Evropa - Francuska

Vodič za Kan — holivudski glamur i malo šta više

Nemate puno vremena? Evo par osnovnih informacija o Kanu:

  • Najbolje vreme za putovanje? Cele godine (+ leto ako idete na more).
  • Minimum dana? 1 dan je dovoljan za najbitnije atrakcije.
  • Direktan let? Wizz do Nice.
  • Smeštaj? Mi smo bili smešteni u sjajnom apartmanu za 4 osobe u Nici. Smeštaj možete da bukirate preko Booking.com (idealno ako nađete smeštaj sa besplatnim otkazivanjem ili plaćanjem na licu mesta).
  • Trošak po danu (bez smeštaja): Ovo je subjektivno, ali računajte minimum oko 50 EUR.

Kan mi se nije dopao kada sam ga prvi put posetila, a utisak nije ništa bolji ni sada, skoro 10 godina kasnije. Ništa posebno ne fali Kanu, ali nema ni ono nešto zbog čega bismo ikad poželeli opet da odemo — osim ako u međuvremenu ne postanemo filmske zvezde!

Šalu na stranu, u Kanu nema puno toga da se vidi ili radi, a za obilazak ne treba više od par sati. Izuzev malog ali simpatičnog starog grada, u Kanu se sve ostalo vrti oko zabave za bogate.

U starom gradu.

Tu je naravno Kanski filmski festival po kome je grad najpoznatiji, a osim dvorane u kojoj se održava festival, možete da vidite gomilu luksuznih hotela i restorana, lepo uređenu promenadu pored mora — i to je manje više to.

Iskreno, na Azurnoj obali ima mnogo lepših mesta, ali ako prvi put posećujete ovaj deo Francuske, sasvim je razumljivo zašto želite da posetite jedan od najčuvenijih gradova na Rivijeri.

Šta videti u Kanu

Do Kana je najlakše doći vozom iz Nice, a onda hvatati bus do ulaska u stari grad. Stari grad nije nešto preterano popularan među turistima, a da budemo iskreni, pre ovog sad putovanja u Kan nismo ni znali za postojanje starog gradskog jezgra. Već smo rekli da je stari grad mali i simpatičan, ali u poređenju sa starim gradovima drugih mesta na Azurnoj obali, nije mnogo zanimljiv.

Stari grad.

Ruku na srce, mi smo Kan obišli u januaru, pa je moguće da je stari grad živahniji tokom leta, ali van sezone ovde maltene ništa nije otvoreno — jedino smo našli par radnji sa suvenirima na samom ulasku u stari grad, i ovo je ujedno i jedino mesto gde smo videli magnete u Kanu.

Što se tiče atrakcija, u starom gradu možete da obiđete crkvu Notre-Dame d Esperance iz 16. veka i majušni Muzej istraživanja sveta (karta je samo 6.5 EUR). Muzej se nalazi na mestu starog manastira, a u njemu su izloženi zanimljivi eksponati iz raznih delova sveta.

Crkva.
Pogled pored crkve.
Muzej istraživanja sveta.

U skopu muzeja se nalazi i toranj na koji možete da se popnete — odavde su odlčni pogledi na čitav Kan i okolinu. Ali čak i ako ne uđete u muzej, u starom gradu ima par vidikovaca sa kojih se pruža lep pogled (jedan je kod crkve, drugi malo posle crkve a pre muzeja, kod znaka Cannes).

Toranj.
Znak Cannes.
Pogled na luku,
Pogled na grad.

Nakon što završite obilazak starog grada, vreme je da se uputite ka Palati festivala, dvorani u kojoj se održava čuveni Kanski festival. Od starog grada do dvorane nema više od 10 minuta peške, a na putu do nje možete ili da prođete pored luke ili preko glavnog trga.

Glavni trg.

Što se tiče dvorane, filmofili će verovatno biti razočarani jer Palata festivala uopšte ne izlgeda kao mesto u kojem se održava jedan od najvećih i najprestižnijih filmskih festivala na svetu. S druge strane, nama je bilo zanimljivo da šetamo oko i pored dvorane u potrazi za otiscima prstiju filmskih zvezda i poznatih režisera.

Palata festivala.

Palata je inače smeštena na Kroazeti, dugačkoj promenadi pored mora gde se još nalaze lepe vile, skupe radnje i luksuzni hoteli — od kojih se posebno izdvaja art nouveau vila u kojoj je smešten Karlton.

Na Kroazeti je smešten i Le Centre d’Art La Malmaison, muzej savremene umetnosti u nekadašnjem Grand hotelu. U muzej smo hteli da odemo, ali je bio zatvoren tokom naše posete zbog renoviranja. Ponovno otvaranje je planirano za decembar 2024. Ulaznica je 6 EUR.

Ako idete do kraja Kroazete, izbićete na Trg 8. maja, gde možete još da vidite baštu sa ružama i obližnju luku.

Kroazeta.

I to je to — mali i neimpresivan stari grad, Palata festivala koja izgleda kao neki matori tržni centar u Blokovima i promenada preko puta koje su hoteli i radnje. Naravno, sigurni smo da je doživljaj potpuno drugačiji za one sa dubokim džepom, ali ovako nekako izgleda obilazak Kana za nas obične smrtnike. Ne zvuči baš glamurozno, zar ne?

To bi bilo to! Ako ste već bili u Kanu, voleli bismo da čujemo vaše utiske u komentarima. Ako vam se sviđa naš blog, zapratite nas na Instagramu i tako pružite podršku ovome što radimo. Hvala na čitanju — do sledećeg putopisa!

2 Komentara na “Vodič za Kan — holivudski glamur i malo šta više

    1. Da nema festivala, ne bi toliko turista išlo tamo. No dobro, nije uvek sve na putovanju wow, plus na Azurnoj obali ima baš puno drugih lepih mesta. 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *