Evropa - Francuska

Kratak vodič za Menton — dnevni izlet iz Nice

Nemate puno vremena? Evo par osnovnih informacija o Mentonu:

  • Najbolje vreme za putovanje? Cele godine (+ leto ako idete na more).
  • Minimum dana? 1 dan je dovoljan za najbitnije atrakcije.
  • Direktan let? Wizz do Nice.
  • Smeštaj? Mi smo bili smešteni u sjajnom apartmanu za 4 osobe u Nici. Smeštaj možete da bukirate preko Booking.com (idealno ako nađete smeštaj sa besplatnim otkazivanjem ili plaćanjem na licu mesta).
  • Trošak po danu (bez smeštaja): Ovo je subjektivno, ali računajte minimum oko 50 EUR.

Smešten samo 30 kilometara od Nice, Menton je bajkoviti gradić na Azurnoj obali koji sa pravom nosi nadimak Biser Francuske. Uprkos tome što nije popularan poput mnogo poznatijih gradova na Francuskoj rivijeri — Nice, Kana, Monaka, Antiba — Menton je podjednako lep, a ako idete na par dana u ovaj deo Francuske, bila bi prava šteta da ne izdvojite makar pola dana za obilazak ovog simpatičnog gradića na francusko-italijanskoj granici.

Do Mentona je najlakše doći vozom iz Nice, ali moguće je spojiti Menton i Monako (mada ipak mislimo da Monako zaslužuje ceo jedan dan) — ako se odlučite za drugu opciju, onda u Monaku treba da hvatate bus 608. Za obilazak Mentona je dovoljno par sati, ali ako idete tokom leta, onda možete da ostanete duže jer u centru grada ima jako lepa plaža.

Osim peščane plaže, Menton može da se pohvali malim ali veoma piktoresknim starim gradom, prelepim pogledom, prilično opuštenom mediteranskom atmosferom — i preko 300 sunčanih dana godišnje, idealnim vremenom za uzgajanje citrusnog voća po kojem je gradić nadaleko čuven. Ako vam se dopada kako ovo zvuči, čitajte dalje — jer krećemo u kratki virtuelni obilazak Mentona.

Šta videti u Mentonu

Bez obzira na to da li u Menton dođete vozom ili autobusom (stanice nisu na istom mestu, ali su blizu jedna druge), naći ćete se izvan centra grada, na nekih 15 minuta peške od starog grada. Kojim god prevoznim sredstvom stignete, naš savet je da krenete u pravcu mora — jer svakako je lepše šetati obalom nego zabačenim ulicama u kojima nema ništa da se vidi.

Šetajući promenadom, pored koje ima nekolicina kafića i poslastičarnica u kojima možete da uživate u pogledu na plavetnilo Francuske rivijere, prvo ćete naići na jednu veoma živopisnu žutu građevinu na kojoj piše Marche — ova prelepa građevina je dom lokalnoj pijaci na kojoj možete da kupite nešto da prezalogajite ili popijete.

Pijaca u Mentonu.

Nedaleko od pijace smešten je originalni Muzej Žana Koktoa, francuskog pesnika, pisca, dizajnera i režisera. Muzej se nalazi u Bastionu, utvrđenju iz 17. veka, mestu koje je umetnik restaurirao i ukrasio sa namerom da u njemu izloži svoja izabrana dela. Muzej je otvoren par godina nakon Koktoove smrti 1963. godine, a od tada je kolekciji dodato još dosta predmeta — umesto stalne postavke, sada se u muzeju svake godine održava različita izložba. Ulaznica je 8 EUR. Inače, odmah posle pijace se nalazi još jedan muzej posvećen Koktou u kome je izložena kolekcija koja je pripadala jednom američkom biznismenu.

Muzej Žana Koktoa.

Šetajući dalje, na svega par minuta hoda od Bastiona, stiže se do mentonske luke, a onda i do peščane plaže, Plage des Sablettes. Između luke i plaže ima betonska platforma kojom obavezno treba prošetati — odavde se pruža najbolji pogled na stari grad (ako ste gledali fotke Mentona na netu, ovo je mesto odakle su snimljene). Iskreno, ako zbog nečeg vredi doći u Menton, to je onda zbog ovog pogleda — odavde grad izgleda kao naslikan temperama, sa šarenim, bajkovitim kućicama u pozadini i bojama koje se razlivaju po zelenkasto-plavoj vodi.

Pogled na luku.

Plage des Sablettes.

Kada se dovoljno nagledate ove lepote, krenite u pravcu lifta (ne možete ga promašiti pošto je ovde sve izuzetno blizu). Lift će vas popeti do ulaska u stari grad, odmah kod žuto obojenih stepenica koje idu u cak cak i vode do Katedrale Svetog Arhanđela iz 17. veka. Nažalost, katedrala je neretko zatvorena za posete — mi nismo imali sreće da se nađemo u starom gradu kada je otvorena, tako da smo samo mogli da je vidimo spolja.

Stepenice koje vode do katedrale.

Katedrala.

Ako vam nije mrsko da pešačite još više uzbrdo, onda od katedrale možete da pođete na gore i posle par minuta ćete izbiti na staro groblje gde je nekada bio dvorac — ovo je najviša tačka u gradu odakle se pruža sjajan pogled na Menton i Azurnu obalu.

Pogled sa groblja.

U brdovitom i majušnom starom gradu i nema više šta da se radi, ali kuda god da pođete, videćete uske vijugave uličice i stare šarene kuće u kojima ljudi i dalje žive — iako nema drugih atrakcija, neće vam biti dosadno da malo istražite i mnogo fotkate ove izuzetno fotogenične prizore.

Na naše iznenađenje, u starom gradu nismo videli nijedan kafić — a čak nismo naišli ni na jednu jedinu prodavnicu suvenira, ali srećom magneti Mentona mogu da se nađu i na drugim mestima na Rivijeri.

Negde u starom gradu.

Još bismo samo da podelimo da se svakog februara u Mentonu održava Festival limuna, Fête du Citron, kada je čitav grad ukrašen citrusnim voćem — a da stvari budu još zanimljivije, svake godine je tema festivala drugačija; neke od prethodnih tema su bile Alisa u zemlji čuda, Bolivud, Kralj lavova, Asterisk.

To bi bilo to o Mentonu. Ako ste već posetili ovaj šarenoliki gradić, voleli bismo da vas čujemo u komentarima. Ako vam se sviđa naš blog, zapratite nas na Instagramu i tako pružite podršku ovome što radimo. Hvala na čitanju — do sledećeg putopisa!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *