Puket Tajland
Daleke destinacije - Tajland

Puket — sve što treba da znate o najpoznatijem letovalištu u Tajlandu

Nemate puno vremena? Evo par osnovnih informacija o Puketu:

 • Viza? Potrebna e-viza. Elektronsko podnošenje zahteva za vizu se obavlja preko ovog sajta
 • Najbolje vreme za putovanje? Od novembra do februara.
 • Minimum dana? 5-7 za razgledanje, izlete i odmaranje.
 • Direktan let? Nema. Do Puketa možete da letite sa nekoliko kompanija sa presedanjem (Qatar Airways, Turkish Airlines…), ali savetujemo da prvo letite do Bangkoka pa onda od Bangkoka do Puketa (u Tajlandu ima nekoliko low-cost avio kompanija).
 • Smeštaj? Smeštaj možete da bukirate preko Booking.com (idealno ako nađete smeštaj sa besplatnim otkazivanjem ili plaćanjem na licu mesta)
 • Ulaznice: Ništa ne morate da kupujete unapred, ali ako hoćete da rezervišete izlete, preporučujemo Get Your Guide (većinu rezervacija možete da otkažete do 24 sata pred aktivnost).
 • Trošak po danu (bez smeštaja): Ovo je subjektivno i zavisi od toga šta planirate da radite, ali računajte da je neki minimum 30-40 EUR.

Smešten u Andamanskom moru, Puket je najpoznatije letovalište i najveće ostrvo u Tajlandu. Imajući u vidu koliko je ostrvo postalo popularno među strancima, pogotovo onim željnim dobrog a jeftinog provoda, Puket prati i pomalo loša reputacija, te dosta turista odlučuje da provede odmor u drugim delovima zemlje.

Želeći da vidimo ovaj deo tajlandske obale, nakon Bangkoka smo se uputili upravo u Puket, gde smo proveli nedelju dana baš onako kako Perica zamišlja odmor na Tajlandu izležavajući se po peščanim plažama i ispijajući voćne šejkove i koktele.

Međutim, ono što Puket čini još zanimljivijim je da plaže nisu jedino što ima da ponudi. Naime, i ovde možete da obilazite hramove, vidite neverovatnu prirodu, probate sjajnu hranu i iskusite noćni život po kome je ova kraljevina postala svetski poznata.

Plaže na Puketu

Sa preko 30 plaža, Puket je zasigurno odlična destinacija za letovanje. Međutim, kako ćete se provesti na ostrvu uveliko zavisi od toga blizu koje plaže izaberete smeštaj a ovo opet zavisi od toga kakav tip odmora vas zanima.

Top 5 najpopularnijih plaža na Puketu su:

 • Patong Dobar izbor ako želite da budete u centru dešavanja. Osim čuvenog Bangla Road-a, ulice koja po mnogo čemu podseća na Kao San, u Patongu ima dosta toga za raditi, pa vam ovde sigurno neće biti dosadno ni u jednom trenutku. Plaža je duga i lepa (mada ima lepših u Puketu) i šetalište pored plaže je super sređeno. U Patongu ima pregršt restorana, prodavnica suvenira i turističkih agencija koje organizuju dnevne izlete.
 • Kata Odlična opcija za porodice sa decom ili putnike koji traže opušteniji odmor. Pitomija verzija Patonga, Kata je isto poznata po velikom broju restorana i radnji sa suvenirima, ali imajte u vidu da je malo udaljenija od popularnih znamenitosti u Puketu. Kata je omiljena plaža i među surferima, koji ovde dolaze između maja i novembra.
 • Karon Ovde ima dosta velikih hotela smeštenih na samoj plaži, ali osim toga, nema bog zna šta da se radi. S druge strane, urbaniji deo Karona sve više počinje da liči na Patong — a i sam Patong je relativno blizu tako da možete da idete iz mesta u mesto kad god poželite.
 • Kamala Ovo mesto je idealno za ljude koji zaista žele pravi pravcati odmor. U Kamali ima dosta dobrih hotela i restorana a ono što ovaj deo Puketa čini drugačijim od drugih je što možete naći i restorane na samoj plaži. Poznata po opuštenoj atmosferi i laganom tempu života, Kamala će se najviše svideti parovima, porodicama i starijim ljudima.
 • Bangtao Mirno mesto niklo oko druge najveće plaže na Puketu, Bangtao je odličan izbor za putnike koji pre svega traže beg od svega u tropske krajeve.

U svakom slučaju, što se tiče samih plaža, tu ne možete da pogrešite mnogo, jedino je bitno da odlučite šta zapravo želite od odmora i u skladu s tim izaberete i mesto boravka. Mi smo bili u Patongu na nekih 15 minuta od Bangla Roada i možemo reći da nam je bilo odlično jer smo bili blizu svega a opet dovoljno daleko od totalnog ludila ove ulice.

Grad Puket

U Puketu ne morate isključivo da tražite smeštaj oko plaža možete da odsednete i u autentičnom gradu Puket (Phuket Town). Treba napomenuti da je ovo mesto udaljeno od plaža, tako da nikako nije dobro rešenje za putnike koji dolaze na Puket pre svega zbog mora. S druge strane, ako vas zanima lokalna kultura, grad Puket će vam se dopasti, te možete makar jedan dan izdvojiti za obilazak.

Od mesta koje treba videti bismo izdvojili Stari grad, sa zanimljivom Sino-kolonijalnom arhitekturom i simpatičnim kafićima i restoranima (ovde se nalazi i hotel u kome su snimljene neke scene u filmu Plaža), Thai Hua muzej u kome možete naučiti više o istoriji Puketa i Kinezima koji su se naselili na ostrvu, i Baan Teelanka, kuću u kojoj je sve postavljeno naopačke.

Ako se nađete u gradu za vikend, nikako ne treba propustiti odlazak na pijacu na kojoj možete kupiti otprilike sve što vam padne na pamet.

Puket stari grad

Veliki Buda i Vat Čalong

Na Puketu ima oko 30 budističkih hramova, od kojih je najbitniji Vat Čalong (Wat Chalong). Poput drugih hramova u Tajlandu, i ovaj je jako lep ali ono što ga čini posebno važnim jeste da je u njemu izložen delić kosti koji je pripadao Budi.

Kao i u drugim hramovima, i ovde morate biti pristojno obučeni i izuti obuću pre nego što uđete u građevinu. S obzirom na to da je Vat Čalong popularan i među strancima u Puketu, možete da očekujete poveće gužve.

Nedaleko od ovog hrama se nalazi još jedna čuvena turistička atrakcija Veliki Buda. Podignuta 2004. godine, ova statua je visoka čak 45 metara i može da se vidi iz grada Puketa. Osim spektakulranog Bude, sa mesta gde se nalazi se prostire neverovatan pogled na Puket, tako da ako imate prilike, posetite i ovo sveto mesto.

Veliki Buda, Puket

Ako hoćete da obiđete Velikog Budu, Vat Čalong + Stari grad, preporučujemo ovu turu:

Pi Pi ostrva

Ako želite da vidite neke od najlepših plaža u okolini Puketa, svakako treba da odete na dnevni izlet na Pi Pi ostrva.

Kada smo mi išli na Pi Pi ostrva, dan je počeo tako što je kombi došao po nas do našeg smeštaja u Patongu. Nakon što je kombi pokupio još par ljudi, otišli smo na dok gde smo se razdvojili u nekoliko grupa, upoznali sa vodičem i dobili opšte smernice u vezi sa mestima koja ćemo obići.

S obzirom na to da je bio oblačan dan, upozoreni smo da će more biti nemirno i da ne ustajemo tokom vožnje čamcem. Neki entuzijasti su prvo seli u otvoreni deo čamca, ali su zbog vetra i talasa ubrzo ušli u unutrašnji deo. Ako i vi idete na ovaj ili bilo koji drugi izlet na vodi tokom oblačnog dana, dobro se obucite jer može da bude stvarno hladno, pogotovo nakon kupanja.

Kai ostrvo nam je bila prva stanica ovde osim drvenog restorana/bara na plaži nema apsolutno ničega tako da mesto stvarno izgleda nestvarno, kao sa razglednice. Boje su neverovatne, voda je kao sa drugog sveta i ima gomila ribica između stena.

Ovde smo imali baš dosta vremena, tako da smo stigli i da se okupamo i da obiđemo celo ostrvce i da isfotkamo sve što smo hteli.

Sledeće mesto na kome smo stali je Pi Pi Don ostrvo ali smo pre toga prošli pored Majmunske plaže. Nažalost, na ovoj plaži se nismo iskrcali, tako da smo samo mogli da gledamo majmune iz čamca. Na Pi Pi Donu smo imali ručak švedski sto na kome se moglo naći ponešto za svakog. Osim ručka, ovde nismo imali mnogo vremena za obilazak ostrva ili kupanje.

Nakon Pi Pi Dona, otišli smo do prelepe Maja plaže. Plažu je proslavio istoimeni film sa Leonardom di Kaprijem i moramo reći da je zaista predivna, verovatno najlepša plaža koju smo ikad videli. Međutim, na Maja plaži je tada bilo toliko turista da stvarno nije bilo moguće uživati u njenoj lepoti.

Posle Maja plaže smo otišli do Pileh lagune, gde smo mogli da skačemo sa čamca i provedemo neko vreme kupajući se. Time se i završio ovaj dnevni izlet, te su nas vratili prvo do doka i onda kombijem nazad do hotela.

Iako je tačno da na svakom mestu gde odete na ovoj turi ima previše ljudi, isto tako je tačno da su ova ostrva i plaže zaista spektakularne — i kada ste u Puketu, ne bi trebalo da ih propustite.

Ako vas zanima dnevni izlet na Pi Pi ostrva, bacite pogled na ovu turu:

Džejms Bond ostrvo

Iako smo mi na ovu turu išli iz Kao Laka, većina ljudi se odlučuje da poseti Džejms Bond ostrvo iz Puketa. Kao i tura do Pi Pi ostrva, i ova počinje tako što kombi dolazi po vas u hotel i vozi vas do doka odakle krećete.

Nama je prvo stanica u ovoj turi bila Hong ostrvo, čuveno po krečnjačkim stenama. Ovde smo ušli u kanue i krenuli u istraživanje ostrva, uključujući pećine sa stalaktitima i stalagmitima. Priroda kod Hong ostrva zaista ostavlja bez reči ali ne možemo reći da je vožnja kanuom po pomao nemirnom moru skroz prijatno iskustvo, pogotovo ako imate strah od vode.

Nakon nekih 40ak minuta u kanuima, uputili smo se ka Džejms Bond ostrvu, najpoznatijem mestu u Pang Nga zalivu koje je proslavljeno u Čoveku sa zlatnim pištoljem, devetom filmu o Džejms Bondu. Nije da čuvena stena u vodi nije impresivna, ali iskreno, slične stene ćete videti na svakom ćošku tokom ove ture i moramo i da napomenemo da je ova konkretna stena dosta manja uživo nego na slikama. Najveća mana ovom mestu je naravno broj turista, kojih je tokom naše posete bilo više nego na Maja plaži.

Na Džejms Bond ostrvu smo proveli manje od sat vremena, što je jedva dovoljno da se iskobeljate iz čamca i dođete do mesta gde se vidi stena. Posle toga smo otišli do Ko Panyi ostrva, muslimanskog sela koje pluta na vodi. U ovom plutajućem selu, gde se nalazi i fudbalski teren, škola i restorani, živi preko 1,500 ljudi. Pošto stanovnici sela nisu mogli da zarade dovoljno samo od ribarstva, orijentisali su se ka turizmu i danas uglavnom žive od turista koji ovde dolaze u obilazak i prave pauzu za ručak.

Poslednja stanica na ovoj turi je bio Majmunski hram, hram koji se nalazi u pećini gde pogađate žive jako druželjubivi i gladni majmuni. Majmune možete da hranite (hrana se kupuje u samom hramu) — ali pazite da vam ne ukradu telefon ili naočare. Naravno, i sam hram je više nego impresivan, a pogotovo zlatna statua ležećeg Bude koja se nalazi čim uđete u hram.

Ako vas zanima ovaj dnevni izlet, bacite pogled na neku od ovih tura:

Bangla Road

Bangla Road je najpoznatije mesto za provod na ostrvu. Smeštena u Patongu, ova ulica je dugačka čitavih 400 metara i u njoj je apsolutno sve podređeno turistima. Ovde ćete na svakom koraku naići na neonske znake, preglasnu muziku, lokalce koji vas vabe da uđete baš u lokal koji oni reklamiraju i ulične izvođače.

Bangla Road je prepuna barova i klubova koji se ili nalaze na otvorenom ili im je jedan deo napolju, tako da se muzika iz jednog lokala stapa u muziku iz drugog lokala i pretvara u prilično nesnosnu buku. U ulici ćete videti i dosta transvestita i oskudno obučenih Tajlanđanki koje će vam nuditi raznorazne usluge. Imajte u vidu da će vam tražiti novac ako ih budete fotkali.

U svakom slučaju, i mi smo bili radoznali da vidimo kako Bangla Road izgleda i da li je stvarno toliko užasno koliko smo zamišljali i u principu jeste. Mi doduše nismo neki fanovi noćnog života, pogotovo ne onakvog kakav je popularan u Tajlandu, tako da se nekome možda i dopadne. Kako god, da treba videti, zaista treba — sve ostalo je malo previše za nas.

Par reči za kraj

Iako ćete neretko čuti da je Puket prilično izvikan što verovatno i jeste nikako se ne možemo složiti sa tim da nije vredan posete. Sigurno u Tajlandu ima boljih, lepših, autentičnijih mesta na obali, ali ako idete u kraljevinu prvi put, smatramo da je Puket više nego dobar izbor.

Ako imate vremena, svakako savetujemo da idete na dnevne izlete jer ćete tamo videti sve ono po čemu je Tajland postao poznat i uprkos nenormalnom broju ljudi, sigurno će vam ostati u divnom sećanju.

Ukoliko imate neka pitanja u vezi sa putovanjem u Tajland, slobodno nam ostavite komentar ispod članka. Ako vam se dopada naš sajt, zapratite nas na Instragram profilu. Hvala na čitanju do sledećeg teksta!

3 Komentara na “Puket — sve što treba da znate o najpoznatijem letovalištu u Tajlandu

 1. Da li mi mozete reci koliko ste placali izlete i da li ste se cenkali i za to?Tekst je vrlo koristan. ?

  1. Ćao Dragana,
   Kad smo mi bili na Tajlandu, na mnogim mestima su cene izleta bile 100 evra po osobi. Međutim, neke agencije su takođe imale i promocije za po 50 evra po osobi, pa smo mi toliko na kraju i platili za oba izleta – i do Pi Pi ostrva i do Džejms Bond ostrva. Nismo sigurni koliko bi cenjkanje upalilo za izlete, ali svakako savetujemo da obiđete par agencija pre nego što odlučite kojom ćete ići. Mi svakako ne bismo platili za izlet više od 50 evra, 100 evra prosto nije realna cena za ono što dobijete.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *