Tajland, plaža
Daleke destinacije - Tajland

Putovanje u Tajland — samostalno ili preko agencije?

Tajland je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija na svetu i sve više i više Srba se odlučuje da odmor provede u ovoj prelepoj kraljevini u jugoistočnoj Aziji.

Jedan od razloga zašto je Tajland postao toliko popularan na našim prostorima jeste što su turističke agencije dosta spustile cene svojih aranžmana (a agencije su spustile cene zbog neverovatne ekspanzije avio saobraćaja u zadnjih par decenija).

Pretražili smo sajtove desetak najpopularnijih agencija u Srbiji — i za putovanje u 2024. godini u trajanju od 7 do 14 dana našli ponude koje kreću od 1,300 EUR do 1,800 EUR. S obzirom na to da je Tajland od nas udaljen preko 8,000 kilometara, ovo deluje kao sasvim razumna cena.

Ono što mnoge od vas zanima jeste da li je isplativije ići u Tajland preko agencije ili organizovati samostalno putovanje. Pa hajde da krenemo redom.

Koliko košta putovanje u Tajland preko agencija?

Kao što smo već rekli, agencije traže između 1,300 i 1,800 EUR za putovanje od nedelju ili dve nedelje. Uzećemo da je prosečna cena preko agencije dakle 1,500 EUR. U aranžmane su uglavnom uključeni:

 • Prevoz (avio karta sa taksama)
 • Smeštaj
 • Vodiči
 • Transferi unutar zemlje

U cenu aranžmana NISU uključeni:

 • Fakultativni izleti (kod nekih agencija mogu biti uključeni)
 • Viza za Tajland
 • Međunarodno zdravstveno osiguranje
 • Troškovi na putu

Ok, neko će reći da je sasvim logično što u cenu aranžmana ne ulaze ove stavke, ali je ovde bitno napomenuti da mnogo toga što stvarno vredi videti u Tajlandu spada u fakultativne izlete, kao na primer poznata Maja plaža gde je sniman film Plaža sa Leonadrom Di Kaprijem.

Viza za Tajland sa jednim ulaskom u zemlju košta 85 EUR. Počev od 1. novembra 2022. godine, sve vize za Tajland se isključivo izdaju u elektronskom obliku. Apliciranje možete izvršiti preko zvaničnog sajta Thai e-visa. Ukoliko imate bilo kakve nedoumice vezane za čitav proces, bitno je napomenuti da Konzulat Kraljevine Tajland u Beogradu obavlja konsultacije u vezi sa obezbeđivanjem svih vrsta viza. Termini za konsultacije se zakazuju isključivo preko zvaničnog mejla konzulata.

Što se tiče cene zdravstvenog osiguranja, zavisi od dužine boravka i kompanije za koju se odlučite. Računajte 3,000-5,000 RSD, u zavisnosti od toga koliko ostajete.

Na kraju ostaju individualni troškovi — ali ova stavka isključivo zavisi od vašeg budžeta. Tajland nije skupa zemlja — i iako je malo skuplji nego što smo očekivali, stvarno nije potrebno puno para za odličan odmor.

Još jedna stvar koju treba da imate u vidu jeste da agencije kao prvi i poslednji ili poslednja dva dana aranžmana računaju dane koje ćete provesti na aerodromu i u letu. U prevodu, ako aranžman traje 14 dana, vi ste tamo u najbolju ruku 12.

Koliko košta putovanje u Tajland u samostalnoj režiji?

Da biste sami otišli u Tajland, treba da uradite sledeće:

 • Kupite avio karte
 • Platite vizu i međunarodno osiguranje
 • Odvojite novac za smeštaj (možete da bukirate unapred preko Booking.com) i transfere unutar Tajlanda
 • Odvojite pare za trošak i fakultativne izlete

Tajland avio karte

Kada krenete da planirate putovanje u Tajland, najbitnija stavka su avio karte. Iz Beograda nekoliko avio kompanija nudi letove do Bangkoka, Puketa ili Čang Meja (sve ovo sa presedanjem).

Što se tiče cena karata, one variraju i kreću se od 600 do 800+ EUR. Obično su karte najskuplje za vreme novogodišnjih praznika, ali i za taj period mogu da se nađu malo povoljnije karte, samo je bitno da krenete da tražite dovoljno ranije. Ovde možete da pogledate kako mi nalazimo jeftine karte (primeri u vodiču su baš za Tajland).

U cene karata su naravno uključene sve avio takse — agencije neretko napominju da su u cenu aranžmana uključene takse ili za neke destinacije traže da doplatite za takse, što je zaista suluda praksa pošto avio kompanije nikada ne prodaju karte u koje nisu uključene takse.

Tajland smeštaj

Tajland je poznat kao destinacija na kojoj može da se nađe veoma jeftin smeštaj. Naravno, ovo opet zavisi od toga šta vi očekujete od smeštaja.

Za 20 evra (ili manje) po noći ne možete da očekujete bogznašta, ali nekim ljudima je u Tajlandu dovoljno da imaju gde da ostave stvari, prespavaju i okupaju se.

Ako imate 15 dana odmora, onda će vam opet 2 otići na aerodrome i letove, ali ako možete da ostanete duže u Tajlandu, nemojte se dvoumiti — biće vam prelepo.

14 noćenja u Tajlandu možete da platite već od od 200 EUR (ovo je naravno cena za dvoje), ali ako tražite nešto bolje, za 500-600 EUR (opet za dvoje) možete da nađete stvarno dobar smeštaj.

Tajland transferi

Ako slećete u Bangkok, taksi od Suvarnabumi aerodroma do smeštaja će vas koštati između 10 i 20 evra, a ako slećete na aerodrom u Puketu, taksi će vas izaći slično ili malo više, u zavisnosti od toga gde vam je smeštaj.

Ako planirate pola odmora da provedete u jednom mestu, pola u drugom, ili slećete u Bangkok a želite da idete na ostrva ili obalu, možete da idete busom (plus trajektom) ili avionom. Bus je možda jeftinija varijanta, ali je avion dosta brža opcija — i ne mora da bude ni mnogo skuplja.

Unutar Tajlanda možete da nađete avio karte već od 20 evra po pravcu, ali imajte u vidu da ćete morati da doplatite za prtljag ako putujete niskotarifnom avio kompanijom.

Low cost avio kompanije koje saobraćaju unutar Tajlanda su:

Avion je svakako isplativija verzija ako dovoljno unapred bukirate karte jer ćete komforno stići na željenu destinaciju i sigurno ćete uštedeti dosta vremena.

Tajland cene

Što se tiče individualnih troškova, niko ne može da vam kaže tačno koliko para da ponesete, ali evo nekih okvirnih cena koje mogu da vam pomognu da odredite budžet za putovanje:

 • Obrok na ulici 1-2 evra
 • Ručak/večera u restoranu za dve osobe 20-25 evra
 • Domaće pivo u kafiću 3-4 evra
 • Domaće pivo u marketu — 1,5-2 evra
 • Koktel 3-5 evra
 • Ulaznice za hramove u Bangkoku do 5 evra (sa izuzetkom Velike Kraljevske Palate za koju morate da izdvojite oko 13 evra)
 • Majice, lagane pantalone (na uličnim štandovima) 5 evra

Fakultativni izleti

U Tajlandu stvarno ima svašta da se vidi a ako već idete tamo, pretpostavljamo da želite da vidite i doživite što više. Gde god da ste u kraljevini, naći ćete gomilu agencija kod kojih ćete moći da se prijavite za jednodnevne ili višednevne izlete.

Neke lokalne agencije će pokušati od vas da iskamče što više para, druge će biti malo racionalnije — ali će i dalje želeti da izvuku što više novca od vas. Bitno je da ne pristanete na prvu ponudu i da se obavezno cenjkate.

Ako hoćete da idete na više izleta, obavezno tražite dodatni popust. Mi smo plaćali uglavnom 50 evra po osobi za izlete iako su nam na nekim mestima tražili i preko 100 evra.

Savetujemo da pogledate izlete i preko Get Your Guide (za većinu izleta imate opciju besplatnog otkazivanja do 24 h pred izlet).

Ovde možete da pogledate popularne (a jeftine) dnevne ture u Tajlandu:

Powered by GetYourGuide

Koja opcija je bolja?

Putovanje u Tajland preko agencije će vas koštati između oko 3,000 EUR za dve osobe.

U samostalnoj varijanti, avio karte, smeštaj i transfer za dve osobe možete da nađete jeftinije od tog iznosa, pogotovo ako vam smeštaj nije preterano bitan (a ne treba da vam bude posebno bitan u Tajlandu, samo ćete prespavati u sobi).

Dakle, neka okvirna računica za samostalno putovanje u Tajland je 2,000 EUR za dve osobe a naravno može da bude i nešto jeftinije, ali i dosta skuplje u zavisnosti od toga gde i kada idete, kada kupite avio karte i kakav smeštaj izaberete.

Na ove cene treba dodati još vize, osiguranje i individualne troškove.

Mi smo u Tajland išli u sopstvenoj režiji i izašlo nas je jeftinije nego da smo išli preko agencije, plus smo imali mnogo veću slobodu na putu jer smo sami mogli da biramo koliko ćemo vremena provesti gde i šta ćemo da radimo dok smo tamo.

Naravno, neki ljudi više vole da idu preko agencija jer im je tako sve organizovano i ne moraju ni o čemu da razmišljaju, ali ako ste spremni da sami krenete na tajlandsku avanturu, bitno je znati da možete da prođete jeftinije u samostalnoj režiji.

Ako pitanja u vezi sa putovanjem u Tajland, slobodno nam se javite. Ukoliko vam se dopada naš sajt, zapratite nas na Instragram profilu. Hvala na čitanju do sledećeg teksta!

2 Komentara na “Putovanje u Tajland — samostalno ili preko agencije?

 1. Pozdrav, dopada mi se vas komentar i posto sam dobila na poklon povratnu avio kartu Bg-Bangkok od 15-30 marta, vilela bih da mi pomognete oko izbora smestaja , mesta itd. Idem sama pa sam pobelela od citanja raznih komentara. Hvala !

  1. Ćao Miro,

   Razumemo vas u potpunosti, tako smo se isto i mi osećali kada smo planirali put u Tajland, još nam je to bilo prvo putovanje u Aziju!

   Kod nas na sajtu imate nekoliko tekstova o Tajlandu, tj. o mestima u kojima smo mi bili – Bangkok, Puket i Kao Lak.
   Iz ove perspektive, preporučili bismo vam svakako Bangkok bar 5 dana i ostatak negde na obali. Od ova dva mesta koja smo posetili, mnogo više preporučujemo Puket jer ima mnogo više sadržaja nego Kao Lak.

   Što se tiče Bangkoka, mi smo bili u hotelu Dewan koji se nalazi na par minuta od Kao Sana i zaista ga od srca preporučujemo za boravak u tajlandskoj prestonici. Hotel je malo stariji i treba mu malo zatezanja, ali je nama tamo bilo stvarno divno – i cene su razumne, i osoblje je jako ljubazno i ima super bazen na krovu. Ukoliko vas zanima, iz Bangkoka možete i da odete na dnevni izlet do Kačarnaburija gde se nalazi čuveni most na reci Kvaj.

   I u Puketu smo imali odličaj smeštaj, tačnije u Patongu, udaljen 10 minuta peške od Bangla Road-a koji je užasan uveče. Tamo smo bili u vili Atchara koja ima odlične sobe i veliki bazen u dvorištu i koja je na 2, 3 minuta od plaže.

   Verujemo da se malo brinete zbog toga što idete sami u Tajland, ali budite sigurni da će vam biti fenomenalno. Tajland je sigurna zemlja u koju dolaze milioni turista iz celog sveta i u kojoj ima toliko toga da se vidi da bi vam trebali meseci da sve obiđete.

   Ako imate još nekih pitanja ili nedoumica, slobodno se javite. Nadamo se da će vam ove preporuke biti od pomoći! 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *