Daleke destinacije - Ujedinjeni Arapski Emirati

Šta treba znati pre putovanja u Ujedinjene Arapske Emirate

Ujedinjeni Arapski Emirati — UAE — jedna su od najpopularnijih turističkih destinacija na Bliskom Istoku. Dubai i Abu Dabi su najposećeniji od 7 emirata, a pošto smo i mi samo posetili ova 2 emirata, ovaj vodič će se isključivo odnositi na stvari koje smo videli i doživeli u njima. 

Već smo u vodiču za Dubai pričali o tome kako — kao i mnogi drugi — nismo imali velika očekivanja od grada. Mislili smo da je interesantno videti toliko moderan grad izgrađen maltene usred pustinje, ali smo isto tako verovali da nam se neće mnogo dopasti jer je previše vesternizovan i jer mu nedostaje one autentičnosti za kojom žudimo kada putujemo. 

U jednu ruku, bili smo u pravu — Dubai izgleda kao metropola iz sci-fi filmova i većina atrakcija je izgrađena u zadnjih par decenija. Abu Dabi je na dobrom putu da postane futuristički grad, iako ne može da se meri sa Dubaijem, i u njemu takođe jedva da ima tragova arapske kulture. 

Međutim, uprkos svemu ovome, Dubai — i u dosta manjoj meri Abu Dabi — nas je ostavio bez reči. Moguće je da ne bismo imali ovaj utisak da smo posetili Njujork ili neke druge futurističke gradove po Aziji, ali pošto nismo — doživeli smo mini kulturni šok u Emiratima. 

Ne kažemo da će se UAE dopasti svima — na netu možete da nađete bezbroj mini-putopisa koje su napisali razočarani turisti — ali nemoguće je ostati ravnodušan na ono što su napravili od svoje zemlje — a pre svega od Dubaija koji je, da vas podsetimo, do početkom 19. veka imao manje od 1,000 stanovnika. 

U ovom tekstu ćemo vam ispričati sve ono što smo saznali dok smo planirali putovanje i podeliti naša iskustva iz zemlje — sledi 10 stvari koje treba znati pre nego što odete u Ujedinjene Arapske Emirate. 

Ovde možete da pogledate top 3 ture koje preporučujemo u Emiratima:

1. 7 emirata — šta, kako, ko 

Ujedinjeni Arapski Emirati su federacija 7 emirata — Abu Dabi, Dubai, Šardža, Ajman, Umm Al Kuvajn, Ras Al Hejmah i Fujairah — kojim vlada 7 različitih emira. Oni čine Vrhovni savet vladara koji bira predsednika i podpredsednika UAE. Predsednik i podpredsednik se biraju među članovima saveta, a nepisano pravilo je da je emir Abu Dabija predsednik zemlje dok je emir Dubaija podpredsednik i premijer. Uprkos tome što u zemlji postoji predsednik, podpredsednik i premijer, UAE su autoritativna država u kojoj vladajući sloj odlučuje o svemu. 

Prostor današnjih Emirata je u srednjem veku bio pod vlašču evropskih sila — prvo Portugalaca, a onda Holanđana i Britanaca koji su se najduže zadržali na Arapskom poluostrvu. Britanci su najzad napustili teritorije 1971. godine. Međutim, još pre nego što su Britanci otišli, tadašnji vladar Abu Dabija, šeik Zajed bin Sultan Al Nahjen, znao je koliko je važno da se emirati ujedine. 

Od ovoga…

Šeik Zajed i tadašnji vladar Dubaija, šeik Rašid bin Saed Al Maktum, sastali su se 18. februara 1968. godine i dogovorili da se Emirat Abu Dabi i Emirat Dubai ujedine. Zatim su pozvali ostalih 5 emirata da im se pridruže — a zanimljivo je da su pozvali i Bahrein i Katar. Ovih 5 emirata se jeste udružilo u zajedničku uniju sa Abu Dabijem i Dubaijem 1971. godine (s tim što se jedan emirat pridružio tek godinu dana kasnije), a Bahrein i Katar su 1971. godine proglasili nezavisnost (ovde možete da pročitate putopis iz Katara). 

Od 7 emirata, Abu Dabi je ubedljivo najveći, zauzimajući čak 87% teritorije čitavih UAE. Interesantno je da je, uprkos tome što Dubai izgleda modernije, Abu Dabi takođe i najbogatiji emirat u zemlji. Međutim, ovo nije preterano iznenađujuće s obzriom na to da se ogromna većina (oko 96%) naftnih rezervi UAE nalazi upravo u Abu Dabiju. 

…do ovoga za par decenija!

Danas su UAE jedan od top 10 najvećih svetskih proizvođača nafte, sa procenjenih 100 milijardi barela nafte u rezervama. Pre nego što je nafta otkrivena, teritorija današnjih Emirata je bila poznata po biserima, ali kada je interesovanje za biserima krenulo da posustaje, ljudi u ovom delu Arapskog poluostrva su se suočili sa ekonomskim teškoćama. Sve se promenilo kada je crno zlato pronađeno u Emiratima u 20. veku — od tada kreće ekonomski procvat zemlje koja je danas jedna od najbogatijih na svetu. 

Međutim, današnji vladari UAE su svesni da neće imati naftu doveka, zbog čega su počeli sa ekonomskom diversifikacijom, odnosno počeli su da masovno ulažu u druge sektore, poput turizma, avijacije, nekretnina i tehnologije. 

2. Gde su Emiraćani?

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima živi oko 10 miliona stanovnika — od čega ⅔ žive u Dubaiju i Abu Dabiju — ali samo 10% populacije su Emiraćani, a sve ostalo su strani radnici. Nekih 70% stranaca su radnici iz Indije, Pakistana i Bangladeša. 

S obzirom na to da su Emiraćani manjina u sopstvenoj zemlji, oni imaju prednost pri zapošljavanju. Međutim, pošto oni uživaju neverovatne povlastice, Emiraćani ne žele da rade na slabije plaćenim poslovima, pogotovo onima u privatnom sektoru. Ako žele da rade — i ako im je posao uopšte potreban — lokalci se zapošljavaju pri vladi i na dobro plaćenim poslovima koji zahtevaju fakultetsku diplomu. 

Što se tiče povlastica koje vlada daje Emiraćanima, one uključuju besplatno školstvo i zdravstvo, subvencije za komunalne usluge, oko $20,000 za troškove venčanja, besplatno zemljište, besplatne kuće (vile) ili beskamatne zajmove za izgradnju kuća, dodatak na platu ako imaju fakultetsku diplomu i rade u privatnom sektoru i ko zna šta još. Iako nisu svi Emiraćani bogati, (skoro) svi mogu da žive lagodan život. 

Emiraćani izvode tradicionalni ples na kulturnom festivalu.

Što se tiče stranaca, za njih važe neka druga pravila. Već smo rekli da većinu stranaca u Emiratima čine radnici iz Indije, Pakistana i Bangladeša. Tu su još i radnici iz Nepala i Šrilanke. Svi oni zajedno čine 90% radne snage u UAE. 

Ovi radnici često rade u lošim uslovima. Za početak, nedovoljno su plaćeni za svoj rad. Osim toga, ne smeju da stupe u štrajk, postoje navodi da im se neretko uzimaju pasoši da ne bi mogli da napuste zemlju kada žele i često rade u nebezbednim uslovima. 

Taksisti sa kojima smo pričali u Dubaiju — koji su većinski iz Indije — rekli su nam kako zarađuju manje od 1,000 EUR mesečno (što nije ništa za ovako skup grad) i kako dele male stanove sa još mnogo drugih radnika. Na sve to, još dobar deo zarade šalju nazad porodicama u Indiju. 

Ovo je jedna od najgorih stvari u vezi sa UAE — očigledno je da mogu da plate radnu snagu više, ali imajući u vidu kakvi su uslovi života u Indiji i okolnim zemljama, znaju da ne moraju. 

3. Šta ne treba raditi u UAE 

Već smo spomenuli da je turizam bitan deo ekonomske diversifikacije u UAE — što u prevodu znači, Emiraćani su shvatili da im turisti donose mnogo para, pa su i olabavili pravila za strance. Iako dosta tolerantniji od npr. susedne Saudijske Arabije — koja doduše ubrzano kreće da se otvara za turiste — UAE su ipak konzervativna zemlja kojom vladaju islamski zakoni. 

Turisti naravno ne moraju da se ponašaju kao lokalci, ali to ne znači da možete da se ponašate kao kod kuće ili u nekoj zapadnoj zemlji, tj. od vas se očekuje da poštujete lokalna pravila i običaje. Još je bitno napomenuti da neki stranci krše ova pravila, ali to ne znači da i vi treba — ili još gore, ne znači da vi nećete snositi posledice ako budete uhvaćeni. 

Evo šta ne treba da radite tokom boravka u UAE:

 • Izbegavajte izražavanje nežnosti u javnosti — ljubljene, grljenje, držanje za ruke, itd. Držanje za ruke se još i toleriše, ali ako se ljubite ili grlite u javnosti možete biti uhapšeni. Homoseksualnost je strogo zabranjena i kažnjiva u UAE. 
 • Nemojte da nosite odeću koja otkriva previše kože. U Dubaiju ćete videti turistkinje koje su veoma oskudno obučene, ali lokalci na ovo gledaju se neodobravanjem. I muškarci i žene bi trebalo da nose odeću koja prekriva kolena i ramena. 
 • Nemojte da pijete alkohol u javnosti (plus je zabranjeno biti pijan u javnosti). Alkohol možete da pijete u hotelima, barovima i noćnim klubovima, a većina restorana ne služi alkohol (ili služi samo pivo). Alkohol možete da kupite i u specijalnim radnjama (u običnim ima samo bezalkoholno pivo itd.). Za kupovinu alkohola više ne treba licenca, ali moraćete da pokažete pasoš. Morate da imate više od 21 godine da biste pazarili alkohol. 
 • Ako je uopšte potrebno da napominjemo — bilo kakva droga je strogo zabranjena u UAE. Čak nije dozvoljeno unošenje nekih lekova u zemlju. Ako unosite lekove u UAE, proverite da li su dozvoljeni ili ne — i obavezno ponesite recept. 
 • Nemojte da fotografišete vladine i vojne zgrade. Nemojte da fotografišete ljude bez njihove dozvole. Nemojte da postujete na internet nešto što kritikuje ili ismeva UAE. 
 • Izbegavajte putovanje u UAE tokom Ramadana. Ako ste u UAE tokom Ramadana, onda nemojte da jedete i pijete u javnosti. 

U UAE je takođe zabranjeno da delite sobu sa osobom suprotnog pola sa kojom niste u braku, ali ovo pravilo niko ne poštuje. 

Još je samo bitno napomenuti da je Abu Dabi dosta konzervativniji od Dubaija, ali to i dalje ne znači da u Dubaiju možete da radite šta hoćete. 

4. Da li za žene važe još neka pravila?

Uprkos tome što su UAE konzervativna islamska zemlja, strankinje ne moraju mnogo da menjaju ponašanje tokom boravka u zemlji.  Osim svega što smo napisali iznad (#3) i što podjednako važi i za muškarce i za žene, još samo treba imati u vidu da se od žena očekuje da se skromnije oblače. 

U Dubaiju možete videti žene u kratkim šorcevima, minićima i majicama na bratele, ali opet, lokalci na ovo gledaju sa negodovanjem. Ako hoćete da ispoštujete pravila zemlje u kojoj ste, onda nosite labaviju odeću i pokrijte ramena i kolena. 

Ovako samo u džamijama.

Ako osim Dubaija i Abu Dabija obilazite i druge emirate, onda se svakako obucite skromno. Ako idete u Šardžu — najkonvzervativniji emirat — onda se obucite baš konzervativno. Ako posećujete džamije, morate da pokrijete čitave ruke i noge. Kosa takođe mora da vam bude pokrivena. 

Što se tiče plaža ili bazena, bikini je dozvoljen, ali obucite nešto preko ako ćete sesti u kafić ili restoran ili šetati pored plaže. 

U UAE žene mogu da voze, a u metrou ima poseban odeljak za žene i decu — ali niste obavezne da ga koristite (ja sam se vozila u mešanom vagonu). Po Abu Dabiju i Dubaiju ćete videti mnogo mesta gde je samo ženama dozvoljen ulaz — bazeni, teretane, barovi itd. — ali opet, ovo ne znači da morate da idete na ova mesta (nisam išla na ova mesta). 

5. Red i zakon: o (neobičnim) pravilima ponašanja  

Ono što smo već spomenuli iznad za nas jesu neobična pravila, ali u principu, bilo ko ko je ikada posetio muslimansku zemlju ne bi trebalo da bude iznenađen njima. Međutim, u UAE ima još pravila koja su prilično nesvakidašnja — i koja mogu da vas dovedu u neprilike ukoliko ih (nenamerno) prekršite:

 • Psovanje je zabranjeno u UAE, a ako vas uhvate da psujete ili pokazujete srednji prst u javnosti, možete da dobijete zatvorsku kaznu do godinu dana i poveću novčanu kaznu. Takođe mogu da vas deportuju (što je nesumnjivo bolja opcija). Isto važi i za upotrebu ružnih reči i nepristojnih smajlija u onlajn komunikaciji. 
 • Nije dozvoljeno jesti ili piti u javnom prevozu (ili na stanicama javnog prevoza). Srećom, ako vas uhvate, samo ćete platiti kaznu od nekih 20 EUR. 
 • Verovali ili ne, možete da dobijete kaznu u Dubaiju ako vam je auto prljav! Zašto? Zato što ruži sliku grada! Ali — pazite sad ovo — možete da dobijete kaznu i ako perete auto van mesta koja su predviđena za to. Ne smete da perete auto na ulici, parkingu ili drugom javnom mestu, samo smete u praonicama kola. 
 • Već smo rekli da ne smete da slikate vladine i vojne zgrade i ljude bez odobrenja, ali to nije sve! Zabranjeno je fotografisati nesreće na putu (kao i avionske nesreće). 
 • Tračarenje je kažnjivo zakonom! Takođe, morate biti posebno obazrivi kada pričate o drugima na društvenim mrežama (a pogotovo o vladajućem sloju jelte). Na kraju — a ovo nije iznenađujuće — ilegalo je širiti vesti koje mogu da naškode ugledu države (dakle, ilegalno je kritikovati državu na bilo koji način). 
 • Plesanje u javnosti je zabranjeno u UEA. Uprkos ovome, u kampu tokom izleta u pustinju nam je deo programa uključivao trbušnu plesačicu i još nekoliko zanimljivih performansa. Da li je ovo kršenje zakona — ne znamo — ali očigledno je da se makar neki od ovih zakona ne poštuju (makar ne uvek, i ne za turiste).

6. Luksuz na sve strane

Ako ste ikad makar pogledali fotografije Dubaija, jasno vam je da ovde para ne manjka. 

UAE su se razvili iz nekoliko emirata u kojima je dominantan bio beduinski način života u jednu od najbogatijih država na planeti — za manje od pola veka! 

Šetajući Abu Dabijem ili Dubaijem, videćete neke od najviših nebodera na svetu, neke od najskupljih automobila na svetu — i uopšteno, sjaj i glamur kakav retko gde drugde možete da vidite. 

Kada Emiraćani grade tržne centre, tematske parkove ili druge turističke atrakcije, one moraju da budu najveće, najbolje, najekstravagantnije na svetu. 

Da dočaramo koliko su zapravo bogati, dovoljno je da navedemo sledeće (neverovatne) podatke: 

 • Policija u AUE vozi super luksuzne automobile poput Bentlija, Ferarija, Poršea i Lambordžinija. 
 • U zemlji postoje bankomati koji izbacuju — zlato!  
 • U UAE ne postoji porez na zaradu — jer državi ne treba (ali od 2018. godine postoji porez na dodatu vrednost od 5%).

Nećemo dalje da ulazimo u ekonomske prilike UAE, ali je valjda sasvim jasno iz svega što smo do sada rekli da su Emirati bezobrazno bogata zemlja — i to se vidi na svakom koraku! 

7. Bezbednost: (skoro) 0% kriminala 

UAE važe za jednu od najsigurnijih zemalja na svetu — iako stopa kriminala naravno nije 0%, turisti manje-više nemaju čega da se plaše. 

Država se susreće sa problemima sajber kriminala, pranja novca, trgovine ljudima i seksualne eksploatacije, ali je i dalje neuporedivo bezbednija od većine drugih država. 

Primera radi, stopa ubistava u UAE je 2019. godine bila 0.7 na 100,000 stanovnika, a na svetskom nivou je 2017. godine bila 6.1 na 100,000 ljudi. 

UAE može da se pohvali visokom stopom bezbednosti zato što ima veoma stroge zakone koji se zasnivaju na Šerijatu — ali sudovi donose odluke i na osnovu njega i na osnovu civilnog zakona. 

U većini slučajeva danas, prekršaji i zločini se kažnjavaju novčanom kaznom, zatvorskom kaznom i/ili deportacijom (što nesumnjivo utiče na nisku stopu kriminala među stranim radnicima). 

8. Njegova svetost — tržni centar 

Veliki deo života u UAE se vrti oko tržnih centara — što ima smisla kada pogledate kakva je klima u zemlji. Temperature su često nepodnošljivo visoke, a tržni centri su ogromna, klimatizovana mesta gde možete da se šetate, šopingujete, jedete, družite — i još mnogo toga (na primer, u Dubai Mallu možete da posetite akvarijum i mini-zoo vrt, da odete u interaktivnu galeriju i da se klizate na ogromnom klizalištu). 

Nama je prilično veliki šok bio kada smo, dok smo istraživali o UAE, shvatili da je dobar deo atrakcija ili povezan sa tržnim centrima — ili smešten u ili odmah izvan njih. 

Dubai Mall.

Ako hoćete da se popnete na 124. sprat Burž Kalife ili na observacionu palubu sa koje se vidi Palma, morate da prođete kroz tržni centar. Ako hoćete da odete do The Pointe ili da izbliza vidite hotel Atlantis, stanica za monorejl se nalazi u tržnom centru. Ako hoćete da gledate magične fontane u Burž Parku, morate da prođete kroz tržni centar. A da ne spominjemo što su neke atrakcije same po sebi tržni centar, poput City Walk. 

Još je naravno bitno spomenuti i da su tržni centri toliko popularni jer su Emiraćani bogati i jer u Dubai dolazi veliki broj bogatih turista kojima šoping jeste zabava na putovanjima. Ako vas šoping ne zanima, bićete pomalo frustrirani što u Dubaiju svi putevi vode u tržni centar — ali ako ništa drugo, makar ćete na jednom mestu naći sve što vam kao turisti treba da vam dan bude ispunjen. 

Još treba znati da se u UAE uvek redovi. Uhvatiti taksi u tržnom centru je ponekad nemoguća misija!

Dve bitne stvari koje treba znati o tržnim centrima u Dubaiju — unutra toliko raspale klimu da ćete se verovatno smrznuti nakon sat, dva, i kada poželite da idete dalje, nemojte da se iznenadite kada vidite ogromne redove za taksi. 

9. Urbanizacija bez granica 

Brza i nekontrolisana urbanizacija u Dubaiju je neosporno doprinela ekonomskom boljitku zemlje. Ona je dovela i do toga da UAE postanu svetska turistička sila. Međutim, sve ovo nije bez posledica po životnu sredinu i stanovnike Emirata. 

Pogled na Palmu u Dubaiju.

Neke od negativnih posledica ubrzanog urbanog razvoja su: 

 • Ubrzan rast stanovništva, što stavlja veliki pritisak na postojeću gradsku infrastrukturu. Iako se grad neprestano širi — i iako kroz Dubai prolazi auto-put sa 7 ili 8 traka u svakom pravcu — saobraćajne gužve su svakodnevnica za milione ljudi. Dešavalo nam se da isti put koji smo ujutru prešli za 15 minuta kolima uveče prelazimo preko sat vremena — i tako svaki dan. 
 • Pritisak na gradske službe — na medicinske službe, policiju i bezbednosne službe, na službe gradske čistoće. Da na pričamo o tome da je sve većem stanovništvu potrebno sve više vode, koja se u UAE dobija desalinizacijom morske vode. 
 • Ekološki problemi poput zagađenje vazduha, degradacija zemljišta i upravljanja otpadom. Na koju god visoku zgradu da se popnete, videćete koliko je vazduh zagađen u Dubaiju — sa View at the Palm se povremeno čitavi delovi grada ne vide od smoga. 
Dubai Marina.

Na vladi UAE je sada da nađu dobar balans između ekonomskog rasta i rešavanja svih ovih problema. Imajući u vidu koliko su do sad bili inovativni i kreativni u unapređenju kvaliteta života (usred pustinje), verujemo da će uspeti da nađu rešenje i za ove prepreke.  

10. Zanimljivosti o UAE — još 15 stvari koje možda niste znali 

 • UAE je verovatno jedina zemlja na svetu koja ima Ministarstvo tolerancije i suživota, Ministarstvo sreće i blagostanja i Ministarstvo veštačke inteligencije. U državi postoji i onlajn Minstarstvo mogućnosti čija uloga je da unapredi kvalitet života. 
 • Stopa pismenosti u zemlji je 98.1%, što je neverovatan napredak u odnosu na 1975. godinu, kada je bila samo 53.5%. 
 • Soko ima posebno mesto u emiratskoj kulturi i tradiciji. Osim što je čuvanje i treniranje sokolova popularna aktivnost u UAE, soko se nalazi na zvaničnom grbu Emirata, a zanimljivo je da nijedan emiratski soko ne može da napusti zemlju bez pasoša. 
 • U UAE postoji bolnica za sokolove kroz koju godišnje prođe oko 11,000 pacijanata. Ova bolnica u Abu Dabiju je otvorena i za turiste — a cena ulaznice je oko 45 EUR.
 • Soko je i statusni simbol u UAE, a najbolji primerci mogu da koštaju i do četvrt miliona evra!
 • Kamile su takođe važan deo emiratskog nasleđa. Trke kamilama su veoma popularan sport, a da stvari budu još interesantnije, u Abu Dabiju se godišnje održava takmičene u lepoti — da ne kažemo, izbor za mis kamile. 
 • Uprkos ljubavi koju Emiraćani imaju prema sokolovima i kamilama, nacionalna životinja UAE je oniks antilopa — koja je takođe nacionalna životinja Jordana, Omana, Bahreina i Katara. 
 • Dubai Metro je u potpunosti automatizovan, odnosno nema vozača. Metro ima oko 90 kilometara pruge. 
 • U UAE nema reka ili prirodnih jezera. Međutim, kanali i uvale se napune kišnicom tokom letnjih meseci. 
 • Više od ⅔ čitave površine UAE čini pustinja. Peščane dine u pustinjama mogu da budu visoke do 100 metara!
 • 2017. godine, robot policajac, nazvan Robocop, pridružio se policijskoj službi u Dubaiju. Plan je da do 2030. godine 25% policijske snage u gradu čine roboti (nenaoružani). 
 • UAE su prva zalivska država koja je uspostavila diplomatske odnose sa Izraelom. Samim tim, UAE su postali treća arapska država — pored Jordana i Egipta — koja priznaje državu Izrael. 
 • U UAE se toliko često obaraju Ginisovi svetski rekordi da nema poente ni da pokušamo da navedemo brojku! Između ostalog, UAE drže Ginisov rekord za najvišu zgradu na svetu (Burž Kalifa), najbrži rolerkoster (Ferrari World), najveći ram (Dubai Frame), najveći šou sa fontanama (fontane u Burž parku), najviše nebodera visokih preko 300 metara u jednom gradu (Dubai), najduži ziplajn (Dubai Marina), itd. 
 • Do 2021. godine, vikend u UAE su bili petak i subota. Sada je vikend pola petka, subota i nedelja, što znači da Emirati trenutno imaju radnu nedelju od 4,5 dana. 
 • Što manje brojeva imate na tablicama, to više para imate na računu. Bogati Emiraćani se takmiče u tome ko će imati manje brojeva — a dokle ovo ide dovoljno govori da je tablica sa samo jednim brojem — 1 — kupljena za preko 14 miliona USD.

To bi bilo to o UAE! Ako ste već bili u UAE, voleli bismo da čujemo vaše utiske u komentarima. Ako vam se sviđa naš blog, zapratite nas na Instagramu i tako pružite podršku ovome što radimo. Hvala na čitanju — do sledećeg putopisa!

3 Komentara na “Šta treba znati pre putovanja u Ujedinjene Arapske Emirate

 1. Hvala vam puno na ovom prekrasnom putopisu, putujem u Dubai za 7 dana i puno ste mi pomogli!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *