Evropa - Portugal

Vodič za Lisabon — 25+ mesta koja ne treba propustiti

Nemate puno vremena? Evo par osnovnih informacija o Lisabonu:

 • Najbolje vreme za putovanje? Cele godine.
 • Minimum dana? 3, minimum minimuma.
 • Direktan let? Air Serbia, Wizz.
 • Smeštaj? Mi smo odseli u četvrti Kais do Sodre. Smeštaj možete da bukirate preko Booking.com (idealno ako nađete smeštaj sa besplatnim otkazivanjem ili plaćanjem na licu mesta).
 • Top 3 mesta: Toranj Belem + Spomenik otkrićima, Sao Žorže zamak, Žeronimos manastir, vidikovci (nismo mogli da se složimo oko samo 3 mesta).
 • Skriveni dragulj: Muzej pločica.
 • Ulaznice: Najbolje bi bilo da kupite unapred za najbitnije atrakcije. Za kupovinu ulaznica preporučujemo Get Your Guide (većinu rezervacija možete da otkažete do 24 sata pred aktivnost).
 • Trošak po danu (bez smeštaja): Ovo je subjektivno, ali računajte između 50 i 100 EUR u zavisnosti od toga koje atrakcije planirate da posećujete i da li ćete jesti po restoranima.
 • Još nešto bitno? Navegente kartica može da se koristi za sva prevozna sredstva koja vam mogu zatrebati u gradu (metro, tramvaji, busevi, uspinjače, trajekti).

Jedan od najstarijih gradova na svetu, najzapadnija prestonica kontinentalne Evrope i jedini glavni grad na starom kontinentu koji izlazi na Atlantski okean, Lisabon godinama mami turiste iz svih krajeva sveta svojom impresivnom arhitekturom i istorijom, pogotovo tokom Doba otkrića, blagom mediteranskom klimom, dobrom kuhinjom i još boljim vinima i niskim cenama, prihvatljivim čak i za naš standard.

Sagrađen na sedam (popularna verzija, zbog poređenja sa Rimom) ili osam brda, glavni i najveći grad Portugala je čuven po vijugavim, kaldrmisanim ulicama i usponima, raznobojnim građevinama, žutim tramvajima, plavim keramičkim pločicama koje krase i spoljašnjost i unutrašnjost kuća i fadu, muzičkom žanru koji je nastao u zemlji početkom 19. veka.

Zbog mnogobrojnih uzbrdica, tramvaja koji se zavlače i u najbrdovitije delove grada i crvenog visećeg mosta preko reke Težo, Lisabon je poznat i kao evropski San Francisko (iako bi logičnije bilo da je obrnuto pošto je ovaj američki grad osnovan tek u 18. veku).

Imajući u vidu sve ovo, ne treba da čudi da Lisabon godišnje poseti nešto malo manje od 4 miliona turista, za nekih milion više nego što u široj gradskoj oblasti živi stanovnika ili za čak 3,5 miliona više nego u samom gradu. Ukoliko i vi želite da posetite Lisabon, ovaj vodič vam može pomoći da isplanirate samostalno putovanje u grad koji je mnogima najlepši u Evropi. Prvo ćemo navesti znamenitosti koje ne treba propustiti, zajedno sa korisnim savetima za obilazak i cenama ulaznica, a onda ćemo preći na cene, počevši od avio karata i smeštaja pa do prevoza, hrane i pića.

Šta videti u Lisabonu

Poput mnogih drugih bajkovitih evropskih gradova, i Lisabon je svojevrstan muzej na otvorenom. Osim glavnih znamenitosti, u metropoli ima veliki broj manjih i većih atrakcija, svaka zanimljivija od prethodne.

Zbog toga nam je priprema za putovanje u Lisabon bila najzahtevnija do sada; pošto smo toliko dugo želeli da odemo u portugalsku prestonicu, želeli smo da vidimo baš sve što nam se iole dopada u gradu a toga je mnogo.

Na kraju smo uspeli da obiđemo sve što smo hteli (sa izuzetkom Hrista na brdu, o čemu ćemo pričati malo kasnije) i ipak nam je bilo žao što nemamo makar još jedan dan u gradu. U Lisabonu smo bili 5 dana, s tim što smo 1 čitav dan proveli u Sintri.

Sintru veoma lako možete da obiđete sami, ali ako ste zainteresovani za vođene ture, bacite pogled na ponudu na sajtu Get Your Guide:

Iz ove perspektive, 4 dana je sasvim dovoljno za obilazak Lisabona (grad može da se obiđe i za 3), ali sigurno vam neće biti dosadno ako ostanete duže. I verovatno ćete poželeti da imate još samo jedan dan u Lisabonu bez obzira na to koliko vremena provedete u istom.

Pre nego što pređemo na same znamenitosti, bitno je napomenuti da je Lisabon podeljen na takozvane bairros, tj. četvrti koje zapravo nemaju jasno definisane granice, U ovom vodiču ćemo pričati o sledećim oblastima:

 • Alfama
 • Belem
 • Bajša (Baixa)
 • Bairo Alto (Bairro Alto)
 • Čiado (Chiado)
 • Kais do Sodre (Cais do Sodre)
 • Alkantara

Da biste maksimalno iskoristili vreme u Lisabonu, najbolje je odvojiti jedan dan ili makar pola dana za svaku četvrt. Radi lakše preglednosti, sledi pregled znamenitosti po ovim četvrtima.

Alfama

Alfama je najstarija i verovatno najinteresantnija četvrt u Lisabonu koja se prostire između gradskog zamka i reke Težo. Nekada davno, čitav Lisabon se nalazio u okviru granica Alfame, današnjeg starog grada koji je i najpopularnija oblast među turistima.

Deo Alfame, vidi se manastir Sao Visenći de Fora.

U Alfami se nalaze neke od najpoznatijih znamenitosti u Lisabonu, ali ono što ovu četvrt čini zaista posebnom jeste da kojom god uličicom krenete ili u koji god ćošak da zavirite, sasvim sigurno nećete ostati ravnodušni.

Osim lutanja po starom gradskom jezgru, u Alfami nikako ne treba propustiti sledeće atrakcije:

Zamak Sao Žorže

Jedna od najposećenijih znamenitosti u Lisabonu, zamak Sao Žorže (Castelo de São Jorge) se nalazi na istoimenom brdu koje je tokom vekova bilo najbitnije mesto u gradu, imajući odbrambenu ulogu još od vremena prvobitnih keltskih plemena koja su naseljavala teritoriju današnjeg Lisabona.

Utvrđenje je menjalo izgled tokom istorije i najraskošnije bilo između 13. i 16. veka, kada su u tvrđavi živeli kraljevi Portugala. Potpuno restauriran u prvoj polovini 20. veka, zamak je danas pre svega nacionalni spomenik sa koga se vidi apsolutno čitav Lisabon.

Pogled sa tvrđave Sao Žorže u suton.

Do zamka se najlakše dolazi tramvajem 28, do vidikovca Portas do Sol, odakle imate još nekih 5 minuta peške uzbrdo do ulaza.

 • Cena ulaznice: 15 EUR
 • Uključeno u Lisabon card: NE
 • Radno vreme: 09 – 18h od 1. novembra do 28. februara i 09 – 21h od 1. marta do 31. oktobra
 • Zvanični sajt tvrđave:  https://castelodesaojorge.pt/en/
Ovde možete da pogledate ulaznice za zamak:

Lisabonska katedrala

Santa Maria Maior de Lisboa ili, kako je u narodu poznata, Sé je najstarija i najbitnija crkva u gradu podignuta u 12. veku na mestu nekadašnje glavne džamije, sagrađene za vreme vladavine Mavara.

Sa kamenim zidovima i dva impozantna tornja, lisabonska katedrala više liči na kakvu tvrđavu nego na crkvu, što zapravo ne treba mnogo ni da nas čudi imajući u vidu da su Portugalci tokom srednjeg veka namerno gradili katedrale koje bi mogle da služe i u odbrambene svrhe ukoliko se za tim ukaže potreba.

Lisabonska katedrala pored koje prolazi tramvaj 28.

Do katedrale je najlakše doći peške, nakon obilaska zamka Sao Žorže, ali takođe možete doći do nje i tramvajem 28.

 • Cena ulaznice: ulaz u katedralu je 5 EUR
 • Uključeno u Lisabon card: 20% popusta
 • Radno vreme: 09 – 19h (katedrala); 10 – 17h od oktobra do aprila i 10-19h od maja do septembra, nedeljom od 14h (klauster); 10 – 17h, zatvorena nedeljom (riznica)
 • Zvanični sajt katedrale: http://www.patriarcado-lisboa.pt/site/ (na portugalskom)

Tramvaj 28

Atrakcija za sebe, lisabonski tramvaji su najpopularniji vid prevoza u gradu, ne samo zato što neverovatno olakšavaju kretanje po gradu nadaleko poznatom po jezivim uzbrdicama nego i zato što su svojevrsna vožnja u prošlost Lisabona.

Tramvaj 28, negde u Alfami.

U Lisabonu ima 6 linija tramvaja i na mnogima od njih saobraćaju retro tramvaji koji su mnogima prva asocijacija na portugalsku prestonicu. Najpoznatiji je svakako tramvaj 28, žuti drveni tramvaji koje ćete videti na skoro svim razglednicama i suvenirima iz Lisabona.

 • Cena karte: 3 EUR; besplatno sa Navegante dnevnom kartom (6.80 EUR)
 • Uključen u Lisbon card: DA (sav gradski prevoz je uključen)

Vidikovci

Kao što već znate, Lisabon je izuzetno brdovit grad. Međutim, dobra stvar kod gradova koji su brdoviti jeste što sa raznih uzvišenja možete da uživate u sjajnim pogledima.

Iako ne postoji bolje mesto za posmatranje panorame grada od tvrđave Sao Žorže, za vreme boravka u portugalskoj prestonici treba obići makar jedan vidikovac (miradouro na portugalskom).

Pogled sa vidikovca Portas do Sol.

Srećom, vidikovaca ima mnogo po gradu a neki od najpoznatijih se nalaze u Alfami, poput Santa Lucije (miradouro de Santa Luzia) i Portas do Sol (miradouro das Portas do Sol).

Prvi se nalazi kod istoimene crkve, omanje i nimalo impresivne bogomolje podignute za vreme prvog portugalskog kralja, a drugi je nedaleko od zamka Sao Žorže, tačnije preko puta stanice tramvaja na kojoj se silazi pre uspona do tvrđave.

Manastir Sao Visenći de Fora

Sagrađen u 17. veku na mestu istoimene crkve iz 12. veka koju je podigao prvi portugalski kralj, manastir São Vicente de Fora ili manastir svetog Vinsenta izvan zidina je jedna od najvažnijih bogomolja u Lisabonu, pre svega jer je poslednje počivalište portugalskih vladara iz dinastije Braganza.

Manastir Sao Visenći de Fora.

Koliko je ova crkva bitna Portugalcima dovoljno govori i da je jedan njen deo pretvoren u muzej gde su izložena vredna umetnička dela, mauzolej poslednje dinastije koja je vladala Portugalom i koja je ukupno proizvela 15 portugalskih i 4 brazilska kralja i impresivna kolekcija plavo-belih pločica na kojima je oslikana istorija zemlje. Moguće je popeti se i na toranj manastira.

Nacionalni Panteon

Nekadašnja crkva, Panteon je nacionalni spomenik iz 17. veka koji je u 20. veku pretvoren u kriptu gde su sahranjeni poznati Portugalci.

Osim grobnica nekoliko predsednika, pisaca i čak jedne Fado pevačice i jednog fudbalera, u Panteonu se nalazi i prazna grobnica Vaske da Game, koji je inače sahranjen na jednom od najlepših mesta u Lisabonu, u manastiru Žeronimos.

Unutar Panteona.

Još je zanimljivo spomenuti da se oblast između Panteona i manastira Sao Visenći de Fora utorkom i subotom pretvara u buvljak na kome možete naći sve što vam padne na pamet, od suvenira, odeće i gramofonskih ploča do pokućstva i antikviteta.

Buvljak — i u pozadini Nacionalni Panteon.
 • Cena ulaznice: 4 EUR
 • Uključen u Lisabon card: DA
 • Radno vreme: 10 – 17h (zimska sezona) ili 18h (letnja sezona); ponedeljkom ne radi
 • Zvanični sajt: https://www.panteaonacional.gov.pt/ (na portugalskom)

Nacionalni muzej pločica

Iako možda ne deluje preterano zanimljivo, Nacionalni muzej pločica (Museu Nacional do Azulejo) je jedan od najposećenijih muzeja u Lisabonu gde su izložene ukrasne pločice od 15. veka pa sve do danas.

Pošto se u Portugalu dekorativne pločice nalaze manje više svugde, od kuća, palata i crkava do restorana i metro stanica, logično je da postoji i muzej koji slavi ovu umetnost i njen razvoj kroz vekove.

Muzej pločica — sjajno mesto da vidite prelepe pločice i da se fotkate. 🙂

Izuzev raznoraznih pločica, u muzeju smeštenom u nekadašnjem samostanu se nalazi i fenomenalna barokna crkvica, bogato ukrašena pozlatom, slikama i naravno pločicama.

S obzirom na to da je muzej malo udaljeniji od ostalih znamenitosti u Alfami, najbolje je do njega doći autobusom 794 od Santa Apolonia stanice nedaleko od Panteona.

 • Cena ulaznice: 8 EUR
 • Uključen u Lisabon card: DA
 • Radno vreme: 10 – 18h; ne radi ponedeljkom
 • Zvanični sajt muzeja: http://www.museudoazulejo.gov.pt/ (na portugalskom)

Belem

Dobivši ime od portugalske reči za Vitlejem, Belem je jedna od najposećenijih oblasti u Lisabonu zbog velikog broja monumentalnih znamenitosti koje se ovde nalaze i koje su sagrađene nakon procvata Portugala za vreme Doba otkrića.

Toranj u Belemu.

Naime, od 15. pa do polovine 17. veka, upravo iz Belema su isplovljavali brodovi u potrazi za novim trgovinskim rutama, uključujući i brod kojim je Vasko da Gama krenuo na svoju čuvenu ekspediciju koja se završila pronalaskom pomorske rute do Indije oko Afrike (ako vas zanima, ovde možete naći sve naše putopise iz Indije).

Evo šta ne treba propustiti tokom posete ovoj gradskoj četvrti:

Žeronimos manastir

Manastir Žeronimos (Mosteiro dos Jerónimos) je vrlo verovatno najvelelepnija građevina u čitavom Lisabonu i simbol moći i bogatstva Portugala za vreme Doba otkrića.

Manastir Žeronimos.

Gradnja manastira je započeta u čast moreplovačkog uspeha Vaska da Game, na mestu kapele gde se istraživač sa drugim članovima svoje ekspedicije molio noć pre polaska na putovanje koje je promenilo tok evropske istorije.

U manastiru Žeronimos su sahranjeni Vasko da Gama i pesnik Luis de Kamios, autor epa Luizijada koji opeva pronalazak puta do Indije oko Afrike, kao i nekolicina kraljeva Portugala i drugih važnih ličnosti iz istorije zemlje.

Još jedna iz manastira. 🙂
 • Cena ulaznice: 12 EUR
 • Uključen u Lisabon card: DA
 • Radno vreme: 09:30 – 18:00h; ponedeljkom ne radi
 • Zvanični sajt: ne radi
Ove možete da pogledate ulaznice za manastir:

Spomenik otkrićima

Spomenik otkrićima (Padrão dos Descobrimentos), kako i samo ime kaže, slavi portugalska pomorska dostignuća, tačnije 33 najbitnije ličnosti iz Doba otkrića, uključujući istraživače, kartografe, naučnike, misionare, umetnike i kraljeve.

Spomenik je izgrađen 1960. godine, na petstotu godišnjicu smrti Henrika Moreplovca, sina portugalskog kralja Žoaoa I i sponzora pomorskih ekspedicija koje su dovele do kolonizacije Madeire, Azorskih ostrva i Zelenortskih ostrva.

Spomenik otkrićima i most 25 april.

Na trgu ispred spomenika je oslikan ogroman kompas sa mapom sveta u sredini koja prikazuje rute kojima su portugalski moreplovci plovili tokom Doba otkrića. Sa vrha spomenika se vidi čitav kompas, kao i obližnje atrakcije, crveni most i druga strana reke, a odmah pored njega ima šetalište koje prolazi pored svetionika i vodi do male marine i onda i do čuvenog tornja Belem.

Pogled na kompas i manastir Žeronimos sa Spomenika otkrića.

Toranj Belem

Toranj Belem je četvorospratni toranj sa bastionom iz 16. veka koji je prvobitno imao odbrambenu ulogu da bi na kraju postao najpoznatiji simbol portugalske prestonice.

Služivši i kao ulaz u grad, toranj je bio prva i poslednja građevina koju su moreplovci i istraživači videli na odlasku i pri povratku u Lisabon. Takođe je jedno vreme korišćen i kao zatvor a u 19. veku i kao svetionik.

Belem toranj, najpopularnija atrakcija u ovom delu Lisabona, možda čak i u čitavom gradu.

Iako mnogi vodiči tvrde da je toranj izgrađen u sredini reke Težo, građevina je zapravo sagrađena na malom rečnom ostrvu. Nakon zemljotresa iz 18, veka, reka je promenila svoj tok i toranj Belem se pomerio do same obale.

 • Cena ulaznice: 8 EUR
 • Uključen u Lisabon card: DA
 • Radno vreme: 10:00 – 17:30h (zimska sezona) i 18:30h (letnja sezona) ; ponedeljkom ne radi
 • Zvanični sajt: ne radi
Ovde možete da pogledate ulaznice za toranj:

Nacionalni muzej kočija

U Belemu ima pregršt muzeja, od kojih je nama najinteresantniji bio Nacionalni muzej kočija (Museu Nacional dos Coches) sa neverovatnom kolekcijom kočija koje su pripadale članovima kraljevske porodice i portugalskom plemstvu i sveštenstvu.

Izložene kočije su napravljene u Portugalu, Italiji, Francuskoj, Španiji i drugim evropskim zemljama i korišćene u periodu od 16. do 19. veka. Dok su neke relativno svedene, druge su nezamislivo raskošne, uglavnom iz perioda baroka.

Ubedljivo najluksuznije (i najkičastije) kočije u muzeju.

Osim ekstravagantnih kočija, u muzeju se nalaze čak i dečije kočije, poštanske kočije, kočije koje su stanovnici Lisabona mogli da iznajme na dan ili više i takozvane sedan stolice, nosila za bogataše bez točkova.

Predsednička palata

Nekadašnja kraljevska palata, Belem palata je zvanična rezidencija portugalskih predsednika još od 1910. godine. Ukoliko vas zanima, subotom možete da obiđete nekoliko soba u palati i baštu sa vodičem.

U okviru imanja se nalazi muzej koji je otvoren za javnost i koji se bavi portugalskim predsednicima, istorijom republike i nacionalnim simbolima. U jednoj prostoriji su čak izloženi svi pokloni koje su predsednici primili od drugih državnika i poznatih ličnosti.

Mi nismo ulazili u Predsedničku palatu, ali smo prošli pored nje na putu ka manastiru Žeronimos.

Čak i ako ne odlučite da posetite ovaj muzej, preporučujemo da prošetate pored palate, preko puta koje se nalazi nekoliko lepo sređenih parkova. Ukoliko imate sreće, čak možete videti i smenu straže ispred palate koja se dešava svake treće nedelje u mesecu u 11 sati ujutru.

Pasteis de Belem

Kada se nađete u Lisabonu, jedna od stvari koje morate da probate su pasteis de nata a najpoznatija poslastičarnica koja prodaje ovo slatko pecivo je Pasteis de Belem, smeštena odmah pored Žeronimos manastira.

Ova poslastičarnica je čuvena u Lisabonu jer je njen prvi vlasnik kupio originalni recept za pasteis de nata u prvoj polovini 19. veka od monaha iz Žeronimosa.

Čuveni pasteis de nata — možda nisu lepi na oko ali su divnog ukusa. 🙂

Naime, monasi su smislili recept za ove poslastice i jednim delom se izdržavali od njihove prodaje. Kada je manastir sekularizovan, monasi su prodali recept tadašnjem vlasniku rafinerije šećera koji je ubrzo otvorio poslastičarnicu Pasteis de Belem.

Jedan pasteis de nata 2024. godine košta 1.40 eur u ovoj poslastičarnici. Treba imati u vidu da su gužve za ove poslastice ogromne u ovoj poslastičarnici pa očekujte da ćete čekati bar 10, 15 minuta da dođete na red da poručite.

Bajša

Bajša (Baixa Pombalina ili samo Baixa) je donji grad Lisabona, sagrađen u potpunosti nakon razarajućeg zemljotresa iz 18. veka koji je praćen cunamijem uništio ogroman deo grada. Četvrt je dobila ime po prvom markizu od Pombala, tadašnjem premijeru Portugala i jednom od najvažnijih ljudi u zemlji u doba prosvetiteljstva.

Trg Komersio, pogled sa Trijumfalne kapije. Slika preuzeta sa pixabay.com.

Naime, markiz je na sebe preuzeo obnovu grada i naredio izgradnju velikih, uređenih trgova i niskih građevina koje su otporne na zemljotrese (vojnici su simulirali zemljotres prilikom testiranja stabilnosti novih zgrada). Ova centralna četvrt obuhvata najznamenitije trgove i ulice u Lisabonu i prepuna je ne samo turističkih atrakcija nego i hotela i restorana.

Sledi pregled trgova i okolnih atrakcija u Bajši:

Trg Komersio

Jedan od najlepših i najfotografisanijih trgova u Lisabonu, Trg Komersio (Praça do Comércio) se nalazi odmah pored reke Težo, na mestu gde je pre velikog zemljotresa stajala kraljevska palata.

Ovaj veliki pravougaoni trg je okružen niskim žutim građevinama i njime dominira grandiozna Trijumfalna kapija koja vodi u ulicu Augustu, prepunu tradicionalnih restorana i radnjica sa suvenirima.

Trg Komersio i Trijumfalna kapija.

Na kapiji se nalaze istaknute ličnosti iz portugalske istorije, poput Vaska da Game i markiza od Pombala, i figure koje predstavljaju slavu, pamet i hrabrost. Inače, moguće je popeti se i na vrh kapije.

 • Cena ulaznice za trijumfalnu kapiju: 3.50 EUR
 • Uključena u Lisabon card: DA
 • Radno vreme: 10 – 19h
 • Zvanični sajt: /

U centru trga je podignuta konjanička statua portugalskog kralja Žozea I koja gazi zmije, metaforički prikaz vladarevih neprijatelja, a u jednoj od zgrada je smešten interaktivni muzej Lisabona koji slobodno možete i da preskočite.

Muzej o Lisabonu u koji smo ušli samo jer je cena karte uključena u Lisabon card i u kome smo proveli manje od 20 minuta.

Mi smo ga brzinski obišli samo jer nismo morali dodatno da plaćamo ulaz za njega ali nam je postavka bila prilično suvoparna i dosadna uglavnom gledate u monitore u muzeju dok slušate izuzetno dramatičnog i dosadnog naratora kako vam priča o istoriji grada preko slušalica.

Trg Rosio

Još jedan centralni gradski trg popularan podjednako i među strancima i lokalcima, trg Rosio je zapravo nadimak za Trg Kralja Pedra IV.

Udaljen svega par minuta peške od Trga Komersio i lifta Santa Žuste, Rosio je bio jedan od glavnih lisabonskih trgova još od srednjeg veka, gde su se održavali svi bitniji događaji u gradu, od proslava do pogubljenja.

Trg Rosio, pogled sa Santa Žusta lifta.

Trg sa jedne strane uokviruje zgrada nacionalnog pozorišta, koja se nalazi na mestu nekadašnje palate inkvizicije, dok je sa drugih strana okružen simpatičnim kućama i kafićima.

Trgom dominira spomenik kralju Pedru IV, inače i prvom kralju Brazila, koji je ukrašen figurama koje predstavljaju pravdu, mudrost, snagu i umerenost. Sa obe strane spomenika su podignute i barokne fontane.

Trg Figueira

Trg Figueira (ili Trg smokvinog drveta) je još jedan veliki trg u centru Lisabona, smešten odmah pored trga Rosio, poznat po klasičnim četvorospratnicama iz 18. veka i konjaničkom statuom kralja Žoaoa I koja je nakon poslednje rekonstrukcije trga premeštena u ćošak da bi se videla i sa Rosia.

Spomenik na trgu Figueras,.

Podignut na mestu glavne gradske bolnice, koja je bila sasvim uništena u zemljotresu i onda i srušena 20 godina kasnije, trg Figueira je do sredine 20. veka služio kao pijaca na otvorenom. Danas je ovaj trg pre svega sastajalište i bitan saobraćajni čvor koji povezuje Bajšu sa drugim gradskim oblastima.

Trg Restauradores

Poslednji od četiri velika trga u Bajša oblasti, trg Restauradores je udaljen par stotina metara od trgova Rosio i Figueira. Trg je posvećen ponovnom uspostavljanju nezavisnosti Portugala u 17. veku, nakon 60 godina vladavine Španaca.

Na Trgu Restauradores.

Ukoliko planirate odlazak u Bairo Alto, odavde lako možete doći do lisabonskog gornjeg grada uz pomoć uspinjače Glorie. Bitno je još spomenuti da se ovaj trg nadovezuje na jedan od najpoznatijih bulevara u Lisabonu, aveniju Liberdade, najskuplju šoping ulicu u zemlji u kojoj se osim luksuznih radnji nalaze ambasade i koja se završava trgom Markiza od Pombala.

Bairo Alto & Čiado

Bairo Alto (Bairro Alto) i Čiado (Chiado) su dve povezane oblasti u Lisabonu koje su poznate kao gradske boemske četvrti. Osim nekoliko atrakcija koje možete obići jako brzo, vredi prošetati ovim četvrtima ukoliko želite da vidite kako se život odigrava u Lisabonu, idete u šoping, slušate fado ili đuskate do sitnih sati.

Ruševine manastira Karmo u Bairo Alto četvrti.

Bairo Alto ili gornji grad je do pre samo par decenija bio najzapuštenija četvrt u Lisabonu, ali se uz pomoć gradskih vlasti transformisao u centar noćnog života. Čiado, koji se nalazi između oblasti Bajša (Baixa) i Bairo Alto, se često poredi sa pariskim Monmartrom i najpre je poznat po velikom broju lepih građevina i još većem broju prodavnica.

Evo šta nikako ne treba propustiti u ovim oblastima:

Uspinjača Gloria ili Bika

Jedan od najlakših načina da dođete do gornjeg grada jeste uspinjačom (funikularom) Gloria sa Trga Restauradores.

Vožnja ovim funikularom će vas spasiti bar petnaestominutnog pešačenja uzbrdo, plus ćete odmah nakon što izađete iz funikulara izbiti na još jedan poznati vidikovac, Sao Pedro de Alkantara (São Pedro de Alcantara).

Uspinjača Gloria koja kreće sa Restauradores trga.

Baš poput vožnje tramvajima, i vožnja funikularom je autentično lisabonsko iskustvo koje je olakšalo kretanje stanovnicima grada a onda vremenom postalo i atrakcija za turiste.

Osim ovog funikulara, koji postoji od 1885. godine, do Bairo Alta možete doći i nešto mlađim funikularom Bika (Bica) koji vodi od ulice Sao Paulo do Largo nedaleko od Kais do Sodre (Cais do Sodre) stanice.

 • Cena karte: 3.80 EUR (povratna); besplatno sa dnevnom Navegente karticom
 • Ukljuceni u Lisabon card: DA

Santa Žusta Lift

Iako bi u teoriji vožnja liftom Santa Žusta (Santa Justa) trebalo da bude najbrži način da se dođe iz Bajše u Čiado i Bairo Alto, u realnosti je često najduži zbog velikog broja turista koji čekaju na red da se popnu na jednu od najboljih tačaka u gradu.

Santa Žusta lift.

Naime, na vrhu ovog lifta se nalazi jedan od najčuvenijih vidikovaca u gradu (nama svakako najlepši nakon vidikovca na tvrđavi) sa koga se vidi obližnji Karmo manastir, reka Težo, čitava Bajša i dalje.

Vidikovac na vrhu lifta.

S obzirom na to da se na red na donjem delu lifta, u Bajša oblasti, čeka i duže od sat vremena, naš savet je da odete u H&M prodavnicu koja se nalazi na par minuta peške od Santa Žuste i izađete na gornji ulaz, odakle vam ne treba ni 5 minuta do gornje strane lifta. Da ipak ne biste propustili vožnju liftom, nakon što obiđete šta vas zanima u gornjem gradu možete njime da se spustite nazad u centar.

 • Cena karte: 5.30 EUR (povratna); besplatno sa Navegente dnevnom kartom za prevoz
 • Uključen u Lisabon card: DA

Manastir Karmo

Ruševine srednjevekovnog manastira Karmo stoje kao podsetnik na veliki zemljotres koji je pogodio Lisabon 1. novembra 1755. godine.

Jedan od najjačih i najdestruktivnijih zemljotresa u istoriji, Veliki lisabonski zemljotres je po današnjim procenama imao magnitudu između 8.5 i 9 Rihtera. Zajedno sa cunamijem i požarima koji su usledili, zemljotres je skoro sasvim uništio grad i odneo 30,000-40,000 života.

Ruševina manastira Karmo.

Što se tiče samih ruševina, osim stubova i lukova nekadašnjeg centralnog dela crkve, u manastiru danas možete videti mali arheološki muzej sa mozaicima, keramikom, grobnicama i nekoliko južnoameričkih mumija.

Kais do Sodre

Poput Bairo Alta, i Kais do Sodre (Cais do Sodre) je do skoro bio prilično neugledan kraj koji su turisti izbegavali. Međutim, zahvaljujući naporima i vlasti i lokalaca, ovaj deo grada je sada doživeo preporod. Iako nema mnogo toga da se vidi u ovom delu Lisabona, stranci dolaze u Kais do Sodre zbog modernih barova i restorana, urbanog marketa i šetališta pored reke.

Delovi Kais do Sodre četvrti na trenutke prilično podsećaju na Havanu. 🙂

Imajući u vidu da je jako blizu Baiše, Kais do Sodre je odlična polazišna tačka za obilazak Lisabona. Mi smo bili smešteni u sjajnom hotelčiću Ribeira Tejo by Shiadu u ovoj četvrti, udaljenom 100 metara od Kais do Sodre metro stanice i nekih 5 minuta peške od Trga Komersio i zaista ga preporučujemo od srca svima koji traže povoljan smeštaj na dobroj lokaciji.

Ako se nađete u Kais Do Sodre oblasti, evo šta možete da obiđete:

Ribeira das Naus

Ribeira das Naus je šetalište pored reke koje spaja Kais do Sodre sa Trgom Komersio. Nedavno renovirano, ovo šetalište se nalazi na mestu nekadašnjeg brodogradilišta i danas je popularno mesto za odmaranje i sunčanje (kupanje je strogo zabranjeno).

Šetalište koje spaja Kais do Sodre i Trg Komersio.

Treba spomenuti i da odavde lako možete doći do statue Hrista podignute po ugledu na Hrista u Rio de Žaneiru. Naime, na par minuta peške od ovog šetališta se nalazi Kais do Sodre terminal za trajekte. Da biste došli do statue, treba vam pravac za Kasilas (Cacilhas). Kada pređete reku, uhvatite bus 3001 i siđite na poslednjoj stanici i statua će biti na nekih 200 metara od vas.

Timeout market

Timeout market je moderni, hipsterski market smešten nedaleko od Kais do Sodre stanice u kome ima jedno dvadesetak restorana, nekolicina barova, par radnji sa voćem i povrćem i cvećare.

Market je koncipiran tako da svaki restoran ili bar ima svoj štand na kome se naručuje hrana i piće. Nakon što dobijete to što ste tražili, možete ili da sednete za drvene šankove ili spojene stolove.

Štand sa pasteis de nata na Timeout marketu.

Osim što je prilično urbano mesto, Timeout market je poznat po nešto višim cenama nego u obližnjim tradicionalnim restoranima i kafićima.

Međutim, ono što svakako savetujemo da probate su portugalske poslastice pasteis de nata na štandu Manteigaria (jeftinije nego pored žeronimos manastira), koje nisu ništa gore od onih u čuvenoj poslastičarnici Pasteis de Belem, samo što ne morate za njih da čekate pola sata u redu.

Pink ulica

Zaista ništa posebno ali sve popularnija zbog Instagrama, Pink ulica (Rua Nova do Carvalho) se nalazi u Kais do Sodre četvrti, veoma blizu Timeout marketa. Ova ulica je ne tako davno bila poznata kao lisabonska ulica crvenih fenjera, gde su se okupljali mornari i sitni kriminalci u potrazi za prostitutkama i drugim vidovima zabave.

Pink ulica koju slobodno možete i da preskočite osim ako vam nije na putu do nekog drugog mesta.

2011. godine su zatvoreni sumnjivi barovi, pločnik je obojen u roze i otvoreni su novi kafići, barovi i klubovi koji su posebno privlačni turistima u potrazi za dobrim žurkama i mestima za fotografisanje i tako je Pink ulica postala epicentar noćnog života u Lisabonu. Iako u gradu ima mnogo boljih mesta za provod od ove ulice, ipak je interesantno videti kako par kozmetičkih izmena mogu da promene reputaciju nekom delu grada.

Alkantara

Smeštena na pola puta između Kais do Sodre oblasti i Belema, Alkantara (Alcântara) je nekadašnja industrijska zona Lisabona pored reke koja je nedavno i prilično skromno počela da poprima novi izgled. S obzirom na to da je Alkantara najmanje zanimljiv deo Lisabona, savetujemo da je obiđete jedino ako imate malo više vremena u gradu.

Alkantara, pogled sa vrha brda na kome je Muzej stare umetnosti.

Nekada su u Alkantari bile farme koje su kasnije zamenjene fabrikama i rezidencijalnim kompleksima za radnike a nakon velikog zemljotresa je i kraljevska porodica gradila palate u ovom delu grada od kojih neke možete i da posetite, poput Palate das Nesesidades (Palacio das Necessidades) ili Ajude u susednoj četvrti koja je i dobila ime po ovom velelepnom kraljevskom kompleksu.

Evo šta možete da vidite u ovoj četvrti:

Muzej stare umetnosti

Muzej stare umetnosti (Museu Nacional de Arte Antiga) je ogromni umetnički muzej smešten u palati iz 17. veka u kome su izložena najvažnija dela portugalskih umetnika, radovi umetnika iz nekadašnjih kolonija i drugi eksponati koji uključuju sve od starinskog nameštaja do vrednog posuđa.

U Muzeju stare umetnosti kod Bošovog triptiha.

Kolekcija uključuje i dekorativne predmete iz Afrike, Indije i Kine, poput slonovače, svile i srebra. Izuzev radova Portugalaca od 15. do 19. veka, u muzeju se nalazi i Bošov poznati triptih Iskušenja Svetog Antonija. Muzej stare umetnosti ima i prelepu baštu sa koje se pružaju odlični pogledi na reku, luku i most 25 april.

LX Fabrika

LX Fabrika (LX Factory) je kompleks urbanih restorana i prodavnica podignutih na mestu nekadašnje fabrike tekstila i novinske štamparije koji je preporodio oblast i stavio je na turističku mapu Lisabona.

Prilikom obilaska LX Fabrike ćete videti i odlične grafite i druge vidove ulične umetnosti, poput velike pčele napravljenje od smeća.

Osim internacionalnih i tradicionalnih restorana i pabova, u LX Fabrici možete kupiti odeću, nakit, knjige i druge sitnice. Turistima je posebno zanimljiva Ler Devagar knjižara koja je ujedno i galerija i kafić i u kojoj su knjige načičkane od poda do plafona na dva sprata.

Cene u Lisabonu

Iako smo dugo mislili da je Lisabon prilično skup grad, istina je da je portugalska prestonica jedna od jeftinijih evropskih destinacija, sa cenama koje su slične kao u Beogradu.

Pošto većinu putnika zanima koliko novca je potrebno izdvojiti za neko putovanje, ovaj deo našeg vodiča će se baviti upravo time koliko stvarno košta samostalno putovanje u Lisabon.

Avio karte do Lisabona

Mi smo u Lisabon išli pre nego što je iz Beograda postojala direktna avio linija do Lisabona. Putovali smo iz Budimpešte, a karte u jednom pravcu smo kupili za 90 EUR, plus prtljag (vraćali smo se nazad kući iz Madrida).

Međitim, da biste posetili Lisabon, više ne morate da idete sve do Budimpešte. Air Serbia je u aprilu 2023. godine pokrenula liniju između Beograda i Lisabona sa 3 nedeljne rotacije u 2024. godini. Iz Beograda i Wizz leti do Lisabona, utorkom i subotom tokom 2024. godine.

Najjeftinije karte koje smo nasumičnom pretragom našli su oko 50 EUR po pravcu.

Smeštaj u Lisabonu

Kao i u svim velikim svetskim gradovima, i u Lisabonu ima smeštaj za svačiji džep, od hostelskih prostorija koje delite sa još nekoliko ljudi do apartmana i hotela.

Ne tako davno, u Lisabonu je mogao da se nađe smeštaj za ispod 50 EUR po noći, ali trenutno je jako teško ubosti išta pristojno ispod 100 EUR.

Već smo preporučili odličan hotel u Kais do Sodre četvrti Ribeira Tejo koji je udaljen nekih 100 metara od stranice metroa, autobusa i tramvaja i od kojeg nam je peške trebalo 5-10 minuta do strogog centra.

Gradski prevoz

Lisabon ima dobar sistem javnog prevoza koji obuhvata metro, autobuse, tramvaje, vozove, uspinjače, Santa Žusta lift i trajekte. Ukoliko planirate da koristite prevoz više puta dok ste u Lisabonu, savetujemo da ili kupite Navegente karticu za prevoz koja se dopunjuje po potrebi ili Lisabon card koja uključuje i prevoz i ulaznice za većinu atrakcija.

Navegente kartica košta 0.50 evra i možete je ili dopunjavati po vožnji ili po danu. Jedna vožnja metroom košta 1.80 EUR. Neograničen broj vožnji tokom 24 časa košta:

 • 6.80 EUR za metro i Carris buseve, tramvaje, funikulare i lift
 • 9.80 EUR za sve što obuhvata osnovni paket + trajekt do Kasilasa
 • 10.80 EUR za sve što obuhvata osnovni paket + vozovi do Sintre, Kaskaisa, Azambuje i Sadoa

Najbolje opcije su da kupite ili dnevnu Navegente karticu ili Lisabon card pošto su na primer karte za tramvaj kod vozača 3 evra za jedan pravac ili 3.80 eur za povratnu vožnju funikularom.

Cene ulaznica

Cene ulaznica za atrakcije koje preporučujemo da posetite smo već izlistali i napomenuli ukoliko su uračunate u cenu Lisabon kartice, koja takođe uključuje i gradski prevoz.

Nama je Lisabon card uštedela dosta novca jer smo obilazili sve što nas je zanimalo plus smo dosta koristili prevoz. Na vama je da odlučite koje atrakcije želite da obiđete, okvirno ocenite koliko puta dnevno ćete koristiti prevoz i onda izvagate da li vam se isplati kupovina ove kartice.

Cene Lisabon kartice su:

 • 22 EUR za 24h
 • 37 EUR za 48h
 • 46 EUR za 72h

Karticu možete da kupite na aerodromu, na blagajnama u muzejima i drugim atrakcijama ili onlajn. Bitno je napomenuti da kartica važi od trenutka kada je prvi put upotrebite, ne od dana kada je kupite.

Ovde možete da uzmete Lisabon karticu:

Hrana i piće

Cene hrane i pića po prosečnim lisabonskim restoranima i kafićima su slične kao kod nas, pa tako možete očekivati da ćete platiti i manje od 5 evra za doručak (imajte u vidu da većina hotela nudi besplatan doručak), oko 10 evra za ručak i nešto više od 10 evra za večeru.

Cene piva su 2-3 evra (malo) i 4-5 evra (veliko), cene vina se kreću oko 2-3 evra (čaša) ili 10+ evra (flaša), gazirana pića su oko 3 evra, čajevi i kafe oko 2 evra.

Ovde bismo samo još napomenuli da je voda sa česme u Lisabonu dobra za piće, tako da savetujemo da ponesete staklenu flašicu i dopunjujete po potrebi.

***

Došli smo do kraja našeg vodiča za Lisabon. Nadamo se da će vam pomoći pri planiraju puta u prelepu portugalsku prestonicu a ako imate još neka pitanja, slobodno nam se javite. Ukoliko vam se dopada naš blog, možete nas pratiti na Instagramu i tako pratiti naše objave i ujedno podržati rad našeg sajta. Hvala na čitanju!

22 Komentara na “Vodič za Lisabon — 25+ mesta koja ne treba propustiti

 1. Pohvale za lepo napisan i vrlo koristan članak. 🙂 Planiram put u Portugaliju sledeće god pa me zanima ako znate koje još povlastice i popuste uključuje taj Lisabon card? Da li ste možda posetili i Porto pošto planiram i tamo da odem. Pozz

  1. Hvala puno na lepim rečima, drago nam je da vam se dopada vodič! 🙂
   Nažalost, nismo išli u Porto ovaj put, samo u Sintru.
   Što se tiče Lisabon kartice, spisak svih atrakcija koje su uključene možete pogledati ovde: https://www.lisboacard.org/discounts/
   Veliki pozdrav!

 2. Pozdrav,
  putujem 06.01. u Lisabon i zanima me što je najbitnije za viditi u Sintri? Planiramo jedan dan ostaviti za Sintru, Cabo da Rocac i Cascaisa, pa nebi volila izgubiti puno vrimena na nepotrebne stvari. 🙂

  1. Ćao Marta,

   Vodič za Sintru ćemo objaviti za par dana pa ćete tamo naći naše preporuke. 🙂

 3. Clanak je odlicno napisan, bravo!

  Interesuje me zbog klime koji je period najbolji za posetu Portugalu, t.j u kojim mesecima su najvece vrucine?

  Hvala unapred na odgovoru.

  1. Hvala puno. 🙂

   Najbolje vreme je između marta i maja i septembra i oktobra. Tada je toplo, ali nije prevruće. Preko leta je pakao, a preko zime može da bude dosta padavina (mada smo mi bili u novembru i bilo nam je super vreme za obilazak, samo jednom je pala kiša na nekih sat vremena).

 4. Odlican tekst. Imam nedoumicu oko Lisabon card. Da li se ona samo pokaze na ulazu u prevoz i atrakcije ili …? Npr, ako zelim da udjem u Jeronimus monastery, da li je samo pokazem na ulazu ili je neka drugacija procedura?

  1. Karta za prevoz se očitava na ulasku, a ulazili smo na atrkacije samo sa Lisabon karticom (mada je moguće da se nešto promenilo od tada).

 5. Fantastično. Hvala na detaljnom opisu mesta koje treba obići u Lisabonu.
  Baš je divno, sistematično, jasno i korisno.

  HVALA. HVALA.
  Dragana

 6. Odličan i jako koristan vodič, hvala. U maju idemo u Lisabon i zabeležila sam skoro sve lokacije iz teksta. Planiramo, pored Sintre, jedan dan i za Estoril i Cascais.

  Hvala!
  Snežana

 7. Sve pohvale, kako ste ovo kratko, ali sadržajno napravili! Ja sam to sebi prtvorio u knjižicu, pa ću je poneti sa sobom na skorašnji put u Lisabon.
  Pozdrav i sve najbolje,
  Velja

 8. Pozdrav, hvala na ovom korisnom tekstu. Putujem za 1.maj u Lisabon i mislim da će mi ovaj vodič dosta pomoći.

 9. Da li postoji opcija da se iznajmi biciklo i vozi duž obale, da li postoji staza za bicikliste?

 10. Bila sam 4 puta u Lisabonu i uglavnom se slažem sa svim što ste napisali jedino što bih predložila je poseta akvarijumu ko voli.. ulaznica je nešto preko 20 eu
  2x sam bila u februaru sredinom meseca(i ove godine) i vreme je bilo predivno… 18-20 C

  1. Hvala na preporuci. Mi u principu izbegavamo zoo vrtove i akvarijume i zato ih ne preporučujemo u putopisima.

 11. ODLIČAN ČLANAK.DEALJNO SVE OPISANO I MENI JE MNOGO POMOGAO POŠTO SE SPREMAM DA POSETIM LISABON.SVAKA ČAST! BRAVO!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *