Srbija

Kako provesti dan na Kosmaju

Na svega 60 kilometara od Beograda, nedaleko od Mladenovca i Sopota, nalazi se jedno od omiljenih izletišta u ovom delu Srbije planina Kosmaj. Visoka nešto više od 620 metara, ova planina nosi titulu jedne od najnižih u zemlji i druge najniže u Šumadiji, odmah iza Avale.

Iako toliko blizu nas, ove godine smo prvi put otišli na Kosmaj, u neuspelom pokušaju da za vikend provedemo neko vreme koliko-toliko sami u prirodi. Ispostavilo se, naravno, da je pola Beograda imalo istu ideju kao mi, tako da smo se manje osećali kao da smo došli na opuštenu šetnju po šumi, a više kao da smo krenuli u pravi pravcati obilazak neke super popularne turističke atrakcije.

Pošto su nam se putovanja zbog korone svela na dnevne izlete u radijusu od 100 kilometara od kuće, ovaj osećaj nam je prilično nedostajao, pa slobodno možemo da kažemo da nam je odlazak na Kosmaj jedan od omiljenih izleta ove godine. A i da izuzmemo ovaj subjektivni osećaj, na Kosmaju stvarno možete da provedete jedan lep, ispunjen dan okruženi skoro pa sasvim netaknutom prirodom.

Šta videti na Kosmaju

Na Kosmaju naravno možete da provedete dan ne radeći praktično ništa i to je sasvim ok. Isto tako možete da provedete skoro čitav dan u pokretu i vidite dva spomenika, dva manastira i jedan vidikovac. Pa da krenemo redom.

Spomenik palim borcima Kosmajskog odreda

Spomenik kosmajskim junacima je najpoznatije obeležje Kosmaja, smešten na Malom visu, jednom od tri planinska vrha. Krakovi spomenika, visoki čak 30 metara, se vide još sa parkinga u podnožju (kliknite ovde za link do Google maps) tako da je praktično nemoguće izgubiti se na putu do vrha.

Do spomenika takođe možete doći kolima, ali uspon do vrha je stvarno lagan i šetnja ne traje više od 10, 15 minuta. Usput ćete naići i na nekoliko drvenih stolova i klupa, tako da možete i da napravite pauzu na putu ka gore ili nazad.

Što se tiče samog spomenika, monumentalna konstrukcija je sagrađena 1971. godine i predstavlja iskru slobode posvećenu kosmajskom partizanskom odredu. Između džinovskih betonskih krakova se nalazi okrugli postament koji simbolizuje večni plamen i na kome je ispisano:

Mladenovčani, Gročani, Smederevci, Podunavci, Jeseničani, Pomoravci, Beograđani, Posavci, Vračarci i Kosmajci, 2. juli 1941. godine, maj 1945. godine

Nedaleko od spomenika, na velikom kamenu je ispisana i posveta palim junacima koja se sada već jedva razaznaje:

Drugog jula 1941. godine na ovom mestu formiran je Kosmajsko-posavski partizanski odred. Već krajem jula od ovog odreda nastala su dva nova Kosmajski i Posavski. Za sve četiri godine rata ovde na kapijama Beograda nije prestala da kuca slobodarska puška. Za slobodu je palo 5820 boraca i partizanskih saradnika među kojima 3411 mladića i devojaka. Šesnaest boraca je proglašeno za narodne heroje.

Vidikovac & Spomen kosturnica

Da biste došli do vidikovca i zatim i spomen kosturnice, treba da se spustite do parkinga i onda samo pratite put ka suprotnoj strani (postoje i putokazi). I do vidikovca možete doći kolima, mada je ova šetnja još laganija nego šetnja do spomenika kosmajskim junacima.

Vidikovac je drvena kuća/toranj sa nekoliko nivoa, odakle se pruža sjajan pogled na Šumadiju. Odmah desno pored vidikovca ćete videti šumsku stazu koja vodi ka spomen kosturnici na belom kamenu, pomalo zapuštenom i svakako skromnijem spomeniku nego onom posvećenom kosmajskim junacima.

Pošto staza do spomenika nije uređena i nema nikakve table koja bi nagovestila da se tuda ide ka spomeniku podignutom u čast vojnicima Timočke divizije koji su 1914. godine odbranili Beograd od Austrougara i od kojih su mnogi poginuli u borbi spomen kosturnica je dosta manje posećena od ostalih znamenitosti na Kosmaju.

Na tabli na spomeniku su ispisani stihovi Đure Jakšića:

I samo dotle, do tog kamena,
Do tog bedema,
Nogom ćeš stupit’, možda, poganom.
Drzneš li dalje?…Čućeš gromove
Kako tišinu zemlje slobodne
Sa grmljavinom strašnom kidaju;

Manastir Pavlovac

Manastir Pavlovac je smešten na južnoj padini Kosmaja, na nekih 5 minuta kolima od parkinga odakle se ide u obilazak oba spomenika.

Nažalost, lokacija manastira nije dobro obeležena na Google Maps Google nam je rekao da smo stigli do destinacije nekoliko stotina metara ranije, tako da je najbolje da pratite put sve dok ne vidite tablu za manastir.

Kola možete da parkirate odmah nakon što vidite tablu (10 minuta peške od manastira) ili da budete pametniji od nas pa da se automobilom spustite skroz do samog manastira.

Iako možda nije lako naći put do manasitra, Pavlovac stvarno vredi videti manastir je jedan od najlepših u Srbiji, skoro sasvim sakriven u šumi. Osim drveća koje ga opasuje sa svih strana, preko puta manastira se nalazi i potok, doprinoseći sveopštem spokoju i bajkovitosti ovog mesta.

Manastir Pavlovac je podignut u prvoj polovini 15. veka po naredbi despota Stefana Lazarevića, ali ja nažalost ubrzo uništen. Obnovljen u 16. veku, manastir je značajan i zbog toga što je u njemu patrijarh Arsenije Čarnojević služio liturgiju neposredno pre nego što je poveo narod u Ugarsku 1690. godine. Nakon toga su Turci spalili manastir i ubili monahe koji nisu hteli da ga napuste.

Manastir je obnovljen tek u 20. veku, iako su radovi još uvek u toku i verovatno će proći godine pre nego što sve bude završeno.

Manastir Tresije

Ukoliko na Kosmaj dolazite iz pravca Mladenovca, manastir Tresije ćete videti pre nego što zađete dublje u Kosmaj i stignete do spomenika. Lokaciju manastira možete pogledati ovde.

Tresije je podignut davne 1309. godine, za vreme vladavine kralja Dragutina, ali je tokom svoje dugačke istorije nekoliko puta bio uništavan i obnavljan. Obnova manastira je započeta još pre Drugog svetskog rata i traje i dan danas.

Iako još uvek nisu svi radovi završeni, manastir Tresije zaista izgleda impozantno. Za razliku od Pavlovca, čiji unutrašnji zidovi nisu oslikani, Tresije je savršeno sređeno, a čitav prostor oko manastira je ukrašen prelepim cvećem.

Došli smo do kraja ovog kratkog vodiča po Kosmaju. Iako osim navedenih znamenitosti na planini nema drugih sadržaja, prilično je lako provesti jedan ispunjen dan ovde samo spremite dosta vode i neke grickalice da imate usput jer u okolini nećete naći nikakve restorane ili trafike. Ukoliko imate neka pitanja ili mislite da smo izostavili nešto bitno što vredi videti na Kosmaju, ostavite nam komentar. Pratite nas na Instagramu i tako podržite naš blog. Hvala na čitanju!

2 Komentara na “Kako provesti dan na Kosmaju

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *