Evropa - Portugal

Sintra — dnevni izlet iz Lisabona

Smeštena na severnoj padini istoimene planine, Sintra je bajkovit gradić udaljen nešto malo manje od 30 kilometara od Lisabona u kome su za vreme romantizma portugalski kraljevi i plemići gradili grandiozne palate i dvorce okružene raskošnim vrtovima i hektarima šume, arhitektonska čuda koja danas privlače stotine hiljada turista svake godine.

Osim neverovatnih građevina iz 19. veka, Sintra je poznata i po srednjevekovnoj tvrđavi i centralnom gradskom jezgru sa šarmantnim kućicama, vijugavim uličicama i brojnim restoranima i radnjama sa raznolikim suvenirima. Gradić je još popularan među turistima jer se nedaleko od njega nalazi Kabo de Roka, najzapadnija tačka Evrope.

Šta videti u Sintri

Iako u Sintri ima mnogo palata, najvažnije i najčuvenije su Pena palata, Mavarska tvrđava, Kvinta da Regaleira, Nacionalna palata i Monserate palata.

Za obilazak pet dvoraca i odlazak do samog kraja kontinenta su potrebna dva dana, ali ukoliko kao i većina turista koji posećuju Sintru imate samo jedan dan u ovom magičnom gradiću, uz dobru organizaciju možete da posetite ili tri palate ili dve palate i obližnji rt Kabo de Roka.

Sintra je pre svega poznata zbog šarene Pena palate.

Tokom jednodevnog izleta u Sintru, mi smo obišli tri dvorca i videli još jednu palatu spolja:

 • Mavarska tvrđava autobusom 434
 • Pena palata — autobusom 434 ili peške od Mavarske tvrđave
 • Nacionalna palata (samo spolja) autobusom 434
 • Kvinta da Regaleira peške od Nacionalne palate
Ukoliko hoćete da idete na vođenu turu po Sintri iz Lisabona ili da unapred kupite ulaznice za atrakcije, bacite pogled na ponudu na sajtu Get Your Guide:

Mavarska tvrđava

Sagrađena na jednoj od najviših tačaka u Sintri, Mavarska tvrđava (Castelo dos Mouros) je bila pod kontrolom severnoafričkih Mavara sve do 12. veka, kada je mirnim putem prešla u ruke Alfonsa I, prvog kralja Portugala.

Ovaj događaj je predstavljao jedan od najbitnijih trenutaka Rekonkviste, perioda od skoro 800 godina tokom kojeg su se Španci i Portugalci borili da proteraju Mavare sa Pirinejskog poluostrva.

Pogled sa vrha Mavarske tvrđave.

Tvrđava je i nakon odlaska Mavara vekovima igrala ključnu ulogu u odbrani regije da bi na kraju bila sasvim napuštena u 16. veku i skoro sasvim uništena tokom velikog zemljotresa u 18. veku. Srećom, kralju Ferdinandu II se i tako urušena dopala.

Sa namerom da je spoji sa vrtovima obližnje Pena palate, vladar je sredinom 19. veka naredio da se tvrđava obnovi i da se oko nje zasadi drveće i razne biljke koje bi joj dale romantičniji izgled, u skladu sa modom tog vremena.

Ispred jedne od dve kule u tvrđavi.

Obilazak tvrđave počinje upravo u šumi koja okružuje tvrđavu. Odmah nakon biletarnice, posetioci prate kaldrmisani puteljak koji vodi kroz ovaj bajkovit predeo do zidina same tvrđave.

Osim šetanja po zidovima, moguće je popeti se i na tornjeve, sa kojih se pruža spektakularan pogled na Sintru s jedne strane i na Pena palatu sa druge.

Negde duž puteljka koji vodi do tvrđave.
 • Cena ulaznice (odrasli): 12 EUR
 • Cena ulaznice (deca 6+ godina): 10 EUR
 • Radno vreme: 09:30 – 18:00 (zimska sezona) i 09:30 – 20:00 (letnja sezona)

Pena palata

Simbol grada i jedno od sedam čuda Portugala, šarena Pena je ubedljivo najčuvenija i najposećenija palata u Sintri.

Na mestu današnje palate je nekada stajao omanji manastir, potpuno uništen tokom katastrofalnog zemljotresa iz 1755. godine. Međutim, kralj Ferdinand II, zaslužan i za obnovu Mavarske tvrđave, odlučio je da na njegovom mestu podigne letnju rezidenciju za portugalsku kraljevsku porodicu.

Pena palata, možda i najfotografisanija znamenitost u zemlji. 🙂

Za taj posao je unajmio inženjera i neškolovanog arhitektu Vilhelma Ludviga von Ešvegea. I sam kralj i kraljica su učestvovali u projektovanju i izgradnji, između ostalog dodavši strukturi srednjevekovne i islamske elemente.

Ukoliko vam ovaj dvorac izgleda kao dvorac iz Diznijevih bajki, niste jedini koji primećujete sličnost sa bavarskim zamkovima. Naime, mnogi smatraju da je Nojšvanštajn u Nemačkoj inspirisan Pena palatom a svi znamo da je ovaj nemački dvorac poslužio kao glavna inspiracija za Pepeljugin dvorac.

Nije ni čudo što je mnogima prva asocijacija na Pena palatu — Dizni.

Zanimljivo je i spomenuti da su boje na fasadi nakon nekog vremena sasvim izbledele i da je palata nekoliko godina bila sasvim siva, sve do kraja 20. veka, kada su originalne boje opet nanete.

Nakon što vas autobus ostavi kod ulaza u Pena palatu, do samo građevine ima nekih 5-10 minuta peške (uzbrdo, naravno).

U palati možete bukvalno svaki ćošak da fotkate, toliko je lepo.
 • Cena ulaznice (odrasli): 20 EUR (palata + park)
 • Cena ulaznice (deca 6+ godina): 18 EUR
 • Radno vreme: 09:30-18:30 (palata) i 09:00-19:00 (park)

Kvinta da Regaleira

Kvinta da Regaleira je ogromno imanje koje se sastoji iz ekstravagantne palate i parka sa jezerima, pećinama, bunarima, fontanama i drugim građevinama koje se stapaju sa okolnom prirodom.

Od trenutka kada stupite na tlo ovog prelepog imanja se osećate kao da se nalazite u nekom imaginarnom svetu kojim vladaju mitska bića — što i donekle jeste bio cilj arhitekte zaduženog za projektovanje palate i parka.

Ovaj prizor vas sačeka odmah nakon što prođete biletarnicu.

Naime, nakon što je ekscentrični milioner Antonio Augusto Karvalo Monteiro kupio imanje krajem 19. veka, unajmio je poznatog italijanskog arhitektu Luiđija Maninija da mu sagradi palatu i vrtove koji će oslikavati njegova interesovanja za alhemijom, masonerijom, templarima i rozenkrojcerima.

Manini je kombinovao rimski, gotski, renesansni i manuelinski stil arhitekture u projektovanju Kvinte da Regaleire, čija izgradnja je trajala 6 godina.

Palata Regaleira, glavno zdanje na imanju.

Osim grandiozne palate, najčuvenije strukture na imanju su dva inicijacijska bunara (ili izvrnuta tornja) koji su se koristili u ceremonijalne svrhe prilikom izvođenja raznih rituala (ako ovde zamišljate gomilu ljudi sa crnim kapuljačama kako stoje na stepeništu bunara, niste jedini).

Bunari, od kojih je jedan ostao nedovršen, su povezani lavirintom tunela koji na nekim mestima vode i do drugih delova parka i u kojima je prilično lako izgubiti se.

Završeni bunar na imanju koji ima 9 platformi.

I dan danas poznata kao palata milionera Monteira, Kvinta da Regaleira je sigurno jedna od najfascinantnijih palata koje smo ikada videli, možda čak i najfascinantnija usled neverovatnog talenta i kreativnosti arhitekte koji je savršeno spojio mistične elemente iz raznih epoha sa magičnom šumom koja prožima čitavu Sintru.

Priroda na imanju je neverovatna, pogotovo drveće.

Savet: Kvinta da Regaleira se nalazi na 10 minuta hoda od Nacionalne palate tako da ne morate da kupujete kartu za drugi autobus ukoliko želite da je obiđete.

 • Cena ulaznice (odrasli): 12 EUR
 • Cena ulaznice (deca 6+ godina): 7 EUR
 • Radno vreme: 10:00-18:30 (19:30 od aprila do septembra)

Nacionalna palata

Nacionalna palata u Sintri je nekadašnja rezidencija portugalskih kraljeva sagrađena na mestu jednog od dva mavarska dvorca u gradu. Kao i druge palate u Sintri, i Nacionalna palata je mešavina više arhitektonskih stilova a najpoznatija je po dva visoka dimnjaka koji dominiraju gradskom panoramom.

Nacionalna palata u samom centru Sintre. Slika preuzeta sa zvaničnog sajta muzeja.

Iako jedna od najznačanijih palata u Sintri, Nacionalna palata nam se makar spolja činila najmanje zanimljivim dvorcem u okolini tako da smo je samo videli sa vrha Mavarske tvrđave i onda kasnije obišli spolja. Na osnovu onoga što smo videli na netu, palata je više nego impresivna unutra ali kao što rekosmo, nije moguće obići sve palate u gradu za jedan dan tako da smo odlučili da je preskočimo.

 • Cena ulaznice (odrasli): 13 EUR
 • Cena ulaznice (deca 6+ godina): 10 EUR
 • Radno vreme: 09:30-18:30

Monserate palata

Monserate palata je najmanje popularna od pet čuvenih palata u Sintri, pre svega jer se nalazi u skroz suprotnom pravcu od Pena palate, nekih 4 kilometra od centra grada. Međutim, to ne znači da palata nije impresivna i da ne zavređuje pažnju. O lepoti ovog imanja dovoljno govori to da je Lord Bajron spomenuo u spevu Putovanje Čajlda Harolda čak iako su tada i palata i park bili prilično zapušteni.

Monserate palata — fotografija je preuzeta sa ineterna pošto nažalost nismo imali vremena da obiđemo i ovaj dvorac.

Palata je inače dobila ime po kapeli posvećenoj gospi od Monseratea koja je nekada stajala na njenom mestu a koja je bila inspirisana istoimenim manastirom nedaleko od Barselone (ovaj manastir je takođe poslužio kao inspiracija za izgradnju manastira na brdu Monserate u Bogoti).

 • Cena ulaznice (odrasli): 12 EUR
 • Cena ulaznice (deca 6+ godina): 10 EUR
 • Radno vreme: 09:30-18:00

Kako doći do Sintre

Do Sintre je najlakše i najjeftinije doći sa železničke stanice Rosio koja se nalazi na istoimenom trgu u Lisabonu. Nema potrebe da kupujete vozne karte unapred pošto vozovi saobraćaju na ovoj relaciji često, čak i do šest puta u toku jednog sata tokom letnje sezone.

Red vožnje možete da pogledate na ovom sajtu u polju from izaberite Lisboa-Rossio, u polju to izaberite Sintra. Povratna karta košta 4.80 evra. Karte se kupuju preko Navegente kartice (do nedavno Viva Viagem), koja se koristi za javni prevoz u Lisabonu. Imajte u vidu da kartica mora da bude prazna, odnosno na njoj ne smeju da budu neiskoriščene karte za metro ili drugi prevoz u Lisabonu. Ako imate vožnje na kartici, moraćete da kupite novu (cena kartice je 0.50 EUR). Svaki putnik mora da ima svoju karticu.

Ukoliko želite da vidite što više toga u Sintri, savetujemo da krenete što ranije, idealno vozom između 8 i 9 ujutru. Još je bitno napomenuti da silazite na stanici koja se zove Sintra (ovo je ujedno i poslednja stanica), ne Portela de Sintra koja je pretposlednja stanica.

Pošto i na izlasku sa perona u Sintri morate da očitate kartu, preporučujemo da sednete u vagon koji je najudaljeniji od ulaska u peron u Lisabonu da biste izašli iz voza među prvima i tako uspeli i među prvima da uđete u jedan od dva turistička autobusa koji saobraćaju po Sintri.

Kako obilaziti Sintru

Kada pogledate mapu Sintre, delovaće vam kao da su atrakcije u gradu relativno blizu jedna druge i da je sasvim moguće na primer doći peške do Pena palate ili se makar spustiti od nje do centra.

U teoriji, ovo nije neizvodljivo. Međutim, autobusu od železničke stanice do Pena palate treba dobrih 20 minuta i više, po veoma uskoj i veoma vrtoglavoj uzbrdici.

Ukoliko ste u izuzetno dobroj kondiciji i ne planirate da posetite više od dve palate, možete i da probate da ispešačite do palate, ali zaista ovo nikako ne savetujemo.

Srećom, ni ne morate da pešačite pošto u Sintri postoje dva turistička autobusa koja vode do najposećenijih dvoraca: 434 i 435.

Autobus 434 se kreće u jednom pravcu:

 • Sintra železnička stanica
 • Sao Pedro de Sintra
 • Mavarska tvrđava
 • Pena palata
 • Sintra istorijski centar
 • Sintra železnička stanica

Treba napomenuti da autobus ponekad i preskoči neku stanicu, na primer, nas je prvo odvezao do Mavarskog zamka, preskočivši drugu stanicu za koju ni ne znamo gde je.

Cena karte je 4.55 EUR (važi samo za jednu vožnju), a cena karte koja obuhvata čitavu rutu je 8.40 EUR. Cena celodnevne karte koja obuhvata neograničen broj vožnji tokom dana (na svim linijama u gradu) košta 13.50 EUR. Ovo su cene karata za 2024. godinu sa zvaničnog sajta autobuske kompanije koja saobraća u Sinti.

Tokom letnjeg reda vožnje, autobus saobraća od 9:15 do 19:50. Tokom zimskog reda vožnje, autobus saobraća od 9:30 do 18:20. Pošto su polasci na svakih 20 minuta (zimi i ređe), gužve za ovaj autobus su jezive, pogotovo leti. Ovo je zvaničan sajt autobuske kompanije, ali red vožnje nisu ažurirali godinama.

Autobus 435 isto ide u jednom pravcu, a ovo su najbitnije stanice:

 • Sintra železnička stanica
 • Sintra istorijski centar
 • Kvinta de Regaleria
 • Seteais palata
 • Monserate palata
 • Sintra železnička stanica

Ova ruta je manje popularna i za nju se uglavnom odlučuju turisti koji koji u Sintri provode dva dana. Cena karte je 6 EUR.

Ako hoćete da idete do Kabo de Roka, kod železničke stanice u Sintri treba da hvatate bus 1253 (nekada 403). Bus ide na svakih 20, 30 minuta. Prvi polazak je u 06:30, a zadnji u 20:00. Vožnja traje oko 45 minuta. Karta je 4.50 EUR.

Ukoliko imate neka pitanja u vezi sa dnevnim izletom u Sintru, ostavite nam komentar ispod teksta ili nam se javite na Instagramu. Hvala na čitanju do sledećeg teksta!

26 Komentara na “Sintra — dnevni izlet iz Lisabona

 1. Izvanredan. Upravo se pripremam za Lisabon. Samo mi nije najjasnije ovo sa busevima 434 i 435. Pošto ja hoću da vidim Penu i Kvinta de Regaleria da li moram sa različitim busevima i da platim kartu za oba?

  1. Da dođete do Pena palate, idite autobusom 434 (viđali smo entuzijaste kako idu i peške, ali stvarno je prenaporno i oduzelo bi vam previše vremena). Kada završite sa Penom, istim autobusom idite do istorijskog centra (ne možete promašiti, tu je Nacionalna palata) i onda savetujemo da odete peške do Kvinte da ne biste plaćali kartu i za bus 435. Nakon što završite sa Kvintom, vratite se peške do centra i opet uhvatite 434 da biste došli do železničke. Ovako smo mi radili, samo smo još obišli i Mavarski dvorac (ako hoćete i njega da obiđete, onda silazite jednu stanicu pre Pena palate). Nadamo se da vam je sad jasnije. 🙂

   1. HVALA MNOGO. Sad je sve jasno oko toga.

    I samo još pitanje ako kupujem kartu za voz do Sintre da li istu možemo da koristimo i do smeštaja ili moramo da kupimo drugu?

    1. Mislite na smeštaj u Lisabonu? Mi smo iskoristili Lisabon card za putovanje do Sintre, a ako vam se to ne isplati i za taj dan, možete da uzmete Viva Viagem karticu koja se dopunjuje i koju koristite za gradski prevoz. Inače, ako idete na stanicu Rosio u Lisabonu, jedna vozna karta vam neće važiti i za metro i za voz jer imaju dva različita kontrolna punkta (aparati na koje prislonite kartu).

 2. Da bi uhvatili bus 403 za Kabo de Roka, da li se moramo vratiti na glavnu stanicu Sintra, ili mozda prolazi kroz stanice busa 434 (npr istorijski centar), pa ga tu mozemo sacekati nakon obilaska Kvinte?

  1. 99% smo sigurni da ćete morati nazad. Kad smo mi bili u Sintri, 403 nije prolazio tuda, a koliko vidimo na netu, trase autobusa se nisu menjale od tada.

 3. Postovani, posto smo vec kupili avio karte irezervisali hotel u Lisabonu na 7 dana krajem aprila, a idemo kao i vi samostalno bez turisticke agencije, vas clanak nam je od velike koristi i na tome vam hvala.Uocila sam da ste na fotkama toplo obuceni pa me interesuje u kom mesecu ste posetili Lisabon i kakvo vreme mi mozemo da ocekujemo krajem aprila,odnosno sta poneti od odece i obuce jer bi smo istu sveli na najnužnije jer nosimo samo rucni prtljag a to je do 8 kg.Hvala na odgovoru.

  1. Vama bi trebalo da bude baš lepo vreme za obilazak, oko 20 stepeni u toku dana i nešto hladnije ujutru i uveče. Da sam na vašem mestu, ponela bih farmerke, pamučne majice na kratke i duge rukave, duksericu i prolećnu jaknu. Mi smo bili u Lisabonu krajem novembra, i ako jesmo nosili jesenju odeću, ipak smo uveče mogli da sedimo napolju u restoranima (doduše, u restoranima sa grejalicama u baštama). Ler provod u jednom od najlepših gradova na svetu! 🙂

 4. Ćao. Putopis je odličan. Idemo na 4 noći u Lisabon početkom oktobra.
  Pitanje da li možemo da planiramo jedan dan za Sintru? Da li je boravak prekratak da bi se išlo na celodnevni izlet van Lisabona?
  Drugo pitanje je da li se onda isplati uzeti Lisabon card? Koliko sam shvatila sa njom možemo vozom do Sintre i imamo besplatan ulazak Pena Palace, park i Chalet of the Countess of Edla.

  1. Mi mislimo da jeste prekratko za celodnevni izlet, ALI Sintra je toliko lepa da stvarno vredi videti. 🙂

   Što se tiče drugog pitanja, sve zavisi koliko košta Lisbon card i koliko uključenih atrakcija planirate da posetite.

 5. Poštovani,
  A kakva je mogućnost parkiranja oko Pene i Qiunte kada se uzme rent a car?Fenomenalno je što sam naleteo na vaš članak.Putujemo krajem prva nedelja oktobra.
  Srdačno

  1. Quinta ima parking (više informacija ovde), a izgleda da nema ništa u blizini Pene. Ovo smo našli kod njih na sajtu: You can park your car in the historic center of Sintra or the peripheral car parks available. Ako se parkirate u centru, svakako morate do Pene busom. 🙂

 6. Poštovana,

  Da li je potrebno uzimati karte sa skip the line opcijom za obilazak Pene i Quiente?

 7. Zdravo. Prvo idemo do Sintri. Onda hocemo popodne da idemo do Cascais Marina. Mozemo li preko Sintri i sa koji bus?

 8. Postovani, putopis je odlican. Ja imam jedno pitanje isli bi iz Lisabona do Sintre da li uz Lisabon card koja vazi 24h imamo besplatan prevoz do tamo i po gradu? I da li uz tu karticu ima popust za ulaz u palatu Pena? Hvala

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *