planiranje putovanja
Putnički kutak

Top 10 korisnih sajtova za putnike

Sasvim je sigurno da tokom cele ljudske istorije nikad nije bilo lakše putovati nego danas. Informacije koje je nekada bilo teško saznati pre dolaska na odabranu destinaciju su sada dostupne jednim klikom i to zahvaljujući neverovatnom broju sajtova koji su namenjeni putnicima.

Naravno, imajući u vidu koliko sajtova o putovanjima postoji na netu, nije uvek lako odrediti koji sajt valja a koji nudi diskutabilne informacije.

Međutim, postoji nekoliko proverenih veb portala koji stvarno mogu mnogo da vam olakšaju život i pomognu da nađete sve od jeftinih avio karata i povoljnog smeštaja do najpopularnijih atrakcija i najboljih restorana.

Sledi top 10 sajtova za putnike koji mogu da vam budu beskrajno korisni pre nego što krenete na sledeće putovanje.

1. Skyscanner

Verovatno najpoznatiji sajt za pretragu letova, Skyscanner može da vam pomogne da nađete najpovoljnije avio karte do svih destinacija u svetu. Možete da birate da li tražite karte u jednom smeru, povratne karte ili multi-city karte (idete do jedne destinacije a vraćate se sa druge).

Ovaj sajt vam takođe daje da tražite jeftine letove po mesecima, letove sa ili bez presedanja i letove sa obližnjih aerodroma. Preko Skyscannera možete tražiti i smeštaj i iznajmiti auto. Ako želite da probate još neki sličan sajt pre nego što kupite avio karte, preporučujemo Kayak.

2. Secret Flying

Ovaj sajt nalazi najjeftinije avio karte širom sveta i deli ih sa svojim čitaocima. Neretko objavljuju i takozvane error fare karte, te je moguće otputovati na drugi kraj sveta po nekoliko puta nižoj ceni.

Mana ovom sajtu je što retko ima letove iz Srbije ili okoline, ali ko ih prati redovno može i da ubode nešto. Možete i da ih pratite putem Fejsbuka i tim putem dobijate obaveštenje kad god se pojavi dobra ponuda iz vašeg grada.

3. Booking.com

Najpopularniji sajt za pretragu smeštaja, Booking je i naš favorit. Booking nudi jako mnogo filtera pri traženju smeštaja, tako da je lako naći nešto što vam odgovara i po lokaciji i po ceni. Obavezno iščitajte recenzije nekog smeštaja pre bukiranja i to listajte nekoliko stranica unazad da biste došli i do onih negativnih (ili makar malo realnijih).

Još jedna dobra stvar kod ovog sajta jeste što ćete dobijati neke sitne beneficije kada postanete Genius član, poput besplatnog doručka ili malo kasnijeg odjavljivanja iz sobe.

4. TripAdvisor

Još jedan ultra popularan sajt za pretragu smeštaja, TripAdvisor vam zapravo može pomoći da organizujete skoro pa celo putovanje. Osim velikog izbora smeštaja, ovde još možete naći najpopularnije turističke atrakcije i restorane na izabranoj destinaciji, bukirati razne ture i vodiče, iznajmiti auto i još mnogo toga.

Ono što je nama najkorisnije ovde jeste što se mogu naći recenzije smeštaja sa fotografijama putnika, koje su često mnogo realnije nego one koje se mogu naći na Bookingu. Na sajtu se nalaze recencije i turističkih atrakcija, pa na osnovu ocena i komentara drugih putnika možete odlučiti da li je neko mesto vredno obilaska.

5. Airbnb

Na Airbnbu možete naći povoljan smeštaj (često  povoljniji nego na drugim sajtovima) kod nekoga ko iznajmljuje svoj stan ili kuću. Ukoliko želite da prođete još jeftinije, možete čak i da iznajmite samo sobu.

Iako sasvim sigurno nudi mnogo pogodnosti putnicima, Airbnb ima i nekoliko mana. Naime, osim što morate odmah da platite smeštaj (za razliku od Bookinga gde imate opciju da platite kada dođete na destinaciju) i što često ima nekih skrivenih troškova poput naknade za čišćenje, treba naći i dobrog domaćina (a i domaćini treba da nađu dobre goste).

Uprkos ovim manama, Airbnb vam omogućuje da otputujete i potrošite malo novca za pristojan smeštaj plus možete i da se sprijateljite sa domaćinom!

6. Hostelworld

Iako ga lično nismo koristili za bukiranje smeštaja, Hostelworld je dobar sajt preko kog možete da nađete najjeftiniji mogući smeštaj na destinaciji. Ovaj sajt uglavnom koriste bekpekeri i drugi putnici koji žele da nađu pristojan a jeftin smeštaj (mada i ovde možete naći skupe hostele, u zavisnosti od lokacije).

Velika mana ovom sajtu jeste što ima visoke naknade za bukiranje hostela, tako da ćete na kraju verovatno platiti smeštaj više nego što inače košta. S druge strane, preko ovog sajta možete naći smeštaj koji vam odgovara i onda ga bukirati direktno preko izabranog hostela.

7. Couchsurfing

Ako ste oduvek sanjali da putujete i pritom ne potrošite ni dinar na smeštaj, sada je i to moguće. Ovaj sajt je razvio potpuno novi način pronalaska smeštaja na destinaciji povezivanje putnika sa domaćinima koji su spremni da ih prime u svoj dom na par dana bez ikakve naknade. Za neke putnike je ovo idealan način da upoznaju lokalce i još uštede novac koji bi potrošili na hotel, apartman ili hostel.

Naravno, i couchsurfing ima neke mane, počevši od toga da ne možete znati kako ćete se složiti sa domaćinom pa sve do toga da je prećutno pravilo da treba da provedete neko vreme sa osobom u čiji dom dolazite. Uprkos tome, couchsurfing iskustvo može da bude sjajno, pogotovo za bekpekere i putnike koji su zainteresovani da vide kako lokalci stvarno žive i od njih dobiju savete šta da rade na destinaciji.

8. Lonely Planet

Osim štampanih vodiča koji vam mogu olakšati planiranje putovanja, Lonely Planet ima i sajt na kome možete naći pregršt informacija o svakoj destinaciji koja vam padne na pamet. Ovaj sajt je svakako odlična polazišna tačka kod planiranja toga šta negde želite da vidite i radite, a osim toga na Lonely Planet sajtu možete i da tražite avio karte, putno osiguranje i smeštaj.

Na sajtu postoji i forum gde možete da razmenjujete savete sa drugim putnicima i saznate odgovore na sva vaša pitanja o putovanjima. Ovde možete i da kupite razne korisne stvarčice poput njihovih vodiča, mapi, kuvara i rečnika. Ukratko, Lonely Planet je mesto gde možete da organizujete celokupno putovanje u bilo koji deo sveta i saznate šta drugi putnici imaju da kažu o mestima koja su posetili.

9. FREETOUR

Jedan od najboljih načina da upoznate neki grad jeste da odete na pešačku turu. Uz pomoć ovog sajta, to možete uraditi (skoro) besplatno. Naime, koncept sajta je prilično jednostavan nađete i odete na turu koja vam se dopada i onda vodiču ostavite bakšiš. Dakle, zapravo sami birate koliko ćete i da li ćete platiti vodiča za svoje usluge.

Osim ovih besplatnih tura, na sajtu možete naći i plaćene ture koje bi u teoriji trebalo da budu povoljnije nego na drugim mestima. Ukoliko ne možete da nađete turu koja vam odgovara na ovom sajtu, možete pretražiti i GetYourGuide, gde ćete sigurno pronaći ono što tražite ali ćete za to morati i da platite. Ako ništa drugo, na ovom sajtu možete da vidite kako se kreću cene tura i onda na licu mesta odlučite sa kojom kompanijom ćete ići u obilazak.

10. Rome2rio

Ukoliko vas zanima najbrže ili najjeftinije prevozno sredstvo od tačke A do tačke B, ovaj sajt će vam mnogo pomoći. Ovde možete saznati koji prevoznici nude svoje usluge na vašoj željenoj destinaciji i proveriti okvirne cene putovanja avionom, autobusom, vozom, brodom ili kolima.

Iako je sajt pre svega postao popularan zahvaljujući ovim funkcijama, i ovde možete naći smeštaj, iznajmiti auto ili čitati vodiče i savete o raznim destinacijama. Rome2rio je svakako odlična alatka za planiranje itinerera na putovanju i prikupljanja informacija o prevoznicima, satnicama i cenama.

Bonus

Google Street View

Planirajući putovanja, sigurno su mnogi od vas već koristili Google Street View, jednu od najboljih platformi za virtuelni obilazak sveta. Sada sa ovom alatkom možete virtuelno prošetati svim kontinentima i obići većinu mesta koja biste nekada želeli da vidite i uživo.

SkylineWebcams

Koristeći SkylineWebcams ili neki drugi sličan sajt možete da vidite kako uživo izgledaju neki od najposećenijih gradova, trgova ili plaža na svetu.

Google Arts & Culture

Google Arts & Culture kolekcija sadrži digitalnu dokumentaciju iz preko 1,200 umetničkih institucija. Kolekciju, koju čini sve od fotografija umetničkih dela pa do virtuelnih tura muzeja, možete pretraživati na više načina.

Za početak, možete da prelistate spisak muzeja i tako pristupite sadržaju koji vas zanima. Dalje, možete da pretražujte kolekciju po imenu umetnika, umetničkom pravcu, zemlji ili mapi.

***

Ovih 11 sajtova vam mogu biti od neizmerne pomoći pri planiraju samostalnih putovanja, bez obzira na to da li želite da prođete što jeftinije, nađete najbolju konekciju za vaš sledeći let, bukirate smeštaj po meni, saznate više o atrakcijama ili unajmite vodiča. Ukoliko znate za neki odličan sajt koji nismo spomenuli, ostavite nam komentar ispod teksta. Ako vam se dopada naš sajt, zapratite nas na Instragramu. Hvala na čitanju!

Jedan komentar na “Top 10 korisnih sajtova za putnike

  1. Korona virusu nema kraja,granice su blokirane putovati je nemoguce,Mozda ce biti moguce preko Royal Charter Service stici na neku turisticku destinaciju ali autom ili busom tesko.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *