Evropa - Hrvatska

Šta videti u Poreču (vodič kroz Istru — I deo)

Nemate puno vremena? Evo par osnovnih informacija o Poreču:

  • Najbolje vreme za putovanje? Leto
  • Minimum dana? Ako idete samo u razgledanje, 1 dan je dovoljan.
  • Direktan let? Nema (mi smo išli kolima).
  • Smeštaj? Mi smo bili smešteni u Rovinju. Smeštaj možete da bukirate preko Booking.com (idealno ako nađete smeštaj sa besplatnim otkazivanjem ili plaćanjem na licu mesta).
  • Trošak po danu (bez smeštaja): Ovo je subjektivno, ali računajte 50-70 EUR.

Smešten na samo 35 kilometara od Rovinja i 60 kilometara od Pule, Poreč je jedno od najposećenijih mesta u Istri, poznat po bogatom istorijskom nasleđu koje seže sve do rimskog doba. Baš kao i grad Krk, i Poreč je površinski mali — Stari grad može čitav da se obiđe za neka dva, tri sata (ukoliko ne ulazite nigde, i kraće), ali se na tom malom prostoru nalazi iznenađujuće puno atrakcija.

Poreč je zaista simpatičan primorski gradić — i ne možemo da kažemo da nam se nije dopao, ali ne možemo da kažemo ni da bismo želeli da u njemu provedemo više od par sati. Sasvim je moguće da nismo objektivni, ali nakon Rijeke, Opatije, Pule i Rovinja, Poreč na nas jednostavno nije ostavio bog zna kakav utisak. To naravno ne znači da se nekom drugom neće i više svideti od svih ovih nabrojanih mesta.

Negde u Poreču.

Ali da krenemo od početka. Obilazak grada smo započeli kod Crkve Gospe od Anđela na Trgu slobode. Prvo što nam je zaista upalo u oči jeste koliko je neugledna fasada ove nekada sigurno prelepe barokne crkve iz 18. veka — s obzirom na to da se nalazi u centru jednog od najpopularnijih letovališta u zemlji, zaista bi gradske vlasti trebalo da ulože nešto para u restauraciju propale fasade.

Crkva Gospe od Anđela.

I sam Trg slobode nije ništa posebno, ali s obzirom na to koliko je sada užasan glavni trg našeg glavnog grada, nemamo pravo da kritikujemo tuđe bezvezne trgove. U svakom slučaju, kao i na svakom trgu, i oko Trga slobode ima veliki broj kafića, restorana i radnji sa suvenirima. Ovaj trg se nadovezuje na glavnu gradsku ulicu, ulicu Decumanus, koja nosi isto ime koje je imala još u antičkim vremenima.

Na samom ulazu u ovu ulicu nalazi se Peterokutna kula, jedna od tri očuvane kule koje su nekada činile deo gradske odbrane (druge dve su Severna i Okrugla). Peterokutna kula je današnji izgled dobila za vreme mletačke vlasti — na kuli je uklesan reljef krilatog lava, simbol moći Mletačke Republike. Preko puta ove kule je nekada bila još jedna kula, ali ona je zajedno za gradskim vratima srušena u 19. veku.

Ispred Peterokutne kule.

Nedaleko od ovog nekadašnjeg ulaza u grad smeštena je najpoznatija gradska atrakcija — Eufrazijeva bazilika iz 6. veka. Bazilika je dobila ime po biskupu Eufraziju, a podignuta je za vreme Istočnog rimskog cara Justinijana Prvog. Bazilika je uvrštena na Uneskovu listu svetske baštine — i ovo je jedino mesto koje zaista morate da vidite u Poreču. U bazilici ima mnogo vrednih kulturno-istorijskih objekata, a ako ništa, vredi je obići samo zbog prelepih mozaika od kojih su neki napravljeni još u 3. veku!

Mozaici u Eufrazijevoj bazilici.
U dvorištu Eufrazijeve bazilike.

Šetajući dalje ulicom Decumanus, izbija se na Trg Marafor, najstariji gradski trg koji datira iz doba Rimljana. Nažalost, ni ovaj trg nije baš u najreprezentativnijem stanju, ali odmah iza njega se nalaze ostaci velikog Neptunovog hrama iz 1. veka. Naravno, samo delovi ovog hrama su sačuvani, ali bitno je napomenuti da se smatra da je ovo nekada bio najveći antički hram u Istri. Odmah preko puta Neptunovog hrama se nalazi nekoliko antičkih stubova za koje se misli da su nekada bili deo Marsovog hrama.

Trg Marafor.
Ostaci Neptunovog hrama.
Ostaci još jednog hrama odmah preko puta Neptunovog hrama.

U principu, ovih nekoliko stvari su ono najbolje što Poreč ima da ponudi — i što zaista ne treba propustiti. Pošto smo mi imali još vremena u Starom gradu, obišli smo još nekoliko znamenitosti. U neposrednoj blizini hramova se mogu videti još i Romanička kuća i Istarska sabornica.

Romanička kuća, podignuta u 13. veku na mestu gde se spajaju ulica Decumanus i trg Marafor, jedna je od retkih potpuno sačuvanih stambenih kuća iz romaničkog perioda. A Istarska sabornica je spomenik kulture u kojem se danas održavaju raznorazne kulturne manifestacije, a koja je nekada bila Crkva Svetog Franje. Ova građevina je podignuta u 13. veku na temeljima još starije crkve iz 5. veka.

Romanička kuća.
Istarska sabornica.

Još smo videli i Kuću dva sveca koja je dobila ime po kamenim reljefima svetaca napravljenim pored prozora na prvom spratu, kao i baroknu palatu porodice Sinčić u kojoj se danas nalazi Zavičajni muzej Poreštine.

Što se tiče plaža oko Poreča, dve najpoznatije su Plava i Zelena laguna, koje se nalaze na manje od 5 kilometara od Starog grada. Mi smo bili negde kod Zelene lagune — i kao i ogromna većina plaža u Istri, i ova je sjajno sređena. Na plaži imaju štandovi sa hranom i pićem, bar, kabine za presvlačenje i sve ostalo što vam može zatrebati dok se izležavate pored mora. Međutim, imajte u vidu da je 99% plaža u ovom delu Hrvatske kamenito, tako da je zaista teško ući u vodu bez obuće za plivanje.

Ako hoćete da idete na krstarenje iz Poreča, bacite pogled na ove ture :

Na plaži. 🙂

Nakon jedno 5 sati na plaži, uputili smo se nazad u Rovinj — ali smo na putu ka tamo stali na jednom od najčuvenijih mesta u Istri, Limskom zalivu, koji se često naziva i najlepšim hrvatskim fjordom. Iako zapravo nije fjord, Limski zaliv je zaista predivan, i boja vode je neverovatna — ako ništa drugo, vredi makar stati na vidikovcu odakle se pruža pogled na čitav kanal, ali ako imate više vremena, možete i da se okupate u zalivu.

Limski zaliv.

Došli smo do kraja ovog vodiča za Poreč. Voleli bismo da čujemo i vaše utiske i preporuke u komentarima, a ukoliko vam se dopada naš blog, možete nas pratiti i na Instagramu. Hvala vam što nas čitate — do sledećeg putopisa! 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *