Statua Rolanda, Riga
Evropa - Letonija

Riga — bajkovita prestonica Letonije

Nemate puno vremena? Evo par osnovnih informacija o Rigi:

 • Najbolje vreme za putovanje? Leto + kasno proleće i rana jesen.
 • Minimum dana? 1-2.
 • Direktan let? airBaltic.
 • Smeštaj? Mi smo odseli u odličnom hotelu Rija Domus u strogom centru. Smeštaj možete da bukirate preko Booking.com (idealno ako nađete smeštaj sa besplatnim otkazivanjem ili plaćanjem na licu mesta).
 • Trošak po danu (bez smeštaja): Ovo je subjektivno, ali računajte oko 50 EUR.

Kada smo krenuli da planiramo putovanje po Baltiku, nismo mogli ni da zamislimo koliko će nam se dopasti sve tri Baltičke zemlje. Međutim, iako su i Viljnus (Litvanija) i Talin (Estonija) zaista prelepi gradovi, ubedljivo najviše nam se dopala Riga.

Osnovana na samom početku 13. veka, Riga je jedan od onih idiličnih gradova koje pre očekujete da vidite na filmskom platnu nego u pravom životu. Ako je jedna evropska prestonica zaista skriveni dragulj starog kontinenta, to je bez ikakve sumnje Riga.

Katedralni trg, naša polazišna tačka za obilazak Rige.

Šta videti u Rigi

Bez ikakvog preterivanja, svaki ćošak u starom gradu Rige je prelep, te nikako ne čudi to što je uvršten na Uneskovu listu svetske baštine.

U kom god pravcu da krenete, naći ćete nešto što će vam se dopasti i što ćete hteti da fotkate — od drvenih kuća i art nouveau građevina koje čine čak trećinu svih građevina u Rigi do zanimljivih izloga prodavnica i neobičnih statua razbacanih svugde po centru.

Naravno, postoje neke atrakcije koje stvarno morate da vidite. Sledi top 10 stvari koje ne treba propustiti u letonskoj prestonici.

Jedan od mnogobrojnih zanimljivih izloga u starom gradu.

1. Kuća Crnoglavih

Iako joj ime stvarno nije nešto, Kuća Crnoglavih je ubedljivo najlepša građevina u Rigi. Izgrađena je u 14. veku za potrebe bratstva Crnoglavih, neoženjenih trgovaca, brodovlasnika i stranaca, i odmah postala simbol grada.

Kuća Crnoglavih i statua Rolanda.
Gradska većnica koja se nalazi odmah preko puta Kuće Crnoglavih.

Nažalost, originalna zgrada je uništena u Drugom svetskom ratu, tokom bombardovanja Letonije. Ono što je od nje ostalo nakon bombaškog napada je srušeno na kraju rata. Međutim, spoznajući vrednost ove građevine, Letonci su rekonstruisali Kuću Crnoglavih sredinom devedesetih, ispunivši proročanstvo koje je nekada bilo ispisano na vratima građevine: Ako mi je suđeno da budem uništena, vi ćete me ponovo izgraditi.

Ispred Kuće Crnoglavih se nalazi statua Rolanda, zaštitnika grada koji simbolizuje slobodu i pravdu, a preko puta građevine je smeštena Gradska većnica.

Ovde možete da kupite ulaznicu za Kuću Crnoglavih:

2. Tri Brata

Tri brata su tri najpoznatije i najstarije kuće u Rigi koje su dobile nadimak ne samo zato što su spojene nego i zato što legenda kaže da su ih izgradili muškarci iz iste porodice.

Bela kuća je sagrađena u 15. veku, žuta u 16. veku i zelena u 17. veku. S obzirom na to da ih je nemoguće fotografisati sve tri odjednom, na našoj slici se vide najmlađi i srednji brat.

Skoro pa savršeno očuvane, ove tri kuće su najbolji primer arhitekture koju ćete videti u glavnom gradu Letonije. Zbog toga ne čudi mnogo što je u njima smešten Muzej arhitekture.

Dva od Tri Brata.

3. Spomenik slobode

Izgrađen 1935. godine, Spomenik slobode je memorijalni spomenik posvećen vojnicima koji su izgubili život tokom letonskog rata za nezavisnost, između 1918. i 1920. godine.

Simbol nezavisnosti Letonije, spomenik je omiljeno sastajalište lokalaca i mesto gde se održavaju zvanične ceremonije u Rigi.

Iako danas popularna znamenitost grada, Spomenik slobode zamalo da bude srušen sredinom prošlog veka. Naime, postojali su planovi za njegovo demoliranje tokom sovjetske okupacije.

Srećom, sovjetske vlasti nisu htele da dalje produbljuju tenzije u društvu, na kraju odustavši od ideje da unište spomenik.

Spomenik slobode.

4. Park Bastejkalna

Odmah pored Spomenika slobode se nalazi zelena oaza u centru Rige park Bastejkalna. Idealno mesto da se odmorite nakon obilaska grada i uživate u prirodi, park je popularan i među lokalcima i strancima.

Šetajući parkom, videćete puno mostića od kojih je najpoznatiji mostić na koji parovi kače katance ljubavi. S obzirom na to da kroz Bastejkalnu teče kanal, ukoliko je lepo vreme u Rigi, možete i da se provozate brodićem. Cene kreću od 15 EUR.

Ako želite da vidite Rigu sa vode, bacite pogled na ovaj link:

Kao i čitava Riga, i ovaj park je mali i možete ga obići celog za sat, dva. Ipak, pošto je smešten u starom gradskom jezgru, savetujemo da ga obiđete, čak i ako putujete u Letoniju tokom hladnijih meseci.

Brodić na kanalu.
Mostić ljubavi.

5. Crkva Svetog Petra

U Rigi ima nekoliko crkava, od kojih se nama najviše dopala najpoznatija, Crkva Svetog Petra. Jedno od najstarijih zdanja u gradu, spomenuto prvi put daleke 1209. godine, ova crkva je bila uništena za vreme Velikog rata i kasnije rekonstruisana.

Zanimljivo je spomenuti da je tokom dobrog dela postojanja crkve, sve od 15. veka pa do Drugog svetskog rata, na njenom krovu bilo 6 vetrokaza u obliku petla.

Prvi je uništen u oluji, drugog je vetar oduvao, treći je skinut nakon nevremena, četvrti je pao isto zbog jakih vetrova, peti se srušio sam od sebe i šesti je pao zajedno sa tornjem.

Možda biste mislili da je ovo dovoljno da se odustane od vetrokaza, ali Letonci su 1970. godine postavili još jednog petla na crkvu, u čast 800 godina njenog postojanja.

 • Cena ulaznice: 3 EUR (crkva); 9 EUR (crkva + toranj)
 • Radno vreme: 10 – 18 h svaki dan osim petka i subote kada je otvorena do 22h
 • Zvanični sajt: /
Crkva Svetog Petra.

Ispred ove luteranske crkve se nalazi skulptura gradskih muzičara Bremena, koju je letonska prestonica dobila na poklon od ovog nemačkog grada.

Na skulpturi se nalaze magarac, pas (za kog smo mi mislili da je svinja), mačka i petao akteri jedne od bajki braće Grim koji su odlučili da postanu muzičari nakon što su ih vlasnici odbacili.

Skulptura gradskih muzičara Bremena.

6. Mačja kuća

Letonci zaista vole mačke i na svakom ćošku ćete naći nešto što ima veze sa ovim prekrasnim stvorenjima. Kao ljubitelji i ponosni vlasnici dve mačke, naravno da smo morali da nađemo takozvanu Mačju kuću koja je zapravo zgrada sa dve mačeće skulpture.

Legenda o izgradnji ove kuće je prilično bizarna. Naime, nakon što je jednom letonskom trgovcu odbijeno članstvo u trgovačkoj gildi, odlučio je da napakosti članovima svoje nesuđene gilde tako što je postavio dve skulpture ljutih mačaka na krov svoje kuće — s tim da su mačeće zadnjice okrenute ka zgradi gilde!

Da stvar bude još gora, jedna verzija priče kaže i da je trgovac pao sa krova kuće i poginuo nakon što je postavio skulpture. Bilo kako bilo, ove skulpture se danas ne povezuju ni sa čim lošim već sa ljubavlju koju Letonci imaju prema mačkama. 🙂

Mačja kuća.

7. Katedralni trg

Katedrala je jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija u Rigi, sagrađena početkom 13. veka. Ovo crkveno zdanje je jedno od najstarijih i najvažnijih na čitavom Baltiku.

Poput Crkve Svetog Petra, i na katedrali se nalazi vetrokaz u obliku petla, samo što ovaj nije imao toliko mračnu istoriju kao onih 6 uništenih vetrokaza.

Iako nismo ulazili u katedralu, proveli smo dosta vremena na Katedralnom trgu koji je okružen predivnim zgradama koje potiču iz 19. i 20. veka. Sa Katedralnog trga možete poći bilo kojom od sedam uličica koje se u njega ulivaju ili sesti u kafić da predahnete.

 • Cena ulaznice: 5 EUR
 • Radno vreme: 11 – 16h od ponedeljka do subote; 14 – 16 h nedeljom
 • Zvanični sajt: https://doms.lv/en/pages/47
Riška katedrala.

8. Barutna kula

Barutna kula je jedna od preostalih kula koje su utvrđivale grad u srednjem veku. Više puta je bila rekonstruisana, jedno vreme služila i kao zatvor, a ime je dobila po barutu koji je u njoj skrivan u 17. veku.

Danas je centralni deo zgrade ratnog muzeja u kome se nalazi preko 25,000 predmeta. Postavka uključuje dokumente, oružje, slike, uniforme i druge predmete koji pričaju priču o letonskoj vojnoj i političkoj istoriji.

Nažalost, iako je postavka zanimljiva i ima svašta da se vidi, ne možemo da preporučimo posetu ovom muzeju jer je sve unutra ispisano na letonskom jeziku.

Barutna kula koja je danas ratni muzej.

9. Švedska kapija

Iako nekoliko puta rekonstruisana, Švedska kapija je jedini preostali deo srednjevekovnih zidina starog grada koji je zadržao svoj originalni izgled.

Osim kao odbrambeni mehanizam, kapija je služila i kao granični prelaz, posebno važan zbog trgovine.

Po legendi, na mestu kapije je nekada stajala kuća koja je pripadala bogatom trgovcu. Kao i svi trgovci, i on je morao da plaća porez na svu robu koju je uvozio u Rigu.

Međutim, njemu se to baš nikako nije sviđalo. Da bi izbegao plaćanje poreza, srušio je svoju kuću i napravio kapiju.

Švedska kapija.

10. Daugava

Kada ste u Rigi, jednostavno morate da se spustite na obalu reke i uživate u pogledu na grad. Iako su bili divni, sunčani dani kada smo mi bili u Rigi, na šetalištu jedva da je bilo par ljudi, tako da je ovo idealno mesto za beg iz centralnog gradskog jezgra.

Na šetalištu ćete naići i na statuu Velikog Kristapsa, legendarnog osnivača Rige. Po predanju, jedan snažni čovek je živeo na obali Daugave i zarađivao za život tako što je prevozio ljude preko reke. Jedne olujne noći ga je neki dečak pitao da ga preveze na drugu stranu obale.

Veliki Kristaps.

Kako su prelazili reku, dečak je postajao sve teži i teži ali je čovek nekako uspeo da stigne na drugu obalu. Obojica su ubrzo zaspali — a kada se čovek sutradan probudio, našao je hrpu zlata na mestu gde je dečak spavao (dečak je zapravo bio Isus, pa je zato čovek zapamćen kao Kristaps). Kada je čovek umro, od tog zlata je izgrađena Riga.

Pogled na Daugavu.

Najbolji i najlakši način da dođete do Rige je avionom iz Beograda. Air Baltic leti iz Beograda do Rige 2 puta nedeljno tokom 2024. godine, petkom i nedeljom, a najjeftinije povratne avio karte koje smo našli nasumičnom pretragom su 130 EUR.

Hoteli u Rigi su skupi, ali imajući u vidu da smo imali samo 2 dana u prestonici Letonije, želeli smo da budemo u samom centru starog grada. Na kraju smo bukirali Rixwell Domus Hotel, sasvim pristojan a povoljan hotel na odličnoj lokaciji.

Rigu je najbolje obići tokom leta, kada su na Baltiku temperature oko 20-25 stepeni. Mi smo išli početkom septembra i vreme nam je bilo sjajno. Ipak, za svaki slučaj treba poneti kišobran jer je ovo područje poznato po velikom broju kišnih dana u toku godine.

Ukoliko imate neka pitanja u vezi sa putovanjem u Rigu, slobodno nam se javite ili ostavite komentar ispod teksta. Ako vam se dopada naš sajt, zapratite nas na Instragram profilu. Hvala na čitanju!

2 Komentara na “Riga — bajkovita prestonica Letonije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *