatio prodajući papriku u Americi (gde je postao poznat kao Kralj paprika).

Panorama Opatije za kraj. 🙂

Ova Opatija danas naravno nije ista kao ona Opatija u kojoj su letovale aristokrate i poznate ličnosti — ali taj glamur i sjaj prošlih vremena se itekako oseća dok šetate Opatijom i obilazite sve te predivne vile, parkove, vrtove. U Opatiji je sve sređeno, uređeno, skoro pa savršeno — maltene filmski! Bez obzira na to da li želite da vidite nešto novo, samo leškarite na plaži, obilazite kulturne događaje ili ispijate piva ili koktele dok ne svane, apsolutno sam sigurna da vas Opatija neće razočarati.

Ako hoćete da odete izvan Opatije, preporučujemo ovaj opušteni dnevni izlet na Cres:

Da li ste već bili u Opatiji? Voleli bismo da čujemo vaše utiske, preporuke i savete! Ako vam se dopada naš blog, možete nas zapratiti i na Instagramu. Hvala što nas čitate! 🙂

9 Komentara na “Vodič za Opatiju — šta videti u najstarijem hrvatskom letovalištu

 1. Lep putopis o Opatiji
  prelepom letovalištu.
  Iako sam bio u Opatiji zimi 1989. verujem i
  da je sada prelepa. Bio sam u hotelu Imperijal
  koji potiće još iz stare Austro-Ugarske.
  Puno pozdrava
  Dejan

  1. Po onome što smo čuli od prijatelja i porodice koji su davno bili u Opatiji, bila je prelepa i pre 20, 30 i više godina. Svi ti stari hoteli su i dalje tu, samo renovirani, a i sve ostalo je zaista besprekorno sređeno. Nama se pored Rovinja u Istri iskreno najviše i dopala Opatija i zaista bismo se jednog dana u nju rado vratili i na duže. 🙂
   Puno pozdrava!

 2. Sjajno! Zaintrigiralo je našu znatiželju za tim, očigledno,prelepim gradićem…
  Sve najbitnije stvari su navedene na jedan odmeren i neopterecujući, primeren način.
  Odličan vodič za nas koji bismo voleli da posetimo Opatiju.
  Zahvalnost autoru.

 3. Kao da sam se vratila u Titovo vreme, dok sam šetala Opatijom. Ona beton plaža, tišina, okolo oni hoteli i barke… Nije lepsa od Nice nikako, ni gradova Azurne obale, ali lepa je i drugacija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *