Kartagena Kolumbija
Daleke destinacije - Kolumbija

Kartagena de Indijas — još jedna žrtva masovnog turizma

Nemate puno vremena? Evo par osnovnih informacija o Kartageni:

 • Viza? Nije potrebna viza do 90 dana.
 • Najbolje vreme za putovanje? Cele godine (ali je suva sezona između decembra i marta).
 • Minimum dana? Ako idete samo u razgledanje, 2-3 dana su dovoljna. Ako idete na odmor, 5-7 dana.
 • Direktan let? Nema. Do Bogote možete da letite sa nekoliko kompanija sa presedanjem (Air France, KLM, Turkish Airlines…). Unutar Kolumbije možete da letite sa nekoliko lokalnih avio kompanija (preporuke za Aviancu).
 • Top 3 mesta: Stari grad, Tvrđava San Felipe de Barahas, Bokagrande.
 • Skriveni dragulj: Getsemani.
 • Smeštaj? Mi smo bili smešteni u hotelu Casa India Catalina. Smeštaj možete da bukirate preko Booking.com (idealno ako nađete smeštaj sa besplatnim otkazivanjem ili plaćanjem na licu mesta).
 • Ulaznice: Ništa ne morate da kupujete unapred, ali ako hoćete da idete na dnevne izlete, preporučujemo da pogledate Get Your Guide (većinu rezervacija možete da otkažete do 24 sata pred aktivnost).
 • Trošak po danu (bez smeštaja): Ovo je subjektivno i zavisi od toga šta planirate da radite, ali računajte da je neki minimum 70-80 EUR.
 • Još nešto bitno? Ulični prodavci su nesnosni i neće vas ostaviti na miru šta god radili.

Kartagena de Indijas ili samo Kartagena je peti najveći grad u Kolumbiji nazvan po istoimenom gradu u Španiji a koji je ime dobio po antičkoj Kartagini u današnjem Tunisu.

Ušuškana na obali Karipskog mora, Kartagena je drugi najstariji grad u Kolumbiji, osnovan daleke 1533. godine. Čuvena pre svega po kolonijalnoj arhitekturi, Kartagena je najlepše mesto u zemlji, od milja znano i kao Dragulj Kariba.

Sa starim gradskim jezgrom uvrštenim na Uneskovoj listi svetske baštine, modernim četvrtima koje krase neboderi i peščanim plažama do kojih možete doći peške, Kartagena ima samo jednu manu.

Kartagena u jednoj fotografiji. 🙂

Naime, lokalci toliko maltretiraju turiste u nadi da će izvući neke pare da se šetnja gradom pretvara u bežanje od prodavaca, a izležavanje na plaži u odbranu od svih onih koji valjaju sve od hrane pa do loše izrađenih figurica morskih bića.

U ovom vodiču kroz Kartagenu ćemo pričati o svemu onome što ovaj prelepi grad čini posebnim, sa posebnim osvrtom na to zašto mislimo da Dragulju Kariba sasvim pristaje i nadimak Kartagena, No Gracias.

Šta videti u Kartageni

Iako mala u poređenju sa Bogotom ili Medeljinom, Kartagena ima puno toga da ponudi turistima, od velelepnih građevina starih stotinama godina i ulične umetnosti po kojoj je čitava Kolumbija poznata pa sve do prostranih plaža van starih gradskih zidina.

Evo šta nikako ne treba propustiti u Kartageni de Indijas.

Drugo, moderno lice Kartagene.

Stari grad

Kartagena je čuvena kao jedno od najromantičnijih i najšarenijih mesta na svetu pre svega zbog starog gradskog jezgra.

Sa raznobojnim kolonijalnim zdanjima ukrašenim cvećem i kaldrmisanim ulicama kojima prolaze kočije, ograđeni istorijski centar Kartagene izgleda kao da je stao u vremenu.

Iako se stari grad može čitav obići za par sati laganom šetnjom, ovaj deo Kartagene je prepun znamenitosti koje svedoče o njenoj burnoj istoriji.

Trg San Pedra Klavera u starom gradu.

Obilazak je najbolje početi kod glavne gradske kapije, nekadašnjeg ulaza u utvrđeni grad. Puerta del Reloj, kako je kapija nazvana zbog sata koji je postavljen u 19. veku, u kolonijalno doba se zvala Boka del Puente zbog pokretnog mosta koji je spajao stari grad i Getsemani oblast.

Lukovi kapije, u kojima su nekada bili smešteni kapela i oružarnica, danas služe kao prolazi ka luci i drugim četvrtima i mesto gde prodavačice voća (palenkueras) odevene u šarenu odeću sa korpama na glavi saleću turiste za fotografisanje.

Puerta del Reloj.

Gradska kapija vodi na Trg kočija (Plaza de los Coches), gde je u kolonijalnom periodu bila pijaca na kojoj su se prodavali robovi. Sada je trg jedno od najpopularnijih turističkih atrakcija u Kartageni, okruženim divnim kućama i prepun uličnih prodavaca. U sredini trga se nalazi statua Pedra de Heredije, osnivača Kartagene.

Nedaleko od ovog trga, odmah iza ćoška, nalazi se najveći i najstariji trg u gradu, Trg carine (Plaza de la Aduana). Za vreme vladavine Španaca, na ovom trgu su bile smeštene sve bitne vladine i administrativne građevine. Zbog njegove veličine, trg je korišćen i za raznorazne parade i proslave.

Osim velelepnih kuća, od kojih je jedna zgrada gradske većnice, danas na Trgu carine možete videti i statuu Kristofera Kolumba, istraživača po kome je Kolumbija dobila ime iako on nikada nije ni kročio na njeno tlo.

Statua Kristofera Kolumba.

Na minut od ovog trga se nalazi još jedan poznat gradski trg nazvan po impresivnoj Crkvi San Pedra Klavera, jednoj od glavnih znamenitosti u Kartageni. Crkva je dobila ime po španskom jezuitskom svešteniku koji je pokrstio preko 300,000 robova, nakon smrti postavši njihov zaštitni svetac.

Trg San Pedra Klavera vodi ka trgu Simona Bolivara, malom parku u čijem središtu je podignuta statua ovog venecuelanskog heroja i oslobodioca. Trg je, međutim, poznatiji po Palati Inkvizicije, nekadašnjem sedištu svete kancelarije inkvizicije!

U ovom muzeju su do pre par godina bili eksponati koji su svedočili o neverovatnoj surovosti crkve, ali su sklonjeni 2015. godine uoči posete pape Francisa.

Crkva San Pedra Klavera.

Sa druge strane trga je smešten Muzej zlata, ali nam je rečeno da je kolekcija premeštena zbog renovacije zgrade. Međutim, i ta druga zgrada je zatvorena za posetioce, tako da ne znamo kakva je postavka ovog muzeja.

Ako vas zanima više o Muzeju zlata u Bogoti i vezi između El Dorada i kolumbijske prestonice, pročitajte naš detaljni vodič kroz Bogotu.

Sa trga Bolivara se vidi glavna gradska katedrala, Bazilika Svete Katarine Aleksandrijske. Ovo je jedno od najstarijih zdanja u Kartageni, završeno početkom 17. veka. Još jedna bitna crkva u gradu je obližnja Crkva Santo Domingo, podignuta na istoimenom trgu koji još krasi i jedna bronzana skulptura Fernanda Botera. Više o Boteru možete pročitati u našem putopisu kroz Medeljin.

Gradske zidine

Za vreme kolonijalnog doba, Kartagena je bila jedna od najbitnijih luka u Južnoj Americi, odakle su brodovi prepuni raznoraznih dragocenosti odlazili ka Španiji. Ovde su i pristajali brodovi sa robovima iz Afrike, kasnije prodavani na pijaci na Trgu kočija.

Radi odbrane Kartagene od napada pirata i drugih neprijatelja španske krune, podignut je zid oko grada dužine 4 kilometra, upotpunjen tvrđavama i bastionima.

Zidine koje opasuju stari grad.

Međutim, iako najvažniji, to nije bio jedini razlog za podizanje zida. Naime, zidine su takođe i razdvajale bogate od siromašnih, koji su jedino kao radna snaga mogli da uđu u centar.

Davno izgubivši svoju primarnu svrhu, zidine Kartagene sada stoje kao podsetnik na prošla vremena i služe i lokalcima i turistima kao vidikovac odakle se pružaju sjajni pogledi na moderni deo grada i prelepo Karipsko more.

Pogled sa zidina na Bokagrande.

U okviru starog grada, duž gradskih zidina, smešteno je jedno od omiljenih turističkih mesta u Kartageni Las Bovedas, zatvoreni market gde se mogu naći raznorazni suveniri, od magneta i slika do odeće i stvari za kuću.

Las Bovedas je podignut u vojne svrhe u 18. veku, kao skladište municije, ali je korišćena kao tamnica u kojoj su zatvorenici za vreme plime bili do kolena u vodi.

Las Bovedas prodavnice sa suvenirima.

Zanimljivo je spomenuti i da se nedaleko od Las Bovedasa nalazi kuća u kojoj je živeo Gabrijel Garsija Markez. Kuća je privatna rezidencija, zatvorena za javnost, a jedino što odaje da je to nekada bio dom najpoznatijeg kolumbijskog pisca jeste mural na fasadi.

Tvrđava San Felipe de Barahas

Smeštena na brdu San Lazaro i dominirajući gradskom panoramom, Tvrđava San Felipe de Barahas je podignuta 1536. godine, svega par godina nakon osnivanja Kartagene. Originalno dobivši ime po San Lazaru, tvrđava je kasnije nazvana po Filipu IV, kralju Španije i Portugalije.

Proširena u 17. veku, tvrđava je najveće špansko kolonijalno utvrđenje na kontinentu, služivši kao odbrana grada od osvajača i pirata.

Tvrdjava San Felipe de Barahas.

Tvrđava San Felipe je samo jednom bila osvojena. Naime, Francuzi su poharali Kartagenu na samom kraju 17. veka, tokom Devetogodišnjeg rata između Francuske s jedne strane i evropske koalicije s druge.

Međutim, u konfliktu sa Engleskom sredinom 18. veka, Španija je uspela da odbrani Kartagenu u onom što će se ispostaviti da je najbitnija bitka u istoriji grada. Admiral Blas de Lezo je sa svega 6,000 ljudi odneo pobedu nad preko 20,000 engleskih vojnika.

Pogled sa tvrđave.

De Lezo je inače imao drvenu nogu i ruku i povez preko jednog oka, te se smatra da je upravo on poslužio kao inspiracija za predstavu pirata u modernoj kulturi.

Tvrđava je dan danas savršeno očuvana. Osim šetnje po njenim zidinama, posetioci mogu da istražuju tunele koji su povezivali razne delove ove masivne građevine i da uživaju u impresivnom pogledu na Kartagenu.

Getsemani

Odmah izvan starog grada se nalazi Getsemani, najurbanija gradska četvrt koju raznorazni portali zadnjih godina proglašavaju najkul mestom u Kartageni. Nekada leglo prostitucije, kriminala i droge, Getsemani je sada raj za hipstere i bekpekere koji su u potrazi za, kako kažu, autentičnošću.

Getsemani je još jedan svetao primer transformacije kroz koju je Kolumbija prošla zadnjih 10-15 godina.

Getsemani jeste simpatičan kraj, sa lepim grafitima, slatkim kućama, ušuškanim kafićima i malim trgom kojim dominira žuta crkvica. Svakako je dobro mesto da se sklonite od nesnosnih prodavaca u starom gradu i najezde turista sa kruzera.

I Getsemani je poznat po grafitima, mada ih ima dosta manje nego u drugim delovima zemlje.

Međutim, osim toga, Getsemani nema bog zna šta više da ponudi. Da, ulična umetnost je sjajna, ali ni upola impresivna kao ulična umetnost u Bogoti ili Komuni 13 u Medeljinu. Verovatno je da čar ove četvrti leži u kafićima sa normalnim cenama (u odnosu na prenaduvane u starom gradu) i lokalcima koji ili ignorišu turiste ili su zaista prijateljski nastrojeni.

Bokagrande

Sa visokim neboderima i šetalištem pored mora, Bokagrande je kolumbijska verzija Majamija.

Ovaj moderni deo grada je prepun hotela, restorana, barova i noćnih klubova, što ga čini izuzetno popularnim među turistima koji u Kartagenu dolaze da se opuste na plaži i uživaju u dobroj hrani i skupim koktelima.

Glavna plaža u gradu se takođe zove Bokagrande i nalazi se odmah preko puta poznatih hotela. Iako je plaža dugačka, zapravo sačinjena od mnoštva manjih plaža, Bokagrande je konstantno krcata.

Ko je u Kolumbiju došao u potragu za parčetom karipskog raja, ovde može samo da se razočara. Naime, osim toga što vulkanski pesak na plažama muti vodu, dajući joj pomalo prljav izgled, Bokagrande plaže su poznate po najdosadnijim prodavcima na svetu.

Bokagrande plaža.

Pre putovanja u Kolumbiju smo mislili da ne postoje naporniji i napadniji prodavci od onih u Indiji (više o najmnogoljudnijoj zemlji na svetu možete naći u našem tekstu o kulturnom šoku u Indiji). Postoje. Nalaze se u Kartageni, u starom gradu, a pre svega na Bokagrande plaži.

Možete da se pravite da spavate, da ponavljate no, grasias na svakih 15-20 sekundi, da odmahujete rukom, da ih ignorišete ili psujete na srpskom, ulični prodavci i maserke vas neće ostaviti na miru.

Lagali bismo kad bismo rekli da nam ovo nije pokvarilo celokupan utisak o Kartageni. Grad je nesumnjivo prelep, nama su i plaže bile više nego dobre, ali odnos lokalaca prema strancima je blago rečeno jeziv.

U potrazi za mirnijom plažom smo jedan dan završili i na plaži Kastiljogrande, gde nije bilo žive duše, mada recenzije na TripAdvisoru spominju slična iskustva kao na Bokagrande plaži. Nažalost, Kastiljogrande plaža je ružna, tako da se ovde nismo dugo zadržavali.

Plaja Blanka

Tražeći plažu koja može makar malo da parira plažama na Kubi, otišli smo i na čuvenu Plaja Blanku, smeštenu na ostrvu nedaleko od grada. Do Plaja Blanke može da se stigne brzim čamcem za 45 minuta ili autobusom/mini busom za oko sat vremena.

Iako zaista fenomenalna, sa tirkiznom bojom vode i sitnim svetlim peskom, Plaja Blanka nas nije oduševila. Pošto svi turisti žele da vide najpoznatiju kolumbijsku plažu i pošto lokalci žele na tome dobrano da zarade, Plaja Blanka izgleda kao mravinjak.

Plaja Blanka, jedna uspešna fotka bez drugih ljudi. 🙂

Prošetati po plaži ili se okupati na miru je nemoguća misija. Ulični prodavci nisu bili toliko nepodnošljivi kao na Bokagrande plaži, ali to samo zato što smo iznajmili ležaljke u baru pa im vlasnik nije dozvoljavao da nas maltretiraju.

Plaja Blanka nam se nije dopala iz još jednog razloga. Naime, džet skijevi jure blizu obale na svakih par minuta, ostavljajući benzin u vodi i prilično ugrožavajući bezbednost plivača.

Istina, pročitali smo da je plaža zaista veličanstvena rano ujutru ili kasno popodne, kada većina turista ode nazad u Kartagenu. Mi nismo noćili ovde, tako da ne možemo ovo da trvdimo sa sigurnošću, ali je situacija sigurno znatno bolja kada ima manje ljudi na plaži.

Ako ste zainteresovani za dnevne izlete iz Kartagene, bacite pogled na ove ture:

Powered by GetYourGuide

***

Kartagena de Indijas je nesumnjivo divno mesto, na trenutke sasvim bajkovito. Plaže su možda razočaravajuće, ali Kartagena je mnogo više od grada na obali mora. Deo njenog šarma svakako leži u tome što joj obale zapljuskuje Karipsko more, ali ono zbog čega je tako posebna se zapravo krije unutar gradskih zidina.

Iz Kartagene bismo sigurno poneli još lepše uspomene da lokalci imaju drugačiji stav prema turistima. I isto tako, da nije sve podređeno stancima sa debelim novčanicima.

Naš hotel u Kartageni.

Kartagena je već dugi niz godina popularno turističko mesto. Turizam donosi ogromne količine novca u grad, pospešujući njegov rast i razvoj, ali u isto vreme mu oduzimajući onu originalnost zbog koje je i postao tako omiljen.

Ovo je, naravno, začarani krug u kome su se našle mnoge prelepe svetske destinacije. Kartagena će, ne sumnjamo, nastaviti da privlači ljude iz celog sveta. Pitanje je samo koliki broj turista će se vratiti kući oduševljenom njome a koliki razočaran što Dragulj Kariba nije baš tako sjajan kako se na prvi pogled čini.

Ukoliko imate neka pitanja u vezi sa putovanjem u Kartagenu, slobodno nam ostavite komentar ispod teksta. Ako vam se dopada naš sajt, zapratite nas na Instragramu. Hvala na čitanju!

5 Komentara na “Kartagena de Indijas — još jedna žrtva masovnog turizma

 1. Članak je vrlo informativan i koristan. S obzirom da da putujem u Kolumbiju (Bogota i Kartagena) u prvoj polovini juna meseca, kakva je klima, da li ima džeparoša i koliko je bezbedna šetnja?

  1. Najbolje je da pogledate ovaj članak koji smo napisali https://www.zajednookosveta.com/sta-treba-znati-pre-putovanja-u-kolumbiju/

   Što se tiče vremena, Bogotu je najbolje posetiti od decembra do marta i tokom avgusta i septembra. Tokom ostalih meseci su padavine velike (veće nego inače pošto u Bogoti stalno pada kiša). U Kartagenu je najbolje otići od decembra do aprila. Od maja do novembra može biti jako toplo, a najveće padavine su upravo u tom periodu (septembar i oktobar su najgora kišna sezona).

 2. Da li je hrana skupa u Kolumbiju, s obzirom da moj aranžman uključuje noćenje sa doručkom?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *