Daleke destinacije - Ujedinjeni Arapski Emirati

Vodič za Dubai — top atrakcije, cene + saveti

Nemate puno vremena? Evo par osnovnih informacija o Dubaiju:

 • Viza? Nije potrebna viza do 90 dana.
 • Najbolje vreme za putovanje? Pošto su letnji meseci pakleno vrući, najbolje vreme za posetu je od novembra do aprila kada su temperature podnošljivije.
 • Minimum dana? 4, ali možete dosta toga da obiđete u gradu i za 2-3 dana.
 • Direktan let? FlyDubai (ali su cene avio-karata visoke). Mi smo leteli Wizzom za Abu Dabi i platili povratne karte oko 250 EUR po osobi.
 • Transfer od Abu Dabija do Dubaija? Autobus ide na svakih sat vremena od aerodroma u Abu Dabiju do tržnog centra Ibn Batuta u Dubaiju. Najkomfornija opcija je taksi. Nas je vožnja od aerodroma u Abu Dabiju do hotela u Dubai Marini izašla oko 75 EUR.
 • Smeštaj? Mi smo odseli u fenomenalnom Millennium Place hotelu u Dubai Marini. Toliko nam se svideo da smo prilikom druge posete opet bukirali isti hotel. Smeštaj možete da bukirate preko Booking.com (idealno ako nađete smeštaj sa besplatnim otkazivanjem ili plaćanjem na licu mesta).
 • Top 3 mesta: Burž Kalifa, View at the Palm, Dubai Marina.
 • Ulaznice: Većinu ulaznica je najbolje kupiti onlajn pre puta jer su gužve kod bitinijih atrakcija zaista velike. Toplo preporučujemo da karte, kao i mi, uzmete unapred preko Get Your Guide (većinu rezervacija možete da otkažete do 24 sata pred aktivnost).
 • Trošak po danu (bez smeštaja): Dubai je skupa destinacija. Oko 60-80 EUR dnevno je neki minimum za hranu, prevoz i po koju ulaznicu ili suvenir. Ako planirate da jedete po restoranima, pijete alkohol (nema ga svugde) i idete u zabavne parkove, onda računajte preko 100 EUR po danu.
 • Još nešto bitno? Metro u Dubaiju je odličan, ali ne pokriva sve delove grada, a neke stanice uopšte nisu blizu poznatih atrakcija. Međutim, taksija ima na svakom ćošku, a cene su sasvim pristupačne.

Kad god smo razmišljali da posetimo Dubai, bili smo prilično sigurni da nam se neće dopasti — da je previše moderan, preterano sterilan i prilično nezanimljiv turistima koji nemaju baš dubok džep. 

Međutim, čim smo kročili u njega, osetili smo se kao da smo putovali jedno 50 godina u budućnost — i sve naše sumnje (i predrasude) je zamenilo oduševljenje. Ukusi su različiti — i ne kažemo da će Dubai svima da se svidi — ali nemoguće je osporiti da je čitav ovaj grad arhitektonsko i inženjersko čudo.  

View at the Palm.

U Dubaiju — koji je pre samo 100 godina bio malo trgovačko mesto sa oko 20,000 stanovnika — nećete videti istorijske spomenike stare vekovima koji će vam približiti arapsku kulturu, ali ćete biti svedoci neverovatnoj ljudskoj sposobnosti, inovaciji i vizionarstvu. 

Ne kažemo da je Dubai savršen — daleko od toga — ali uprkos tome što je neosporno igralište za bogate, on je odličan pokazatelj šta sve homo sapiens može da uradi kada su mu odrešene ruke da pretvori svoje snove u realnost i kada nije sputan „trivijalnim stvarima” poput novca.  

Wings of Mexico.

U ovom vodiču ćemo vas provesti kroz Dubai, pričati o njegovoj istoriji i razvoju i usput podeliti mnoštvo saveta kako da najbolje (i najpovoljnije) organizujete putovanje u Ujedinjene Arapske Emirate (kliknite ovde da pročitate šta treba da znate pre odlaska u UAE). 

Često postavljana pitanja — osnove informacije o putovanju u Dubai 

Kako doći do Dubaija? Niskotarifna avio kompanija flydubai dva puta dnevno saobraća na relaciji Beograd-Dubai. Međutim, povratne avio karte teško da mogu da se nađu ispod 300 evra (najjeftinije karte koje smo nasumičnom pretragom našli u 2024. godini su oko 450 evra). Ako hoćete da prođete jeftinije — i usput posetite i Abu Dabi — onda savetujemo da putujete Wizzairom. Wizzair leti na relaciji Beograd-Abu Dabi 4 puta nedeljno, a cene karata kreću već od 70 evra po pravcu (a ponekad mogu da se nađu i za nešto manje para). 

Kako doći od Dubaija do Abu Dabija? Najkomfornija opcija je taksi. Mi smo platili vožnju od hotela u Abu Dabiju do hotela u Dubaiju 300 AED, što dođe nekih 75 EUR. Kolima se putuje oko sat vremena. Ako nećete da plaćate taksi, možete da idete javnim prevozom. Zvanični aerodromski bus saobraća od aerodroma u Abu Dabiju do Ibn Batuta tržnog centra u Dubaiju na svakih sat vremena, a vožnja traje oko sat i po vremena. Na ovom linku možete da pogledate red vožnje. Cena karte je 35 AED, što je oko 8 EUR. Pročitali smo i vest da je autobuska karta za putnike Wizzaira besplatna (odnosno uključena u cenu avio karte), ali pošto nismo putovali između gradova busom, ne znamo da li je ovo tačno ili ne (nismo uspeli da potvrdimo putem interneta). 

Kada posetiti Dubai? Najbolje vreme za posetu Dubaiju je između novembra i aprila. Sledi pregled vremena po sezonama:

SezonaTemperaturaVreme
Jun-avgust33 - 42°CVeoma vruće
Septembar-oktobar25 - 38°CVruće, ali ne nepodnošljivo
Novembar-mart17 - 30 °CToplo, ali prijatno
April-maj26 - 38°CVruće, ali ne nepodnošljivo

Mi smo prvi put bili u Dubaiju u junaru — i vreme je bilo savršeno. U toku dana je bilo toplo, ali ne pretoplo za obilazak, a uveče je čak bilo malo hladnjikavo, za neku tanju jaknu. Drugi put smo imali dugačko presedanje u Emiratima u avgustu — i mislili smo da nećemo preživeti vrućinu. Temperatura se kretala do 40 stepeni, ali je telefon pokazivao da je subjektivni osećaj 57 stepeni! I bogami, mogu vam reći da je stvarno osećaj bio takav! U svakom slučaju, ako ikako možete, preskočite Dubai preko leta (kada uostalom dosta atrakcija ne radi zbog vrućine).

Koliko dugo ostati u Dubaiju? Prvi put u Dubaiju smo bili 4 puna dana — i ovo nam je bilo sasvim dovoljno da vidimo sve što smo hteli. Međutim, mi nismo išli u tematske parkove, a i za kupanje je bilo previše hladno (ali smo se kupali sledeći put), tako da računajte da vam treba više vremena ako planirate da idete na plažu i/ili u tematske parkove (kojih ima baš dosta u gradu). Ispod ćemo opisati svoj itinerer po danima, pa vam to može dati bolju sliku o tome koliko vremena vi želite da provedete u Dubaiju. Računajte i da vam treba pola dana za pustinjski safari — mi smo iz Abu Dabija išli na izlet u pustinju, ali isto to možete da uradite i iz Dubaija.

Na vrhu Burž Kalife,

Kakve su cene u Dubaiju? Visoke — ali niže nego što smo očekivali. Nama su ulaznice za atrakcije bile ubedljivo najveći trošak (ispod možete naći cene svih ulaznica), ali smo dosta para potrošili i na taksi. Taksi u gradu je jeftin, ali ako se vozite nekoliko puta dnevno, onda to ipak pojede dobar deo dnevnog budžeta. U restoranima smo jeli par puta — i to uglavnom u franšizama koje imaju i kod nas. Cene u restoranima brze hrane su malo skuplje nego kod nas. Par puta smo jeli u hotelu za 15 EUR po osobi, što je nešto skuplja varijanta. Dosta smo kupovali hranu u marketima — i iako je ovo najjeftinija varijanta, cene hrane su više nego kod nas. 

Evo kratak pregled koliko smo mi plaćali neke stvari u Dubaiju:

Taksi:

 • Taksi vožnja 25 kilometara — 16 EUR
 • Kraća vožnja — 3-5 EUR

Cene u marketu:

 • Pakla cigareta — 3.50 EUR
 • Libanski pita hleb pakovanje — 0.80 EUR
 • Snikers dupli — 1.20 EUR
 • Jogurt 330ml — 1.50 EUR
 • Mesni narezak — 3 EUR
 • Salama slajs 80gr — 3.20 EUR
 • Sok od manga 1l — 2 EUR
 • Mali sok od manga — 0.60 EUR

Kafići i restorani: 

 • Mali mango sok u Starbaksu — 4.5 EUR
 • Pecivo feta/spanać — 4 EUR
 • Srednja moka kafa — 6 EUR
 • Ceđeni mango u restoranu — 8 EUR
 • Gazirani sokovi limeka — 3 EUR
 • Pasta, dezert i 2 pića u Vapianu Dubai Mall — 37 EUR
 • Pica, limunada i pepsi u Madinat Jumeriah Trattoria — 33 EUR
 • Večera restoran (jako loš) Dubai Marina 2 glavna jela + 2 pića — 40 EUR

African + Eastern dragstor:

 • Black Dog indijski viski — 20 EUR
 • Flaša šardonea — 6.50 EUR

Kako se kretati po gradu? Dubai ima metro — i odličan je — ali je problem što ne možete do svih atrakcija doći njime, plus su stanice metroa dobrano udaljene od nekih mesta (npr. ako idete prevozom do Dubai Frame-a, najbliža metro stanica je na oko 2 kilometra). Ako planirate da se vozite metroom svaki dan, obavezno bukirajte smeštaj blizu metro stanice. Druga opcija je da se vozite taksijem. Kao što smo već rekli, taksi je jeftin, i putovanje od npr. 20 kilometara košta oko 10 EUR (samo imajte u vidu da npr. ima preko 20 km od marine do Burž Kalife). 

Kako se oblačiti u Dubaiju? Kao i kod kuće. Dubai je jedan od najposećenijih gradova na svetu — i u odnosu na neke susede, ovaj grad je prilično liberalan. Međutim, iako nema nikakvih pravila oblačenja, ipak imajte u vidu da ste u muslimanskoj zemlji. Ako posećujete džamije, moraćete da budete obučeni skromno (što za žene znači široka odeća koja pokriva celo telo i marama koja pokriva kosu). Imajte još u vidu da — iako je u Dubaiju maltene uvek toplo — može da vam bude hladno u zatvorenim prostorima. U tržnim centrima i hotelima je klima podešena na dosta nižu temperaturu od spoljašnje i može vam čak i trebati tanka jakna ako duže boravite u zatvorenom. 

Dubai Miracle Garden.

Da li mogu da kupim alkohol u Dubaiju? Da, ali ne svugde. U većini restorana u kojima smo bili ili nije bilo alkohola ili je bilo samo piva (koje košta oko 10 EUR). U hotelima smo mogli da naručimo alkohol, ali su cene bile baš visoke (malo pivo 10+ EUR, flaša vina 50+ EUR). U gradu imaju i specijalizovane prodavnice koje prodaju alkohol — African + Eastern i MMI Liquor Stores. Rezidenti moraju da imaju licencu za kupovinu alkohola u prodavnicama, a turistima se automatski izdaje privremena licenca kada pokažu pasoš. Još treba imati u vidu da alkohol mogu da kupe samo lica starija od 21 godine, da nije dozvoljeno piti ili biti pijan na javnim mestima i da muslimani ne mogu da kupe alkohol (makar u teoriji; u praksi će vam prodati ako ste turista). Ako hoćete da izbegnete sve ove zavrzlame, u zemlju možete da unesete 4 litre alkohola ili 2 pakovanja piva. 

Šta videti u Dubaiju — itinerer po danima 

Evo kako je izgledao naš itinerer za obilazak Dubaija: 

 • Dan 1 — Madinat Jumeirah (+ Burj Al Arab), View at the Palm, The Pointe, Dubai Marina 
 • Dan 2 — Burž Kalifa i okolina 
 • Dan 3 — Al Seef, Deira, Dubai Frame 
 • Dan 4 — Dubai Miracle Garden, Jumeriah džamija, La Mer, City Walk 

Pola godine nakon prvog putovanja u Dubai, na povratku sa putovanja kroz Uzbekistan, Kirgistan i Kazahstan smo imali dugačko presedanje u Emiratima — i proveli još 2 dana u Dubaiju:

 • Dan 1 (drugi put) — Muzej budućnosti, krstarenje
 • Dan 2 (drugi put) — Ceo dan na bazenu na Palmi

Sledi detaljna reportaža o svim ovim atrakcijama: 

Madinat Jumeirah 

Napravljen po ugledu na tradicionalne arapske gradove, Madinat Jumeirah je najveće odmaralište u Emiratima koje se sastoji od 3 luksuzna hotela, mnogobrojnih kafića i restorana i zatvorenog suka u kome se uglavnom prodaju suveniri. 

Madinat Jumeirah.
Ovako izgledaju radnje u suku.

Osim šetnje po ovom mini-gradu, možete još da se provozate tradicionalnim čamcem (abrom) po veštačkom jezercetu, potrošite gomilu para u preskupim restoranima i fotografišete Burž Al Arab pošto se iz Madinata pruža jedan od najboljih pogleda na ovaj luksuzni hotel. 

Negde u Madinatu.

Za šetnju po Madinatu ne treba više od sat vremena, a do njega možete doći metroom + taksijem. Što se tiče Burž El Araba, može da se fotografiše sa dosta mesta, ali imajte u vidu da ne možete da dođete do najboljih vidikovaca pošto se oni nalaze u sklopu hotela u Madinatu. 

 • Cena ulaznice: besplatno 
 • Radno vreme: 10:00-23:00 (radnje) i 08:00-02:00 (restorani)
 • Najbliža metro stanica: Mall of the Emirates  

Burž Al Arab 

Malopre smo napisali da se iz Madinata pruža odličan pogled na Burž El Arab, ali s obzirom na to koliko je poznat ovaj hotel, posvetićemo mu još malo pažnje. 

Izgrađen 1999. godine u obliku jedra, Burž El Arab je jedan od najprepoznatljivijih simbola Dubaija koji se često opisuje kao jedini hotel sa 7 zvezdica. Burž El Arab zapravo ima 5 zvezdica, ali mu se pripisuje tih čuvenih 7 zvezdica jer ga je neka britanska novinarka tako opisala prilikom posete pre otvaranja. 

Burž el Arab, pogled iz Madinat Jumeirah.

Hotel je sagrađen na veštačkom ostrvu koje je udaljeno nekih 300 metara od Jumeirah plaže i povezano sa kopnom privatnim mostom. Visok je 321 metar, što ga čini petim najvišim hotelom na svetu, a blizu vrha se nalazi heliodrom — koji se osim za sletanje helokoptera koristio kao staza za trke, boks arenu, teniski teren i skakaonica za kajting. 

S obzirom na to da je ovo jedan od najluksuznijih hotela na svetu, nije preterano iznenađujuće da ne možete tek tako da ušetate u njega. Ako pokušate da mu se približite, zaustaviće vas obezbeđenje i neće vas pustiti dalje osim ako niste gost hotela. 

Međutim, ako baš želite da vidite kako Burž El Arab izgleda unutra, postoji način — da napravite rezervaciju u jednom od hotelskih restorana ili barova. Samo imajte u vidu da ovo zadovoljstvo košta minimum par stotina evra — pa ko voli nek izvoli. 

View at the Palm 

Još jedan poznati simbol Dubaija, Palma (Palm Jumeirah) je grupa veštačkih ostrva napravljena u obliku palme. Gradnja arhipelaga je započeta 2011. godine, a prvi stanari su se uselili u svoje ultra luksuzne kuće samo 5 godina kasnije. Osim vila i kuća, na ostrvu se još nalazi preko 20 hotela, od kojih je najpoznatiji Atlantis (više o njemu malo ispod). 

Pogled na Palmu.

Osim Palm Jumeirah, u planu je izgradnja još dva veštačka arhipelaga — Palm Jebel Ali i Palm Deira. Izgradnja Palm Jebel Ali je započeta još 2002. godine, ali je projekat stopiran zbog finansijske krize. Iako se godinama ništa nije radilo na ovom projektu, šuška se da će se gradnja nastaviti ove godine. Slična je priča i za Palm Deiru koja je započeta 2004. godine i pauzirana tokom svetske ekonomske krize. 

Elem, ako hoćete da vidite kako izgleda Palm Jumeirah, to možete da uradite na opservacionoj palubi koja se zove View at the Palm i koja se nalazi u okviru Nakheel tržnog centra. Ovo je jedna od top 5 stvari koje bismo preporučili u Dubaiju — ako ikako možete, nemojte da propustite priliku da vidite kako izgleda ovo arhitektonsko čudo sa visine. A osim Palme, sa opservacione palube ćete videti i dobar deo grada — samo imajte u vidu da je vazduh prilično zagađen u Dubaiju, što zajedno sa pustinjskim peskom može itekako da utiče na vidljivost sa palube. 

 • Cena ulaznice: počinje od 100 AED (oko 25 EUR)
 • Radno vreme: 09:00-2:30 svaki dan 
 • Zvaničan sajt: https://www.theviewpalm.ae/ 
 • Najbliža metro stanica: Al Khail
Ovo su ulaznice koje smo mi kupili:

Powered by GetYourGuide

The Pointe + Atlantis 

The Pointe je trenutno zatvoren zbog rekonstrukcije. 

Smešten na kraju Palme, The Pointe je uređeno šetalište pored vode na kome se nalaze restorani i radnje. Osim toga, odavde se pruža odličan pogled na Atlantis hotel, još jedan poznati luksuzni hotel u Dubaiju u kome čak postoji nekoliko podvodnih soba! 

Ovde uveče možete da gledate šou sa fontanama koje su navodno najveće na svetu. Na zvaničnom sajtu The Pointe stvarno izgledaju impresivno, ali uživo nisu ništa posebno. Očekujući pravi spektakl, ostali smo kod The Pointe duže nego što smo planirali i na kraju se razočarali pošto je šou zaista bio bezveze. 

The Pointe.

Šou zvanično kreće u 6 uveče i dešava se na svakih pola sata do pola 11 uveče radnim danima i ponoći vikendom. Međutim, kad smo mi bili, prvi šou je počeo u pola 7. 

Da biste došli do The Pointe, u Nakheel tržnom centru treba da dođete do stanice za Palm Monorail, jednošinsku prugu kojom se najlakše kreće po Palmi. Ovo kratko putovanje je iskustvo za sebe pošto ćete iz voza moći da vidite dobar deo Palme. 

Atlantis.

Evo koliko košta vožnja Palm Monorail-om (cene uslikane na stanici Nakheel tržni centar):

Početna stanicaDestinacijaCena karte u jednom pravcuCena povratne karte
Bilo kojaBilo koja/35 AED
Nakheel tržni centarAtlantis10 AED15 AED
Nakheel tržni centarThe Pointe5 AED10 AED
Nakheel tržni centarAl Ittihad Park5 AED10 AED
Nakheel tržni centarGateway10 AED15 AED

Ovde možete da pogledate cene sa drugih stanica, a ovde možete da vidite red vožnje. 

Dubai Marina 

Dubai Marina je jedno od mesta koje nam se najviše dopalo u Dubaiju — moguće je da smo pomalo pristrasni jer nam je ovde bio hotel i jer je prva stvar koju smo videli u gradu, ali ako želite da se osetite kao u nekom sci-fi filmu, onda ne treba da propustite ovaj kvart. 

Dubai Marina.

S obzirom na to da se u Dubai Marini nalazi veliki broj nebodera visine 250-300 metara (a ima i viših — najviši ima čak 516 metara), ovaj deo grada nosi nadimak Menhetn Dubaija. Nismo bili u Njujorku, ali nas je Dubai Marina oduševila — i da smo sedeći na terasi videli kola kako lete između nebodera, verujte da se nimalo ne bismo iznenadili. 

Marina noću.

U Dubai Marini — kao i u drugim popularnim delovima grada — možete da jedete, pijete i šopingujete. Možete i da se vozite brodićem po marini, samo imajte u vidu da su nama tražili bezobrazno puno para za vožnju od pola sata. Iako nema nikakvih klasičnih atrakcija, Dubai Marina je zapravo atrakcija sama po sebi — i biće vam sasvim dovoljno da se prošetate duž nje, a naš savet je da ovde potražite i smeštaj. 

 • Najbliže metro stanice: Sobha Realty, DMCC

Burž Kalifa 

Visoka neverovatnih 829.8 metara, Burž Kalifa je najviša građevina na svetu i najpoznatija atrakcija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Verovali ili ne, Burž Kalifa je sagrađena za samo 5 godina — otvorena je 2010. godine, u sklopu projekta Dubai Centar (Dubai Downtown) čiji cilj je bio da visoko pozicionira Dubai na turističkoj mapi sveta (što se i dogodilo). 

Burž Kalifa.

Burž Kalifa je nazvana po Kalifu bin Zajedu bin Sultanu Al Nahjanu, drugom predsedniku UAE i vladaru Abu Dabija za vreme čije vladavine su Emirati postali regionalna sila — on je, između ostalog, osnovao Luvr Abu Dabi, Njujork Univerzitet Abu Dabi, Sorbona Univerzitet Abu Dabi i Etihad Airways. 

Osim što možete da vidite Burž Kalifu iz raznih delova grada, jedna od stvari koje ne treba propustiti u Dubaiju je penjanje na 124. sprat, gde se nalazi At the Top opservaciona paluba. Pogled odavde je više nego fenomenalan, a zanimljivo je spomenuti da se sa vrha može videti obala Irana po vedrom danu. 

Na 124. spratu Burž Kalife.

Sa ulaznicom na 124. sprat možete da se popnete i na 125. sprat na kome između ostalog uz pomoć virtuelne stvarnosti možete da iskusite kako je to biti na samom vrhu Burž Kalife, da virtuelno letite iznad Dubaija i da hodate po staklu koje puca ispod nogu. 

Turisti sa dubljim džepom mogu da se popnu i na 148. sprat koji se nalazi na visini od 555 metara — verovatno je pogled odavde još spektakularniji, ali nama se nije davalo 100+ EUR za ulaznice (po osobi). 

S obzirom na to da maltene svi turisti u Dubaiju žele da se popnu na Burž Kalifu, očekujte redove za penjanje na opservacionu palubu. Ulaznice možete da kupite i na licu mesta, ali je bolje uzeti ih ranije preko interneta jer su onda jeftinije. Međutim, čak i ako ih kupite preko interneta moraćete da čekate u redu — redovi su u principu kraći ujutru i tokom ranog podneva, a najduži su pre zalaska sunca. 

Ovo ogromno čudo je Dubai Mall.

Ulaz na At the Top opservacionu palubu se nalazi u Dubai Mall tržnom centru, na prizemlju kod restorana brze hrane. 

 • Cena ulaznice: počinje od 179 AED (oko 45 EUR)
 • Radno vreme: 09:00-23:00 radnim danima + 05:00-24:00 vikendom
 • Zvaničan sajt: https://www.burjkhalifa.ae/en/ 
 • Najbliža metro stanica: Burj Khalifa/ Dubai Mall
Ovo su ulaznice koje smo mi kupili:

Powered by GetYourGuide

Dubai Mall 

Stavljati tržni centar na listu atrakcija u nekom gradu zvuči potpuno suludo, ali Dubai Mall nije bilo koji tržni centar — zapravo je gori od bilo kog tržnog centra u kome smo ikad bili, ali postoji nekoliko razloga zašto treba da ga posetite. 

Prvi razlog je što drugačije ne možete da se popnete na Burž Kalifu. Što se nas tiče, ovo je sasvim dovoljno, ali nije jedino što možete da vidite ili radite u Dubai Mall-u. Osim besomučnog lutanja po ovoj monstruoznoj građevini koja sa Burž Kalife izgleda kao svemirski brod (bukvalno), u Dubai Mall-u možete da posetite akvarijum i mini podvodni zoo vrt i da vidite vodopad (ozbiljno). 

Vodopad u tržnom centru.

Vodopad — na kome se nalaze ronioci bisera — proteže se kroz sva 4 sprata tržnog centra, a pošto u UAE ne postoji ni jedan jedini prirodni vodopad, onda vredi šetati jedno pola sata kroz tržni centar da biste došli do njega. Zanimljivo za videti, ali ako nemate puno vremena u Dubaiju, preživećete i ako ga ne nađete.  

Što se tiče akvarijuma, naš savet je da ne trošite pare. Većina akvarijuma — i to njegov najbolji deo — može da se vidi bez ikakve ulaznice. Da, zanimljivo je videti ajkule i raže u tunelu akvarijuma, ali tunel je toliko kratak da ne vredi novca. Podvodni zoo vrt je neosporno simpatičan, ali nije ništa posebno — doduše, ako idete sa decom, njima će ovo biti interesantno; ali ako nemate klince, onda stvarno možete da preskočite sve ovo. 

Jedna iz akvarijuma.
 • Cena ulaznice za akvarijum: počinje od 199 AED (oko 50 EUR)
 • Cena kombo ulaznice Burž + akvarijum: počinje od 245 AED (oko 60 EUR)
 • Radno vreme: 10:00-23:00 radnim danima i 10:00-24:00 vikendom 
 • Zvaničan sajt: https://www.thedubaiaquarium.com/ 
 • Najbliža metro stanica: Burj Khalifa/ Dubai Mall

Inače, da se samo nakratko vratimo na sam Dubai Mall — ovo je drugi najveći tržni centar na svetu (veći je jedino Iran Mall u Teheranu) koji se prostire na 1,124,000 m2 — poređenja radi, Luvr se prostire na 60,600 m2 . U njemu se nalazi preko 1,200 radnji, a godišnje ga poseti nekoliko desetina miliona ljudi. 2019. godine ga je posetilo 84 miliona ljudi, što je skoro 20 miliona više nego što je iste godine posetilo Njujork (66.6 miliona). 

 • Cena ulaznice za tržni centar: besplatno
 • Radno vreme: 10:00-24:00 radnim danima i 10:00-01:00 vikendom 
 • Zvaničan sajt: https://thedubaimall.com/ 
 • Najbliža metro stanica: Burj Khalifa/ Dubai Mall

Burž Park 

Okružujući Burž jezero, Burž park se nalazi odmah ispred Burž Kalife i Dubai Mall-a — i jedno je od najlepše uređenih mesta u gradu u kome je svaki ćošak savršeno uređen. 

Dubai Opera u Burž parku.

Postoji nekoliko stvari koje možete da radite u Burž parku — najfascinantiji je svakako šou sa fontanama. Fontane, koje je dizajnirala ista kompanija koja je dizajnirala Bellagio fontante u Las Vegasu, osvetljene su sa 6,600 svetala, mogu da izbace 83,000 litara vode do nekih 150 metara u visinu u svakom trenutku, i koštale su oko 208 miliona USD.

I možemo vam reći da vrede svaku paru. Fontane plešu uz raznoraznu muziku, od arapske i popularne do klasične, i zaista ostavljaju bez daha. Fontane oživljavaju svakog dana u 13:00, 13:30 (na nekim mestima piše 13:30 i 14:00 — kad smo mi bili, bio je jedan šou oko 13:00) i na svakih pola sata od 18:00 do 22:00 radnim danima i od 18:00 do 23:00 vikendom. 

Ako ne želite da se gurate sa stotinama drugih turista koji su u potrazi za što boljim mestom da gledaju šou, imate 2 opcije: 

 1. Pontonski most (Dubai Fountain Boardwalk) — omogućava vam da se dosta približite fontanama, ali košta oko 5 EUR. Po našem mišljenju, nema potrebe da idete na ponton osim ako baš taj dan kad ste kod fontana nema toliko turista da nema šanse da se igde približite ogradi oko jezera.
  Fountain Boardwalk.
 2. Vožnja abrom po jezeru — traje pola sata, a za to vreme vas čamdžija provoza po čitavom jezeru i onda nađe najbolju tačku za posmatranje fontana. Mi smo izabrali ovu opciju — i bilo nam je stvarno fenomenalno. Cena vožnje je 17 EUR. Karte možete kupiti onlajn (preporuka) ili na ulazu u Burž Kalifu.
  Ovo su ulaznice koje smo mi kupili:
  Vožnja Abrom.
  Pogled iz abre.

Osim ovoga, savetujemo da se prošetate oko celog jezera jer ćete videti razne umetničke instalacije, izbliza se približiti Operi, imati priliku da slikate Burž Kalifu iz raznih uglova i čak se (besplatno) spustite čeličnim toboganom koji se nikad ne zagreva, čak ni tokom najvećih vrućina. 

Odmah pored tobogana ćete naći i na poznatu umetničku instalaciju Wings of Mexico, odakle možete da napravite ubedljvo najbolje fotografije sa Burž Kalifom u pozadini. 

Dubai Frame 

Ako imate želju da vidite najveći ram na svetu, to možete da uradite u Dubaiju! Verovatno ne znajući više šta će sa parama, Dubajćani su podigli zgradu/građevinu u obliku rama sa jednom jedinom namenom — da se ljudi penju na nju i posmatraju grad sa visine. 

Dubai Frame.

Metaforički, Dubai Frame je tako pozicioniran da sa jedne strane uokviruje novi, moderni Dubai — a sa druge stariji deo grada. Pogled sa vrha je naravno fenomenalan, a ono što razlikuje ovu građevinu od drugih opservacionih paluba koje smo već pomenuli je stakleni pod koji vam omogućava da vidite svet 150 metara ispod sebe na sasvim drugačiji način. 

Na vrhu.

Pogled na dole…

Na dnu građevine se nalazi moderni muzej koji prikazuje prošlost i budućnost Dubaija (sa sve letećim kolima), a oko nje je veliki park iz kog možete da pokušate da fotografišete ceo Frame. Ako idete do ovde i odavde metroom, imajte u vidu da ćete dosta pešačiti od metro stanice do ulaza i obrnuto. 

 • Cena ulaznice: 50 AED (oko 13 EUR)
 • Radno vreme: 09:00-21:00 svaki dan 
 • Zvaničan sajt: https://www.dubaiframe.ae/en 
 • Najbliža metro stanica: Al Jafiliya Metro Station 

Al Seef + Deira 

Al Seef je šetalište pored vode (Dubai Creek) dugačko skoro 2 kilometra. Al Seef je napravljen da podseća na stara gradska jezgra u bliskoistočnim gradovima, s tim što u njemu ama baš ništa nije starije od par godina pošto je promenada izgrađena tek 2017. godine. 

Al Seef.

Bilo kako bilo, Al Seef je simpatični deo grada u kome možete da zamišljate da ste se vratili u prošlost, kupujete suvenire i abrom pređete Dubai Creek da biste došli do mnogobrojnih sukova sa druge strane, u četvrti koja se zove Deira. 

Iako svakako preporučujemo da se provozate abrom, nama se sukovi nimalo nisu dopali — zapravo, toliko su nam bili bezveze da u Deiri nismo proveli više od pola sata. Nismo čak ni jednu jedinu fotku opalili. Sukovi nam se nisu svideli jer previše podsećaju na jeftinu kopiju istanbulskog bazara, plus nismo imali snage da se borimo sa prenapornim prodavcima koji su uporno pokušavali da nas nagovore da uđemo u njihovu radnju da pogledamo fejk torbe ili naočare. 

Prelazak abrom u Deiru.
 • Cena ulaznice (Al Seef): besplatno 
 • Radno vreme prodavnica: 10:00-22:00 od ponedeljka do četvrta i 10:00-23:00 od petka do nedelje
 • Zvaničan sajt: https://alseef.ae/en 
 • Najbliža metro stanica: Burjuman 

Inače, kada izađete iz Al Seefa, na nekih 5 minuta peške se nalazi Al Fahidi tvrđava — najstarija građevina u gradu sagrađena 1787. godine — u kojoj je smešten Muzej Dubaija. Nažalost, muzej se renovirao tokom naše posete Dubaiju, tako da smo ga samo videli spolja (zadnji put smo proverili krajem februara 2024. godine i muzej se još uvek renovira). 

S obzirom na to da je ovo stari deo Dubaija, nemojte da se začudite što ćete u okolini tvrđave videti jedan drugačiji, manje glamurozan Dubai. Ovo je jedina oblast koju smo videli da nije kao pod konac — interesantno za posetiti, ali u principu osim tvrđave nema šta drugo da se radi.  

Dubai Miracle Garden

Verovatno najlepša bašta koju ćete ikad posetiti, Dubai Miracle Garden je raj za sve ljubitelje cveća. Bašta je otvorena na Dan zaljubljenih 2013. godine, a u njoj se nalazi preko 150 miliona cvetova i 250 miliona biljaka. 

U bašti ćete videti cvetne životinje, crtane junake, dvorac — i čak i Airbus A380 koji je jedna od najpoznatijih atrakcija u Dubaiju. Kako kročite u ovu baštu, tako ćete se osećati kao da ste kročili u Alisu u zemlji čuda, jedino što će vam doživljaj pomalo kvariti mali milion drugih turista koji žele da fotografišu baš svaki kutak u bašti (istini za volju, svaki kutak je veoma fotogeničan). 

Fotografije će bolje dočarati ovo mesto nego reči: 

 • Cena ulaznice: 95 AED (oko 24 EUR)
 • Radno vreme: 09:21:00 radnim danima i 09:00-23:00 vikendom (bašta se zatvara u aprilu 2024. godine i opet će se otvoriti tek na jesen)
 • Zvaničan sajt: https://www.dubaimiraclegarden.com/ 
 • Najbliža metro stanica: Mall of the Emirates + bus 105

Odmah pored ove bašte se nalazi bašta leptirova. Više informacija o ovoj bašti možete naći na ovom linku

Ovo su ulaznice koje smo mi kupili:

City Walk 

Prostirući se na preko 900,000 m², City Walk je otvoreni tržni centar/pešačka zona nedaleko od centra grada. Izuzev šopinga — glavne zabave za Dubajćane — ovde možete da posetite Green Planet, zoo-vrt i baštu na zatvorenom u kojoj ima preko 3,000 životinja i biljaka. Green Planet nije preterano zanimljiv za odrasle, ali je sigurno veoma zabavan za klince. 

Ispred ulaza u City Walk, pogled na Dubai Downtown.
City Walk.

U City Walk-u se nismo dugo zadržavali, ali vredi posetiti zvog pogleda na centar i Burž Kalifu (i okolne nebodere). Međutim, ovo stvarno nije nešto što morate da vidite u Dubaiju, tako da možete i da preskočite osim ako nemate viška vremena. Ako idete metroom, moraćete mnogo da pešačite da dođete ovde. 

 • Cena ulaznice: besplatno 
 • Radno vreme: 10:00-22:00 prodavnice i 10:00-24:00 restorani  
 • Zvaničan sajt: https://www.citywalk.ae/en 
 • Najbliža metro stanica: Burj Khalifa / Dubai Mall 

La Mer + Jumeirah džamija 

La Mer je zatvorena zbog rekonstrukcije. Nova plaža će se zvati J1 Beach, ali se još uvek ne zna kada će biti otvorena.

La Mer je plaža oko koje su podignuti mnogobrojni ugostiteljski objekti. Plaža je odlična i na njoj ima apsolutno sve što vam treba da provedete dan na moru, a čak i ako nije vreme za kupanje, možete da dođete ovde da se prošetate pored mora ili pojedete nešto. 

Ni ovo nije (što bi omladina rekla) must-see, ali mi smo hteli da vidimo makar jednu plažu u Dubaiju, pa je odabir pao na ovu — pre svega jer se nalazi na par minuta peške od još jedne atrakcije, Jumeirah džamije. 

La Mer.
La Mer plaža.

Za ovu džamiju kažu da je najfotografisanija džamija u Dubaiju. Nije loša, ali nije ni baš da padnete u nesvest (pogotovo posle Velike džamije u Abu Dabiju). U svakom slučaju, džamija je otvorena za sve, bilo da su muslimani ili ne. Vođene ture se održavaju svaki dan, a cena ulaznice je 40 AED (oko 10 EUR). 

U blizini nema metro stanice, pa ćete morati taksijem ako planirate da obilazite ove atrakcije. 

Muzej budućnosti

Pošto tokom prvog puta u Dubaiju nismo stigli da obiđemo Muzej budućnosti — posvećen inovacijama i tehnologiji u oblikovanju i unapređenju budućnosti — drugi put smo logično hteli da vidimo jednu od najnovijih atrakcija u gradu, otvorenu tek u februaru 2022. godine.

Međutim, kada smo par nedelja pred put hteli da proverimo cenu ulaznice, neprijatno smo se iznenadili jer su sve karte bile rasprodate nedeljama unapred — i to u avgustu, dakle van glavne sezone.

Muzej budućnosti.
Robot u muzeju!

Ulaznice nismo uspeli da nabavimo, ali smo na kraju ipak odlučili da svratimo do muzeja da bismo makar videli zgradu koja je stvarno fenomenalna. Osim što smo videli muzej izbliza, mogli smo i da se prošetamo holom, a kao dodatni plus smo videli i pravog pravcatog robota u akciji.

Pošto nismo ušli u muzej, ne možemo da sudimo o postavci, ali imajte u vidu da recenzije nisu baš najbolje i da su mnogi ljudi razočarani eksponatima, pogotovo imajući u vidu da ulaznice nisu jeftine.

 • Cena ulaznice: 149 AED (oko 38 EUR)
 • Radno vreme: 09:30-21:00
 • Zvaničan sajt: https://museumofthefuture.ae/en
 • Najbliža metro stanica: Emirates Towers Station

Krstarenje

Krstarenje je najopušteniji i najkomforniji način da vidite neke od glavnih atrakcija u Dubaiju, plus je odlična prilika da iskusite grad iz druge perspektive.

U marini gde nas je čekala jahta,
Kod Burž El Araba.

Mi smo bukirali dvočasovno krstarenje pred zalazak sunca sa večerom preko Get Your Guide aplikacije — i sve ukupno platili izlet 115 EUR (za oboje). Jahta je bila usidrena u Dubai Harbour Yacht klubu, gde nas je čekao vodič koji nas je sproveo do naše veoma luksuzne brodice.

Na krstarenju je bilo još 10ak ljudi sa nama, ali nije bilo gužve. Bilo je više nego dovoljno mesta za sve i u kabini i na palubama, a i hrane i pića je bilo toliko da ne bismo sve pojeli ni da nas je bilo 3 puta više.

Povratak u marinu.

Tokom krstarenja smo prošli pored panoramskog točka, Palme i Burž El Araba, kod kog smo se zadržali nekih 15-20 minuta.

Ovo je tura na koju smo mi išli:

Powered by GetYourGuide

Plažni klub Soluna

Ako imate višak vremena ili provodite odmor u Dubaiju, onda možete da odete i na neki od mnogobrojnih plažnih klubova u gradu. Mi smo tokom drugog boravka u Dubaiju izabrali da odemo u plažni klub Soluna na Palmi jer naš hotel sarađuje sa njima, tako da smo dan u klubu platili 50 EUR po osobi (kada smo zadnji put proverili, krajem februara 2024. godine, cene su bile više, počev od 63 EUR), s tim što smo dobili popust od 25 EUR svako za hranu i piće tamo. Osim toga smo imali i besplatan transfer do tamo i nazad do hotela.

Soluna klub.

Nažalost, kad smo mi bili u klubu, plaža se renovirala (sada je otvorena), ali je nama i bazen bio skroz okej, jedino što nije baš dubok, pa je više za izležavanje nego plivanje. Cene u klubu su naravno paprene, tako da smo kredit brzo potrošili, ali je makar usluga stvarno na vrhunskom nivou.

Još je zanimljivo spomenuti da je, nakon što smo jedno 5, 6 sati umirali od vrućine tokom vrelog avgustovskog dana, maltene odjednom krenula pustinjska oluja — tokom koje je osoblje kluba eskpresno popakovalo sve što se moglo skloniti i savetovalo gostima da uđu unutra. Oluja je trajala manje od pola sata, nakon čega se nebo razvredilo kao da ničeg nije bilo.

Pustinjska oluja u Dubaiju.

Kratka istorija Dubaija 

Iako postoje dokazi da je teritorija UAE nastanjena vekovima unazad, smatra se da je Dubai nastao početkom 19. veka kao neugledno ribarsko seoce. U ovom periodu, osim po ribolovstvu, Dubai nadaleko postaje poznat i po trgovini biserima. 

Zahvaljujući povoljnom geografskom položaju, grad vrlo brzo izrasta u jednu od najvažnijih pomorskih luka u ovom delu sveta. Prihodi generisani ovim putem se konstantno ulažu u nove investicione i infrastrukturne projekte. Međutim, sav ovaj postepeni napredak i razvoj nije ništa u poređenju sa onim što će tek da usledi. 

Al Seef.

1960-ih godina dešavaju se 2 jako bitne stvari koje će znatno ubrzati razvitak kako samog grada, tako i celog emirata. Prva je dolazak šeika Rašida na vlast 1958. godine – čoveka koji je jedan od najzaslužnijih za to gde je Dubai danas. Druga je, naravno, otkriće i eksploatacija nafte.

Rašid bin Saed al Maktoum je imao viziju da pretvori Dubai u jedan moderan grad budućnosti, grad koji će izrasti u svetsku ekonomsku silu. Međutim, za razliku od susednog i tada bogatijeg Abu Dabija gde je nafta već otkrivena, Dubai do tada još uvek nije pronašao naftne rezerve. 

Uprkos ovome, šeik je bio dovoljno hrabar da otpočne realizaciju nekoliko monolitnih građevinskih projekata sa donekle skromnim resursima sa kojima se tada raspolagalo. Tako uz pozajmice iz Kuvajta i Katara finansira ogromne infrastrukturne projekte koji će ubrzo potpuno transformisati Dubai. Pod njegovim rukovodstvom otvoren je prvi međunarodni aerodrom, luke Port Rašid i Džebel Ali Port, izgrađeni su prvi luksuzni hoteli i još mnogo, mnogo toga.

Dubai Frame.

Vreme je pokazalo da je Rašid bio dalekovid i mudar kada je 1966. godine otkriveno prvo naftno polje. Po otkrivanju nafte, više ništa nije moglo da stane na put suludo brzom napretku ovog emirata. Ogromne investicije naravno privlače i veliki broj radnika i imigranata uglavnom iz Indije i Pakistana. Primera radi, kada je krenula proizvodnja nafte 1969. godine, Dubai je imao nešto malo više od 60,000 stanovnika. Danas ovde živi preko 3 miliona ljudi. 

U samo par decenija, Dubai doživljava ekonomski bum astronomskih razmera kao retko koji drugi grad na planeti. Od pustinjske zabiti do megapolisa budućnosti za manje od 50 godina. Danas ovde možete videti toliko raskoši i bogatstva na svakom koraku – najviše zgrade na svetu, policiju koja vozi Lambordžinije, Bugatije i ostale preskupe sportske automobile, gigantske zabavne parkove i tržne centre veličine pojedinih evropskih mikro-država.

To bi bilo to o Dubaiju! Ako ste već bili u Dubaiju, voleli bismo da čujemo vaše utiske u komentarima. Ako vam se sviđa naš blog, zapratite nas na Instagramu i tako pružite podršku ovome što radimo. Hvala na čitanju — do sledećeg putopisa!

18 Komentara na “Vodič za Dubai — top atrakcije, cene + saveti

 1. Pozdrav! Da li ste posetili neke od plaza na koje je ulaz besplatan? Koju preporucujete? Hvala.

  1. Mi smo išli samo na La Mer koja se trenutno renovira (iako nam nije jasno zbog čega jer je bila fenomenalno uređena). Nažalost, ne znamo kakve su druge javne plaže i ne bismo da vam preporučimo nešto gde nismo bili. Ako nađete nešto što valja, javite nam. 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *