Evropa - Španija

Toledo — putovanje u srednjevekovnu Španiju

Smešten na vrhu brda i opasan srednjevekovnim zidinama ispod kojih teče reka Težo, Toledo je danas pre svega popularno turističko mesto koje na trenutke više izgleda kao filmski set nego gradić u kome zapravo neko živi.

Izuzimajući ogroman broj ugostiteljskih objekata, radnji sa suvenirima i moderno obučenih turista, poseta Toledu je i svojevrsno putovanje kroz vreme, u romantizovanu verziju srednjevekovne Evrope u kojoj žive hrabri vitezovi, lepe gospe — i naravno Don Kihot.

Pogled na Alkazar i most Alkantara.

Nekadašnja prestonica Vizigotskog kraljevstva i mnogo kasnije glavni grad Španije, u kome je zasedao i dvor Karla V Habzburškog, cara Svetog rimskog carstva i jednog od najčuvenijih i najmoćnijih vladara u evropskoj istoriji, Toledo je sušta suprotnost današnjem glavnom gradu Španije. Dok je Madrid grandiozan, užurban, moderan, kosmopolitski, Toledo je mali, ušuškan, tajanstven, romantičan.

Ukoliko ste čitali naš vodič kroz Madrid, onda znate da nas sadašnja španska prestonica nije baš oduševila. Toledo nas je, s druge strane, potpuno osvojio svojim uskim, strmim uličicama, srednjevekovnim građevinama, prelepim vidikovcima i — moramo priznati — fenomenalnim suvenirima.

Kako doći do Toleda

S obzirom na to da je Toledo toliko mali grad da ga možete obići uzduž i popreko za svega par sati — i pritom se izgubiti jedno dvadeset puta — većina turista ovde dolazi na dnevni izlet iz Madrida.

Do Toleda možete doći vozom, autobusom ili kolima. Takođe postoji i opcija odlaska na organizovani izlet, ili samo u Toledo ili u Toledo i Segoviju. Međutim, pošto jedan dan ipak nije dovoljan za opušten obilazak dva grada, ma koliko majušna bila, preporučujemo da odete u srednjevekovnu prestonicu Španije u solo režiji ili odaberete dnevni izlet samo do Toleda.

Ako biste radije da idete na vođenu turu iz Madrida, bacite pogled na ovaj link:

Pogled na kapiju Bisagra nedaleko od kapije Sol.

Ukoliko želite da idete vozom do Toleda, cena povratne karte je kreće od oko 22 EUR. Putuje se malo jače od pola sata. Ukoliko idete autobusom, putovaćete nešto više od sat vremena, ali ćete i povratnu kartu platiti jeftinije, oko 10-15 evra. Imajte u vidu da autobusi za Toledo kreću sa trga Eliptika, koji nije baš blizu centru Madrida.

Pogled pored Alkazara, sa najviše tačke u gradu.

Kada stignete na železničku stanicu u Toledu, do istorijskog centra možete doći lokalnim autobusom ili taksijem (mi smo taksi platili 5 EUR). Hop on autobus takođe staje kod stanice. Ako stižete na autobusku stanicu, opcije su vam opet autobus, taksi ili obližnje pokretne stepenice.

Još treba znati da u samom Toledu postoje turistički vozići koji vozaju turiste po gradu i koji staju samo na vidikovcu De Vaje zbog fotografisanja. Trajanje vožnje je nekih 45 minuta, a karta košta nešto manje od 10 evra.

Šta videti u Toledu

Čitav Toledo je sredinom 80-ih godina prošlog veka uvršten na Uneskovu listu svetske baštine zbog svog bogatog kulturno-istorijskog nasleđa.

Već smo rekli da je bio prestonica zemlje — i to za vreme jednog od najčuvenijih vladara ikada — zbog čega nosi nadimak Carski ili Imperijalni grad. Međutim, to nije sve.

Toledo je poznat i kao Grad tri kulture. Naime, u njemu su živeli hrišćani, muslimani i jevreji. Svi oni su ostavili svoj pečat na Toledu, pa tako i dan danas u ovom malom gradiću možete da vidite crkve, džamije i sinagoge udaljene jedne od drugih par stotina metara, ako i toliko.

Negde u Toledu. 🙂

Pošto su čak tri kulture oblikovale Toledo, nekada jedan od najznačajnijih gradova u ovom delu sveta, ne čudi mnogo da je svaka treća građevina u gradu odigrala neku važnu ulogu u gradskoj istoriji.

Pošto su i u ovde, kao i u mnogim drugim očuvanim srednjevekovnim gradovima, ulice isprepletane kao u lavirintu, takođe ne čudi i da je snalaženje u Toledu svojevrsna umetnost, nedokučiva za turiste koji u gradu ne provedu dovoljno vremena da se sa njim zaista upoznaju.

Sledi pregled najpoznatijih i najzanimljivijih atrakcija u gradu.

Trg Zokodover

Trg Zokodover je žila kucavica Toleda, glavni gradski trg još od srednjeg veka. Ime mu potiče od arapske reči za pijacu za tovarne životinje, po čemu je i bio poznat tokom velikog dela svoje istorije.

Pošto smo u Toledo došli rano ujutru, na trgu nije bilo ni 10 ljudi. Kasnije se situacija znatno promenila.

Osim što je služio kao pijaca gde su stanovnici Toleda i okolnih mesta mogli da kupe stoku, trg Zokodover je bio i mesto odigravanja borbi bikova, kao i javnih pogubljenja i drugih nemilih događaja za vreme Inkvizicije.

Luk krvi na trgu Zokodover.

Danas je ovaj trg polazišna tačka za obilazak Toleda, prepun autentičnih kafića, internacionalnih lanaca brze hrane i radnjica sa suvenirima. Odavde polazi i turistički vozić i staju lokalni autobusi.

Alkazar

Na par minuta uzbrdo od glavnog trga se nalazi najpoznatija građevina u Toledu, čuveni Alkazar koji se nadvija nad čitavim gradom i u kome je danas smešten Vojni muzej. Ova kamena tvrđava potiče još iz vremena Rimskog carstva, ali je kasnije nekoliko puta obnavljana, da bi na kraju dobila sadašnji izgled tek u 20. veku, nakon Španskog građanskog rata.

Ispred Alkazara, koga je iz blizine nemoguće lepo fotkati.

Posle ovog rata, Alkazar je postao simbol španskog nacionalnizma. Naime, tokom opsade Alkazara 1936. godine, republikanske snage su bezuspešno pokušale da zauzmu tvrđavu koju su branili nacionalistički pobunjenici. Republikanci su čak i zarobili sina glavnokomadjućeg poručnika u Alkazaru i pretili da će ga ubiti ukoliko se nacionalnisti ne predaju. Poručnik se tada čuo sa sinom preko telefona i rekao mu: „Predaj svoju dušu Gospodu, vikni „Živela Španija” i umri kao heroj”.

Alkazar iz daljine. Slika preuzeta sa pixabay.com.

Iako Alkazar pre ovog rata nije bio preterano važno utvrđenje, posle toga se sve promenilo, kada su nacionalisti odneli pobedu nad Republikancima, čime je započeo period vladavine diktatora Franciska Franka.

Muzej El Greka

Najpoznatiji stanovnik Toleda je svakako bio grčki slikar Domenikos Teotokopulos, u svetu čuven kao El Greko, koji je u gradu živeo i radio većinu svog života, sve ukupno 37 godina.

Ispred muzeja, u kome je su izložene slike 12 apostola i Isusa Hrista.

Muzej posvećen ovom majstoru manirizma je otvoren u Toledu još početkom 20. veka. Sastoji se iz dve građevine, od kojih je jedna rekonstrukcija El Grekove kuće iz 16. veka, u kojima su izložena mnoga njegova dela, pogotovo iz kasnijeg perioda.

Rekonstruisana kuća El Greka.

Osim u muzeju, dela El Greka se nalaze i u drugim građevinama širom Toleda, uključujući crkvu Svetog Tome, samostan Santo Domingo i Tavera bolnicu. Cena ulaznice je samo 3 EUR.

Srednjevekovni mostovi

U Toledu dan danas stoje dva originalna srednjevekovna mosta preko reke Težo, najduže reke na Pirinejskom poluostrvu koja se kod Lisabona uliva u Atlantski okean — most Svetog Martina i most Alkantara.

Pred ulazak na most Sv. Martina.

Most Svetog Martina je sagrađen krajem 14. veka, na mestu gde je pre toga već stajao jedan most, i smatra se arhitektonskim čudom svog vremena zbog toga što ima 5 lukova, od kojih je glavni dugačak oko 40 metara.

Za izgradnju ovog mosta se vezuje jedna zanimljiva legenda. Naime, nakon što je čovek koji je projektovao most shvatio da će se glavni luk urušiti nakon sklanjanja skela, njegova žena ga je u toku jedne olujne noći zapalila. Meštani su mislili da je grom uništio most, a arhitekta je dobio priliku da popravi svoju grešku.

Pogled sa mosta ne reku Težo i okolinu.

Most Alkantara, koji se nalazi sa skroz suprotne strane grada, je dosta stariji, sagrađen u 2. veku po naređenju rimskog imperatora Trajana. Most je tokom vekova nekoliko puta uništavan i zadnji put obnovljen u 20. veku. Do ovog mosta je malo teže doći, ali može da se vidi i sa Alkazara i sa još par mesta nedaleko od železničke stanice.

Srednjevekovne kapije

Dve najpoznatije gradske kapije su Bisagra i Sol, obe naravno podignute još u srednjem veku. Kada se priča o Bisagri, treba napomenuti da postoje dve istoimene kapije, jedna manja izgrađena za vreme Mavara, krajem prvog milenijuma, i druga podignuta u isto vreme — ali u potpunosti obnovljena u 16. veku.

Kapija Bisagra, nekada glavni ulaz u grad.

Što se tiče kapije Sol, nju su sagradili vitezovi Hospitalci u 14. veku. Iznad luka se nalazi medaljon koji prikazuje Svetog Ildefonsa, sveca zaštitnika grada, i na kome su nekada bili oslikani mesec i sunce, po kome je i dobila ime.

Kapija Sol, koja je relativno blizu Bisagre, na nekih 5 minuta peške.

Crkve, džamije, sinagoge

Ako nečeg ne manjka u Toledu, to su verski objekti. U kom god pravcu da krenete da istražujete grad, neminovno je da ćete naići na neku crkvu, katedralu, samostan, džamiju ili sinagogu. Sledi pregled najznačajnijih verskih objekata u Toledu.

Prikladan izlog za ovaj podnaslov. 🙂

Toledska Katedrala — Glavna gradska katedrala je najimpozantnija rimokatolička bogomolja u Toledu i jedna od samo tri gotske katedrale iz 13. veka u Španiji. Sagrađena po ugledu na katedralu u Buržu u Francuskoj, ova crkva je završena tek u 15. veku, skoro 200 godina nakon što je izgradnja započeta.

Toledska katedrala. Slika preuzeta sa pixabay.com.

Manastir San Huan de los Rejes — Sagrađen za vreme kraljice Izabele od Kastilje i Fernanda II od Aragona, monarha koji su ujedinivši dve krune postavili temelje za buduću špansku kraljevinu, ovaj manastir je sagrađen u čast rođenja njihovog sina i pobede u jednoj bici. Prvobitno je trebalo da služi i kao kraljevski mauzolej, ali su se u međuvremenu monarsi predomislili i odlučili da ipak budu sahranjeni u Granadi.

Manastir San Huan de los Rejes.

Crkva Svetog Ildefonsa — Izgrađena u 17. veku, 100 godina nakon što je počela konstrukcija, crkva Svetog Ildefonska je jezuitska crkva sagrađena u baroknom stilu od preko 100,000 cigala.

Crkva Svetog Ildefonsa.

Crkva Svetog Tome — Nakon što su Mavari proterani iz Toleda, nekadašnja džamija je pretvorena u crkvu Svetog Tome. Međutim, pošto je bila u lošem stanju, crkva je potpuno rekonstruisana u 14. veku, kada je stari minaret pretvoren u zvonik.

Crkva Svetog Tome.

Sinagoga El Tranzito — Ovu sinagogu je u 14. veku podigao Samjuel Levi, rizničar Pedra I od Kastilje, koga je svega nekoliko godina kasnije kralj pogubio. Sinagoga je pretvorena u crkvu nakon što su Jevreji proterani iz Španije, a danas služi kao muzej.

Sinagoga El Tranzito.

Džamija Hrista od Svetlosti — Jedna od desetak džamija koje su postojale u Toledu za vreme vladavine Mavara, ova nekadašnja džamija je podignuta 999. godine i ostala manje-više nepromenjena od tada. Naravno, džamija je pretvorena u crkvu nakon odlaska Mavara.

Džamija Hrista od Svetlosti.

Mačevi, oklopi i drugi suveniri

Toledo je kroz vekove bio izuzetno poznat po istoimenom čeliku koji se koristio u proizvodnji neverovatno izdržljivih mačeva i drugog oružja u srednjem veku. Imajući u vidu i da je Toledo jedan od najočuvanijih srednjevekovnih gradova u Evropi i da je Toledo čelik nekada bio najtraženiji čelik na starom kontinentu, sasvim je logično da su mačevi najpopularniji suveniri u gradu.

Možete i ceo oklop da kupite u Toledu! 🙂

Jasno, ovi mačevi nisu napravljeni od Toledo čelika (mada ima jedna ili dve radionice koje ga i dalje koriste u izradi oružja), ali su svi toliko lepi da smo bez problema mogli da kupimo jedno 20.

Samo mali deo mačeva u jednoj radnji.

Osim klasičnih srednjevekovnih mačeva, u svakoj radnjici u Toledu se prodaju i mačevi, oklopi i drugi predmeti iz Konana, Gospodara prstenova, Igre prestola i drugih poznatih dela epske fantastike. Naravno, svugde možete da kupite i statue i razne druge suvenire koji prikazuju Servantesa ili Don Kihota.

Klasični suveniri iz Toleda.

***

Pre nego što završimo ovaj putopis, hteli bismo još da napomenemo da, iako je Toledo nesumnjivo prepun znamenitosti, čar obilaska ovog grada je u lutanju uskim uličicama za koje nikada ne znate gde će vas odvesti.

Mapa će vam naravno pomoći da nađete sve ono što želite da vidite, ali dozvolite sebi i da se po koji put izgubite i istražite i one manje poznate ali podjednako simpatične delove ovog malog gradića koji će vas makar na kratko odvesti u neki sasvim drugi svet.

Verovatno najuža ulica na svetu. 🙂

Pišite nam u komentarima ako imate pitanja u vezi sa putovanjem u Toledo, a ukoliko vam se dopada ovaj vodič, podelite ga sa prijateljima ili nas zapratite na Instagramu. Hvala na čitanju — do sledećeg teksta! 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *