Daleke destinacije - Kuba

Vinjales — dnevni izlet iz Havane

Smešten na samom zapadu Kube, u provinciji Pinar del Rio, Vinjales je mali grad pre svega poznat po istoimenoj dolini koja se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine.

S obzirom na to da se Vinjales nalazi na oko 180 kilomatara od Havane, mnogi turisti obilaze dolinu i obližnje atrakcije u sklopu jednodnevnih izleta iz kubanske prestonice.

Iako postoji nekoliko načina da dođete do Vinjalesa iz Havane, uključujući autobusom i taksijem, mi smo se na kraju odlučili za dnevni izlet koji su nam preporučili radnici u turističkom info centru u ulici Obispo.

Jednodnevni izlet u dolinu Vinjales

Turu smo uplatili (oko 70 USD po osobi) u hotelu Telegrafo kod Centralnog parka u Havani, gde nas je i pokupio autobus za Vinjales. Izlet može da se uplati u većini hotela u gradu.

Do Vinjalesa se putuje oko dva i po sata, ali se nama putovanje do odredišta dosta odužilo jer je autobus stajao kod preko 10 hotela i jer je vodič naravno morao da ide i da traži putnike.

Dolina Vinjales.

Zanimljivo je spomenuti da smo u busu za Vinjales upoznali ljude iz Srbije (pre i posle toga nijednom nismo čuli naš jezik) što nam je dodatno ulepšalo izlet (ako do naših saputnika na ovoj turi ikada dođe ovaj tekst — šaljemo vam veliki pozdrav).

Nakon dugotrajne i pomalo turbulentne vožnje po kubanskim putevima, tura je zvanično počela. Evo šta smo sve videli u Vinjalesu i okolini.

Hotel na brdu

Hotel Los Jazmines je hotel smešten na brdu koje gleda na neverovatnu dolinu Vinjales. Jasno, u okviru ture nismo išli u sam hotel, ali smo prošli pored njega i videli bazen sa osmatračnice kod koje nas je autobus ostavio.

Ako ostajete duže u Vinjalesu, dobro je znati da ne morate da odsednete u hotelu da biste otišli na bazen ili u bar.

Hotel Los Jazmines.

Ovo zadovoljsto ćete morati da platite doduše, ali se isplati ukoliko imate više vremena u ovom gradiću.

Ako idete na jednodnevni izlet, na vidikovcu ćete imati svega 15, 20 minuta, što je dovoljno da se fotkate i ništa više. Pošto gomila ljudi svakodnevno dolazi ovde zbog veličanstvenog pogleda, vrlo verovatno ćete morati da čekate da se drugi turisti sklone da biste uhvatili savršenu sliku (a gde god da škljocnete biće savršeno).

Farma duvana

Izuzev spektakularne prirode, dolina Vinjales je svetski poznata i po izuzetno dobrim cigarama (možda i najboljim na svetu).

Čak  70% kubanskog duvana dolazi sa farmi u Pinar del Riu, tako da je logično da turisti koji žele da nauče više o jednoj od najpoznatijih kubanskih industrija i kupe prave, organske cigare dolaze upravo ovde.

Unutar ambara gde se suši duvan.

Na ovoj turi, naša druga stanica je bila farma duvana, zapravo ambar u kome se suši duvan. Ovde nas je dočekao farmer koji nam je objasnio kako se gaji duvan i kako se prave cigare, takođe nam ispričavši da kubanska vlada farmerima uzima 90% žetve i od tog duvana pravi cigare koje možete naći po čitavoj zemlji (Kohiba, Montekristo, Romeo i Julija).

Idila ispred farme. 🙂

Farmerima ostaje 10% duvana (najslabijeg kvaliteta), ali cigare koje naprave mogu da prodaju jedino u provinciji Pinar del Rio — dakle ili lokalcima ili turistima. Jasno je da od turista mnogo više mogu da zarade, tako da farmeri čine sve što mogu da podstaknu turizam u provinciji. Turistima se takođe više isplati da kupuju cigare ovde — em što su jeftinije nego u Havani i drugim gradovima, em što su zaista organske, smotane na licu mesta. Cena? Farmer kog smo mi upoznali je prodavao 10 cigara za oko 20 USD.

Mural Praistorije

Mural Praistorije je mural naslikan na džinovskoj steni u dolini Vinjales. Započet 1961. godine i završen 4 godine kasnije, mural je delo umetnika Leovigilda Gonzalesa Morilja.

Ukoliko vam ovo umetničko delo deluje poznato, to je zato što je Moriljo bio učenik jednog od najčuvenijih meksičkih slikara, Dijega Rivere. Dugačak 120 metara, mural Praistorije na jednostavan način prikazuje svet od vremena praistorijskih morskih bića pa sve do ljudi.

Mural Praistorije.

Kod murala se nalazi restoran i bar u kome se prodaje verovatno najbolja pinja kolada koju ćemo ikad u životu probati, pa ako vas put ikad nanese vamo, toplo preporučujemo da naručite ovaj koktel.

Nakon koktela, autobus nas je odvezao do jednog simpatičnog restorana čije ime smo zaboravili — ovde smo imali sat vremena za odmor i ručak koji ulazi u cenu izleta.

Pećina Indijanaca

Pećina Indijanaca (cuevo del Indio na španskom) je bila naša poslednja stanica na izletu u Vinjales.

Nakon što nas je vodič sve okupio i nakon što smo prošli pored prilično lošeg nastupa glumca obučenog u indijansku nošnju, ušli smo u pećinu u kojoj su nekada davno živeli urođenici i koja je ponovo otkrivena tek 1920. godine.

S obzirom na to da je pećina prilično klizava, da ima prilično uske i niske kanale i da je prilično krcata turistima, ne možemo reći da je ovo iskustvo bilo najprijatnije na svetu.

Na izlazu iz pećine, tamo gde nas je čamac ostavio nakon vožnje po podzemnoj reci.

Prešavši nekoliko stotina metara, morali smo da čekamo nekih 20 minuta u redu na glavnu atrakciju pećine — vožnju podzemnom rekom!

Tokom vožnje motornim čamcem, svugde po pećini možete da vidite razne obrise i oblike koji podsećaju na životinjske, ljudske i druge figure, što zaista ovom mestu daje neku posebnu magiju.

Nakon ove kratke vožnje smo još imali malo vremena da lutamo okolo i kupujemo suvenire — i to je bilo to, posle smo krenuli nazad za Havanu.

***

Dolina Vinjalesa je jedno od najlepših mesta na Kubi, sa prirodom koja ostavlja bez daha, najboljim svetskim duvanom i pokojom simpatičnom turističkom atrakcijom.

Sigurno je da ovaj kraj zemlje ima da ponudi mnooogo više nego što smo mi videli, ali ako niste u prilici da ostanete nekoliko dana u Vinjalesu, i jednodnevni izlet je dobar način da ga makar malo upoznate.

Ukoliko imate neka pitanja u vezi sa putovanjem na Kubu, slobodno nam ostavite komentar ispod članka. Ako vam se dopada naš sajt, zapratite nas na Instragram profilu. Hvala na čitanju — do sledećeg teksta!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *