Evropa - Španija

Taragona — dobra opcija za dnevni izlet iz Barselone?

Planirajući itinerer za Barselonu, shvatili smo da imamo vremena da uglavimo i jedan dnevni izlet u neki od gradića u blizini. U početku smo se malo dvoumili da li da odemo u Taragonu ili Đironu, ali smo se na kraju odlučili za Taragonu iz dva razloga.

Prvi je što Taragona izlazi na prelepi deo Sredozemnog mora, koji ovde zovu i Costa Dourada, odnosno Zlatna obala. Drugi razlog je zanimljiva arhitektura i bogato istorijsko nasleđe – antički Tarako iz kog se Taragona razvila je bio najstarija rimska naseobina na Pirinejskom poluostrvu. Tako danas Taragona može da se pohvali sa 14 lokaliteta koji su pod zaštitom Uneska, od kojih se čak 8 nalazi u samom gradu. 

Amfiteatar u Taragoni.

Možda su more i antička prošlost mesta bili dovoljni da nam probude želju za posetom, ali nisu to jedine stvari koje možete ovde videti i iskusiti. Taragona je ipak i tipičan katalonski grad pa se ovde na svakom koraku možete susresti sa jedinstvenom kulturom, običajima i gastronomijom ove regije Španije. 

U starom gradu.

Barselona je svakako predivna, ali moramo priznati da, kao i svaka nadaleko poznata metropola, ima i par loših strana — bučna je, preplavljena turistima i skuplja nego svi okolni gradovi. Sa druge strane, naš utisak je da je Taragona baš prijatno mesto za život. Nije ni mala, ni velika. Nalazi se na samo sat vremena od prestonice Katalonije, ima 15 kilometara obale načičkane plažama, a sam grad ima sve moguće sadržaje za kvalitetan život.

Kako stići do Taragone

Do Taragone je najlakše stići vozom iz Barselone. Većina vozova polazi ka Taragoni sa Barselona – Sants stanice i putovanje traje oko sat vremena, a vozovi idu na svakih pola sata. Osim što je voz najbrža i najpovoljnija opcija (povratnu kartu smo platili 16 evra po osobi), pruga jednim delom rute ide i uz samo more pa putujući vozom možete videti dobar deo mediteranske obale.

Šta videti u Taragoni

Iako Taragona i nije baš mala (ima preko 130,000 žitelja), dovoljno je par sati da se obiđu najbitnije znamenitosti u gradu. Većina atrakcija je smeštena u širem centru i sve se lagano može obići peške (a dobro je znati da postoji i turistički vozić koji može da olakša obilazak). 

Idemo redom sa znamenitostima koje su se nama našle na spisku prilikom obilaska Taragone:

Balcón del Mediterráneo

Pasarelom od glavne železničke stanice se za par minuta uspona stiže do prelepog gradskog vidikovca po imenu Balcón del Mediterráneo, odnosno Mediteranski balkon. Budući da se odavde pružaju fenomenalni pogledi na Sredozemno more, ovo je jedno od najboljih mesta u gradu za fotokanje. 

Balcón del Mediterráneo.

Sa leve strane ovog “balkona” se lepo vidi i glavna gradska plaža – Platja del Miracle. Ukoliko posećujete Taragonu tokom toplijih meseci (mi smo bili u februaru), ovde se naravno možete i fino iskupati.  

Pogled sa balkona na glavnu gradsku plažu.

Posle uživanja u pogledu na ovaj deo Katalonske obale, imate 2 opcije. Ovde možete da uđete u glavnu gradsku ulicu Rambla Nova ili da produžite promenadom Passeig de les Palmeres u pravcu amfiteatra i starog grada. 

Rambla Nova

Kao što smo malopre rekli, iz pravca Mediteranskog balkona možete da uđete u glavnu gradsku pešačku zonu po imenu Rambla Nova. Ulica ima nekoliko izuzetno lepih i bitnih građevina, uključujući palate iz 19. veka, kuće u Art Nouveau stilu i teatar Metropol, koji je projektovao Jujol – čuveni arhitekta i dizajner koji je blisko sarađivao sa Gaudijem na projektima kao što su park Guelj i kase Batljo i Mila. 

Rambla Nova.

Naravno, kao i u svakom modernom gradu, glavna ulica ima pregršt prodavnica, restorana i kafića pa je ovo i odlično mesto da se napravi pauza uz kafu, čašu sangrije ili čurose sa toplom čokoladom. 🙂

Negde na drugoj polovini ulice postavljen je i neobičan spomenik Monumento a los Castellers. Naime, Castells – odnosno kasteljs – je katalonski običaj “zidanja” ljudskih tornjeva i nešto sasvim unikatno za ovaj deo Španije. Tradicija kastelja se javlja tokom 18. veka na seoskim vašarima u okolini Taragone i ubrzo dobija na popularnosti širom Katalonije. 

Spomenik katalonskim ljudskim tornjevima.

Danas se u Taragoni na svake 2 godine godine održava takmičenje kastelja kojima prisustvuje više hiljada ljudi. Trenutni rekord trže timovi iz Viljafranke i Tarase koji su 2015. godine uspeli da naprave toranj od čak 10 nivoa.  

Mercat Central de Tarragona

Glavna gradska pijaca smeštena je blizu Rambla Nove na prostranom trgu Plaça Corsini. Iako možda spolja ne deluje nešto impresivno, unutra je izuzetno lepo sređeno. 

Mercat Central.

Ovde možete probati raznorazne poslastice i đakonije specifične za severoistok Iberijskog poluostrva. Ukoliko već niste doručkovali ili ručali na Rambla Novi, naš je savet da ovde definitivno probate neki od lokalnih specijaliteta. 

Amfiteatar

Amfiteatar je jedna od najbolje očuvanih antičkih građevina u Taragoni. Kao i mnogo toga u ovom gradu, izgradili su ga Rimljani u 2. veku nove ere, a mogao je da primi oko 15.000 posetilaca. 

Ovde su se vekovima održavale raznorazne krvoločne predstave – od gladijatorskih borbi do javnih pogubljenja tokom rimskog progona hrišćana. Posle mavarskog osvajanja današnje Španije, amfiteatar trpi znatna oštećenja jer je povremeno korišćen kao kamenolom. 

Pogled na amfiteatar.

Nakon Rekonkiste (proterivanje Mavara sa prostora današnje Španije i Portugala), na ruševinama amfiteatra su izgrađeni crkva i manastir koji su nešto kasnije pretvoreni u zatvor. Međutim, kada je zatvor zatvoren, ruševine su prepuštene zubu vremena sve do sredine 20. veka, kada su otpočeta arheološka iskopavanja i amfiteatru vraćen prvobitni izgled. 

Ostaci rimskog cirkusa nalaze se odmah preko puta amfiteatra.

Ulaz na lokalitet košta 5 evra. Mi nismo ušli pošto se ceo amfiteatar lepo vidi iz parkića pre samog ulaza. Iskreno govoreći, nismo bili previše oduševljeni samim izgledom i veličinom amfiteatra budući da smo videli velelepnije rimske građevine u Lionu ili Puli (a da ne spominjemo Rim). Uprkos ovome, ipak je vredelo videti antičku arenu smeštenu na ovako divnom mestu, tik uz obalu mora.

Rimski cirkus & Pretorijanski toranj

Još jedan velelepni antički kompleks koji na ovom mestu stoji od vajkada (tačnije od 1. veka nove ere i vladavine Dominicijana, kada je izgrađen cirkus). Kao i u svakom rimskom cirkusu, ovde su održavane trke dvokolica i ostale popularne predstave toga doba. Uz cirkus je dignuta Pretorijanska kula – osmatračnica koja je podzemnim prolazima povezivala donji deo grada i provinicijalni forum.

Pretorijanski toranj.

Procenjuje se da je cirkus mogao da primi čak 30,000 posetilaca – što je duplo veći kapacitet u poređenju sa obližnjim amfiteatrom. Danas posetioci mogu da vide samo deo cirkusa, dok se ostatak građevine još uvek nalazi pod zemljom ispod okolnih zgrada. Ulaznica košta isto 5 evra. 

Arheološki muzej

Kao što ste mogli pretpostaviti, Arheološki muzej ima pozamašnu kolekciju rimskih artrefakata i eksponata pronađenih u okolini Taragone. Budući da je muzej bio zatvoren zbog renovacija tokom naše posete gradu, nismo u prilici da posvedočimo koliko je zanimljiva sama postavka. 

Glavna zgrada Arheološkog muzeja.

Ako ćemo biti skroz iskreni, dovoljno toga se vidi šetajući Taragonom pa možete slobodno da preskočite posetu muzeju osim ukoliko niste što se kaže history buff ili zaluđenik za antiku i stari Rim.  

Casa Castellarnau

Danas pretvorena u muzej, ova plemićka kuća je nekada bila dom uticajnoj taragonskoj porodici Kasteljarnau, po kojoj nosi ime i u čijem je vlasništvu bila nepunih 200 godina. 

Izgrađena u 15. veku, kasa je vremenom prošla kroz nekoliko renovacija pa je njen sadašnji izgled interesantan spoj gotike i baroka. Nama je bilo zanimljivo da iz prve ruke vidimo u kakvoj raskoši su živeli plemići i aristokratske porodice u ovom delu Evrope. 

Većina nameštaja, umetnina i eksponata koji su izloženi u kasi datiraju iz 18. i 19. veka. Cena ulaznice je, pogodićete, 5 evra. 

Maketa antičkog Taraka

Na svega par metara od kase o kojoj smo malo pre govorili, u zgradi Antiga Audiència možete videti i kako je izgledao antički Tarako. Maketa u razmeri 1:500 (druga najveća maketa starog Rima u Evropi) verno dočarava veličinu i izgled Taraka na vrhuncu svog razvoja u 2. veku nove ere. Ulaz je besplatan. 

Maketa rimskog Taraka.

Odavde se direktno izbija na zidine koje opasuju stari grad. Ovde valja spomenuti da zidine Taragone predstavljaju najstarije očuvanu arhitektonsku konstrukciju iz doba Rima izvan Italije. U doba izgradnje, dužina zida koji je opasivao grad je iznosila 3.5 kilometra, od čega je danas očuvano malo jače od jednog kilometra. 

Ostaci zida provincijalnog foruma u starom gradu.

Forum 

Od antičkog foruma u Taraku je baš malo toga ostalo pa je teško zamisliti kako je ovaj gradski trg izgledao u svojim najboljim danima za vreme antike. 

Ruševine foruma.

Nažalost, dobar deo foruma je stradao tokom rapidne urbanizacije grada u 19. veku. Uprkos tome, posetioci mogu da prošetaju kroz ruševine nekadašnjeg kompleksa, a cena ulaznice košta 5 evra. 

Gradska katedrala

Najveća gotska katedrala u Kataloniji i jedna od najvećih u čitavoj Španiji se nalazi upravo u Taragoni. Ova masivna bogomolja datira iz 12. veka, a izgrađena je na mestu gde je prvobitno stajao rimski hram a potom i mavarska džamija. 

Ispred katedrale.

Unutar katedrale je smešten i Museo Diosesano, gde su izložena razna umetnička dela iz srednjeg veka. Posetioci se takođe mogu popeti na zvonik sa koga se pruža fenomenalan pogled na čitavu Taragonu. Ulaz u katedralu košta potpuno neopravdanih 11 evra. 

Iza katedrale.

To bi bilo sve od znamenitosti koje smo mi obišli tokom dnevnog izleta u Taragonu. Ukoliko imate više vremena od nas, možete još obići sledeće atrakcije: 

  • El Serrallo — Popularni deo grada koji je izrastao iz malog ribarskog sela i u kome se nalazi mnoštvo restorana i kafića duž sređene promenade uz more.
  • Akvadukt Fereres — Ostaci akvadukta pod zaštitom Uneska se nalaze 4 kilometra izvan Taragone. Kako se za ovo mesto vežu razna predanja i legende, akvadukt je poznat i kao Ponte del Diable odnosno Đavolov most. 

Ako ste posetili Taragonu i ovaj deo Katalonije, voleli bismo da čujemo vaše utiske u komentarima. Zapratite nas na Instagramu i lajkujte i šerujte sadržaj koji tamo postavljamo i na taj način podržite dalji rad našeg sajta. Do sledećeg putopisa!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *