Zastava Južnoafričke Republike
Putnički kutak

Viza za Južnoafričku Republiku 2024

Za državljane Republike Srbije je potrebna viza za ulazak u Južnoafričku Republiku. Viza je neophodna kako za obične tako i za diplomatske i službene pasoše.

Postoji nekoliko vrsta viza sa kojima možete ući u zemlju (poslovna, studentska, medicinska, tranzitna…), ali ćemo se u ovom članku fokusirati na turističku vizu.

Bitno je znati da se viza ne može pribaviti na graničnim prelazima i radnici na aerodromu vas neće pustiti u avion ukoliko nemate važeću vizu za JAR.

Turistička viza za građane Republike Srbije

S obzirom na to da u Srbiji ne postoji ambasada Južnoafričke Republike, da biste dobili turističku vizu za posetu zemlji, moraćete da dostavite neophodnu dokumentaciju njihovoj ambasadi u Sofiji (adresa: Shipka 7).

Sve informacije o dobijanju vize za Južnoafričku Republiku možete pronaći i na zvaničnom sajtu ambasade. Kontakt telefon ambasade je + 359 2 939 50 15.

Iako na mnogim mestima na netu piše da je neophodno da lično predate dokumente u ambasadi u Sofiji, ja sam dobila vizu posredstvom agencije, tako da nisam išla u Sofiju ni da predam dokumenta ni da preuzmem pasoš.

Naravno, ukoliko planirate putovanje u JAR, proverite sa posredničkom agencijom da li još uvek nude usluge viziranja.

Evo koja dokumenta su potrebna da bi se dobila viza za JAR:

 • Važeći pasoš sa najmanje dve prazne stranice (pasoš mora da vam važi najmanje 30 dana nakon planiranog povratka iz Južnoafričke Republike)
 • 2 fotografije iste veličine kao za pasoš
 • Potvrda o zaposlenju prevedena na engleski jezik (ja sam predala i originalni dokument i dokument koji je preveo sudski tumač za engleski jezik)
 • Izvod iz banke za prethodna 3 meseca overen pečatom banke
 • Avio karte (svugde ćete naći da piše rezervacija avio karte, ali pošto avio karte ne mogu da se rezervišu na duže od 48-72 sata, ovo faktički znači da morate da kupite povratnu kartu pre nego što dobijete vizu)
 • Popunjen obrazac BI-84E (mora biti popunjen crnom hemijskom olovkom; ako vadite vizu preko agencije, agencija može popuniti ovaj obrazac umesto vas)
 • Dokumenti ili izjava iz Južnoafričke Republike koji potrvđuju svrhu i trajanje posete, uključujući pozivno pismo od putničke agencije sa detaljnim itinererom ili rezervaciju hotela za celokupan boravak u zemlji. Ukoliko idete kod nekoga u posetu, potrebno je pozivno pismo, kopija pasoša overena u policiji i izvod iz banke za prethodna tri meseca overen pečatom banke
 • Uplaćena taksa za obradu vize u iznosu od 65 leva (taksa mora da se uplati u kešu, nikako transferom, u Raifeissen banci istog dana kada se predaju papiri; ukoliko vadite vizu preko agencije, njima dajete novac za taksu)
 • Potvrda o primljenoj vakcini protiv žute groznice ukoliko ulazite u JAR iz neke od afričkih zemalja u kojima se javlja ova bolest

10 radnih dana je potrebno za izradu vize. Ukoliko lično predajte dokumenta u Sofiji, to možete uraditi ponedeljkom, utorkom i četvrtkom od 10 do 12 časova. Pasoš sa vizom možete pokupiti sredom od 10 do 12 časova i petkom od 09 do 11 časova.

Ukoliko imate neka pitanja u vezi sa putovanjem u Južnoafričku Republiku, slobodno nam se javite. Ako vam se dopada naš sajt, zapratite nas na Instragramu.

13 Komentara na “Viza za Južnoafričku Republiku 2024

 1. Dobar dan
  Hvala na objasnjenu, sto se tice vize.
  Da li je moguce da se dobije Juzno Africki pasos ? Naime, moj prijatelj je gradjanin Juzne Afrike ali je u Beogradu i istekao mu je pasos a on bi dosao u JAR.
  Ima vazeci pasos Republike Srbije.
  Hvala unapred

  1. Ćao Marina,

   Stvarno ne znamo odgovor na vaše pitanje, najbolje je da se vaš prijatelj obrati direktno ambasadi.

 2. Postovani mozete li da mi date informaciju preko koje agencije mogu da izvadim vizu za Juzno Africku republiku Hvala

 3. DRZEVLJANIN SAM SRBIJE…PUTUJEM ZA ZAMBIU ..ALI U TRANZIT KROZ JOHANESBURG MEDJ.AERODROM TREBAM TRANZITNU VIZU ILI NE..AMBASADA IZ SOFIE MI PISE DA NE TREBAM..SLECEM U JOHANESBURG I NASTAVLJAM ZA ZAMBIU…

  1. Ako vam ambasada tako kaže, onda valjda ne mora (i na sajtu ministarstva piše da ne treba viza za tranzit ako ne napuštate aerodrom).

 4. Cao

  Planiram posetiti juznu afriku (trip od 2 nedelje) u septembru ove godine. Imam srpsko drzevljanstvo a boravim vec godinama u svajcarskoj. Posto nezelim da idem za Sofiju pitanje dali mozete da mi posaljete neku agenciju u Srbiji preko kojoj mogu srediti Visu.

  Pozzz
  Milan

 5. Koliko traje viza i da li je moguce vise puta uci sa jednom vizom? Trebalo bi da putujem u avgustu, pa ponovo u maju.

  1. Koliko ja znam, obična turistička viza se izdaje na period do 90 dana, s tim što trajanje vize zavisi od slučaja do slučaja. Meni su, na primer, dali vizu do jednog dana nakon što je trebalo da putujem nazad (dakle, trajanje vize mi je bilo oko 25 dana).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *