Evropa - Italija

Trevizo — vodič za jednodnevnu posetu

Sa više od 80,000 žitelja, Trevizo je glavni grad istoimene italijanske pokrajine, a ubraja se i u jedan od većih gradova regije Veneto. S obzirom na to da je udaljen od Venecije samo 40 km i da ima lokalni aerodrom koji opslužuje čitav region, nimalo ne čudi činjenica da veliki broj turista rado odseda upravo u Trevizu prilikom svoje posete Veneciji

Računica je jednostavna — mnogi biraju Trevizo zbog cena smeštaja koje su ovde znatno niže u odnosu na samu Veneciju koja je odavno preskupa i preplavljena turistima (a ponekad i bukvalno).  

Nama je Trevizo ovom prilikom poslužio kao usputna stanica ka Rimu (a posle toga i San Marinu) pa slobodno možemo da priznamo da nismo imali neka prevelika očekivanja. Istini za volju, takođe možemo da priznamo da smo se baš prijatno iznenadili i da je odabir Treviza kao prve stanice na našem putu bio pun pogodak. 

Negde u Trevizu.

Zbog neposredne blizine Venecije i činjenice da je bio važan kopneni grad Mletačke republike, Trevizo je često poređen sa svojom daleko poznatijom i lepšom sestrom, a upravo iz ovog razloga odavno nosi nadimak Mala Venecija (kao i još neki gradovi u Italiji).

Trevizo možda nema Trg Svetog Marka, Duždevu palatu, Ponte Rialto ili neke druge svetski poznate atrakcije — ali ima sjajno očuvan stari grad koji datira iz srednjeg veka i kojeg karakteriše ona neka specifična opuštenost koju poseduje većina malih mesta u Italiji. 

Sa druge strane, Trevizo je poznat po par stvari za koje smo svi čuli. Ovde se nalaze sedišta nekoliko brendova od kojih su najpoznatiji Benetton, Sisley, Geox, Lotto i DeLonghi. Takođe, smatra se da su proseko — čuvena vrsta penušavog vina — i kremasti dezert tiramisu nastali upravo ovde. 

Ukoliko ste i vi na proputovanju kroz ovaj deo Italije ili imate duži lejover na obližnjem aerodromu, svakako se nećete pokajati ako odvojite vremena da se prošetate ovim simpatičnim gradićem i upijete malo lokalne atmosfere. Iako se Trevizo dobrim delom prostire i izvan starog grada, istorijski centar je površinski prilično mali i može da se obiđe za svega par sati.  

Bez daljeg razvodnjavanja priče, ukratko slede najbitnije znamenitosti koje definitivno treba obići ukoliko vas put nanese u Trevizo. 

Šta Videti u Trevizu

Trg Sinjori (Piazza dei Signori) 

Piazza dei Signori je glavni trg i žila kucavica grada na kome su smeštene 3 važne istorijske građevine koje su spojene i čine jednu celinu. To su Palazzo del Podesta, Torre Civico i Palazzo dei Trecento. 

Torre Civico.

Zanimljivo je spomenuti da Palazzo dei Trecento u doslovnom prevodu znaći palata tri stotine a ime nosi po broju poslanika koji su u srednjem veku činili gradsku skupštinu. Iako se zdanje i dan danas koristi u administrativne svrhe, prostorije u prizemlju sadrže par kafića koji su vazda puni kako lokalaca tako i turista. 

Palazzo dei Trecento.

Već smo spomenuli da je Trevizo rodno mesto nekoliko svetski poznatih brendova. Tako u samom centru, na Trgu nezavisnosti koji se direktno nadovezuje na Trg Sinjori, možete videti jednu od originalnih prodavnica robne marke Benetton

Jedna od prvih prodavnica Benetona.

Naime, Lučijano Beneton je pokrenuo modnu imperiju United Colors of Benetton upravo u svom rodnom Trevizu. Ovde je 1963. godine povremeno prodavao malu kolekciju džempera po lokalnim radnjicama. Posao je dobro krenuo i stvorila se velika potražnja — i Lučijano je 2 godine kasnije odlučio da osnuje Benetton Group i u porodični biznis uključi svoja dva brata i sestru. 

Nekih 50+ godina kasnije, Benetton se svrstava među najprepoznatljivije i najuspešnije italijanske brendove sa preko 5,000 prodavnica širom sveta, a Lučijano — iako sada milijarder — pod stare dane i dalje živi u Trevizu u trenutku pisanja ovog putopisa. 

Trg Svetog Vida (Piazza San Vito)

Iza Trga Sinjori i gradske većnice nalazi se još jedan simpatičan trg sa fontanom, restoranima i dve prastare crkve koje se naslanjaju jedna na drugu — Crkva Svete Lucije i Crkva Svetog Vida. 

Iako po spoljašnjoj fasadi nikad ne bi pretpostavili da se unutra kriju sakralni objekti, u ovim crkvama se mogu videti originalne freske, mošti i druge dragocene katoličke relikvije iz 14. i 16. veka. 

Katedralni trg (Piazza del Duomo)

Na samo par minuta hoda od Trga Sinjori, nailazi se na još jedan bitan trg koji ime nosi po najvećoj i najvažnijoj crkvi u gradu — Katedrali Svetog Petra. Iako je na ovom mestu još od 6. veka postojala ranohrišćanska bogomolja, katedrala svoj današnji neoklasični izgled poprima u rekonstrukciji izvedenoj krajem 18. veka. 

Katedrala Svetog Petra u Trevizu.

Što se tiče enterijera same katedrale, unutrašnjost nije ništa posebno, ali vredi zaviriti iz par razloga — originalne kripte iz 11. veka i više nego impresivnih crkvenih orgulja. Takođe, u katedralnoj kapeli se može videti i originalna slika Blagovest čuvenog renesansnog slikara Ticijana. 

Masivne crkvene orgulje i čova koji vežba na njima. 🙂

Kalmađore 

Via Calmaggiore je glavna gradska ulica koja se proteže između trgova Sinjori i Duomo. Iako nije preterano dugačka, ulica Kalmađore je načičkana interesantnim radnjicama i starinskim kućama iz 15. i 16. veka. 

Via Calmaggiore.

Blizu Via Calmaggiore, u pomalo zavučenom pasažu Galleria della Strada Romana, može se videti i Fontana delle Tette ili u bukvalnom prevodu na naš jezik — Fontana sisa. Statua na ovoj neobičnoj fontanici prikazuje ženu koja pritiska grudi dok joj iz bradavica teče voda. 

Boob fountain. 🙂
Predanje kaže da je fontana napravljena 1559. godine i da je prilikom gradskih proslava i svetkovina iz jedne statuine dojke teklo crno — a iz druge belo vino. Budući da je originalna statua vremenom pretrpela znatna oštećenja i da se danas ovde nalazi replika kroz koju teče samo voda, nikad nećemo saznati koliko je fantastična mogla biti fontana gde vino teče iz sisa.

Kanali Treviza

Baš kao i u Veneciji, centar Treviza je isprepletan pravim malim lavirintom kanala, a na nekoliko mesta možete da vidite i starinske vodenice koje su nekada pokretale mlinove i manufakture. Od svih gradskih kanala koji presecaju i šaraju Trevizom, najpoznatiji i najčešće fotkan je Buraneli — kanal nazvan po porodici trgovaca poreklom iz Burana kod Venecije. Nekada davno, Trevizo je bio direktno povezan sa Venecijom sistemom kanala od kojih je većina zatrpana ili van upotrebe danas. 

Buraneli kanal.
Isti kanal slikan par sati ranije. 🙂

Možda ovdašnji kanali nisu tako spektakularni kao u Veneciji, ali u Trevizu zapravo možete uživati u šetnji pored kanala između šarenolikih kućica bez one silne gužve koju donosi prekomerni turizam — a na nekim mestima možete biti i potpuno sami, što je meltene nemoguće u Veneciji. 

Danteov most.

Riblja pijaca (Pescheria) 

Lokalna riblja pijaca ili Pescheria se spominje u skoro svim putopisima i vodičima o Trevizu na engleskom jeziku. Uprkos ovome, mi ne možemo da kažemo da smo bili preterano oduševljeni samim izgledom pijace, ali bila nam je simpatična skulptura sirene koja izvire iz reke odmah kod ulaza na pijacu. Doduše, iako Pescheria sama po sebi nije ništa posebno, ipak vredi prošetati i ovim delom centra, sesti na piće i prosto uživati u mirnoj, idiličnoj atmosferi koju Trevizo nudi. 

Statua sirene pored riblje pijace.

To bi bilo to što se tiče najbitnijih znamenitosti u Trevizu koje smo mi videli. Ukoliko budete imali više vremena od nas, možete još i da se prošetate do gradskih zidina koje opasuju stari deo grada i vidite 3 glavne gradske kapije — to su Porta San Tommaso, Porta Santi Quaranta i Porta Altinia. 

Trevizo noću.

Ako niste raspoloženi da tabanate duž celih zidina ili imate vremena samo za jednu kapiju, onda to svakako treba da bude Porta San Tommaso koja je raskošno isklesana od kamena donešenog iz Istre — odavde se po vedrom danu pruža fenomenalan pogled na Alpe u daljini. 

Još jedna za kraj.

Sve u svemu, Trevizo je jedan simpatičan gradić koji je prilično ugodan za obilazak. Razdaljine između znamenitosti su male, a tu je i popriličan broj restorana, kafića i ostalih mesta za predah. 

Ukoliko ste već bili u Trevizu, voleli bismo da čujemo vaše utiske u komentarima ispod. Ako vam se dopada naš sajt, zapratite nas na Instagramu i na taj način podržite naš rad. Do sledećeg čitanja!

4 Komentara na “Trevizo — vodič za jednodnevnu posetu

 1. Draga Kaća i Marko,
  Pre nekoliko godina sam bila u Trevizu… Ovim divnim tekstom ste me podsetili na ovaj sladak gradić. Hvala vam!

 2. Dragi Kaća i Marko,

  Vaš putopis je vrlo lep. Ja se rado sećam
  svog boravka u Trevisu pre mnogo godina.
  Ja bih još dodao da je za ljubitelje
  umetnosti vredno posetiti i crkve San Francesco,
  Duomo i San Nicolo pored železničke stanice
  baš kao i Museo civico. Možda treba spomenuti
  da je Treviso jedan od onih gradova Italije
  koji je najviše stradao u bombardovanju 1943.
  god. ali je večina toga lepo obnovljena.
  Mnogo pozdarva i još lepih vodiča.

  1. Hvala na dodatnim informacijama, Dejane! Mi smo nažalost bili samo jedan dan u Trevizu pa nismo stigli baš sve da vidimo, ali ovo što ste napisali će sigurno koristiti nekome ko ide na malo duže! Pozdrav! 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *