Angkor Vat
Daleke destinacije - Kambodža

Angkor — gde je vreme stalo (foto-putopis)

Jedno od najveličanstvenijih, najmističnijih mesta na ovoj našoj lepoj planeti, kompleks hramova Angkor se nalazi u Kambodži, najsiromašnijoj zemlji u jugoistočnoj Aziji koja je od nas udaljena preko 8,500 kilometara.

Iako nije izglasan za jedno od modernih sedam svetskih čuda, ova napuštena prestonica Kmerskog carstva je najveća i vrlo verovatno najlepša religijska građevina na svetu. Zanimljivo je da se i dan danas ne zna zašto je Angkor bio napušten što samo dodaje njegovom šarmu.

U našem foto-putopisu ćete naći praktične savete za obilazak Angkora, kratak pregled najpoznatijih hramova i fotografije iz čitavog kompleksa.

Angkor praktični saveti za obilazak

Ne znate koji smeštaj da bukirate? Toplo preporučujemo hotel Royal Crown Hotel & Spa u Siem Repu.

Da biste najbolje iskoristili vreme u Angkoru, videli sve što želite i izbegli raznorazne prevare, postoje neke stvari koje treba da znate pre nego što se uputite na ovo putovanje:

 • Postoje jednodnevne ($37), trodnevne ($62) i sedmodnevne ($72) karte za Angkor. Karte se kupuju na zvaničnoj blagajni lokaliteta, udaljenoj 4 km od Sijem Repa. Ulaznice možete platiti kešom ili karticama.
 • Angkor možete da obilazite tuk-tukom ili biciklom. Peške nikako ne možete arheološki kompleks je ogroman! Ako idete tuk-tukom, dogovorite se sa vozačem za cenu prvi dan i znajte da će na sve načine pokušati da vam iskamči još više novca.
 • Morate biti prikladno obučeni inače vas neće pustiti da uđete u Angkor. Kolena i ramena moraju biti pokrivena bez obzira na to koliko je vruće.
 • Ulaznicu za lokalitet morate čuvati. Pred prilaz većim hramovima ćete morati da je pokažete čuvarima. Ako je izgubite, neće vas pustiti da prođete.
 • Ponesite mnogo vode! U Kambodži je jako vruće i velika je vlažnost vazduha. Znojićete se stalno i stalno ćete biti žedni. Najbolje je da pitate vozača tuk-tuka da li ima mini frižider ispod sedišta u kome možete da ostavite vodu.
 • Jedini stanovnici Angkora su majmuni! Oni su preslatki i možete da ih slikate do mile volje, ali imajte u vidu da su i jako brzi i nestašni. Dešavalo se da ukradu telefone, torbice ili hranu — a ako vam majmunče nešto ukrade u Angkoru, možete da se oprostite od toga. I ne pokušavajte da ih mazite jer mogu da budu agresivni.
 • U Angkoru postoji par mesta gde možete da sednete da pojedete i popijete nešto. Hrana je dobra i jeftina, ali pazite da vas ne zavrnu za cene.
 • Nemojte kupovati ništa od dece i nemojte im davati poklone. Kada budete videli svu onu jadnu dečicu, biće vam jako teško da im ne udelite koji dolar. Međutim, svako malo ćete videti znakove na kojima piše da ne dajete novac deci koja prose jer ukoliko im date novac, dajete im razlog da ne idu u školu i nastave da prose ceo život.
 • Nemojte nasedati na priče lokalaca da je neki hram zatvoren ili da znaju da vam pokažu neko bolje mesto. To su uvek prevare koje služe jedino da vam izvuku novac.
Ako hoćete da obilazite Angkor Vat sa vodičem, bacite pogled na ove ture:

Powered by GetYourGuide

Šta videti u Angkoru

Mi smo proveli 3 dana istražujući kompleks i iako nam je to bilo dovoljno vremena da vidimo najbitnije hramove (čak i da se pentramo po džungli ne bi li došli do ostataka jednog sada potopljenog hrama), trebalo bi nam par nedelja da zapravo zaista upoznamo lokalitet.

Od 15+ hramova koje smo videli, svi su neverovatni. Najveći i najpoznatiji poput Angkor Vata, Angkor Toma i Ta Proma (hram koji je proslavljen filmom o Lari Kroft) su naravno preplavljeni turistima, što moram priznati donekle kvari doživljaj ali tako je sa svim popularnim svetskim atrakcijama.

Manji hramovi do kojih vas vozač tuk-tuka neće voziti ako imate samo 1 dan u Angkoru su možda manje impresivni, ali imaju jednu veliku prednost nad većim hramovima u nekima od njih možete da budete sasvim sami.

A kada ste sami u bilo kom hramu u Angkoru, ne možete a da se ne osećate kao prva osoba koja je tamo kročila nakon nekoliko vekova. Istražujući manje hramove, osećala sam se kao Indijana Džons, doduše Indijana u sandalama i koji ne bi mogao da se odbrani čak ni od majmuna, jedinih stanovnika Angkora — ali ipak kao Indijana.

Angkor Vat

Prvi hram koji smo obilazili je ujedno i najpoznatiji. Angkor Vat je prvobitno izgrađen kao hram posvećen indijskom božanstvu Višni. Krajem 12. veka je postao budistički hram.

Angkor Vat je najočuvaniji hram u Angkoru i jedini koji se još uvek koristi u religijske svrhe. Nalazi se na zastavi Kambodže i sasvim sigurno je zaslužan za dolazak miliona turista godišnje u Kambodžu.

Nažalost, uz veliku popularnost dolaze i horde turista, tako da nemate mnogo vremena (ni prostora) da zaista u njemu uživate.

Drugi dan smo ustali u cik zore da bismo gledali izlazak sunca nad Angkor Vatom mi i još nekoliko hiljada turista željnih da nađu što bolju poziciju za fotkanje.

Međutim, trenutak kada sunce krene da se rađa iza hrama je toliko magičan da zaista makar na kratko zaboravite da su oko vas Kinezi koji se bore da uhvate što bolji selfi.

Angkor Tom (Bajon)

Moramo da priznamo da nas je Angkor Tom više oduševio nego Angkor Vat.

Razlog za to je verovatno znatno manji broj turista što znači da možete na miru da se šetate kroz ruševine, slikate do mile volje i prosto uživate što se nalazite na tako prelepom mestu.

Ono što je bitno napomenuti jeste da je Angkor Tom zapravo bio grad, a budistički hram koji ljudi nazivaju Angkor Tomom se zove Bajon. Bajon je jednom rečju fenomenalan!

Poznat je po mnogobrojnim tornjevima na kojima su isklesana nasmejana lica koja vas posmatraju sa svih strana. Tornjeva ima 37 a kamenih lica blizu 200!

Ta Prom

Ta Prom ili hram u kome je sniman Tomb Raider — jedini je hram u Angkoru koji je namerno ostavljen u istom stanju u kome je pronađen u 19. veku.

Vekovima napušten, Ta Prom se bukvalno sjedinio sa džunglom oko sebe.

I zaista, ovaj hram je toliko impozantan takav kakav je da smo sigurni da bi izgubio na svojoj mističnosti i privlačnosti da je bio potpuno rekonstruisan.

Nakon posete Ta Promu, mislim da slobodno možemo da kažemo da ne postoji nijedno mesto na svetu poput ovog hrama.

Ostali hramovi

U Angkoru se nalazi još dosta manjih i većih hramova. Neki su dobro očuvani, od nekih su ostale samo ruševine. Ono što je sigurno je da vredi posetiti baš svaki nebitno od stanja u kome se nalazi.

Možda nećete znati kako se zovu ili ćete vremenom zaboraviti ali je sasvim sigurno da ćete se uvek sećati kako ste se u njima osećali.

Ukoliko imate neka pitanja u vezi sa obilaskom Angkora, slobodno nam se javite ili ostavite komentar ispod članka. Ako vam se dopada naš sajt, zapratite nas na Instragram profilu. Hvala na čitanju!

4 Komentara na “Angkor — gde je vreme stalo (foto-putopis)

 1. Uh…uzivala sam i beskrajno hvala jer ste me vratili na moje obozavano putovanje.
  Predivno ste napisali, preporucili, fotkali, zakljucili,sugerisali…sjajno…bravo.

  1. Nama je to isto jedno od omiljenih putovanja! Jedno od najmagičnijih mesta na svetu! ❤

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *