Evropa - Slovenija

Vodič za Sloveniju — Bled, Vintgar & Bohinj

Nemate puno vremena? Evo par osnovnih informacija o Bledu:

  • Najbolje vreme za putovanje? Leto + kasno proleće i rana jesen. 
  • Minimum dana? Ako idete samo u razgledanje, 1 dan minimum za Bled, 1 dan za Vintgar i 1 dan za Bohinj.
  • Direktan let? Air Serbia do Ljubljane. 
  • Smeštaj? Mi smo bili smešteni u skromnom ali pristojnom B&B- u Bledu. Smeštaj možete da bukirate preko Booking.com (idealno ako nađete smeštaj sa besplatnim otkazivanjem ili plaćanjem na licu mesta).
  • Trošak po danu (bez smeštaja): Ovo je subjektivno, ali računajte 50 EUR. 

Nakon što smo ove godine putovali kroz Bosnu, Crnu Goru i Hrvatsku, na red je došla i Slovenija — u kojoj smo proveli pet dana i za to vreme obišli neke od najlepših prirodnih i kulturnih atrakcija u zemlji. Put nas je prvo naneo u Bled, a nakon posete Bledu, Vintgaru i Bohinju, išli smo na dnevni izlet u Postojnu i Predjamu i na kraju proveli dva dana u Ljubljani.

Bledsko jezero — ili Blejsko jezero, kako ga zovu Slovenci — popularnost duguje svom neverovatnom plavetnilu, malom krečnjačkom ostrvu na kojem se nalazi jedna crkva do koje vodi 99 stepenika i tvrđavi koji zaštitnički stoji na visokoj litici iznad jezera. Neki bi ovom spisku dodali i čuvenu bledsku kremšnitu koja se dopada čak i onima koji nisu ljubitelji sličnih poslastica.

Na Bledu. 🙂

A na svega par kilometara od Bleda nalazi se i kanjon Vintgar, neverovatno čudo prirode koje će vas zasigurno ostaviti bez daha — čak iako ga poput nas obilazite po kišnom danu! Na kraju, kada ste u ovom delu Slovenije, nikako ne treba preskočiti i Bohinjsko jezero, najveće prirodno jezero u zemlji nad kojim bdi mitski zlatorog i čije boje izgledaju kao da nisu sa ovoga sveta.

Šta videti i raditi na Bledu

Smešten u Gorenjskoj regiji, Bled je jedno veoma malo mesto koje godišnje privlači na hiljade i hiljade turista iz celog sveta jer se nalazi pored Bledskog jezera, jedne od najbajkovitijih prirodnih atrakcija u Sloveniji — za koje legenda kaže da ga je stvorila staroslovenska boginja Živa i onda na njegovim obalama naselila vile i vilenjake.

Predivno Bledsko jezero.

Bled sigurno nije najzanimljivije mesto na svetu, ali Bledsko jezero zaista vredi videti — dovoljno je reći da je uživo još lepše nego na bilo kojoj fotografiji i da se šetajući oko ostrva zaista povremeno osećate kao da ste deo neke bajke.

A kada dođete na Bled, evo kojih 5 stvari treba obavezno da uradite:

Obrnite krug oko Bledskog jezera

Kada već dođete do Bleda, nema smisla da ne prošetate oko jezera. Lokalci će vam reći da su za čitav krug oko jezera sasvim dovoljna dva sata, ali iz našeg iskustva, za ovaj poduhvat je potrebno više vremena — osim ukoliko ne nameravate da šetate bez ikakve pauze (a prilično smo sigurno da i u tom slučaju treba više od dva sata — ali ako grešimo, slobodno nas demantujte).

Negde na pola puta oko jezera. 🙂
I još jedna iz šetnje oko ostrva. 🙂

U svakom slučaju, šetajući oko jezera ćete ga videti iz svakog mogućeg ugla — a pritom ćete naići i na nekoliko kupališta i odmarališta (a da ne pričamo da ćete naći i zaista sjajna mesta za fotkanje). Tokom ovog podviga, takođe ćete u nekom trenutku videti i luksuzne hotele, od kojih se posebno izdvaja Vila Bled, nekadašnja Titova letnja rezidencija u kojoj je ugostio Nikitu Hruščova, Indiru Gandi i mnoge druge poznate ličnosti.

Vozite se pletnom do Bledskog ostrva

Praveći krug oko jezera, na nekoliko mesta ćete videti i drvene brodiće sa šarenim nadstrešnicama koji vas mogu odvesti do ostrva u jezeru. Ovi tradicionalni brodići se zovu pletne i u njih može da stane 18 ljudi.

Evo kako izgleda pletna. 🙂
I još jedna fotka. 🙂

S obzirom na to da je Bled jako skup, imajte u vidu da vožnja ovim brodićem košta čak 15 EUR za povratnu kartu — a ukoliko vam ne smeta da sami doveslate do ostrva, možete iznajmiti i mali čamac i onda se sami voziti po jezeru (mada imajte u vidu da je ova opcija još skuplja).

Popnite se uz 99 stepenika do vrha ostrva

Što se tiče ostrva, ono je još manje nego što deluje iz daljine. Na njemu se nalazi jedna srednjevekovna crkva posvećena Devici Mariji do koje vodi 99 stepenika i dve kuće.

Na putu do Bledskog ostrva. 🙂

Inače, za ovu crkvu se vezuje legenda po kojoj je jedna žena nakon ubistva muža uložila sav svoj novac da mu izlije zvono u čast. Međutim, na putu do ostrva je brod u kome je bilo zvono potonuo, a žena je zatim otišla u Rim gde je postala kaluđerica. Nakon što je ona umrla, papa je naložio da se izradi novo zvono i pošalje na Bled. Danas se veruje da će se bilo koja želja ispuniti onome ko zazvoni zvono na ostrvu.

Pogled sa ostrva na Bledsko jezero i vilu Bled.

Takođe se veruje i da će bračni par imati puno sreće i blagostanja ako mladoženja prenese mladu čitavih 99 stepenika od podnožja ostrva pa do crkve na vrhu — ovo možda zvuči romantično, ali jadan onaj mladoženja ko ovo pokuša!

Evo na kraju da vidite i stepenice. 🙂

Obiđite Bledsku tvrđavu

Smeštena visoko na steni iznad Bledskog jezera, Bledska tvrđava je jedna od nastarijih tvrđava u Sloveniji u kojoj se danas nalazi izložba o istoriji Bleda, kapela u kojoj se nebrojeno puno parova venčalo i mala štamparija u kojoj možete da vidite kako su se štampale knjige u srednjem veku — a možete i da ištampate svoje ime ili kupite suvenir sa voštanim pečatom.

Pogled na Bledsku tvrđavu iz broda.

Iako je ovo sve veoma zanimljivo, glavni razlog posete Bledskoj tvrđavi je neverovatan pogled na Bledsko jezero i ostrvo. Iako ulaznica za tvrđavu košta 17 EUR — što je zaista puno za jedno ovako malo utvrđenje — moramo da priznamo da samo pogled vredi svaki evro. Inače, do tvrđave možete doći peške, što zaista ne preporučujemo zbog velikog uspona, a ako dođete kolima, platićete parking 3 EUR po satu. Šta da vam kažemo, Slovenija je mnogo lepa — i mnogo skupa!

Pogled sa tvrđave koji je fantastičan čak i kad pada kiša!
  • Radno vreme: 08:00 – 18:00 jan, feb, mart, nov, dec; 08:00 – 20:00 april, maj, jun, jul, avg, sept, okt
  • Zvaničan sajt: https://www.blejski-grad.si/en/

Probajte kremšnitu

Iako mi zaista jako retko preporučujemo hranu i restorane, ovaj put ćemo napraviti izuzetak zbog čuvene bledske kremšnite — ova preukusna poslastica se sastoji od dva sloja lisnatog testa, žutog krema od jaja i prozračnog šlaga.

Bledska kremšnita.

Sigurno ste još negde probali sličan kolač, ali ovaj je zaista poseban — a kao i sve u Sloveniji, nije ni malo jeftin. Mi smo kremšnitu plaćali oko 5 evra, a ukoliko sednete u neki od restorana blizu ili u sklopu luksuznih hotela, možete je platiti i preko 7 evra.

Dnevni izlet u kanjon Vintgar

Na svega 5 kilometara od Bleda nalazi se kanjon Vintgar, smešten na istočnoj strani Nacionalnog parka Triglav. Kanjon, koji je dugačak 1,600 metara, nastao je tako što je reka Radovna probila put između dva brda — a stene koje opasuju ovaj kanjon se uzdižu čak i do 100 metara.

Inače, Vintgar je sasvim slučajno otkriven tek krajem 19. veka — a svega par godina nakon što je otkriven, duž kanjona su napravljene drvene staze i mostovi, omogućivši svima da jednostavno obiđu ovo čudo prirode.

Staza većim delom puta izgleda ovako.

Danas je Vintgar jedno od najpopularnijih mesta u okolini Bleda, a ukoliko i vi krenete u šetnju kanjonom, posle svega par koraka biće vam jasno zašto je Vintgar nezaobilazna tačka za sve turiste koji dolaze u ovaj deo Slovenije.

Ako ne obilazite ovaj deo Slovenije kolima, bacite pogled na ovu biciklističku turu u koju je uključena ulaznica za Vintgar:

Obilazak Vintgara počinje kod drvene kućice u kojoj se i kupuju ulaznice za kanjon (10 EUR po osobi), a onda vas drvena staza (koja je uglavnom pričvršćena za stene) vodi pored reke, preko brzaka i manjih vodopada, do male hidroelektrane iznad koje se nadvija stari kameni most pa sve do vodopada Šum.

Da, naravno da nam je i u Vintgaru pljuštala kiša.

Ova šetnja traje oko sat vremena, nakon čega morate da izađete iz kanjona — a onda vas čeka ozbiljna šetnja nazad do mesta gde se kupuju ulaznice i gde se i nalazi parking (5 EUR). Kada izlazite iz kanjona, možete da pođete nalevo, preko mosta, ili nadesno.

Nalevo je kraći put — koji uopšte nije kratak — ali čim izađete iz šume, videćete brvnaru odakle možete da platite transfer do parkinga (i ovo zadovoljstvo košta 7 evra po osobi). Nemamo pojma šta se dešava ako pođete nadesno, ali verovatno je slična priča.

Mini hidroelektrana i stari most.

Moramo i da napomenemo da je poseta Vintgaru do nedavno uključivala kružnu turu — ulazite i izlazite na istom mestu, kod brvnare gde se kupuju karte. Međutim, trenutno to nije slučaj, a iskreno ne znamo da li će kružne ture opet biti moguće posle korone.

Vintgar je otvoren od aprila do novembra, ali može da se desi da i tokom ovog perioda bude zatvoren na par dana, u slučaju odrona ili kakvih drugih nepredviđenih okolnosti. Pre nego što odete u Vintgar, savetujemo da pogledate zvanični sajt i vidite da li je kanjon otvoren za posetioce.

Još je bitno da napomenemo da za obilazak Vintgara obujete patike ili drugu udobnu obuću (nikako otvorenu), da ne možete da uđete sa kolicima ili pomagalima za hodanje, i da poseta kanjonu nije preporučljiva za osobe koje ne mogu da hodaju sat-dva bez prestanka. Psi mogu da uđu u kanjon, ali se za njih takođe plaća ulaznica.

Dnevni izlet u Bohinj

Bohinjsko jezero je najveće prirodno jezero u Sloveniji sa čijih obala se pružaju fenomenalni pogledi na Julijske Alpe — zbog čega Bohinj više izgleda kao kakav morski zaliv nego jezero.

Kao i Vintgar, i Bohinjsko jezero takođe pripada Nacionalnom parku Triglav — a za raziliku od manjeg ali popularnijeg Bledskog jezera na kome se uvek nešto dešava, Bohinjem kao da večito vlada nekakav spokoj.

Na obali Bohinjskog jezera.

Najveći grad u opštini Bohinj je Bohinjska Bistrica, u koji turisti pre svega dolaze zimi. Pošto smo mi Bohinjsko jezero obilazili leti, odlučili smo se da pola dana provedemo u mestu Ribčev Laz gde se nalazi par turističkih atrakcija koje vredi videti.

Ako dolazite autom, savetujemo da se parkirate na parkingu kod hotela Jezero. Odavde je na svega nekoliko metara kameni most na kome se nalazi Crkva Svetog Jovana Krstitelja. Inače, most je poznat kao Đavolji most — a evo i zašto.

Na takozvanom Đavoljem mostu.

Ljudi su nekoliko puta pokušavali da sagrade most na tom mestu, ali svaki put kada bi ga izgradili, on bi se misteriozno srušio. Utom se đavo ponudi da on podigne most, ali pod uslovom da dobije prvu dušu koja pređe preko mosta. Ljudi su prihvatili ovaj predlog, a kada je đavo izgradio most, poslali su psa preko njega (jadan pas). Đavo je dobio dušu psa, a ljudima je ostao most. Zanimljivo je i da se u Crkvi Svetog Jovana Krstitelja (za koju se ne zna kad je tačno podignuta) nalazi freska na kojoj su oslikani đavo i anđeli sa kandžama.

Jako blizu mosta i crkve podignuta je statua Zlatoroga, mitskog bića za koje se veruje da živi u Julijskim Alpima i čuva meštane Bohinja.

Sa zlatorogom. 🙂

Ukoliko imate još vremena u Bohinju, možete i žičarom da se popnete na Vogel odakle se vidi čitavo Bohinjsko jezero. Nažalost, žičara nije radila kad smo mi bili u Bohinju zbog lošeg vremena, ali verujemo da je zaista fenomenalno na vrhu. U blizini jezera se takođe nalazi vodopad Savica do kog vodi mali milion stepenika, pa smo odustali od ovoga jer smo isti dan bili u Vintgaru.

Još jedna sa Bohinja za kraj.

I eto, to bi bilo to. Za sve ovo trebaju dva dana, mada verovatno može da se postigne i u jednom — iako biste u tom slučaju morali da jurcate i odustanete od makar jedne ili dve stvari. I Bled i Vintgar i Bohinj su posebni svaki na svoj način i zaista toplo preporučujemo da obiđete sva tri mesta — ne zna se koje je lepše i zanimljivije.

Ukoliko ste bili u ovom delu Slovenije, voleli bismo da čujemo i vaše utiske i savete. Ako vam se dopada naš blog, zapratite nas na Instagramu. Hvala vam što nas čitate — do sledećeg vodiča! 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *