Daleke destinacije - Tajland

Bangkok — ultimativni vodič za samostalno putovanje

Nemate puno vremena? Evo par osnovnih informacija o Bangkoku:

 • Viza? Potrebna e-viza. Elektronsko podnošenje zahteva za vizu se obavlja preko ovog sajta
 • Najbolje vreme za putovanje? Od novembra do februara. 
 • Minimum dana? Neko će vam reći 2, mi mislimo da je 5 dana minimum. 
 • Direktan let? Nema. Do Bangkoka možete da letite sa nekoliko kompanija sa presedanjem (Qatar Airways, Turkish Airlines, Lufthansa…).
 • Smeštaj? Mi smo odseli u fenomenalnom hotelu Dewan. Smeštaj možete da bukirate preko Booking.com (idealno ako nađete smeštaj sa besplatnim otkazivanjem ili plaćanjem na licu mesta)
 • Top 3 mesta: Velika palata, Vat Po, Vat Arun + Kao San 
 • Skriveni dragulj: Vat Saket 
 • Ulaznice: Ništa ne morate da kupujete unapred, ali ako hoćete da rezervišete ulaznice ili izlete, preporučujemo Get Your Guide (većinu rezervacija možete da otkažete do 24 sata pred aktivnost).
 • Trošak po danu (bez smeštaja): Ovo je subjektivno i zavisi od toga šta planirate da radite, ali računajte da je neki minimum 30-40 EUR. 

Možda jer je prvi grad koji smo posetili van Evrope a možda i jer je stvarno neverovatan Bangkok je metropola koja ne prestaje da nas oduševljava ni nekoliko godina nakon putovanja u Tajland. Od svih mesta na kojima smo bili, Bangkok je grad o kome i dalje najviše pričamo i koji je svakako na nas ostavio najveći utisak.

Kao i na sva druga, i na putovanje u Tajland smo išli u sopstvenoj organizaciji što je za nas uvek bolji izbor jer nam daje mnogo veću slobodu. Ako se dvoumite da li da krenete u Bangkok sami ili da putujete preko agencije, ovaj članak vam može pomoći da se odlučite.

Bangkok u jednoj fotografiji. 🙂

Bangkok je glavni i najveći grad kraljevine Tajland sa preko 10 miliona stanovnika (i više ako računamo čitavo metropolitansko područje). Sa oko 21,5 miliona turista u 2016. godini, Bangkok je i jedan od top 3 najposećenija grada na svetu, ispred velikih svetskih metropola poput Pariza i Londona.

Da li ste znali?
Puno ime Bangkoka je Krungthepmahanakhon Amonrattanakosin Mahintharayutthaya Mahadilokphop Noppharatratchathaniburirom Udomratchaniwetmahasathan Amonphimanawatansathit Sakkathattiyawitsanukamprasit, što znači Grad anđela, veliki grad besmrtnih, veličanstveni grad devet dragulja, sedište kralja, grad kraljevskih palata, dom ovaploćenih bogova, podignut od strane Višvakarmana na zahtev Indre.
Stvarno je bila ljubav na prvi pogled. 🙂

Usled broja ljudi koji posećuju Bangkok svake godine, ovaj prelepi, haotični grad je još haotičniji a gužve na najpoznatijim atrakcijama i u saobraćaju su veoma često nesnosne. Dodajte na to visoke temperature i vlažnost vazduha i jasno je zašto se nekim ljudima Bangkok ne sviđa. Međutim, što se nas tiče, sve ovo samo pridodaje šarmu ovog azijskog megapolisa.

Ako biste nas pitali koji nam je omiljeni grad, odgovor bi vrlo verovatno bio upravo Bangkok. Da biste doživeli prestonicu Tajlanda na pravi način i zaljubili se u ovaj veliki i bučni grad isto kao i mi, donosimo vam ovaj sveobuhvatni vodič kroz Bangkok.

Kako doći do Bangkoka

Iz Srbije ne postoji direktan let do Bangkoka, ali mnoge avio kompanije nude letove do Tajlanda sa presedanjem. Najbolje je kupiti avio kartu tokom promocije neke od velikih avio kompanija poput Qatar Airways, Etihad, Turkish Airlines ili Aeroflot.

Cene karata se kreću oko 800-900 evra, ali na promociji možete proći nešto jeftinije. Mi smo karte uzeli nekoliko meseci pre puta i platili ih 380 evra po osobi preko Qatar Airways-a — ali smo mi imali neverovatno sreću, plus smo išli u Bangkok pre nego što je sve živo poskupelo u čitavom svetu.

Cene iz okolnih zemalja, npr. Mađarske ili Bugarske, mogu da budu niže, tako da ako živite relativno blizu granice, razmislite i o ovim opcijama.

U Bangkoku postoje 2 aerodroma, Suvarnabumi i Don Mueng. Skoro svi internacionalni letovi sleću na Suvarnabumi, dok se Don Mueng uglavnom koristi za letove unutar Tajlanda. Sa Suvarnabumija je najlakše doći do vašeg smeštaja taksijem za nekih 10-15 evra.

U Bangkoku je sve grandiozno — pa i posmrtna lomača kralja Rame IX. Imali smo sreću da vidimo ovu velelepnu konstrukciju koja je razmontirana par dana nakon što smo napustili Tajland.

Kada otputovati u Bangkok

Što se tiče toga kada otputovati u Bangkok, ako ikako možete, planirajte putovanje tokom suve sezone, između novembra i februara.

Temperature su zaista visoke između marta i juna, ali tad ima manje turista, nešto su niže cene i u aprilu se slavi tajlandska nova godina, tako da ukoliko dobro podnosite vrućine, možete da razmislite i o ovom periodu.

Kišna sezona je između jula i oktobra, kada ima i najmanje turista i kada su cene najniže, tako da u ovom periodu možete da otputujete u Bangkok dosta jeftinije.

Bangkok je lep i kada pada kiša. 🙂

Koliko dana ostati u Bangkoku

Pre nego što smo otputovali u Tajland, o Bangkoku smo čuli oprečna mišljenja. Jedni su bili oduševljeni, drugi su nas savetovali da provedemo što manje vremena u gradu i što pre odemo na obalu.

Sa ove distance, neizmerno nam je drago što nismo poslušali ove druge i za Bangkok odvojili sve ukupno 8 dana. Iskreno, nedelju dana je dovoljno da se grad donekle upozna, ali ne bismo se pokajali niti bi nam bilo dosadno da smo u Bangkoku ostali i duže.

Naravno, ovo zavisi od vaših afiniteta, ali ukoliko vas zanima kultura, istorija, hrana, provod ili šoping, Bangkok ima sve ovo da ponudi u izobilju. Neki minimum da biste opipali puls gradu je 3 dana ali ipak savetujemo da odvojite više vremena za obilazak tajlandske prestonice.

Samo u Velikoj palati možete provesti čitav jedan dan — tako da što više vremena možete da ostanete, to bolje.

Bangkok cene

Iako ćete čuti i pročitati na raznim mestima da je Bangkok jeftin, istina je da nije skup poput nekih evropskih gradova, ali nije baš da je tamo sve džabaluk. Tačno, možete kupiti Pad Tai za 1-2 evra na ulici i spavati u hostelu za svega par evra, ali ako ne želite baš na svemu da štedite, očekujte slične cene kao kod nas.

Na Tajlandu se koristi lokalna valuta baht. Kada smo mi bili na Tajlandu, kurs se kretao oko 38-39 bahta za jedan evro (kurs je identičan i danas, 2024. godine).

Ono što je nas najviše nerviralo ne samo u Bangkoku nego i posle na obali jeste što lokalci u turističkoj industriji posmatraju strance kao hodajuće bankomate. Dakle, skoro svi će pokušati od vas da izvuku više novca nego što određena usluga ili proizod zaista košta. Iako jako frustrirajuće, na ovo se naviknete posle par dana, jedino je bitno da uvek budete oprezni i kada vam nešto naplate i kada vam vraćaju kusur i kada menjate novac u menjačnici.

Svima ponekad treba menjačnica. 🙂

Mi smo i u Bangkoku i kasnije u Puketu uglavnom ili menjali evre ili podizali novac sa bankomata (ovde uračunajte i naknadu za transakciju koja može da ide i do 200 bahta). Iz našeg iskustva, korišćenje kartica je potpuno bezbedno, ali ipak kao i svugde, pazite da niko ne vidi kada unosite pin kod.

Još nešto što treba da imate u vidu jeste da sve košta više na mestima gde ima dosta stranaca, što se ne razlikuje od bilo kog grada na svetu. Što se više udaljavate od bogatijih delova grada i turističkih atrakcija, to će cene biti niže.

Mi smo okvirno plaćali 1-2 za obrok na ulici, 20ak evra za obrok u restoranu, oko 4 evra za pivo u kafiću, 3-5 evra za koktel u kafiću, 2-3 evra za pivo ili neko drugo alkoholno piće u marketu (uglavnom 7eleven, kojih ima na svakom ćošku u Tajlandu).

Najbolja (i najjeftinija) hrana u Bangkoku je upravo ulična hrana.

Što se tiče ulaznica za atrakcije, cene ulaznica za većinu hramova su do 5 evra, sa izuzetkom Velike kraljevske palate za čiju ulaznicu treba izdvojiti oko 13 evra. Ispod ćete naći cene svih atrakcija koje preporučujemo da posetite.

Još jedna bitna stavka jesu cene suvenira i odeće po uličnim štandovima i pijacama nažalost, teško je dati precizne cifre pošto na Tajlandu ovde u igru ulazi cenjkanje. Dakle, što ste bolji u cenjkanju, to ćete niže platiti pantalone, majice, magnete, činije i druge sitnice.

Računajte svakako da ništa od ovoga nije skupo, ali opet, lokalci će itekako pokušati da vas prevare ako vide da nemate pojma kako se kreću cene. Mi uglavnom za suvenire nismo davali više od 5 evra, a za odeću do 10 evra, eventualno 15 evra ukoliko je nešto bilo boljeg kvaliteta.

Na kraju, cene smeštaja zaista variraju  kao i u svim velikim gradovima možete naći i jeftin i papren smeštaj. Cene u hostelima i lošijim hotelima su baš jeftine, pa možete naći smeštaj i za 10-20 evra po noći. Za bolje hotele računajte oko 50+ evra po noći.

Bangkok — smeštaj

Tokom planiranja putovanja u Tajland, najteža stavka nam je bila da pronađemo smeštaj koji nam odgovara da bude pristojan, da je na dobroj lokaciji i da nam se uklapa u budžet.

S obzirom na to da je Bangkok ogroman grad koji se prostire na skoro 1,600 kvadratnih kilometara, jasno je da u tajlandskoj prestonici ima pregršt opcija za smeštaj, od hostela za bekpekere do hotela za najbogatije.

Pogled na Bangkok sa Vat Saketa.

Sledi pregled najpopularnijih oblasti za smeštaj u Bangkoku:

1. Kao San/Banglampu

Kao San je ubedljivo najpoznatija ulica u Bangkoku, te ne čudi da mnogi turisti upravo ovde biraju da odsednu. Čitava oblast je poznata po bekpekerima i provodu koji praktično traje non-stop. Mi smo prvih 7 noćenja odseli upravo u Banglampu oblasti, u hotelu Dewan, par minuta peške od Kao Sana, što se ispostavilo kao odličan izbor jer smo bili blizu centra dešavanja a opet daleko od buke i haosa ove nadaleko čuvene ulice.

Prednosti boravka u Kao San/Banglampu

 • Jeftin smeštaj
 • Blizu najpopularnijih turističkih atrakcija poput Velike palate
 • Puno restorana, kafića i barova

Mane boravka u Kao San/Banglampu

 • Metro ne prolazi ovuda
 • Glasna muzika i pijani turisti na Kao San-u

2. Oko reke

Ukoliko vam se Kao San ne dopada a ipak želite da budete blizu istorijskog centra grada, onda je najbolje da tražite smeštaj u oblasti oko Čao Praje, reke koja protiče kroz Bangkok.

Idealan za one koji žele da saznaju više o tajlandskoj istoriji i kulturi, ovaj deo grada je zaista lep, ali imajte u vidu i da su ovde smešteni mnogi hoteli sa 5 zvezdica, te nije lako naći jeftin smeštaj.

Prednosti boravka oko reke

 • Blizu mnogih kulturno-istorijskih znamenitosti
 • Mirnija atmsofera u odnosu na Kao San
 • Neverovatni pogledi na grad

Mane boravka oko reke

 • Nema puno opcija za one sa manjim budžetom
 • Restorani su ovde među skupljima u gradu
 • Reka je prljava i ume da smrdi

3. Sukumvit

Jedan od najmodernijih krajeva u Bangkoku, Sukumvit se prostire oko istoimene ulice dugačke čak 18 kilometara i poznat je po dobrim restoranima i noćnim klubovima. Ovo je takođe dobra oblast za ljubitelje šopinga. U Sukumvitu ima mnogo hotela, tako da je moguće naći smeštaj za svačiji džep.

Prednosti boravka u Sukumvitu

 • Kosmopolitski deo Bangkoka
 • Pregršt hotela, restorana, barova i noćnih klubova
 • Dobro povezan sa ostatkom grada

Mane boravka u Sukmvitu

 • Udaljen od turističkih atrakcija i znamenitosti
 • Neki delovi jako bučni zbog klubova
 • Može biti previše urban za turiste koje više zanima tajlandska kultura

4. Silom

Poznat kao poslovna oblast Bangkoka, Silom je deo grada u kome ćete naći moderne oblakodere, strance koji žive i rade u tajlandskoj prestonici i mnoštvo dobrih restorana. Iako popularan među stranim turistima, Silom po našem mišljenju nije najbolja oblast za turiste koji nikad nisu bili u Bangkoku.

Prednosti boravka u Silomu

 • Veliki izbor hotela, od jeftinih do preskupih
 • Dobro povezan sa ostatkom grada
 • Dobri restorani i noćni život

Mane boravka u Silomu

 • Daleko od kulturno-istorijskih znamenitosti
 • Deo oko Patponga može biti prebučan noću
 • Nema puno toga da se radi ili vidi u oblasti

5. Siam

Siam je još jedna moderna oblast u Bangkoku, poznata pre svega po mnogobrojim tržnim centrima. Ako baš, baš želite da šopingujete dok ste u Tajlandu, ovo je dobar kraj za vas. Ovde takođe ima dosta internacionalnih restorana, pa Siam može biti dobar izbor i za one koji ne vole mnogo da eskprimentišu sa hranom.

Prednosti boravka u Siamu

 • Mnogo šoping centara, hotela i restorana
 • Dobro povezan sa drugim delovima grada
 • Miran kraj

Mane boravka u Siamu

 • Mali broj atrakcija u blizini
 • Velike gužve
 • Mogao bi da prođe kao moderni deo bilo kog većeg azijskog grada

6. Pratunam

Nedaleko od Siama, Pratunam je takođe poznat po šopingu zahvaljujući istoimenoj pijaci i mnogobrojnim radnjama sa jeftinom robom. U ovom kraju smo bili poslednju noć u Tajlandu, u poznatom Baiyoke Sky hotelu, najvišoj građevini u Bangkoku, i iako su pogledi sa hotelskog vrha fenomenalni, ne bismo se opet vraćali u ovu pre-haotičnu oblast grada.

Prednosti boravka u Pratunamu

 • Jeftin smeštaj
 • Puno jeftinih restorana
 • Šoping za malo para

Mane boravka u Pratunamu

 • Daleko od znamenitosti
 • Gužve u saobraćaju, previše ljudi na ulicama
 • Prilično zapušten deo grada

7. Kineska četvrt

Kineska četvrt u Bangkoku je jedna od najvećih kineskih četvrti na svetu. Ovaj deo grada je poznat kao raj za gurmane, sa mnogo autentičnih restorana i štandova na svakom koraku. Kineska četvrt je dobar izbor za putnike koji žele da potroše minimalno na smeštaj.

Prednosti boravka u Kineskoj četvrti

 • Dobra ulična hrana na svakom ćošku
 • Jeftini hoteli
 • Puno marketa i uličnih prodavaca

Mane boravka u Kineskoj četvrti

 • Ogromne gužve
 • Nema puno hotela
 • Nije dobro povezana sa ostatkom grada

Bangkok — prevoz

Jedna od najvećih mana Bangkoku je prilično loš saobraćaj čuven po jezivim gužvama i čestim zastojima. S druge strane, u gradu je lako snaći se, pogotovo ako znate koje sve opcije imate na raspolaganju.

Prvo i pre svega, Bangkok ima i podzemni (MRT) i nadzemni metro (BTS Skytrain), što dosta olakšava kretanje po određenim delovima grada. Međutim, ako ste smešteni bliže istorijskom centru grada, metro retko da ćete koristiti.

Grad možete obilaziti i busevima. Mi ovo iskreno nismo ni pokušali jer su autobusi uvek bili krcati. Ono što jesmo stalno koristili su taksiji. Iako jeftini, taksiji u Bangkoku su zaista priča za sebe.

Tuk Tuk Tajland
Čuveni tajlandski tuk tukovi. Slika preuzeta sa pixabay.com.

Donekle je očekivano da taksisti žele da prevare strance, ali ono što se dešava u Bangkoku je stvarno bezobrazluk. Ako nas je nešto izluđivalo tokom boravka u Tajlandu, to su taksisti. Prvo pravilo je da ne ulazite u taksi vozilo ako nema taksimetar ali ono što vam niko ne kaže jeste da taksisti prosto neće da ga uključe. Ako i nađete nekog ko hoće da uključi taksimetar, onda će vas verovatno voziti okolo naokolo dok taksimetar ne otkuca neku cifru koja mu je prihvatljiva. Mi nismo našli način da se izborimo sa taksistima, tako da je agonija dozivanja taksija ponekad trajala i po 15, 20 minuta.

Na kraju, imate i čuvene tuk tukove, motorizovane žuto-zelene rikše. Iako je Bangkok poznat po tuk tukovima, oni su najmanje pouzdano prevozno sredstvo — a i najneudobnije. Sa tuk tuk vozačima je tek umetnost dogovoriti se za cenu — a i poznati su po tome da odvoze turiste do prodavnica koje im daju procent od prodaje. Lepi za fotkanje, izbegavati za obilazak.

Još jedna opcija je da iznajmite skuter, ali to svakako nije nešto što bismo preporučili da uradite u haotičnom gradu poput Bangkoka.

Saobracaj Bangkok
Moramo napomenuti da ulice Bangkoka retko kad izgledaju ovako — uglavnom vlada potpuni haos gde god krenete. Fotka preuzeta sa pixabay.com.

Kako izbeći prevare u Bangkoku

Tajland je poznat kao zemlja osmeha ali to ne znači da lokalci neće pokušati da vas prevare na najrazličitije načine i od vas izvuku još nešto para. Iako na prevare možete nasesti bilo gde u zemlji, ipak nam se čini da najviše prevaranata ima upravo u glavnom gradu.

Evo koje su najčešće prevare u Bangkoku

 • Velika palata je zatvorena danas

Ako vam na putu ka nekoj atrakciji (uglavnoj Velikoj palati ili nekoj poznatijoj znamenitosti) iznenada priđe dobrodušni, nasmejani Tajlanđanin da vas dobronamerno upozori da ta atrakcija baš taj dan ne radi, budite sigurni da pokušava da vas prevari. Reći će vam da je baš šteta što ne možete da vidite to što želite — ali da on može da vas provoza po gradu za smešne pare i čak vam bude i vodič. Ako krenete sa njim, vrlo verovatno ćete završiti u prodavnici dragulja ili u agenciji koja prodaje paprene aranžmane — a onaj dobrodušni Tajlanđanin će postati jako navalentan, insistirajući da nešto kupite.

Ovu prevaru ćete lako izbeći tako što ćete unapred znati radno vreme atrakcija koje želite da obiđete.

 • Tuk tuk prevara

Slična kao i prethodna, i ova prevara ima za cilj da vas natera da kupite dragulje (iako u radnjama mogu da budu izloženi i pravi, insistiraće da vam ih pošalju na adresu, a kad stignu biće lažnjaci). Kod ove prevare, uđete u tuk tuk i onda vas vozač zamoli da samo svratite u prodavnicu dragulja i bacite pogled, ne morate ništa da kupite. Čak iako vam ne smetaju navalentni prevaranti po tim radnjama, velika je verovatnoća da ćete se iznervirati jer ste krenuli u obilazak i ne želite da izgubite sat vremena i više u Bangkoku na ovakve stvari.

Što se tiče ove prevare, prosto ne pristajte da vas odveze negde drugde nego gde vi želite, ma koliko vozač delovao fino. Nas nisu uspeli da zeznu u Bangkoku ali nas je zato rikša u Nju Delhiju pokušala odvesti u sličnu radnju. Pošto nas je dovezao do tamo, samo smo izašli iz rikše i izgubili se u drugom pravcu, tražeći novo prevozno sredstvo.

 • Taksi prevara

U Bangkoku je jako teško naći taksi sa taksimetrom — a pošto su cene vožnji relativno niske i bez taksimetra za bogate turiste sa zapada, možda pomislite da je normalno što neće da upale taksimetar. Nije! Dakle, ova prevara se sastoji iz toga da uđete u taksi koji je parkiran ili ispred hotela ili ispred neke atrakcije. Taksista čak može i da vam kaže da će upaliti taksimetar, ali kad krene da vozi, to naravno neće uraditi. Ako ga zamolite da upali, ponudi će vam neku cifru do destinacije (koja je naravno veća od uobičajene) i reći da ne može da upali taksimetar. Pošto ste već u vozilu, vrlo verovatno ćete na kraju i platiti cenu koju je tražio. Još jedna varijanta taksi prevare jeste da taksista upali taksimetar — koji je podešen da otkucava mnogo više nego što bi trebalo.

Iskreno, prevare sa taksistima je najteže izbeći. Kada krenete u obilazak, najbolje je da vam hotel pozove taksi, ali kada se vraćate u hotel ili kada idete od jedne atrakcije do druge, trebaće vam mnogo strpljenja dok ne naiđete na taksistu koji će zapravo da uključi taksimetar. Nažalost, Uber više ne radi u Tajlandu (ali radi Grab, sa kojim nemamo nikakvo iskustvo, pa ni ne možemo da kažemo da li valja ili ne).

 • Patpong prevara

Ova prevara cilja muškarce koji su u potrazi za zabavom u Bangkoku. Dakle, dok šetate Patpongom, neki promoter će vam prići i ponuditi da odete u klub gde Tajlanđanke izvode svakakve akrobacije a ulaz je besplatan, samo treba da naručite jedno piće. Ništa ne posumnjate i krenete za njim — i zapravo i stignete u pravi bar, sa pravim Tajlanđankama. Naručite piće, devojke insistiraju da i njima kupite piće (po istoj ceni kao vaše, ali vi ne znate koliko vaše piće košta). Tada će i početi šou — ali će nakon samo jedne akrobacije da vam traže velikodušnu napojnicu. Ako odlučite da odete u tom trenutku, tražiće vam da platite suludo puno para za ona pića — a ako ne želite svojevoljno, izbacivač na vratima će vas naterati.

Kao i za većinu prevara bilo gde u svetu, i ovde važi pravilo — ako zvuči previše dobro da bi bilo istinito, verovatno i nije istinito. Teško da ćete moći da vidite Tajlanđanke u akciji za 3-4 evra (koliko npr. košta jedno pivo), tako da ako vam je ovo na spisku želja za Bangkok, idite u neki dobar, proveren bar.

Šta videti u Bangkoku

Ovde možete da nađete popularne (a jeftine) dnevne ture iz Bangkoka:

Powered by GetYourGuide

U Bangkoku možete provesti nedelje i da još uvek ne vidite sve što želite ili što je vredno obilaska. Međutim, postoje neke atrakcije koje prosto morate da posetite — što zbog kulturno-istorijskog značaja, što zbog lepote ili popularnosti. Evo šta smatramo da nikako ne treba propustiti u Bangkoku.

Velika palata (Grand Palace)

Koji god vodič kroz Bangkok da pročitate, u svakom ćete naći Veliku palatu na prvom mestu atrakcija koje ne treba da propustite u glavnom gradu Tajlanda — i uprkos nenormalnim gužvama u samom kompleksu, ovo mesto zaista zaslužuje svu pažnju koju dobija.

Zvanična rezidencija kraljeva Sijama i kasnije Tajlanda, Velika palata se sastoji iz mnoštva građevina, paviljona i bašti. Originalnu strukturu je podigao kralj Rama I, osnivač Čakri dinastije koja i dalje vlada zemljom, krajem 18. veka, a kasniji kraljevi su nastavili da dodaju građevine i time proširuju kompleks. Danas tajlandski kralj Rama X ne živi u Velikoj palati, ali se ovde i dalje održavaju zvanične ceremonije i samo deo kompleksa je otvoren za turiste.

Ispred hrama Smaragdnog Bude.

U okviru Velike palate se nalazi i čuveni Hram Smaragdnog Bude (Wat Phra Kaew), sveto mesto i najvažniji budistički hram u čitavom kraljevstvu.

Ono što je bitno spomenuti jeste da u Veliku palatu (kao i u sve hramove u Tajlandu) ne možete ući ukoliko niste pristojno odeveni. I muškarci i žene moraju da imaju dugačke pantalone (ili suknje) i majice koje pokrivaju ramena.

Hram Ležećeg Bude (Wat Pho)

Nedaleko od Velike palate se nalazi jedan od najbitnijih i najlepših budističkih hramova u zemlji — Vat Po, poznat i kao Hram Ležećeg Bude. Glavni hram Rame I, za vreme čije vladavine je i obnovljen, Vat Po je prvi obrazovni centar u Tajlandu i mesto nastanka poznate tajlandske masaže. U hramu se i dalje nalazi škola tajlandske medicine i ovde se i dalje uči umetnost tajlandske masaže.

Vat Po, verovatno najzanimljiviji hram u Bangkoku.

Baš poput Velike palate, i ovaj fantastični kompleks može da se pohvali maestralnom arhitekturom i mnoštvom detalja koji ostavljaju posetioce bez daha. Ono što je bitno znati jeste da je Vat Po dom preko 1,000 skulptura Bude (više nego u bilo kom durgom hramu u Tajlandu) — i ovde se nalazi jedna od najpoznatijih statua Bude na svetu — Ležeči Buda dugačak čak 46 i visok 15 metara.

Da biste ušli u Vat Po, morate biti pristojno obučeni — a pri ulasku u hram gde se nalazi ležeći Buda morate i da se izujete (i ovo pravilo važi za ulazak u sve hramove).

Hram Zore (Wat Arun)

Još jedan veličanstveni hram koji treba posetiti u Bangkoku je Vat Arun, poznatiji kao Hram Zore. Hram je dobio ime po boginji Aruni — a poznat je po tome što se prvi zraci sunca svakog jutra odbijaju o njegov centralni toranj.

Arhitektonski drugačiji od drugih hramova po Bangkoku i Tajlandu, Vat Arun se sastoji iz jednog centralnog tornja, koji predstavlja planinu Meru, centar fizičkog, metafizičkog i spiritualnog univerzuma u budističkoj i hindu mitologiji, i četiri manja tornja koja ga okružuju. Neverovatan i danju, hram je posebno veličanstven uveče, kada su tornjevi obasjani.

Vat Arun — s obzirom na veličinu tajlandskih hramova, uglavnom je na fotkama prikazan samo jedan deo građevina.

Smešten skoro pa tačno preko puta Vat Poa, Vat Arun je jedna od najpoznatijih znamenitosti u Bangkoku a da da biste došli do njega, morate da pređete Čao Praju. Svakako, odlazak u Bangkok ne bi bio potpun bez makar jedne vožnje rekom, te je ovo sjajna prilika da spojite vožnju brodićem sa obilaskom jednog od najveličanstvenijih hramova u gradu.

 • Zvanični sajt hrama: /
 • Radno vreme: 8:00 – 18:00 svakog dana
 • Cena ulaznice: 100 bahta (oko 2.5 EUR)

Hram Zlatne planine (Wat Saket)

Budistički hram koji je na nas ostavio najjači utisak, Hram Zlatne planine ili Vat Saket je jedno od najdivnijih mesta na kojima smo bili. Iako su Vat Po, Vat Arun i Hram Smaragdnog Bude u Velikoj palati poznatiji i posećeniji od Vat Saketa, nećete se pokajati ako odvojite vreme za obilazak ovog bajkovitog hrama.

Sam hram se nalazi na vrhu veštačkog brda do kojeg vodi na stotine vijugavih stepenika (344, da budemo precizni). Vat Saket se možda ne razlikuje mnogo od drugih budističkih hramova, ali ono što čini ovo mesto nesvakidašnjim je upravo uspon do hrama, gde ćete videti mnogobrojne biljke, statue, fontanice i manja i veća zvona koja se oglašavaju na vetru. Pri spuštanju ćete naići i na šareni gong — koji možete i da isprobate.

Buuum!

A kada se konačno popnete i do Vat Saketa, imaćete priliku da uživate u spektakulranom pogledu na čitav grad. Hram Zlatne planine jeste poznata turistička atrakcija, ali ovde ipak ima manje ljudi, tako je i atmosfera mnogo mirnija i opuštenija, taman da odmorite dok se ispred vas prostire panorama ovog fascinantnog grada.

 • Zvanični sajt hrama: /
 • Radno vreme: 07:00 – 19:00 svakog dana
 • Cena ulaznice: 100 bahta (oko 2.50 EUR)

Kao San

Kao San je verovatno najpoznatija ulica u celom Bangkoku, opisana u popularnoj knjizi Plaža (u čijoj ekranizaciji glumi Leonardo di Kaprio) kao centar bekpekerskog univerzuma.

Sigurno da bekpekeri (kao i hiljade i hiljade drugih ljudi) ovde dolaze u potrazi za smeštajom i provodom — ali ovaj romantizovan opis možda i ne opisuje ovu malu ali čuvenu ulicu najtačnije.

Možda se nećete složiti sa nama, ali naš opšti utisak jeste da je Kao San totalni užas, pogotovo nakon zalaska sunca.

Kao San, jedna od najpoznatijih ulica na svetu.

Istina, da biste doživeli onaj filmski Bangkok, Kao San je nezaobilazna stanica, ali ukoliko vas ne zanima da se napijete kao Bredli Kuper i ekipa i završite ko zna gde sa damama noći ili gledate ping-pong šou, verovatno se nećete oduševiti Kao Sanom.

Ono što vas može zanimate jeste da u Kao Sanu možete i da probate gomilu buba i drugih čuda poput škorpija (i neka morska bića koja izgledaju kao mini hobotnice). Možete i da se istetovirate i ko zna šta još.

S druge strane, ako dođete ovde u toku dana, dok još ne trešti muzika iz svih lokala, naći ćete super kafiće i moći ćete da krenete u potragu za suvenirima. Takođe, ulice oko Kao Sana su mnogo pitomije i nama su se mnogo više svidele tako da smo tu dolazili nakon celodnevnog lutanja po gradu.

Kineska četvrt

Kao što smo već rekli, Kineska četvrt je jedna od najvećih kineskih četvrti na planeti. To takođe znači da su ovde nenormalne gužve (i na ulici i na trotoaru), da je velika buka i da ima i dosta opojnih mirisa! Opet, ovaj kraj grada je totalno drugačiji od ostalih oblasti — i ako vas zanima da vidite kako Kinezi žive u Bangkoku i kakvu hranu prave, definitivno treba da odvojite par sati za obilazak Kineske četvrti.

Kineska četvrt je mnogo haotičnija uživo nego na bilo kojoj fotografiji. 🙂

Osim što u četvrti možete da kupite sve od igle do lokomotive, kao uostalom i na bilo kom mestu gde se prodaje kineska roba, ovde ćete naći na bezbroj uličnih štandova i minijaturnih restorana koji služe lokalnu hranu. Kineska četvrt je poznata i po velikom broju zlatara, kojih stvarno ima na svakom ćošku. Kraj je pomalo zapušten, ali moramo priznati da stvarno ima neki svoj šarm, pogotovo glavni deo koji se nalazi oko Jaovarat ulice (Yaowarat Road).

Kuća Džima Tompsona

Džim Tompson je bio američki biznismen koji je odrigrao ključnu ulogu u obnovi tajlandske industrije svile tokom 50-ih i 60-ih godina prošlog veka.

Kada se preselio u Bangkok, počeo je i da skuplja umetnička dela iz Jugoistočne Azije, uključujući statue Bude, tradicionalne tajlandske slike, porcelan iz Kine i sekulrane umetnine iz Tajlanda, Burme, Laosa i Kambodže.

Tajlanđanke pokazuju kako nastaje svila u kući Džima Tompsona.

U Bangkoku je takođe dizajnirao i sagradio kuću u kojoj je živeo i izlagao umetnička dela — i koja danas čini jedan od najpoznatijih muzeja u gradu. Kuća, koja leži na kanalu, inspirisana je tajlandskom tradicionalnom arhitekturom i sastoji se iz nekoliko odvojenih građevina.

U kući Džima Tompsona ćete čuti životnu priču ovog fascinantnog čoveka koji je misteriozno nestao tokom šetnje u Maleziji 1967. godine, videti dela koja je skupio za vreme života i naučiti više o tome kako se pravi svila.

Nacionalni muzej

Još jedan muzej koji itekako vredi obići tokom boravka u Bangkoku je Nacionalni muzej, jedan od najvećih muzeja u jugoistočnoj Aziji.

Prvi javni muzej u Tajlandu, Nacionalni muzej je osnovao kralj Rama V da bi pokazao svetu umetničku kolekciju svog oca Rame IV. Muzej je smešten u raskošnoj palati u kojoj su nekada živeli prestolonaslednici.

Danas se u muzeju nalaze predmeti iz svih perioda tajlandske istorije, te ovde stvarno možete saznati dosta o istoriji i umetnosti kraljevine.

Jedna od desetak ceremonijalnih kočija u Nacionalnom muzeju.

Između ostalog, u muzeju su izloženi prvi pisani dokument na tajlandskom jeziku, budistička umetnost, zlatni predmeti i dragulji, maske, keramika, tekstil, muzički instrumenti — i ono što se nama najviše dopalo, ceremonijalne kočije koje se isključivo koriste za kraljevske kremacije.

Pošto kolekcije nisu lepo obeležene, najbolje je da muzej obilazite sa turističkim vodičem (volonteri služe kao vodiči, pa se ova opcija ne naplaćuje dodatno).

Bayoke Sky

Do pre par godina najviša građevina u Bangkoku, Bayoke Sky hotel je popularna turistička atrakcija zbog svoje rotirajuće opservacione platforme koja se nalazi na 84. spratu.

Hotel ukupno ima 88 spratova, visok je 309 metara, i najviši je hotel u regionu.

Osim platforme na 84. spratu, zbog koje je hotel poznat, Bayoke Sky ima i opservatoriju na 77. spratu. Turisti mogu da se popnu do obe opservatorije za 450 bahta (oko 11.50 evra), u šta je uključeno i jedno piće u baru na 83. spratu.

Skoro pa na vrhu sveta. 🙂

Pogled sa 84. sprata je naravno više nego spektakularan, pogotovo noću kada ceo grad sija. Naravno, pošto u Bangkoku ima mnogo visokih struktura, uključujući hotele i restorane, ovo nije jedino mesto na kojem možete da vidite panoramu grada ali svakako jeste jedno od najboljih.

Mi smo poslednju noć u zemlji proveli upravo u ovom hotelu u kome se nalazi čitav jedan grad u malom, sa restoranima, pijacom i golf terenom. Nažalost, usluga u hotelu je očajna i radnici vam ništa neće pomoći, čak ni da pozovu taksi do aerodroma, ali ako vam to ne smeta, možemo da preporučimo da provedete ovde makar jednu noć.

Izlet u Kančanaburi

Ako imate malo više vremena u prestonici, savetujemo da jedan dan odvojite za izlet van grada, tačnije u Kančanaburi.

Na koju god agenciju u Bangkoku da naiđete, sigurno nudi ovu turu samo je bitno da vidite kako se kreću cene i da naravno pokušate da prođete što jeftinije (mi smo na kraju platili oko 20 evra po osobi za celodnevni izlet).

Izlet obuhvata obilazak sjajne Damnoen Saduak pijace na vodi, vožnju brzim čamcem po kanalima, kao i odlazak do JEATH ratnog muzeja o železnici smrti izgrađenoj tokom Drugog svetskog rata i mosta na reci Kvaj. U neke ture je uključena i vožnja brodom po reci.

Tura na koju smo mi išli nije dostupna na Get Your Guide, ali ako ste zainteresovani za sličan dnevni izlet, bacite pogled na ove ture:

Powered by GetYourGuide
Ozloglašeni most na reci Kvaj.

Određeni turoperateri nude i jahanje slonova u sklopu izleta u Kančanaburi, ali imajući u vidu koliko je ovo okrutna praksa, molimo vas da ne podržavate eksploataciju životinja u Tajlandu ni bilo gde drugde.

Ukoliko želite da saznate više o turi na kojoj smo bili i mestima koja smo posetili u okviru dnevnog izleta, pročitajte naš mini vodič za Kančanaburi.

Šta još raditi u Bangkoku

Iznad nabrojane znamenitosti i atrakcije su ono što mislimo da nikako ne treba da propustite na putovanju u Bangkok, ali ako imate još vremena, ovaj divan grad ima da ponudi još mnogo toga.

Evo šta još možete da vidite i radite u Bangkoku:

 • U tajlandskoj prestonici ima na stotine hramova, pa ako i vas fasciniraju hramovi kao i nas, možete da obiđete Lohu Prasat, poznatu kao gvozdeni dvorac ili gvozdeni manastir zbog metalnih koplji (sada zlatnih) koje se nalaze na tri nivoa hrama.
 • U bangkoškim hramovima ima raznih statua Buda a jedna od najčuvenijih je statua Zlatnog Bude, visoka 3 metra i teška čitavih 5,5 tona! Vrednost statue je procenjena na preko 250 miliona dolara! Ono što je zanimljivo spomenuti jeste da je statua bila prekrivena nekim drugim materijalom skoro 200 godina — i niko nije znao njenu pravu vrednost sve dok se taj gornji sloj nije odlomio na jednom mestu prilikom premeštanja Bude.
Kako zapravo izgleda poseta tajlandskom hramu. U pozadini je Zlatni Buda — sa kojim svi naravno žele da imaju selfi.
 • Ispred hrama Vat Sutata (Wat Suthat) se nalazi jedna poznata i pomalo bizarna religijska struktura — Velika ljuljaška. Ceremonije na ovakim ljuljaškama širom zemlje su održavane do 1935. godine, nakon čega su ukinute zbog bezbednosnih razloga.
 • Kada se umorite od svog haosa Bangkoka, možete da svratite u Lumpini park u kome se nalazi i veštačko jezero. Međutim, ono po čemu je ovaj park zaista poznat jesu komodo zmajevi — samo pazite da im ne prilazite suviše blizu.
 • Ako odlučite da svratite do Siloma i vidite poslovni distrikt Bangkoka, ovde se nalazi jedan lep hindu hram — Mariaman. Imajte u vidu samo da na svim slikama na netu ovaj hram izgleda bar tri puta viši nego što zapravo jeste, tako da nije baš toliko veličanstven kao što deluje na fotkama.
Hindu hram Mariaman.
 • Tajland je poznat po dobroj klopi. Umesto potrage za internacionalnim restoranima ili poznatim lancima brze hrane, jedite tajlandsku hranu gde god stignete. Ako je neko mesto puno lokalaca, to znači da je i hrana dobra i verovatno i jeftinija nego inače. Nemojte da se plašite da jedete uličnu hranu, mi smo je jeli mesec dana i nije nam bilo ništa.
 • Bangkok je poznat i po pijacama. Najpopularnija je svakako Čatučak pijaca koja je otvorena samo vikendom i koju za dva dana nedeljno obiđe i preko 200,000 ljudi. Ako želite da odete u šoping nakon zalaska sunca, u Bangkoku ima i nekoliko noćnih pijaca.
 • Na kraju, idite na tajlandsku masažu. Gde god se nađete u Tajlandu, neko će vam nuditi masažu, pa iskoristite priliku da se za malo para opustite nakon napornog dana.
Unutar Lohe Prasata, metalnog hrama.

Za nas, Bangkok je bio ljubav na prvi pogled. Tamo nam ništa nije smetalo, ni buka, ni prljavština, ni gužve, ni lokalni prevaranti (ok, taksisti su nam malo smetali), ni bahati turisti.

Daleko od toga da je Bangkok idealan nijedan grad nije ali tajlandska prestonica nam se jednostavno uvukla pod kožu kao što nijedno drugo mesto nije. Možda Bangkok na vas neće ostaviti isti utisak — ali sigurno vas neće ni ostaviti ravnodušnim.

Ako smo nešto preskočili u ovom vodiču kroz Bangkok ili imate neka druga pitanja u vezi sa putovanjem u Tajland, slobodno nam se javite. Ukoliko vam se dopada naš sajt, zapratite nas na Instragramu. Hvala na čitanju — do sledećeg teksta!

4 Komentara na “Bangkok — ultimativni vodič za samostalno putovanje

  1. Hvala vam na ponudi! Nadamo se da ćemo imati prilike da se sretnemo kada se otvore granice! 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *