Crna Gora - Evropa

Veoma kratak putopis o Žabljaku

Žabljak je minijaturno mesto koje se nalazi na nadmorskoj visini od preko 1,400 metara, u središtu masivne planine Durmitor, koja pripada jednom od najpoznatijih nacionalnih parkova u regionu.

Pošto je Žabljak najviše naseljeno mesto na Balkanu i pošto sneg može da pada, kako smo to nedavno otkrili, i u sred maja, zaista nije čudno što je ovaj mali crnogorski grad veoma, veoma popularna zimska turistička destinacija. 

S obzirom na to da nas dvoje nikad nismo bili na zimovanju i da nas planinarenje, skijanje i drugi ekstremni zimski sportovi nikako ne zanimaju, nije da smo ikad planirali da odemo na Žabljak. Međutim, sudbina je tako htela da sam na crnogorskom primorju uganula nogu i da smo morali da promenimo plan puta — i tako smo se mi našli jednog lepog majskog dana na Žabljaku. 

Negde na Žabljaku.

Ukoliko ste već bili na Žabljaku, sigurno se nećete iznenaditi snegom u maju, ali moram da priznam da mi to stvarno nismo očekivali. Taj dan smo iz sunčanog Kotora krenuli put Srbije i poslednja stvar koju smo očekivali da vidimo je sneg. Ali avaj, sneg nas je dočekao na Žabljaku — i to kako su nam rekli lokalci, dan pre nego što smo došli sneg je bio visok preko jednog metra!

Sneg je bitan za ovaj putopis iz dva razloga. Prvo, baš smo hteli da odemo na Vražje jezero pre odlaska u hotel na Žabljaku. U Google Maps smo ukucali Vražje jezero i put nas je sasvim lepo navodio ka ovom fenomenalnom glečerskom jezeru, sve dok nismo trebali da skrenemo u brdo prekriveno snegom (a nigde puta). 

Put prema Žabljaku, negde u blizini Vražjeg jezera (valjda).

U svakom slučaju, došli smo do hotela na Žabljaku (ovde možete da pogledate smeštaj) ubeđeni da nas je Google još jednom zeznuo, kada se ispostavilo da je Google bio u pravu — samo se put koji vodi do jezera uopšte nije video od snega, a nismo mogli ni da vidimo jezero jer je i ono bilo skroz prekriveno snegom. 

Pošto smo odustali od Vražjeg jezera, odlučno smo krenuli put Crnog jezera (koje se nalazi na samo 2 kilometra od Žabljaka). Kolima smo došli do rampe, gde se i naplaćuje ulaz, i šumskom stazom pošli ka jezeru (ovo je takođe ok mesto da vas podsetim da sam pre par dana uganula nogu i da ćopam po snegu i ledu). Posle jedno 30 minuta smo stigli do jezera (ne brinite, realno treba 15 minuta maksimalno, ovo je samo zbog ćopanja) — i ono je takođe bilo zaleđeno. 

Na obali Crnog jezera.
Da, jezero je bilo zaleđeno.

Crno jezero je jedno od 18 ledničkih jezera na Durmitoru, i zapravo se sastoji od dva jezera, Velikog i Malog, koja su povezana uskim vodenim tokom. Crno jezero je i najpopularnija turistička atrakcija na Durmitoru — i mi smo imali tu privilegiju da budemo na obali ovog jezera skoro sasvim sami. 

Iako zaista nismo očekivali da će jezero biti zaleđeno, moram da priznam da je to bio jedan od najlepših prizora koje sam ikad videla. A sasvim sam sigurna da je jezero predivno i kada nije okovano ledom, tako da jedino što mogu da vam kažem — zaista vredi svratiti do Žabljaka, makar samo da prošetate do Crnog jezera. 

Stvarno neverovatna priroda. Mi se oduševili. 🙂

Nakon što smo se domogli hotela pitali smo recepcionarku šta bismo još mogli da vidimo u Žabljaku i ispostavilo se da osim obilaska jezera (od kojih je većina u tom trenutku bila zaleđena ili nepristupačna) i penjanja po planini i nema bog zna šta da se radi — izuzev da se ode do čuvenog Mosta na Tari. A to nam je svakako i bilo u planu. 

Sagrađen 1940. godine, Most na Đurđevića Tari (ili samo Most na Tari) je zaista jedno pravo arhitektonsko čudo koje se uzdiže preko 150 metara iznad Tare. Poznat po svojoj petolučnoj konstrukciji, Most na Tari je postao svojevrsna turistička atrakcija koju godišnje posećuje na hiljade i hiljade putnika. 

Kod mosta na Tari.

Most je zaista impresivan iz kog god ugla da ga čovek gleda, ali moram da priznam da je najlepši pogled na njega sa reke (nažalost, kada sam išla na rafting, nisam sa sobom imala aparat da ga slikam, ali verujte mi na reč). 

Dakle, da sumiram ovaj putops — ako idete na Žabljak van zimske sezone, možete da vidite 18 jezera (Crno i Vražje obavezno) i da odete do Mosta na Tari. Apsolutno sam svesna da u nacionalnom parku Durmitor ima još toga za videti ili raditi, ali možda vam ovaj najkraći putopis na našem sajtu bude od pomoći ako se nekad nađete u ovom delu Crne Gore — a niste ovde došli da planinarite, skijate ili idete na džip safari.

Takođe, ukoliko imate neke predloge šta još može da se radi oko Žabljaka izuzev posete jezerima i Mostu na Tari, stvarno bismo voleli da vas čujemo u komentarima. Ako vam se sviđa naš blog, zapratite nas na Instagramu. Hvala na čitanju! 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *