Evropa - Kipar

Aja Napa — utisci iz najpopularnijeg letovališta na Kipru

Nemate puno vremena? Evo par osnovnih informacija o Aja Napi:

 • Najbolje vreme za putovanje? Cele godine (+ leto ako idete na more).
 • Minimum dana? Ako idete samo u razgledanje, 1 dan je dovoljan.
 • Direktan let? Air Serbia, Wizz do Larnake.
 • Smeštaj? Mi smo išli u Aja Napu na dnevni izlet. Smeštaj možete da bukirate preko Booking.com (idealno ako nađete smeštaj sa besplatnim otkazivanjem ili plaćanjem na licu mesta).
 • Trošak po danu (bez smeštaja): Ovo je subjektivno, ali računajte minimum oko 40-50 EUR.

Aja Napa je najpopularnije i najpoznatije letovalište na Kipru u kome se nalaze neke od najlepših plaža na ostrvu i koje je čuveno po žurkama koje traju od jutra do sutra.

Mesto — koje je dobilo ime po srednjevekovnom manastiru u centru grada — izraslo je iz malog ribarskog seoceta u najposećeniji turistički centar na Kipru u kome danas ima pregršt sadržaja za sve tipove turista.

Iako je i dalje prvi izbor turista željnih dobrog provoda, Aja Napa je sada mnogo više od kiparske prestonice noćnog života. Osim peščanih plaža koje izgledaju kao sa razglednica, u gradu i u njegovoj blizini ima jako lepih crkvi, zanimljivih kulturnih spomenika — i neverovatne prirode koja zaista ostavlja bez daha.

Plava laguna na Rtu Greko.

Šta videti u Aja Napi

Kao i u mnogim drugim mestima na Kipru, i u Aja Napi su najbolje plaže i najinteresantnije atrakcije smeštene izvan centra letovališta, zbog čega je za obilazak potrebno ili da koristite javni prevoz ili da iznajmite auto (samo imajte u vidu da se tamo vozi drugom stranom).

Pošto smo mi odlučili da letovanje na Kipru provedemo najvećim delom u Pafosu, u Aja Napi nismo imali puno vremena — ali smo ipak uspeli da vidimo skoro sve što smo hteli. Letovališta na ostrvu nisu velika, i čak iako odlučite da većinu odmora provedete negde drugde, uz malo organizacije možete da stignete da obiđete i veći deo Aja Nape.

Ako ste smešteni u Aja Napi, bacite pogled na ove dnevne ture:

Ukoliko u Aja Napu dolazite iz pravca Pafosa, Larnake ili Limasola, malo pre ulaska u grad, na nekih 10 minuta vožnje od centra, videćete Aja Teklu (Agia Thekla), usamljenu malu kapelu koja izbija na more i koja zbog kombinacije bele i plave boje na fasadi i krovu deluje kao da je prebačena pravo sa Santorinija na Kipar.

Aja Tekla.

Na osnovu legende, Sveta Tekla je odustala od svog venčanja i odlučila da posveti život Bogu nakon što je čula propoved apostola Pavla. Njenom vereniku se to nije dopalo. Optužio je Pavla da je bacio čini na Teklu, zbog čega je apostol bio uhapšen i utamničen. Nakon nekoliko dana, Pavle je pušten i izbačen iz grada, a Tekla osuđena na smrt spaljivanjem na lomači. Međutim, kada je vatra zapaljena, Tekli se ukazao Bog, posle čega je vatru ugasila iznenadna kiša. Pošto je bila spašena, Tekla je napustila grad, našla Pavla i pridružila mu se u propovedanju hrišćanstva.

Iza kapele.

Pored kapele nalazi se puteljak koji vodi do male pećine u koju može da se uđe. Veruje se da su pećinu rani hrišćani pretvorili u bogomolju u 4. veku. Kapela koja je izgrađena kasnije je prvo bila ženski manastir, a danas je otvorena za sve i u njoj se često održavaju venčanja. Odmah pored crkve se nalazi parking, a na par minuta peške je istoimena plaža.

Ulaz u pećinu-kapelu.

Nedaleko od Aja Tekle se gradi nova luksuzna marina, ali ne znamo da li je vredi posetiti pošto nismo imali vremena za obilazak. Projekat je započet 2016. godine, a iako je trebalo da bude gotov pre godinu dana, još uvek nije sve završeno.

Kod samog ulaska u grad je smeštena Makronisos grobnica, kompleks grobnica iz antičkog perioda, ali smo preskočili i ovo jer na slikama stvarno ne izgleda ništa posebno, pogotovo ne u poređenju sa mnogo imozantnijim Grobnicama kraljeva u Pafosu (što je jedna od top 5 stvari koje mislimo da ne treba propustiti na Kipru).

Međutim, ako ipak odete do ovih grobnica, dobro je znati da se odmah pored njih nalazi istoimena plaža. Na par minuta kolima od Makronisos grobnice smeštena je čuvena Nisi plaža — ovo je najpoznatija plaža u Aja Napi na kojoj se održavaju celodnevne žurke.

Aja Napa znak.

Što se tiče centra Aja Nape, sve je jako lepo sređeno. Ima jako puno kafića i restorana sa raznoraznom ponudom, ali cene su nešto više nego u Larnaci ili Pafosu (u proseku za 1, 2 evra skuplje). Od atrakcije se ističu Aja Napa trg na kome se nalazi velika fontana i znak ispred koga se svi fotkaju, Aja Napa manastir odmah pored trga, Talasa pomorski muzej i luka pored koje počinje plaža. Znak Aja Napa se nalazi odmah kod autobuske stanice, a odmah tu je i stajalište za taksije — inače, svi taksiji u Aja Napi su limuzine, što izgleda prilično kičasto — ali verovatno se jako dopada omladini koja ovde dolazi zbog provoda.

Trg Aja Napa.

Aja Napa manastir — koji je izgrađen kao srednjevekovni dvorac — podignut je oko 1,500 godine, a jedan deo se nalazi ispod zemlje, uklesan u stenu. Manastir, koga su sagradili Mlečani, posvećen je Aja Napi, Gospi od šume, a po njemu je čitavo mesto dobilo ime (u tom periodu je Aja Napa bila maltene čitava pod šumom).

Jedno vreme je manastir bio napušten, a onda obnovljen u celosti sredinom 20. veka. Nažalost, građevina više nije aktivna bogomolja, a trenutno se obnavlja kako bi bila pretvorena u muzej. S obzirom na to da je manastir bio zatvoren za posetioce, samo smo mogli da ga vidimo spolja — što je baš šteta jer na fotografijama izgleda jako interesantno unutra. Kod manastira se nalazi i drvo platana za koje se smatra da je staro oko 600 godina.

Talasa pomorski muzej je posvećen značaju koje je more imalo za razvoj Kipra, a eksponati u muzeju pokrivaju preko 7,000 godina istorije ovog ostrva. Nalazi se na 5 minuta peške od Aja Napa trga, a ulaznica košta 4 evra.

Talasa pomorski muzej.

Na kraju, od svih mesta u samom gradu, najviše nam se dopala luka. Iako nije bog zna koliko velika, jako je lepo sređena — a osim što ovde ima puno simpatičnih restorančića, postoji i nekoliko lepih statua, uključujući jednu veliku na samom ulazu u luku. Odmah pored luke počinje plaža koja se nastavlja kilometrima, a iz same luke se pruža odličan pogled na čitavo letovalište.

Luka u Aja Napi.

Pogled iz luke.

Na samo 5 minuta kolima od centra Aja Nape nalazi se još jedna kapela koju treba posetiti — Agios Epifanios (Agios Epiphanios). Kapela je jako lepa (a bila je još lepša tokom naše posete pošto su u toku bile pripreme za venčanje), a još lepše je mesto gde se nalazi. Naime, kapela je podignuta na vrhu brda, na vidikovcu, odakle se pruža panoramski pogled na Aja Napu i okolinu. Iako u teoriji do kapele može da se dođe peške, toplo preporučujemo da idete prevozom.

Agios Epifanios.
Pogled sa vidikovca pored crkve (mnogo je lepše uživo).

Nedaleko od kapele, kada se krene putem dole, izbija se na Park skulptura, jedno od najsimpatičnijih atrakcija na Kipru. Ovde se nalazi preko 200 skulptura umetnika iz čitavog sveta, a njihov broj stalno raste. Park je otvoren 2014. godine, sa ciljem da se Aja Napa transformiše iz mesta za žurke u letovalište sa bogatom kulturnom ponudom.

Šetajući se pored skulptura, videćete zaista predivna umetnička dela od kojih su neka urađena po ugledu na antička dela, a neka u modernom stilu, plus je pogled iz parka fenomenalan. Ulaz u park je besplatan za sve tokom čitave godine, a otvoren je 24/7. Ovaj park se inače maltene nadovezuje na jedan drugi park, Park kaktusa — gde su, pogađate, posađene sve žive vrste kaktusa.

Park skulptura.

Još jedno mesto koje obavezno treba videti u okolini Aja Nape je Rt Greko, najjužniji deo Kipra (i ujedno najjužnija tačka Evropske unije). Rt Greko je poznat po mnogobrojnim uvalama, morskim pećinama i velikom broju ptica — i veoma je popularan među ljubiteljima prirode, pešačenja i planinarenja. Inače, na pola puta od centra Aja Nape do rta nalazi se Most ljubavi, kamena formacija u obliku mosta koja je veoma popularna među turistima.

Za obilazak rta je najbolje imati auto, mada dosta toga može da se vidi peške. Ovde se između ostalog nalazi kameni luk Kamara Tou Koraka, koji je takođe poznat kao Most ljubavi, i Plava laguna, predivna uvala sa tirkizno plavom vodom. Inače, sve ovo oko rta može da se obiđe i sa vode, a ture uglavnom kreću iz luke u centru Aja Nape. Nedaleko od ovih prirodnih atrakcija smeštena je Konos plaža, mala peščana plaža u uvali koja je savršena za odmaranje nakon obilaska rta.

Most ljubavi (na rtu).
Konos plaža.

To bi bilo to o Aja Napi! Kao što vidite, u letovalištu ima dovoljno toga da se vidi da svaki dan može da se radi nešto drugo, a jako blizu svih atrakcija se nalaze prelepe peščane plaže. Iako je Aja Napa malo skuplja od Pafosa i Larnake, vredi dodatnih para ako vas zanimaju svi dodatni sadržaji u i oko grada — s tim što ipak pre odabira mesta letovališta treba imati u vidu da veliki broj ljudi ovde dolazi samo i isključivo da partija, uprkos tome što grad jeste dosta uložio u druge sadržaje i privlači sve veći broj parova i porodica.

Da li ste već bili u Aja Napi? Kakvi su vaši utisci — voleli bismo da vas čujemo u komentarima! Ako vam se sviđa naš blog, zapratite nas na Instagramu. Hvala na čitanju — do sledećeg putopisa!

5 Komentara na “Aja Napa — utisci iz najpopularnijeg letovališta na Kipru

 1. Odlican clanak osim sto Kamara Tou Koraka i Most ljubavi nisu ista stvar ? ovo na Vasoj slici je Kamara dok je Most ljubavi nesto drugo.

  1. Da, znamo, ali smo napisali i za Kamaru da je Most ljubavi pošto Gugl mape tako prikazuju. U svakom slučaju, dve su stvari, ali obe vredi videti. 😀

 2. Lepo. Dodao bih Musan, podzemni muzej na plazi Pernera. Da, blizu Cecine kuce…. Takodje I par dobrih Taverni, Los bandidos jer su Srbi staff itd.

  1. Hvala na dodatnim preporukama!

   PS. Nemamo pojma gde je Cecina kuća i ni najmanje nas ne zanima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *